Skocz do zawartości
IGNORED

WD My Book Live problem z sortowaniem utworów

felis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam;

I jak? Udało się rozwiązać problem z sortowaniem plików?

U mnie ten sam problem, współpraca WD Book Live z CA Stream Magic. Po przerzuceniu całej biblioteki utworów z przerażeniem stwierdzam, że są one odtwarzane w kolejności alfabetycznej, mimo, iż zapisane są na dysku z numerem kolejności na płaycie, i to w systemie poprzedzającym pierwszą dziesiątkę zerami

Złamka,

I jak? Udało się rozwiązać problem z sortowaniem plików?

Odpuściłem, Zdecydowałem się wyciąć z tagów numer oraz nazwę utworu, a pliki ponazywać 01_nazwa utworu.flac, 02_nazwa utworu.flac itd. Teraz kolejność jest zawsze OK.

Mam dwa urządzenia każde trochę inaczej głupiało na TAG-ach, a samego serwera WD nie chciało mi się zmieniać bo koszty, a nie wiadomo do końca gdzie była wina.

Pozdrawiam

poszperałem wczoraj w sieci. Może kluczem do sukcesu jest aktualizacja serwera Twonky. Ten preinstalowany to wersja 5.1.x a z tego co widzę w sieci aktualna wersja to 7.x.x. Natrafiłem na stronę poświęconą aktualizacji lecz niestety operacja ta jest dla mnie zbyt skomplikowana.

• Redaktorzy

Update Twonky'ego na WDku przeprowadzasz wbijając się na stronę dysku i po sprawdzeniu czy są dostepne nowe wersje oprogramowania klikasz bodajże install, albo upgrade

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Update Twonky'ego na WD

WD nie stosuje już Twonky tylko własny serwer. Nowa wersja nic nie daje, nadal źle sortuje. Ten twonky który był na WD to też nie była pełna wersja tylko okrojona.

Pełną wersję (płatną) wgrywa się samemu w skomplikowany sposób, być może z utratą gwarancji.

Pozdrawiam

gdyby to było takie proste, jak piszesz to nie zawracałbym głowę. update przez stronę nic nie daje gdyż WD ma licencję na Twonky tyllko w wersji 5. wersja OEM i tyle. najwyrażniej ich wspólny biznes się skończył. TWONKY rozwija się dalej ale WD nie przewiduje aktualizacji tego softu.

ponieważ jak wspomniał kolega, apdejt na własną rękę jest nader skomplikowany, czy wiecie jak wgrać inny serwer, zanim mnie krew zaleje z powodu kilku stów wyrzuconych w błoto?

ten nowy serwer.... możesz napisać coś więcej? jak to w grać. a może wpierw jak sortuje utwory?

ten nowy serwer.... możesz napisać coś więcej? jak to w grać. a może wpierw jak sortuje utwory?

Jeżeli pytasz o serwer WD to wgrywa się automatycznie i nic nie daje bo źle sortuje.

Tu jest opis jak podmieć serwer twonki (ten OEM v.5) na serwer wd I odwrotnie - oba identycznie badziewne, ale WD ma to w nosie nawet nie odpowiada na maile:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

Płatnej wersji Twonky nie próbowałem bo nie chce mi się wydawać kasy (bodaj coś koło 100zł za licencje), ani bawić w jakieś odblokowanie shella systemu, ani tracić gwarancji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do bani to wszystko.

Miałem dysk USB (też WD) i wszystko chodziło pięknie. Ponieważ pojemność tegoż zaczęła być niewystarczająca, przesiadłem się na My BookLive. Teraz mam problem. 20.000 utworów, różne tagowania, nie jestem w stanie tego wszystkiego przerobić tylko dlatego, że jakiś "profesjonalista" ustawił sortowanie w predefiniowanym trybie alfabetycznego porządkowania utworów. To tak jakby zaczynać symfonię Beethovena (tą piątą, na przykład) od finału a początek zostawić na koniec. Albo The Wall Floydów od Another Brick in The Wall bo akurat jest na "A". Koszmar jakiś.

nie jestem w stanie tego wszystkiego przerobić tylko dlatego, że jakiś "profesjonalista" ustawił sortowanie w predefiniowanym trybie alfabetycznego porządkowania utworów.

Dla mnie to sortowanie to też jakaś koszmarna kpina z użytkowników, ale nie będę wydawał kilku stówek na kolejny serwer tym bardziej że trudno zgadnąć jak zadziała i czy nie wystąpią takie same lub gorsze problemy.

Dlatego przy pomocy programu Mp3tag w kilka minut pozbyłem się z tysięcy tagów: numeru utworu i tytułu utworu.

Natomiast bez wątpienia wyrobiłem złą opinie o firmie WD i jej podejściu do użytkowników.

• 3 tygodnie później...

Ja zaktualizowalem oprogramowanie wd mybook live recznie tz. sciagnalem plik z nowym firmwarem stad:

Ukryta Zawartość

Dodatkowo zmienilem server Twony na DLNA stad:

Ukryta Zawartość

dokladnie opisane "Instrukcja przechodzenia z Twonky Media Server na WD DLNA Media Server w produkcie My Book Live"

Nalezy sciagnac: WDMediaServerPatch.deb

I postepowac wedle instrukcji:ustawienia/aktualizacje/aktualizuj z pliku/tu podjaemy sciagniety przez nas plik patch. Podobnie z aktualizacja firmwearu.

Po tych wszystkich operacjach iTunes widzi zasoby servera mybook live i utwory sa sortowane wedlug nueru utworu. Poprzedni sortowal podobnie jak u was panowie czyli alfabetycznie.

Nie wiem czy z CA SM bedzie pracowal porawnie w kazdym razie z iTunes jest OK no oczywiscie poza brakiem wyswietlania okladek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja zaktualizowalem oprogramowanie wd mybook live recznie tz. sciagnalem plik z nowym firmwarem stad:

Ukryta Zawartość

Powyższa aktualizacja pobrała się u mnie automatycznie. Ponadto od początku miałem serwer DLNA, a nie Twonky.

Obecnie w moim WD jest oprogramowanie w wersji:

- MyBookLive 02.42.03-027 : Core F/W

- DLNA wersja serwera multimediów: 2.3.0.12093

I nadal w odtwarzaczu Yamaha CD-N500 oraz jeszcze innym sortowanie działa bez sensu, więc to rozwiązanie pomaga widocznie tylko dla Itunes.

Podaj jakie masz wersje oprogramowania serwera multimediów, może te ściągane ręcznie są inne?

Ukryta Zawartość

A w jakiej zakladce WD to sprawdzic?

Za pomoca wd2go stremuje muzyke z iPada2 do AppleTV i utwory rowniez sa skatalogowane i wysylane wedlug poprawnej kolejnosci.

Caly czas jednak brakuje okladek. Chyba czas na porzucenie WD na rzecz synology badz uzywanego maca min server.

Kuilem WD sugerujac sie wypowiedziami kilku forumowiczow, ktorzy uzywaja myboka. Niestety u mnie porazka. Jak to mowia chytry dwa razy traci chcialem taniej no i niestety...

Teraz pytanie czy isc w kierunku synology DS 112+ i WD RED, czy odpuscic NASy i odrazu zakupic mac mini.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dla serwera DLNA tutaj:

Ustawienia - Multimedia - Stan:- Wersja serwera multimediów

Dla oprogramowania systemowego tutaj:

Ustawienia - System - Aktualizacje - Wersja

2.3.0.12093

02.42.03-027 : Core F/W

Wiec mamy te sama wersje. No przykro mi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.