Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo - rotel + ?

Mattz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Składam mój pierwszy zestaw stereo, chce kupić wzmacniacz, kolumny (najlepiej podstawkowe), gramofon i DAC.

Muzyka: rock (70%), metal, klasyka (najmniej)

Pokój 16m2, prostokątny, mało zagracony.

Budżet: 3000zł

Sprzęt oczywiście używany.

I jeszcze mnie ważne wymaganie estetyczne - miło by było jakby kolumny były z orzechu (pasujące do mebli :D)

Moim kandydatem na wzmacniacz jest Rotel ra 930/931 ale nie wiem jakie do niego dobrać kolumny.

Po wywiadzie na forach kandydatami są:

-Heco Metas xt 301

-Dali Zensor 1

-Monitor Audio bx2

Nie wiem gdzie mogę je odsłuchać (Kraków) i porównać z jakimiś innymi. Ew. jakie inne wzmacniacze polecacie do wymienionej muzyki?

Odnośnie DAC - pod zestaw będę podpinał komputer (mam na nim duże zbiory muzyki), nie chce kupować CD bo większość płyt mam też na kompie.

Zastanawiałem się na Fiio e10, ale z tego co widzę ma pojedyncze wyjście cinch. Czy to znaczy że nie można go podpiąć w stereo? w specyfikacji jest napisane "Wyjście koncentryczne: Stereo PCM" więc już po prostu nie ogarniam.

inne propozycje znalezione na forum:

-uDAC v2

-Audinst hud mini /mx1

Czy jest sens inwestować w Cambridge Audio DacMagic 100 do takiego zestawu? czy lepiej przeznaczyć różnicę w cenie na kolumny/wzmacniacz?

Lubię dobry, mocny bas, łagodną górę, ogólnie ciepły dźwięk. Na pewno zestaw musi grać szczegółowo, dynamicznie, mieć szeroką scenę.

Przykład muzyki którą zestaw ma grać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale też

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem :D

Z góry dziękuję za pomoc,

Matti

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103741-zestaw-stereo-rotel/

Rotele raczej nie grają ciepło. To dosyć ostre wzmacniacze. Do rocka monitor audio jak najbardziej, jak lubisz mocny bas to szukaj w miarę możliwości kolumn z 18cm nisko/średniotonowcem. Zwróć uwagę na dynaudio (szczególnie serie audience 50, 52).

miedzy sprzedaza swoich starych kolumn a kupnem nowych (zensor 7->diva 6.2f) byly 2 dni przerwy...z czystej ciekawosci i ochoty na muzyke odpialem moje zensor 1 z tylu i przepialem na przod...gralo to...dosc kiepsko...nie mam zbytnio porownania z innymi podstawkowymi grajacymi w stereo...ale te byly na prawde "kiepskie" pod kazdym wzgledem

jak Dynaudio audience to najlepiej 52se.

Do tej klasy wzmacniaczy o jakiej wspomniał autor wątku spokojnie wystarczy prawie dwa razy tańszy Dynaudio Audience 50. Nie ma sensu przepłacać i podniecać się tylko i wyłącznie tabliczka SE. Poza tym 50-tka lepiej poradzi sobie ze słabszym wzmacniaczem niż 52SE.

Niższe modele Rotela z Monitorami Paradigm bez wcześniejszego odsłuchu bym raczej nie kupował. Mogą zamordować.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 3 tygodnie później...

Witam, też obecnie poszukuję kolumn do Rotela teraz graja z Monitor Audio BX5 i jak dla mnie jest to połączenie zbyt "ostre" Posiadany sprzęt to CD RCD991 i RCD971 zamiennie plus RC990BX i RB990BX. Muzyka to różne odmiany rocka. Pomieszczenie to 20m2 w kwadracie. Obecne brzmienie chciałbym odrobinkę ocieplić, w chwili obecnej wydaje mi się zbyt "suche". Budżet jaki moge przeznaczyć powinien być adekwatny do reszty sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.