Skocz do zawartości
IGNORED

TRINITY - nowe polskie monitory aktywne weszły do sprzedaży

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Audio-przymiotniki to moja słaba strona.

Chyba nie kupuje się drogich głośników na podstawie cudzych opisów.

Trzeba brać na tydzień do domu i samemu słuchać.

STEREO w naturze NIE ISTNIEJE !!!

np. śpiewanie chóralne w kościele nie reprodukuje się w 2.0.

Nagłaśnianie koncertów polega na zestawieniu stereofonicznego systemu.

Są dopełniane opóźnieniem z odbić (echo) oraz pogłosem (na klatce schodowej - reverb).

TRINITY są boskie i to cały mój test.

A jak do takiego nagrania (tych opóźnień) dołożysz odbicia (opóźnienia) i inne zjawiska akustyczne swojego pokoju to suma też będzie dobra (?) (chodzi oczywiscie o dźwięk wielokanałowy)

<br />TRINITY są boskie i to cały mój test. <br />

Tak myślałem (po wstępnych opisach). Szkoda że dosyć drogie, ale niestety dobre jest kosztowne (wiem coś na ten temat).

Pozdrawiam.

P.S. Czy zespół wzmacniaczy ma w obudowie kolumny wydzielone własne "pomieszczenie" czy jest razem z głośnikami?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

[1] pomieszczenie odsłuchowe jest idealnie wytłumione - wata izolacyjna i asymetria połaci dachowej, brak ech i podłosów. 5.1 dodatkowo eliminuje takie "zwroty" fali akjustycznej.

[2]budowa kolumn nie jest ujawniona przez producenta.

Ew. można by wymontować głośniki i luknąć.

[3] Salon audio z TRINITY na ul. Batorego via a vis Stodoły.

[1] pomieszczenie odsłuchowe jest idealnie wytłumione - wata izolacyjna i asymetria połaci dachowej, brak ech i podłosów. 5.1 dodatkowo eliminuje takie "zwroty" fali akjustycznej.

[2]budowa kolumn nie jest ujawniona przez producenta.

Ew. można by wymontować głośniki i luknąć.

[3] Salon audio z TRINITY na ul. Batorego via a vis Stodoły.

Dzięki !

1] pomieszczenie odsłuchowe jest idealnie wytłumione - wata izolacyjna i asymetria połaci dachowej, brak ech i podłosów. 5.1 dodatkowo eliminuje takie "zwroty" fali akjustycznej.

Przyznasz, że to rzadkość (takie wytłumienie) nawet u tych co mają dedykowane.

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />pomieszczenie odsłuchowe jest idealnie wytłumione - wata izolacyjna i asymetria połaci dachowej<br />

Ale to wytłumienie masz wewnątrz pomieszczenia czy przykryte np. płyta gipsową?

Ale to wytłumienie masz wewnątrz pomieszczenia czy przykryte np. płyta gipsową?

Zauważyłem, że najlepiej (no może b. dobrze) sprzęt brzmi w pomieszczeniach gdzie na przeciw ściany murowanej (betonowej) jest ściana /strop karton-gipsowy (z wewnętrznym wytłumieniem - wełna mineralna). Takie pomieszczenie ma szansę dobrze "zagrać" bez dodatkowej adaptacji (ja tak mam). Wcześniej miałem murowane (żelbetowe) wszystkie płaszczyzny i było bardzo dziwnie ("nerwowo" - dużo "trzepoczącego" echa powyżej 3kHz na wysokości 2m). Niestety mamy mały wpływ na konstrukcję i geometrię pomieszczenia do słuchania.

Wata surowa, bez odeskowania. Odeskowanie na ok. 10%.

To właśnie walory akustyczne sprawiły, że zostałem poproszony o udostępnienie pomieszczenia.

Plus okablowanie dostosowane do natychmiastowego podłączenia w miejsce moich APS AEON/TLC.

Sprawa odległości FR FL.

Ok. 2m. Słuchacz także 2m od centrala.

System ustawiony pod TV (nieobecny) 52".

Oglądany z 2m. To przekątna TV dyktuje rozstaw źródeł dźwięku. U mnie.

W sumie jeśli chodzi o taki test i takie wnioski to szkoda było zakładać wątku.

Dodam coś jeszcze.

Janunio dla mnie niestety, ale jesteś mało w tym wszystkim wiarygodny, na początku napisałeś, że odległość pomiędzy głośnikami frontowymi wynosi 3m, potem zmieniłeś zdanie, że 2m, a po zdjęciu jak byk widać, że poniżej 1,5m. Jeśli ktoś nie odróżnia 3m od 1,2m to o czym mowa. Ciekawe ile w tym wszystkim jeszcze jest przekłamań.

Napisałeś, że scena jest wyśmienita, jednak aby takie efekty przestrzenne (lokalizacje itp) uzyskać to trzeba trochę miejsca, a nie kolumna prawie na kolumnie.

Sprawa druga to kolumny stoją na szafkach, każdy kto ma trochę doświadczenia wie, że kolumny będą grały również przestrzenią zamknięta jeśli się je na takiej postawi - w tym przypadku szafki. To zmienia brzmienie kolumn, konkretnie basu.

Nie czepiałbym się gdybyś testował monitorki za 1 tyś zł, ale tutaj mówimy o wielkich monitorach aktywnych za poważne 25 tyś zł., prawdopodobnie z konkretnym kopnięciem dołu.

Do dobrego testu takiego sprzętu należy stworzyć dobre warunki aby jakiekolwiek wnioski wyciągać.

Głośniki słuchawkowe są odległe o ok. 25 cm.

Czy ta odległość ma jakikolwiek wpływ na pozycjonowanie źródła ?

Rozstaw FL i FR ma być jedynie dopasowany do odległości od słuchacza (proporcje dystansów).

Źródła audio powinny być skierowane na słuchacza.

Podajcie zalecane odległości. Niech wszyscy skorzystają.

TRINITY są jednak niewielkie jak na dużej mocy kolumnę trójdrożną.

Nawet przy dużych mocach 36 kg kolumna nie odbiera żadnych drgań od przetworników.

Nie ma więc potrzeby stabilizowania masą podłoża.

Mój priorytet to przekątna 52" TV. Widzo-słuchacz siedzi 2,5 m od TV/central by mieć HD Video.

Cytuję z poradnika www.hifi.pl:

Odległość pomiędzy centrami głośników będzie z reguły mieściła się w zakresie od około 1,8 do 2,5m. Mniejsze kolumny w małych pokojach czasami mogą być ustawione bliżej siebie. Z kolei w bardzo dużych pokojach właściwe może być nieco szersze rozstawienie. Bardzo mało prawdopodobne aby prawidłowo ustawione kolumny były bliżej niż 1,5 metra (nawet w małych pokojach) bądź dalej niż 3m (nawet w bardzo dużych pokojach). A odległość słuchacza od kolumn zazwyczaj dobrze będzie wybrać w przedziale 120%-150% odległości pomiędzy kolumnami.

W sumie jeśli chodzi o taki test i takie wnioski to szkoda było zakładać wątku.

Dodam coś jeszcze.

Janunio dla mnie niestety, ale jesteś mało w tym wszystkim wiarygodny, na początku napisałeś, że odległość pomiędzy głośnikami frontowymi wynosi 3m, potem zmieniłeś zdanie, że 2m, a po zdjęciu jak byk widać, że poniżej 1,5m. Jeśli ktoś nie odróżnia 3m od 1,2m to o czym mowa. Ciekawe ile w tym wszystkim jeszcze jest przekłamań.

Napisałeś, że scena jest wyśmienita, jednak aby takie efekty przestrzenne (lokalizacje itp) uzyskać to trzeba trochę miejsca, a nie kolumna prawie na kolumnie.

Sprawa druga to kolumny stoją na szafkach, każdy kto ma trochę doświadczenia wie, że kolumny będą grały również przestrzenią zamknięta jeśli się je na takiej postawi - w tym przypadku szafki. To zmienia brzmienie kolumn, konkretnie basu.

Nie czepiałbym się gdybyś testował monitorki za 1 tyś zł, ale tutaj mówimy o wielkich monitorach aktywnych za poważne 25 tyś zł., prawdopodobnie z konkretnym kopnięciem dołu.

Do dobrego testu takiego sprzętu należy stworzyć dobre warunki aby jakiekolwiek wnioski wyciągać.

Faktycznie strasznie przekłamany ten test, no bo jak kolumna za 12 tys. stoi na drewnianej szafce za jakieś grosze, a nie na stojaku za tałzena i w dodatku w rozstawieniu 2m, a nie np. 3, to ani przestrzeni, ani basu, ani niczego w zasadzie nie da się usłyszeć. Psu na budę taki test Janunio. Na koncertach jak kolumny stoją 50m od siebie na trawie to jest dopiero przestrzeń...i bas... . Ale dość sarkazmu.

Nie jestem muzykiem, ani zawodowym recenzentem. Lubię słuchać dobrej muzyki, oglądać dobre filmy, chcę żeby mnie to poruszało, dostarczało niezwykłych wrażeń, aby dźwięk mnie porywał, czarował, abym słuchając zapominał o wszystkim i przeniósł się do innego wymiaru. W jednej chwili delektując się subtelnością, w drugiej wgnieciony w fotel z kołaczącym sercem. To jest świat muzyki,świat dźwięku, a nie linijka i teoretyczne rozważania. Takich doznań dostarczają dobre zestawy audio, a każdego może poruszyć co innego, bo to bardzo indywidualne, ale musi poruszać, delektować. I takie na mnie wrażenie robią kolumny APS. Przygoda zaczęła się od rekomendacji Janunio APS Aeon, a teraz bardzo bym chciał kupić TRINITY. Niestety cena jest jak na dziś dla mnie zaporowa i to jest jedyne co mi nie gra :). Bardzo jestem ciekaw innych testów i ciekawych recenzji.

Nowy na forum Kris12

Wpis jak z foldera reklamowego.

Pewnie, kolumny za 25 tyś to nawet w blaszanym garażu zagrają, i nawet rozstawione trochę ponad metr dają kilometry przestrzeni.

Ale dość sarkazmu.

Pewnie, kolumny za 25 tyś to nawet w blaszanym garażu zagrają, i nawet rozstawione trochę ponad metr dają kilometry przestrzeni.

Ale dość sarkazmu.

Widzę że jednak puściły ci nerwy hehehe :)

Ale dość sarkazmu.

Dziękuję za komplement :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Faktycznie. 6K za Aeony to bardzo dobra cena, zwłaszcza w porównaniu do 24K Trinity, które grają dużo lepiej, ale nie 4x lepiej ;).

Co znaczy że kolumna gra 3xlepiej a inna 4xlepiej?

Bardzo mnie to ciekawi.

Poza tym raczej tak to już w audio jest że czym w droższym sprzęcie szukamy tym kolejne różnice w jakości okupione sa relatywnie wyższymi kwotami.

Boski to jest sound.

Zaś cena przeszacowana.

To na jakim poziomie cenowym byś w takim razie umieścił te konstrukcje?

Panowie,

A może ktoś posłucha i napisze coś o ich brzmieniu, bo tak sobie tutaj gadamy, a opinii odsłuchowych jak na lekarstwo..., a ja stoję przed dylematem, czy zbierać kasę na Trinity i wtedy Aeony idą na tyły i środek (mam teraz 3), czy dokupić tanie np. Coaxy pozostając w rodzinie APS, a na przodach zostawić Aeony no i pomyśleć być może o subie...

Z góry dziękuję za pomoc.

HQ100 masz absolutnie rację, że od pewnego poziomu mała zmiana okupiona jest coraz wyższym kosztem. I tak jest nie tylko w audio. ten właśnie relatywizm, czyli stosunek polepszenia jakości do kosztu jakim to osiągamy jest moim zdaniem w Trinity mniej korzystny niż np. w Aeonach.

• 1 miesiąc później...

nie było mnie na tym forum ładnych kilka lat :-)

chciałbym jednak wyjaśnić kilka faktów jakie się pojawiły na temat Trinity w tym wątku:

1. Elektronika (duże trafo, trzy wzmaki i zwrotnica) znajdująca się na tylnej ściance jest całkowicie odseparowana od komory głośników, po prostu w obudowie jest 19 mm ścianka oddzielająca obie "sekcje" obudowy.

2. Pokazany przez janunio wyłącznik nie ma nic wspólnego z subwooferem, to opcja wyłączenia 26 cm woofera, wtedy grają tylko tweeter i średniotonówka, symulując mały monitorek/zestaw głośnikowy, to taki mały bonus dla realizatorów dźwięku :-)

3. Głośnik średniotonowy jest dodatkowo "zamknięty" we własnej obudowie, która jest solidnie wbudowana w całą obudowę Trinity. Ścianki boczne Trinity są dodatkowo wytłumione matami bitumicznymi.

4. Podobnie jak w innych monitorach APS, wzmaki są własnej konstrukcji i produkcji - pracują w klasie AB.

TRINITY to nasz najnowszy produkt skierowany przede wszystkim do studiów nagraniowych, przy okazji chciałbym podziękować właścicielom Audiopunkt (Warszawa), HiFi Ja i Ty (Gdańsk) i Hi End Corner (Poznań) za udostępnienie możliwości testowania TRINITY wszystkim miłośnikom dobrego brzmienia.

AEON jest zdecydowanie niedoszacowany, wynika to z faktu, że jako nasz pierwszy produkt przecierał szlaki na europejskim rynku, zdecydowaliśmy, że zawalczymy jakością za rozsądną cenę, wygląda na to, że udało się. Przez wiele lat AEON w Polsce był ok 25% tańszy niż u naszych międzynarodowych dystrybutorów.

TRINITY wierzcie albo nie :-) jest atrakcyjnie wyceniony patrząc na ofertę trójdrożnych monitorów studyjnych naszej konkurencji.

" Pokazany przez janunio wyłącznik nie ma nic wspólnego z subwooferem, to opcja wyłączenia 26 cm woofera, ... "

Mój błąd. Miałem na myśli woofer a napisałem subwoofer.

Gratuluję produktu.

nie było mnie na tym forum ładnych kilka lat :-)

Czy planujecie wprowadzenie jakichś monitorów bliskiego pola wyższej klasy od APS IO, ew. planujecie ulepszenie IO?

Ogólnie w cenie 6-7 tys zł nie ma za bardzo wyboru (w tym zakresie szukam sprzętu), w wyższej klasy monitorach od ADAM A7X/APS IO/Sonodyne 100AK. Chodzi mi o kompaktowe monitory z wooferem max 7,5". Ciężko o monitory z wooferem ~7" i zejściem do ~42 Hz -3 dB.

• 6 miesięcy później...

Witam!

Wątek o APS Trinity jest strasznie rozlazły, a koniec końców testowała je tylko jedna osoba?

Próbuje znaleźć jakieś testy Trinity w sieci? Ktoś coś wie na ten temat?

Proszę o więcej opinii bo poważnie zastanawiam sie nad tymi głośnikami.

Sprawa kolejna:

Jak wygląda opcja bezpośrednich testów tych głośników?

Noszę się od jakiegoś czasu z tym żeby wypozyczyć je od producenta albo dystrybutora.

Ktoś zgłaszał się przez to?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzieki za pomoc

pozdrawiam

m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyżej wskazany test pokazuje jak trudno jest opisowo relacjonować reprodukcję TRINITY.

Unikam jak mogę "przymiotników".

Mogę stosować język producentów studyjnych, ale nie ma to nic wspólnego z domowym odbiorem.

Przyznam, że zwłaszcza niskie częstotliwości są dla mnie za trudne do opisania a nie mają nic wspólnego z tym co słyszymy na ogół.

cytat z recenzji:

"Trinity nie kompresują dźwięku, co dla wielu słuchaczy może być szokiem – kiedy uderza stopa perkusji, to jest „fizyczna”, a nie „odrealniona”. "

Dlatego ograniczyłem się do emocjonalnego opisu.

W nadziei, że ktokolwiek podjedzie i zda własną relację.

Chętnych nie było. I dobrze, bo okazało się że więcej tu pasjonatów dyskutowania niż słuchania.

Jak sie uda to poslucham w kwietniu - o ile jeszcze beda w zaprzyjaznionym sklepie. Nie ciagnie mnie, bo ani to moja polka cenowa, ani rozmiar do mojego pomieszczenia. Ciekawym czy blizej im do IO czy Aeon'ow. Te pierwsze bardziej mi podeszly.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.