Skocz do zawartości
IGNORED

Do ADMINA i zainteresowanych zmianami na FORUM

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Men, lista plyt??? Ja sam nie wiem co mam, poza tym ze okolo tysiaca... A moze 800, dawno nie liczylem. Litosci! Skonczy sie na tym, ze listy swoich plyt beda podawac tylko goscie ktorzy maja do 20 sztuk. Logowac sie nie bede, bo dlatego wlasnie nie jestem na forum HFM, bo mi sie logowac nie chcialo, i tak dalej. A poza tym wyobrazcie sobie nastepujaca sytuacje: niektorzy z uczestnikow forum sa recenzentami pism audio. Jestem pewien ze zaden z nich nie bedzie chcial podac swoich prawdziwych danych, bo taka identyfikacja praktycznie uniwmozliwia swobodne wypowiadanie sie na forum. I co?

Wyraźnie niektórzy czują głód informacji nie tylko na poruszane na forum tematy ale przede wszystkim na temat innych użytkowników forum. Sami się schowają za nickami albo w ogóle się nie ujawniają ale inni niech sie wychylają z systemem, płytami itp itd . Może jeszcze zamieszczac adres domowy , zdjęcie żony/dziewczyny , markę samochodu itp itd . A potem pojawi się jakiś Jerzy Kulebiak alias Kropka alias ... który wie o TOBIE więcej niz TY o nim będąc owiany mgłą tajemnicy netu. Dajcie więc sobie na luz z tymi detalami które mówią o was więcej niż wam się wydaje aby nie ułatwiać życia intruzom. Niech się liczy to co ma ktoś do powiedzenia na dany temat. Jak ktoś ma NAD-a i słyszy wyraźne róźnice po zmianie kabli to świetnie i niech się swoimi spostrzeżeniami dzieli a jego spostrzeżenia są tak samo ważne jak kogoś kto ma mega-wzmaka . Często kierowca malucha jest lepszym kierowcą niż kierujący BMW. Zaraz pojawią się wpisy ,że X ma cienki sprzęt więc się nie zna albo nie ma właściwych płyt i w ogóle mieszka w Z a tam wiadomo psy dupami itp itd . Zainteresowani wzajemnym kontaktem wymienią sie mailami i bedą wiedzieć o sobie wszystko. Niezainteresowani niech nie mają zbyt wiele na tacy.

hmm...no i wlasnie dlatego mowimy, zeby logowali sie tylko ci, ktorzy maja na to ochote, a wiec tylko ci co chcieliby mieliby wlasne strony. Plyt nie trzeba oczywiscie wpisywac wszystkich, mozna to robic sukcesywnie przez dlugi czas. I jeszcze jedna wazna sprawa : te dane mogliby ogladac tylko ludzie zalogowani, a nie postronni, ktorzy na forum sa np pierwszy raz. To by bylo sprawiedliwe. Kto chce - loguje sie i widzi dane innych zalogowanych : miasto, system, plytki i ewentualnie maila.

• Redaktorzy

Ja i tak zaczalem sie ograniczac, na poczatku pisalem tutaj pod dwoma nickami, jeden uzywany do smiechu, drugi do spraw powaznych. Po namysle ocenilem swoje mozliwosci i checi, i pozostalem tylko przy tym do smiechu. Ale jak ktos bedzie chcial, to i tak dojdzie, ktory byl ten drugi. Se la wi.

cos mi sie wydaje, ze z tego logowania bedzie wiecej zlego niz dobrego. Bedą pojawiać sie logowania "przysłowiowych tłumoków" ze pochodzą z miasta Pacanowa a na ich system składa sie pług rolny, kultywator i ursus - tym bardziej, ze bedzie przymus rejestracji dla pelnego dostepu. Poza tym, nie kazdy ma ochote wypisywac jaki ma sprzet i gdzie mieszka.

A spis płyt danego uzytkownika forum? - wystarczy zrobic wyszukiwanie płyt/sprzetu dla danego uzytkownika i kto bedzie mial ochote wpisac - wpisze a inni sobie wyszukają...

Żadnego logowania, żadnego spisywania płyt, żadnych legitymacji audiofili i innych niepotrzebnych utrudnień.

Koledzy, czy zawsze jak coś działa, to trzeba kombinować jak to spieprzyć. Przypominam bardzo dobre przysłowie:

"Lepsze jest wrogiem dobrego".

Kolego Łukaszu, jest dobrze i tak trzymać.

Jeśli ktoś nie wierzy, to niech zajrzy na inne podobne miejsca, gdzie wieje nudą, choć być może jest porządek.

Natomiast przydałaby się możliwość zamieszczania JPG-ów i GIF-ów.

moze i racja ..??

Koledzy, zróbmy tak: niech zwolennicy logowania napiszą po 2 recenzje płyt, a przeciwnicy po jednej. A jutro odwrotnie. W ten sposób przybędzie sporo ciekawego materiału do poczytania :-)

• Redaktorzy

No wlasnie, Arek mnie rozszyfrowal. Ale co mam wymyslac, jezeli i tak przy kazdej sygnaturze bede mial "abdn"?

Gość kazik do merle i na temat

(Konto usunięte)

Ciebie akurat nie trudno rozszyfrować, raz po IP a dwa po ty tonie wypowiedzi. Wybacz że tak to nazwę, ale nazwę - ton lekko ala "Stryjecki". Poza tym już przez chwilę myślałem, że jest was dwóch i razem mieszkacie, hehe :)

Co do forum to sorry, ale trzeba się zdecydować. Albo tak jak teraz, albo lepiej ale z logowaniem. Nie pomogą tu żadne IP ani nicki.. tylko logowanie. Owszem, typowe fora mają wiele rzeczy niepotrzebnych (liczba postów, stopnie typu szeregowy, kapitan..) ale też parę przydatnych. Choćby opis danej osoby. Mi szczególnie brakuje tego, kto ma jaki sprzęt. Opisy sprzętu to nie to, bo jest ich mało i wiadomo, że wielu swojego nie opisze. Ja nie opiszę, bo to mam swój pierwszy "poważny" sprzęt i z czym tu porównywać... jeszcze bym kogoś w błąd wprowadził. Jak znajdę czas, to opiszę parę płytek.

Wiadomo, że forum jest trudniejsze w używaniu, jak jest logowanie. Można z tym powalczyć -- logowanie tylko dla tych, którzy tego chcą + automatyczne logowanie za każdym razem (możliwości techniczne są - cookies). Ale nie wiem, jak to wpłynie da przyszłość, trudno przewidzieć...

Gość maciekw do kazika

(Konto usunięte)

Mówisz, że ważne jest, kto ma jaki sprzęt? Nie bardzo rozumiem, bo czy jeśli ktoś ma klocki za 0,5 mln zł, to czy koniecznie jest w stanie coś sensownego powiedzieć.

Ponadto niektórzy ludzie na tym forum często zmieniają kolumny, wzmacniacze, cedeki i inne. Często też słuchają sprzętu u kumpli. Jak więc to ma się to twojego postulatu, który jak sądzę wynika z faktu, że szukasz jakiegoś punktu odniesienia do prezentowanych na forum ocen?

Przez deklarowanie obecnego stanu posiadania tego nie załatwisz. A dla mnie osobiście nie liczy się co kto ma, lecz to, czy sensownie zabiera głos.

Inny nieprzemyślany wcześniejszy pomysł to podawanie posiadanych płyt. Ludzie, ja mam ich kilkaset i każda mi się podoba, bo inaczej bym jej nie kupił.

Gość jozwa maryn do kazika

(Konto usunięte)

He, he, ale MS to nie ja. To tylko ten styl, jozwy juz takie sa... Natomiast szalenie spodobala mi sie mozliwosc otrzymania stopnia. Kapitan, ba. Jak czlowiek na codzien jest starszym kapralem podchorazym rezerwy (jak ja), to epolety strasznie rajcuja.

Gość kazik do maciekw

(Konto usunięte)

Nie chodzi o wagę ocen, mnie to po prostu ciekawi. Jeżeli już, to tendencja byłaby raczej odwrotna - jak ktoś mądrze pisze, to ciekawi mnie jaki ma sprzęt. Bo pewnie i mądrze wybrał.

Gość Hubi do jozwa maryn

(Konto usunięte)

co tam kapral - ja mam stopień plutonowego rezerwy na czas pokoju i podporucznika na czas wojny. może się spotkaliśmy w SPR? a jak będziesz do mnie pisał, to proszę zaczynać od "panie poruczniku". szarża ma swoje przywileje kapralu. i nie dyskutujcie mi tu jozwa, bo pójdziecie na rejony....pozdrawiam ;-))

Szanowni Forumowicze,

Pozwalam sobie odgrzebać tę dyskusję, gdyż sądzę, iż istota problemu logowania tak naprawdę nie została dotknięta. Najpierw chciałbym jednak podziękować Łukaszowi za to, że to forum wogóle istnieje. Wielkie dzięki Łukasz!

Łukasz zadeklarował się, że nad testową wersją nowej formuły tego forum, będzie pracował na początku czerwca. Zatem jest jeszcze czas aby rozważyć ewentualne zmiany.

W dotychczasowej dyskusji dominują dwa wątki: ekshibicjonistyczny - zwolenników logowania i sekretno-minimalistyczny przeciwników. Jedni chcą się w sposób otwarty wymieniać informacjami, czasami wprowadzać system kastowy lub się chwalić. Inni ukrywać za podwójną gardą w obawie przed gwałtem na własnej prywatności.

Po pierwsze logowanie/rejestrowanie użytkowników nie służy przydzielaniu stopni, ani też innym ornamentom. Rejestrowanie ma na celu kontrolowanie dostępu do strony. A po co kontrolować ktoś powie. Wolność dla wszystkich! A choćby po to, aby zbanować osoby naruszające zasady forum. BTW Czy to forum ma spisane zasady użytkowania?

Następną kwestią którą pozwala opanować rejestracja jest RZETELNOŚĆ przedstawianych sądów. Może starzy użytkownicy forum się znają i wiedzą kto jest, kto ale ja na przykład nie mam pojęcia. Napewno są wśród nas nie tylko audiofile, ale również dystrybutorzy i producenci. Być może nawet wyrażają opinię o swoim sprzęcie. Jeśli tak to zwykła uczciwość wymaga zaznaczenia, kto wyraża tę opinię. Przecież osoby rzadziej wpadające na stronę lub będące tutaj tylko raz i szukające pomocy mogą na podstawie przeczytanej opinii (nawet nie postując) podjąć decyzję kosztującą ich konkretne pieniądze.

Następna rzecz to odnoszę wrażenie, iż rejestracja kojarzy się forumowiczom z koniecznością podania wszystkich danych łącznie z rozmiarem skarpetek i numerem karty kredytowej. Błąd. Wystarczy mail.

Proponuję taki model:

Logowanie do postowania obowiązkowe (cookies czy hasło wszystko jedno).

Dane do rejestracji:

Obowiązkowe:

1) mail z opcjami do wyboru:

a) ukrycia przed goścmi i forumowiczami

b) ukrycia przed gośćmi

c) ujawnienia wszystkim

2) zaznaczenie czy jest się tylko audiofilem, czy też producentem, czy też dystrybutorem/sprzedawcą. W zależności od tego ZAWSZE automatycznie pojawiały by się przy nazwisku literki A lub P lub H.

Dobrowolne:

1) miasto

2) kraj

3) opis systemu.

Goście powinni móc czytać wszystkie posty, opinie, faq itd. Możliwość postowania dla gości oczywiście wykluczona tak samo jak dostęp do jakichkolwiek danych o zarejestrowanych forumowiczach, chyba że mail za zgodą forumowicza (patrz powyżej).

Poza tym żadnych stopni, wieku, liczników ani koloru skóry. Nic z tych rzeczy.

Nie wymyślam nic nowego. Są to okrojone reguły funkcjonujące na audioasylum.com moim skromnym zdaniem najlepszej liście dyskusyjnej w sieci (wystarczy spojrzeć na nazwiska osób tam postujących). Są proste jak drut i moim zdaniem akceptowalne dla wszystkich. A może nie?

Pzdr.

Mysle ze kultura ludzi piszacych na tym forum ( z malymi wyjatkami : patrz Tlumok ) w polaczeniu z pewna anonimowoscia pozwala na to zebysmy sie czuli swobodnie - bez logowania, podawania e-maili i temu podobnych. Ale jaesli ktos to lubi to czemu nie.

• Redaktorzy

Mozna kombinowac z tym ze dobrze na poczatku powiedziec sobie, jaki jest cel. Tzn. co ma byc lepiej. Nie ze ma byc logowanie, bo to tylko narzedzie. Pytanie brzmi, jaki jest zakladany wplyw tego logowania na obecna postac forum. I ja wlasnie troche nie widze celu. Forum jest ok, a okresowe wypady osob jak Leszek B. (jakos nie odpowiedzial mi byl na ostatnie pytanie), czy nieodzalowany tlumok - no coz, czasem to nawet zabawne jest. Ile mozna w kolko o impedancji. Co do mnie, to dlatego pisze tu, a nie w forum HFN, bo tam za pierwsza proba nie udalo mi sie zalogowac. Coz, widac bystry nie jestem, bo niestety nie potrafilem zastosowac sie do wydawanych mi polecen. Tak wiec korzystam z tego forum, bo nawet analfabeta bez praktyki jest w stanie z niego korzystac, a ja naprawde mam dosc innej roboty, zeby kombinowac z kolejnymi loginami i haslami. Na razie musze pamietac numery 3 kart kredytowych (z czego jeden juz zapomnialem), hasla do dwu kont emailowych (nie liczac trzeciego zalozonego przymusowo, kiedy mialem jakis interes do Wyborczej, ale tamto zapomnialem), nastepnie telefon komorkowy, ebay (IC i haslo), hififorsale (IC i haslo), i glowe dam ze cos jeszcze, ale chwilowo nie pamietam. Faktycznie, w tej sytuacji logowanie na forum jest tym, czego potrzebuje najbardziej na swiecie...

Już pisałem w innym wątku, ale powtórzę dla wszystkich. Albo się wszyscy zgadzamy, albo nie ma po co robić zmian.

Dwie uwagi

do denon lover'a - nie rozumiem w jaki sposób podanie e-mail'a ogranicza swobodę wypowiedzi (no offence) - na życzenie jest on znany tylko admin'owi

do jozwy - nie musisz nic pamiętać - rozwiaząniem jest cookie, a jak coś zapomnisz wysyłasz mail'a do admina i on odsyła Ci hasło na podany wcześniej mail.

Pzdr.

Gość krytyk

(Konto usunięte)

jak coś jest dobre to po co zmieniać?

babą się zainteresuj a nie zmianami,

babę masz? czy trzepiesz gruchę?

a moze postępowy jewropejczyk masz męza ,co?

Gość hiena - podrobka do Krytyka

(Konto usunięte)

Posluchaj, debilu. Forum dziala dobrze i jestem za jego dotychczasowa postacia funkcjonowania, jednak po Twoich dzisiejszych "wybrykach" zastanawiam sie nad tym. Krytyka konstruktywna jest potrzebna, jednak nie wulgarna i chamska. Przemysl swoje dalsze wypowiedzi, naprawde chcesz miec zablokowany dostep tutaj ? (nie bedzie z tym problemu).

A z drugiej strony, sobota wieczor a Ty takie zlosliwe bluznierstwa wypisujesz, jaki Ty sfrustrowany, zestresowany i nieszczesliwy musisz byc. Ech...zal mi Ciebie...

• Pokaż nowe odpowiedzi