Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 300 + amplituner od kina domowego?

kochammma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Jest to mój pierwszy post na forów, wiec przepraszam za ewentualne błędy. Otóż jakiś czas temu znalazłem na strychu Altusy 140 i wzmak unitra ws-503, sprzęt był w złym stanie więc z kolegą(adept technikum elektrycznego) postanowiliśmy je naprawić. Wstawiłem do Altusów wszystkie głośniki z Altusów 300, w wzmacniaczu nic nie ruszaliśmy(ale prawdopodobnie jest kondensator uszkodzony(to co napięcie trzyma). Unitra ta jest za słaba do tych kolumn, jest uszkodzona a pozatym nie ma zbyt dobrych recenzji, wiec postanowiłem zakupić jakiś wzmak. Komputera używam do wszystkiego i praktycznie cały dzień, do muzyki, gier filmów i w filmach trochę brakuje mi basu. Pomyślałem sobie że fajnie by było kupić amplituder od kina domowego i może za jakiś czas dodać niskotonowca? Tylko ze nigdzie nie spotkałem się na forach, żeby ktoś tak miał i prozę Was o radę czy taki zestaw dobrze zagra. Zastanawiałem się nad takim amplitunerem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/103974-altus-300-amplituner-od-kina-domowego/

Tylko ze nigdzie nie spotkałem się na forach, żeby ktoś tak miał i prozę Was o radę czy taki zestaw dobrze zagra.

NIE ZAGRA, tylko narobi hałasu.

(Zwłaszcza, że zwrotnica i pudło z Altusa 140 nie były liczone do głośników z Altusa 300 i mało prawdopodobne, by takie zestawienie w ogóle prawidłowo zagrało.)

lepiej jak wszystko jest orginalne w końcu producent w miarę to wszystko zestawił ze sobą (zmieniłem ostatnio głośniki basowe w pewnym sprzęcie na podobne ale to nie jest to co było w orginale nie ma szans)

A300- to tragedia. A140 -to wielka tragedia. Jak ktoś Ci mówił że to dobrze grało, to albo jest głuchy albo nic innego nie słyszał.

Ws-503 - to stary porządny wzmak na KD503(jak eltron100); jego zalety to twardość, prostota, niezawodność i spora moc jak na tamte czasy: 2x45W. Wady, to wiadoma sprawa, np. bardzo duże szumy.

Z czym by miały te altusy (jakiekolwiek) grać, to szału jakościowego nie zrobią! To musisz mieć na uwadze. Jeżeli jesteś początkującym słuchaczem to starczą. Robią dożo szumu i burdelu muzycznego, niby do muzyki dyskotekowej.

No ale to zestawienie: zwrotnica A140 a głośniki A300, to potworny błąd! To inne konstrukcję, taki ulep z d...y wzięty.

Kolega porlick popełnił tu poważny błąd, pisząc:

"zwrotnica i pudło z Altusa 140 nie były liczone do głośników z Altusa 300"

bo akurat Altusy 140, chyba w ogóle nie były liczone do Altusów 140, sądząc po "walorach" fonicznych ;-)

Tak jak zresztą i inne modele tej serii, tj. 75 i 110.

Dudnienie z powodu niedostrojenia zbyt małego BR do głośnika i wytłumienia. Do tego nierównomierność pasma z 15 dB, albo i lepiej...Ale jak ktoś lubi hałas, albo nie ma żadnych wolnych biletów NBP, trudno...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Lepiej już "spylić" altusy za półdarmo, za odzyskane z nich pieniądze kupić jakieś tanie kolumny (oczywiście używane) a wzmacniacz nieco odrestaurować i sobie zostawić, bo nie jedną parę kolumn by dobrze napędził :)

Aż tak bym nie ograniczał tematów, a już z całą pewnością chciałbym spotykać nawróconych "błądzących", którzy by próbowali mimo wszystko ( preferencje dźwiękowe i jednak kasa ) jakoś je podleczyć, a wiem o czym piszę, bo sam ze 20 lat temu poprawiałem Altusy 75. Uważam, że z dobrym skutkiem, a jedynym kosztem była kopułka i tunel BR. Dziś przyzwoite głośniki wysokotonowe ( jasne, że nie SS czy podobne ) kosztują grosze. Tonsila GDWK już bym raczej dziś nie zastosował, znając parametry i efekty aplikacji tych przetworników chociażby w późniejszym modelu Bolero 200.

Zresztą do dziś spotykam GDWK, które przy zaleceniach producenta minimum 4800 Hz ludzie próbują instalować już od 3 albo 4 kHz; masakra...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tonsil zawsze miał problem z wysokotonowymi... Dobrym przykładem jest właśnie konstrukcja Bolero 200, jak pisze "audioburak". Po zmianie tego głośnika i delikatnej ingerencji w zwrotnice kolumny nabierają znacznie przyjemniejszego dźwięku niż szum piachu.

Serio, niech autor tematu sprzeda te zlepy i kupi choćby Unitra zg30c115(ohm) i podłączy pod WS-503 i będzie dużo lepszy dźwięk niż na altusach.

Jakby się nie spinał, nic sensownego z takiego zestawienia się nie uda zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.