Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o poradę....

jaceks

Rekomendowane odpowiedzi

Wkraczam w ten magiczny świat.... Proszę, poradźcie co z rzeczy aktualnie dostępnych na Allegro jest godne uwagi. Interesuje mnie zestaw - wzmacniacz + CD. Kwota jaką zamierzam wydac to 1000 - max. 1500 PLN. Pozdrawiam serdecznie wszystkich bywalców. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/10378-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/

Wiesz...tam jest zatrzęsienie sprzętu.

Zastanów się do jakiej muzy to ma być, jakie masz do tego głośniki, jaki pokój (czy potrzebujesz 100 wat czy 30 starczy i jaka efektywność)....

Włącz allegro i skorzystaj z opinii użytkowników nt. danego sprzętu, ewentualnie możesz zapytać na forum o konkretny model jeśli go tam nie ma. Ale jakieś opinie na pewno w necie znajdziesz.

• Redaktorzy

1500... Z jednej strony jest to suma taka dla dzieci trochę, biorąc pod uwagę wagę zagadnienia. Dobrze brzmiący sprzęt zwykle już sporo kosztuje. Z drugiej strony, szukając urządzeń z drugiej ręki, za te pieniądze można dostać coś brzmiącego nieźle, a można niechcący zakupić coś kiepskiego. Jest to różnica, o której nie możemy zapominać.

Moje typy w tym przedziale cen to wzmacniacz Pioneer A400X (urządzenie niskobudżetowe zaprojektowane kiedyś brawurowo dla podbicia rynku brytyjskiego, gdzie odniosło duży sukces, ratując tym samym zagrożony tyłek pomysłodawcy), a jako źródło coś z oferty Yamahy, 396, 496, coś podobnego. Dobór zestawów głośnikowych to już trochę inna sprawa, bo trzeba wiedzieć w jakim pomieszczeniu będą pracować i jakiego dźwięku się oczekuje.

jaceks, no ja polece z drugiej reki NAD320 (ok 800zł), do tego CD NAD522(600-700) ew jak znajdziesz 524 lub 540 (ta sama cena ok 800-850zł), cos z oferty marantza np 63KI/MKII/SE, ew 67SE, w kwocie sie zmiescisz a sprzet bedzie niezly.

pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ludzie, nie polecajcie NAD C320, toż to gówno straszne, za te pieniądze można przecież trafić coś znacznie lepszego, np. jakiegoś Luxmana, Rotela, czy choćby Marantza. Piszę to na podstawie osobistych doświadczeń, miałem C320, decyzja o jego sprzedaży zapadła po tygodniu odsłuchów (zob. "o mnie").

Aha, Pioneer A400 nadaje się tylko do natychmiastowej modyfikacji, bo bez tego jest szorstki i w gruncie rzeczy męczy przy dłuższym słuchaniu. Dorzycę jeszcze propozycję Denona PMA925R, ten amp jest po prostu w porządku pod każdym względem.

• Redaktorzy

Z Pioneerem można zrobić parę rzeczy, ale nie trzeba modyfikować natychmiast. Bez przesady z tą ostrością. Zestawiony z Yamahą 396 i Tannoy M2.5 grał całkiem nieźle.

np wzmacniacz rotel ra-932

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cd - jest wybór z NADa lub Marantza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale w swojej sklepowej cenie to była żadna atrakcja. Lepiej było kupić Rotela czy Luxmana, albo nawet Denona PMA350SE, Marantza PM66SE, czy Onkyo A 9511. Słuchałem ich wszystkich z racji pracy w salonie HIFI.

Jaceks, bierz tego rotela, sam się zastanawiam czy nie zastąpić nim swojej ONKYO INTEGRA. Jeżeli gra tak jak Rotel 02, to polecam, słuchałem.Gdyby jeszcze miał taki zapas mocy jak moje ONKYO...

Pozdr.

Uzupełniam. Pokój ok. 50 m2. Kolumny dopiero po zakupie wzm. i CD.

Jednocześnie pragnę podziękować za wnikliwe rozpatrzenie tematu i poważne potraktowanie prośby nowicjusza, o czym świadczy odsetek odpowiedzi związanych bezpośrednio z tematem postu. Powiem jeszcze tylko tyle, że fakt iż jestem nowicjuszem na tym forum, nie świadczy o tym że jestem nowicjuszem wogóle na forach internetowych. Wzdychanie, że oto następny ciemniak usiłuje się czegoś dowiedzieć, nie pomaga w napływie "świeżej krwi" na forum, a taka, jeśli macie koledzy tę świadomość jest konieczna żeby forum prawidłowo funkcjonowało. Inaczej staniecie się ramolami odciętymi od świata i nowych opinii. A własne przecież doskonale już znacie, prawda? Nie oczekiwałem że zostanę zasypany odpowiedziami. Oczekiwałem tylko kilku odpowiedzi na temat. Dostałem jedną. Powinienem czuć się zaszczycony?

• Redaktorzy

Jaką jedną? Naliczyłem co najmniej 4 proponujące konkretny sprzęt. Ale do rzeczy. 50 m2 to po byku dużo. Możesz mieć duży kłopot z dźwiękiem z taniego systemu. W takim układzie proponujęe, jeśli mowa o zakresie budżetowym, rozejrzeć się za czymś mocniejszym, bo będziesz musiał tym potem napędzić duże podłogowe kolumny. Poszukałbym NAD-a z siódemką w numerze. Nie pamiętam jak dokładnie nazywa się produkoiwny obecnie model, ale miał co najmniej dwu poprzedników, coś jakby 307, 317 i tak dalej. Może ktoś lepiej sobie te numeracje przypomina? To jest największa integra NAD-a z szarej serii, zawsze ponad 100 wat na kanał, brzmi dobrze, a przynajmnije lepiej od takich niby-mocnych japońskich wzmacniaczy ze stajni Technicsa itp. Niestety, na to wydasz całe 1500, jeśli dobrze trafisz. Ale nie bardzo widzę inną opcję w tej chwili. Ktoś ma inne propozycje? Nawiasem mówiąc, widzisz jak dobrze robi podanie szczegółów? Od pomieszczenia sporo zależy.

Jaceks, człowieku, zadałeś sobie trud skorzystania z wyszukiwarki? Sam mógłbyś znaleźć wiele odpowiedzi. Ty po prostu idziesz na łatwiznę. I tak znalazło się sporo życzliwych którzy cie nie olali. co niektórzy dostają jeden wpis "wyszukiwarka", i tyle, a Ty jeszcze masz pretensje. Nie bądź taki obrażalski, jak sam poszukasz więcej się dowiesz.

No to może właśnie tylko klocek z Japoni ? Za powiedzmy 700-800 zł. można kupić mocarne SONY ES lub taką INTEGRE jak moja ( 2x120W), a jednocześnie są to wzmacniacze "trzymające poziom". Jakos nie slyszałem o źle grającej INTEGRZE Onkyo lub SONY ES, zresztą wystarczy zajrzeć do środka tego sprzętu. Jak sie mylę to niech ktos mnie prostuje!

----> McGyver.

Nie jestem obrażalski. Trud sobie zadałem. Niestety nie był opinii nt. tego co aktualnie znajdowało się w ofercie Allegro. Dlatego .... no comment.

----> Jozwa.

Jest teraz na Allegro HK PM 665, Sony TA-F530, Denon PMA-860, Yamaha A-1020 czy Kenwood K-1100D - czy coś z tych rzeczy jest godne uwagi?

• Redaktorzy

Nie wiem, może ktoś zna tego Harmana? Tu jest poarę osób które HK lubią. Tak na ślepo do dużego pokoiku to bym typował Yamahę, bo wydaje mi się że to strasznie mocny model. Pozostałych nie znam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.