Skocz do zawartości
IGNORED

CD do ( Emitter 1+Focus 110)

Pigmelito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc i propozycję co powinno się fajnie zgrać w takim zestawieniu( raczej używka ok.3 tyś )

Od lat posiadam ( Arcam 8se ) i takie granie mi pasuje, choć w tym zestawieniu nic innego nie słyszałem, a że wpadło parę groszy to pomyślałem że może czas wymienić staruszka choć jak się okaże że on nie taki słaby to wydam na płyty i nowy laser! ;)

Głównym źródłem jest analog, ale trochę płyt cd się uzbierało od jazzu i bluesa do mocniejszego rocka.

Dużo się słyszy o (Audiolab 8200 i Kandy K2), choć ten pierwszy co dziwne dość często jest sprzedawany z drugiej reki.

Z góry dziękuję za podpowiedzi którą drogę wybrać!

https://www.audiostereo.pl/topic/103782-cd-do-emitter-1focus-110/

Jeżeli słuchasz coraz więcej analogu, to rozwiązanie nasuwa się samo. Ja w ten poniedziałek, do swojego Arcama 7se wstawiłem nowy laser właśnie i cieszę się muzyką na moich Focusach. Twoja ósemka jest ponoć zdecydowanie lepsza, wzmacniacz masz imponujący więc z pewnością daje to sporo przyjemności z odsłuchu.

Nie słyszałem tych odtwarzaczy, o których piszesz. Wypożycz któregoś i skonfrontuj ze swoim Arcamem. Sprawdzisz czy jest lepiej czy tylko inaczej. I daj znać jak to zrobisz.

Nowy laser sony kss-240a kupiłem za 73 zł z dostawą. Zostanie sporo na płyty.

Płyty to zawsze dobra inwestycja :) a być może jakiś element toru analogowego (wkładka, przedwzmacniacz) pozwoli zwalczyć (zaspokoić) audiofilię nervosę.

Pozdrawiam

Grzegorz

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Racja z tą audiofilią nervosą!

Będzie szansa na porównanie Arcama z czymś ciekawym to to zrobię i się zobaczy czy jest potrzeba zmiany.

Oczywiście posiadaczy podobnego toru dalej proszę o podpowiedź co zdecydowanie poprawi odbiór muzyki z płyt cd.

Po zmianie pre na Sensora RCM czarna płyta powiększyła znacząco swoją dominację, a że trochę dobrej muzyki na cd mam, to fajnie żeby nie grało to dużo słabiej.

Pozdrawiam

Paweł

Pytanie zasadnicze - ile kasy chcesz przeznaczyć na CD ? Na allegro pojawia się teraz mnóstwo świetnych CD w niskich cenach ... a kupujących i tak brak ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pytanie zasadnicze - ile kasy chcesz przeznaczyć na CD ? Na allegro pojawia się teraz mnóstwo świetnych CD w niskich cenach ... a kupujących i tak brak ...

Tak jak pisałem na początku, ok. 3 tyś.

Od jakiegoś czasu zaglądam na aukcje i fakt sprzętu zatrzęsienie, problem że trzeba to sprawdzić w swoim systemie. I tu mały problem bo jak sprzęt z innego miasta to ciężko, a w sklepach ( Kraków ) szału z wyborem nie ma i spotkałem się z pobieraniem 100zł kaucji do wykorzystania na zakupy w danym sklepie. Co w efekcie sprawdzenia kilku odtwarzaczy w kilku sklepach ( różne marki ) owocuje kilkoma stówkami zamrożonymi.

Żeby być mądrzejszym pożyczę: Naima, Roksana Kandy K2, Audiolaba 8200, coś Arcama są w podobnej cenie i w jednym salonie.

Jeśli może być używany to może ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

albo Audiolab M-DAC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nic nie napisałeś o okablowaniu swojego systemu. Klasa tych elementów ma zdecydowanie duże znaczenie, zwłaszcza kable sieciowe. Może warto coś zmienic . . .

Co do okablowania to interkonekt Acrolink 2110 II, głośnikowe xlo ultra, sieciówka DIY raczej skromna. Testowałem ostatnio najtańszą listwę Gigawatt , efekt zamulenie a i sam kabel podpięty do cd nie zawojował. Wzmacniacz z oryginalnym kablem.

Sieciówka czy sieciówki. Skromniejsza może by podłączona pod cd , pod integrę musi byc najlepsza na jaką Cię stac. Wypożycz na conajmniej tydzień do testu jakąś naprawdę dobrą i zobacz jakie będą tego efekty . Możesz się nieżle zdziwic.

Przepraszam , doczytałem . Czy wzmacniacz ma odłączany kabel sieciowy ? Lepiej , żeby miał , te oryginalne są niewiele warte.

Czy wzmacniacz ma odłączany kabel sieciowy ? Lepiej , żeby miał , te oryginalne są niewiele warte.

Kabel sieciowy w wzmacniaczu na stałe, prawdę mówiąc nie myślałem nigdy o przerobieniu, będąc pewnym że to co jest jest ok. w tej klasie sprzętu.

Myślicie że warto przerobić na gniazdo?

Lectora i Arcama będzie chyba szansa posłuchania w Krakowie.

Dzięki.

Ukryta Zawartość

:):)

Przyznaję, w tym konkretnym przypadku ciężko będzie coś zmienić :) Mój wpis był podyktowany doświadczeniem z innymi , wysokiej klasy klockami ( Mark Levinson 333 , Accuphase E-303X , Accuphase P1000 ), gdzie po wymianie przewodu sieciowego dżwięk znacząco się poprawił.

Ukryta Zawartość

Sieciówka czy sieciówki. Skromniejsza może by podłączona pod cd , pod integrę musi byc najlepsza na jaką Cię stac. Wypożycz na conajmniej tydzień do testu jakąś naprawdę dobrą i zobacz jakie będą tego efekty . Możesz się nieżle zdziwic.

Przepraszam , doczytałem . Czy wzmacniacz ma odłączany kabel sieciowy ? Lepiej , żeby miał , te oryginalne są niewiele warte.

Ukryta Zawartość

:):)

Ukryta Zawartość

Wybór padł na Włoskie cd na lampach. Atrakcyjna cena, dodatkowo komplet fajnych lamp, które mają jeszcze lepiej a na pewno inaczej zagrać niż standardowo montowane.

Lector już wcześniej chodził mi po głowie, ale widocznie potrzebowałem impulsu żeby się przekonać i spróbować.

Dzięki wielkie za pomoc, jak już trochę pochodzi zakupiony egzemplarz to będę mógł powiedzieć coś więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.