Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Bowers & Wilkins wybór.

wfuhl

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem fanem połączenia Marantz z kolumnami Bowers & Wilkins czyli muzykalności Marantza z przestrzennością i neutralnością angielskich kolumn. Właśnie wymieniam kolumny Bowers & Wilkins CM1 na... i tu mam na "oku" Bowers & Wilkins CM8 (koszt ok 6000zł) albo Bowers & Wilkins 683 (koszt ok 5000zł). Słucham rocka, jazzu i muzyki klasycznej. Wszystko w zależności od dnia, nastroju. Czasami są dni, że leci tylko jazz, innym razem muzyka klasyczna, a jeszcze innym rock. Mój Marantz to PM 7004 a także Marantz CD 6004.

Jak bardzo CM8 przewyższają 683? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/103848-kolumny-bowers-wilkins-wyb%C3%B3r/

Bardzo. Nie tylko od strony muzycznej, ale także od strony wizualnej i jakości wykonania. Rozdzielczość jest dużo lepsza w CM8. Niestety to już nie ten sam B&W. Seria CM także już produkowana jest w chinach, jakiś czas temu była jeszcze w UK. Ogólnie sam byłem niesamowicie napalony na B&W, byłem na kilku odsłuchach, ale ostatecznie [audio physic] zjadł je na śniadanie.

Seria CM była składana w UK z części zrobionych w Chinach, miałem klienta który miał CM made in UK dziecko mu wgniotło kopułkę, jak ją wyjął zobaczył napis made in china.

A co do produktów zrobionych w Chinach uważam że są w większości lepsze niż robione w Europie czy USA.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Co do produkcji w chinach to nie ma za bardzo to do znaczenia bo kolumny sa bardzo dobrze wykonane .Co do brzmenia mi graly ze Slabym marantzem 6004 ale i rak było ok .Meczyla mnie troszke metaliczna góra ,zbyt ostra jak dla mnie .Panietaj ze powyżej 25 m2 bo mniej to będę sie dusić i nie pokażą tego najlepszego

:)

Gość

(Konto usunięte)

Jak bardzo CM8 przewyższają 683? :)

CM to klasa wyżej niż seria 600.

Parę lat temu zamierzałem zmienić posiadane wtedy B&W 685 na CM5 - niestety, przyrost jakości nie był aż tak proporcjonalny w stosunku do przyrostu ceny, ale wtedy CM5 kosztowały 2 razy więcej niż 685.

Jednakże jeśli możesz teraz mieć CM za kwotę tylko o 20% większą, to na Twoim miejscu brałbym je.

Rozumiem, że te CM8 zjedzą moje CM1 "na śniadanie"? Czyli we wszystkim będzie duuużo lepiej? :)

CM8 to podłogówki, zabrzmią więc całkiem inaczej niż malutkie monitorki CM1!

I raczej zdecydowanie in plus :)

Jak w ogóle masz duże pomieszczenie?

Jakby nie to ze niemam miejsca kupilbym w ciemno swansy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mialem inne swansy z wstega mianowicie m3 i kopulki w bw moga sie schowac.

Ukryta Zawartość

Ja do stereo mam B&W CDM7 a do kina dorzuciłem to tego centralny B&W CM Centre i CM1 na tył (wolałbym CNT + CDN NT1 no ale cena i dostępność mnie zniechęciła)

W porównaniu do serii 600 to zarówno starsze CDM jak i osze CM są klasę wyżej. Osobiście uważam że seria CM względem starszych CDM to raczej downgrade niż upgrade. Stare CDM są dużo solidniej zbudowane i jak dla mnie grają lepiej od CM.

Podłogówek do monitorów nijak nie da się porównać - jak masz więcej jak 25m2 to weź podłogówki i będzie lepiej, w za małym pomieszczeniu podłogowe będą tylko dudnić ...

A zakładając, że Bowers & Wilkins 683 kosztuje 4000zł za nowe kolumny z przeceny, a Bowers & Wilkins Cm8 ponad 6000zł, to czy cena różnica cenowa jest adekwatna do różnicy w jakości brzmienia? Czy jednak lepiej brać "683", bo nie warto przepłacać?

Gość

(Konto usunięte)

A zakładając, że Bowers & Wilkins 683 kosztuje 4000zł za nowe kolumny z przeceny, a Bowers & Wilkins Cm8 ponad 6000zł, to czy cena różnica cenowa jest adekwatna do różnicy w jakości brzmienia? Czy jednak lepiej brać "683", bo nie warto przepłacać?

Wyżej opisałem moje doświadczenie z kolumnami podstawkowymi, ale wtedy 685 kosztowały 2000,-, a CM5 4000,- zł.

Zdecydowanie musisz już sam podjąć taką decyzję i przede wszystkim posłuchać, samemu porównać!

Chcesz wywalić np. 6000,- zł na kolumny opierając się na tym, co inni na forum napiszą?

Naszą pisaninę można potraktować jedynie jako sugestię, jakąś wskazówkę, ale nie należy decydować tylko na jej podstawie... ;)

Jeśli myślisz o kupnie nowych, to zdecydowanie powinieneś je posłuchać u siebie w domu.

Absolutne minimum to odsłuch w salonie. W końcu kupujesz nie mebel tylko to co on z siebie wydaje, no chyba ze kierujesz się tylko wyglądem a na dźwięku Ci zupełnie nie zależy.

Moim zdaniem warto. Sam odsłuchałem wymienione kolumny gdy szukałem sprzętu dla siebie. CM8 są wyraźnie lepsze. Ale zrób tak jak piszą forumowicze, posłuchaj tego w domu bo możesz się rozczarować dźwiękiem po podłączeniu kolumn do swojego sprzętu w swoim pomieszczeniu.

A zakładając, że Bowers & Wilkins 683 kosztuje 4000zł za nowe kolumny z przeceny, a Bowers & Wilkins Cm8 ponad 6000zł,

To może lepiej kupić CM8 za 4850zł z kosmetycznymi obiciami ?

Ukryta Zawartość

Zresztą, widziałem też oferty na nowe za 5200zł , więc różnica cenowa nie jest aż tak duża.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.