Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel 930ax mkII, Tonsil 75

gardlia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kolumny Altus 75

Moc znamionowa: 65 W

Impedancja: 8 Ω

Efektywność: 91 dB

Pasmo przenoszenia: 45 do 20 000 Hz

Wymiary (mm): 330x590x260

Waga (kg): 12 x 2

Częstotliwości podziału zwrotnicy: 1,2 oraz 7,0 kHz

Głośnik niskotonowy: GDN 25/80 (8 Ω) !!!

Głośnik średniotonowy: GDM 10/60 (8 Ω)

Głośnik wysokotonowy tubowy: GDWT 9/40/5 (8 Ω)

Wzmacniacz Rotel 930ax mkII

Moc 2x30W dla 8 Ohm. 2x60W dla 4 Ohm

............................................................

I tu mam pytanie.

Mam już jakiś czas ten wzmacniacz i teraz chcę wymienić kolumny.

Jakby to zagrało z tonsilami ?.

Czy ten wzmacniacz podoła temu wyzwaniu ?

Nic mi sie nie spali, nie przestroi, nie bedzie gralo cicho, nie bedzie czegos tam brakowalo ? ...

Ewentualnie jakie podłogówki mógłym brać w cenie do 500zl ?

https://www.audiostereo.pl/topic/104011-rotel-930ax-mkii-tonsil-75/

Rotele są wydajne prądowo, wzmacniacz podoła spokojnie (altusy sprawność 91db). Jednak fajnie by było gdybyś zestawił coś innego z rotelem. Co prawda do 500zł to nie mam pomysłu:) Ale już pewnie tanie kody czy jakieś używane jamo zagrają lepiej niż altusy 75 (miałem jamoe350 i grały znacznie lepiej niż altusy zarówno 75 jak i 110).

To forum z założenia powstało dla ludzi ceniących jakość generowanego dźwięku. Wyjeżdżanie tutaj z altusami, voice kraftami, czy innymi tego typu wynalazkami to tak jak wejście w ubłoconych "gumiokach" do meczetu...

A założycielowi tematu proponuję przejrzeć temat : "Nasze aukcje na allegro i ebay".

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Dzieki za odpowiedz

Jamo e350 jak widze nie odbiega znaczaco cenowo takze jak najbardziej sklanialbym sie ku temu. Natomiast maja long/short term power 100/140 W. Czy rotel 930ax mkii podola takim podlogowka ?

Są to fronty od kina domowego, mają wiec sporą efektywność. Podoła spokojnie, słuchałem ich na wzmaku który miał 2x25 przy 8miu. To nie są trudne do rozbujania głośniki. Nie kupuj nowych kolumn, szukaj używanych. W cenie nowych znajdziesz coś co zagra jeszcze przyjemniej.

Czego wymagasz od "brzmienia"? Chcesz łupać, robić dyskoteki i trzęść domem czy posłuchać niemęczącej muzyki?

Po pierwsze nie ma co utyskiwać na pytanie prowadzącego - każdy się kiedyś uczył, ale my jako forum jesteśmy po to aby pomóc.

Do tego Rotela w cenie ok 500zł złotych proponuję Eltaxy Liberty 5+, znakomite kolumny, na bardzo dobrych głośnikach.

W latach 90-tych best buy jeśli chodzi o stosunek jakość/cena.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

proponuję Eltaxy Liberty 5+

Tylko kupić je za 500zł to spore wyzwanie - sprzedający zwykle wołają więcej, w licytacja ceny dochodzą do ok 600zł. Wyrwać je za 500zł to może będzie trzeba długo czekać ....

Dzięki wielkie za odpowiedzi :)

Łupać dyskoteki itp absolutnie nie.

Od lat słucham głównie winyli (jazz, blues ale i rock). Do rotela mam podłączonego thorensa 240.

Od lat miałem podłogówki zg30c114 ale musze w koncu je wymienic. Szukam dlatego czegoś lepszego.

zg30c114 jak dla mnie maja kiepski bas, rozlazły, poza tym czasami syczą, pierdzą itp.

Zależy mi na fajnym punktowym basie, ciepłym ale i czasami ostrym (dlatego rotel) brzmieniu.

500zł podałem tak pi razy drzwi. Nie mam jakiegoś większego ograniczenia cenowego ale nie mam tez tak rozbudowanego słuchu by wyczuć (większe ?) niuanse pomiędzy kolumnami za 10 000 pln a takimi za 1 000 pln. Dlatego raczej skłaniałbym się ku niższym przedziałom cenowym. - ALE lubię posłuchać mimo wszystko dobrej muzyki dlatego chciałbym w miarę dobre kalumienki które cieszyły by uszy.

A no i oczywiscie szukam uzywanych. Poszukam i poczytam o Eltaxach. :)

Obejrzyj sobie np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - poważniejsze niż 5+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolega Ci wrzucił piękną propozycję infinity alpha a drugi oraz Eltaxy Liberty 5+ . Do piewrszych dojdzie CI koszt podstawek, ale Twoje rozważanie altusów 75 jeśli nie lubisz rozlazłego basu - to była jakaś porażka. Co do infinity dowiedz się OCB z tym wgnieceniem, jeśli membrana głośnika jest pęknięta to już nie jest to dobra propozycja:)

Szukaj też juz oklepanych tannoy M1 i M2.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Po pierwsze,Infinity Alpha będą grały zbyt jasno z Rotelem.

Po drugie, nie kupuj kolumn ze zniekształconą membraną.

Po trzecie, wartość tych Infinity w tym stanie -200-300zł max.

I po czwarte,jeżeli Infinity,to Beta-20.

A Tannoy M-2 jak najbardziej.

Jeszcze raz NIE dla ALTUSÓW! Gorzej nie można wybrać.

Z Tonsili popatrz na Maestro 130, Sonata 120 a może perfect 150.

Tyle co znam w cenie ok 500zł z polskiego wyrobu wartego uwagi. Chyba logiczne dla wszystkich jest że nie będzie to hi-end. Ale nie znaczy że nie wystarczy dla przeciętnego użytkownika.

Piszesz, że miałeś zg30c114, powiem Ci że one grają znacznie przyjemniej niż altusy 75, 110, 140. I może lepiej niż A200 i A300.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a ja tymczasem wystawiam kolumny, które w mojej opinii brzmią wyśmienicie w relacji ceny do jakości. Nie jestem w tym poglądzie odosobniony o czym świadczą pochlebne opinie nt. w/w na całym świecie. 450zł plus koszty wysyłki, to nie jest chyba przesadzona cena?

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

To forum z założenia powstało dla ludzi ceniących jakość generowanego dźwięku. Wyjeżdżanie tutaj z altusami, voice kraftami, czy innymi tego typu wynalazkami to tak jak wejście w ubłoconych "gumiokach" do meczetu...

He he - Dobre z tym meczetem !! Ja chciałem odpisać na ten post, że podłączanie Altusów do Rotela to tak jakbyś miał Maybacha i jeździł po tanie i chrzczone paliwo na Ukrainę :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.