Skocz do zawartości
IGNORED

Blu-Ray Pure Audio - Universal Music przechodzi do ofensywy ...

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Universal Music will release its first 36 Blu-ray Audio titles under the High Fidelity Pure Audio banner.

The first High Fidelity Pure Audio titles are as follows:

John Coltrane: A Love Supreme

Stevie Wonder: Song in the Key of Life

Supertramp: Breakfast in America

Bob Marley: Legend

Zazie: Zizanie

Eddy Mitchell: Grand écran

Alain Bashung: Fantaisie militaire

Alain Bashung: Osez Joséphine

Nina Simone: I Put a Spell on You

Jacques Brel: Ne me quitte pas

Jacques Brel: Les Marquises

Pierre Henry: Messe pour le temps présent

Oscar Peterson Trio: Night Train

Ella Fitzgerald/Louis Armstrong: Ella & Louis Again

Barbara: L'aigle Noir

Derek and the Dominos: Layla

Noir Désir: Tostaky

Serge Gainsbourg: Aux armes et caetera

Serge Gainsbourg: Melody Nelson

Diana Krall: The Look of Love

Quincy Jones: Big Band Bossa Nova

Hélčne Grimaud: Credo

Miles Davis: Ascenseur pour l'échafaud

The Velvet Underground: The Velvet Underground & Nico

Johnny Hallyday: Sang Pour Sang

Johnny Hallyday: Rock'n Roll Attitude

Mylčne Farmer: Monkey Me

Verdi

Stan Getz & Joăo Gilberto: Getz/Gilberto

Wagner

Ludwig van Beethoven: Violinkonzert-Violinromanzen

Mahler: Symphonie n°5

Beethoven: Symphonie n°9

Beethoven: Symphonies 5 & 7

Antonin Dvorak: Symphonie n°9 - Moldau - Préludes

Anna Netrebko: Sempre libera

Do nabycia na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blu-ray Pure Audio consists of high-definition digitized studio masters with a minimum of 24bits/96khz,

and is compatible with all Blu-ray players on the market.

To begin with, 36 titles from the French and international variety, jazz and classical catalogues will be on offer.

The artists include Barbara, Alain Bashung, Serge Gainsbourg, Bob Marley, Supertramp, Miles Davis, Nina Simone,

Herbert Von Karajan, Hélène Grimaud and Rollando Villazon, to name just a few.

Album prices start at €19.99, plus a free download offer.

Over time we have become used to compressed music that is neither natural nor faithful to the original recording, but young people have become fond of vinyl and are learning to appreciate quality sound. Pascal Nègre, President of Universal Music France, Italy, Middle East and Africa and UMG’s global head of new business, Blu-ray Pure Audio is “a superior medium that we’ve been working on for the past two years. Sound, after all, is our core business – our most basic raw material!”

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Z kiedy jest ta informacja, że Universal will release? Jak pisałem w innym wątku w sklepach sieci FNAC we Francji (fizycznych) już od dobrego miesiąca jak nie wiecej widzę wszystkie tytuły wymienione przez Ciebie na BluRay audio. Ceny 19.99 lub 24.99 €

Nawet sie zastanawiałem czy nie kupić ale to tylko 24/96 a nie 192 i ceny tez niespecjalne...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

60003426346540192976.png

Blu-ray Pure Audio consists of high-definition digitized studio masters with a minimum of 24bits/96khz,

and is compatible with all Blu-ray players on the market.

To begin with, 36 titles from the French and international variety, jazz and classical catalogues will be on offer.

The artists include Barbara, Alain Bashung, Serge Gainsbourg, Bob Marley, Supertramp, Miles Davis, Nina Simone,

Herbert Von Karajan, Hélène Grimaud and Rollando Villazon, to name just a few.

Album prices start at €19.99, plus a free download offer.

Over time we have become used to compressed music that is neither natural nor faithful to the original recording, but young people have become fond of vinyl and are learning to appreciate quality sound. Pascal Nègre, President of Universal Music France, Italy, Middle East and Africa and UMG’s global head of new business, Blu-ray Pure Audio is “a superior medium that we’ve been working on for the past two years. Sound, after all, is our core business – our most basic raw material!”

No tak tak, ten sam bełkot co zawsze i startujemy od 20 euro-rewolucja po byku już ustawia się kolejka. BoDex nie patrz przez pryzmat swojego hobby -kto z pokolenia Ipod to kupi no powiedz kto? 2000 szt jednego tytułu a pewnie tak to będzie wyglądać nic nie znaczą.Po tygodniu może dwóch rozkodowany tytuł trafi do sieci i po rewolucji

Oferta z FNAC - amazon.fr ma bałagan w wyszukiwarce ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

90 zł za 1 płytę to rzeczywiście przesada. Osobiście w tej cenie kupiłbym jedynie najlepszy remaster audiofilskiej wytwórni a nie masowe produkcje universala...

A kto bogatemu zabroni ? To cena nowości i zapewne ulegnie korekcie .

To idealne rozwiązanie dla tych sprzętowych konserwatystów, którzy brzydzą się internetem, komputerami,

ściąganiem, twardymi dyskami i.t.p. technologią . Jest fizyczny nośnik, jest pudełeczko - wkładamy i gramy. :)

Ja tam życzę im powodzenia.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Sądzę, że nie ma się czym podniecać.

Za 3-4 lata będzie wiadomo czy BD ostanie się na rynku czy będzie to taki sam humbug jak SACD.

A jaką masz alternatywę ?

- Płacić i ssać z internetu, grać z kompa + usb/SPDIF

- Płacić i mieć fizycznie oryginalny nośnik z Hi-Res

Ceny są do przyjęcia

LED ZEPPELIN - Celebration Day 35 pln.

Ukryta Zawartość

Mylene Farmer MONKEY ME 69 pln.

Ukryta Zawartość

Bob Marley & The Wailers LEGEND 79 pln.

Ukryta Zawartość

Trochę się spopularyzuje i myślę, że zejdziemy poniżej 50 pln.

THE ROLLING STONES:GRRR!-BLU RAY AUDIO - 10.94 Eur.

Ukryta Zawartość

Pierwsze (większe) koty za płoty - psy szczekają a karawana jedzie dalej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ceny są do przyjęcia

LED ZEPPELIN - Celebration Day 35 pln.

Ukryta Zawartość

Mylene Farmer MONKEY ME 69 pln.

Ukryta Zawartość

Bob Marley & The Wailers LEGEND 79 pln.

Ukryta Zawartość

Trochę się spopularyzuje i myślę, że zejdziemy poniżej 50 pln.

THE ROLLING STONES:GRRR!-BLU RAY AUDIO - 10.94 Eur.

Ukryta Zawartość

Pierwsze (większe) koty za płoty - psy szczekają a karawana jedzie dalej.

Cholera, to znowu trzeba bedzie kupic SACD/Bluray bo miejsca na jeszcze jeden odtwarzacz to nie mam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jeżeli o mnie chodzi, mam trzy odtwarzacze CD, które grają satysfakcjonująco.

Na tyle dobrze, że wcale nie ciagnie mnie do gęstych formatów.

Sądzę, że w takiej jak ja sytuacji jest bardzo wiele osób.

To jest właśnie pięta achillesowa tego rozwiązania - zwykły SONY uciągnie, a nie ma jeszcze Hi-Endowych transportów,

to takie mało nobilitujące no i przy okazji za tanie - to nijak grać (transportować) nie może ! ! !

Poza tym (jak ktoś sygnalizował) to przed ew. zakupem należy sprawdzić czy player wypuści 24/192 po SPDIF,

ponoć są takie z poblokowanym do 96, a nawet do 48 wyjściem.

Z tego co widzę, zdecydowana większość płyt Blu-Ray Audio jest do kupienia w plikach FLAC/ALAC. Więc sprzedają ten sam materiał, tylko w trochę innej formie. A jeśli czegoś nie ma w plikach, to wystarczy zgrać płytę BD-Audio do pliku i już mamy. :)

... jeśli czegoś nie ma w plikach, to wystarczy zgrać płytę BD-Audio do pliku i już mamy. :)

He,he .... no popatrz - EUREKA !

To całe pokolenie tak ma, czy to jedynie odosobniony przypadek ? :)

A to zwykły BD np. Sony tego nie uciągnie?!

Uciagnie. Ale nie mam wiecej miejsca na nowy odtwarzacz! Wiec albo nowe 'meble' albo nowy uniwersalny odtwarzacz (powaznie).
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Uciagnie. Ale nie mam wiecej miejsca na nowy odtwarzacz! Wiec albo nowe 'meble' albo nowy uniwersalny odtwarzacz (powaznie).

No ale jak masz już daca to po co Ci BDP?to wszystko jest dostępne w plikach hires

Mam LED ZEPPELIN - Celebration Day w blu ray audio od jakis 2-3 miesiecy a oni dopiero teraz o tym poinformowali... ze udostepniaja taki format. Dziwne bo pare tytulów bylo juz wczesniej.

Jakość poprawna jak na 48kHz 24bit

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Mam LED ZEPPELIN - Celebration Day w blu ray audio od jakis 2-3 miesiecy a oni dopiero teraz o tym poinformowali... ze udostepniaja taki format. Dziwne bo pare tytulów bylo juz wczesniej.

Jakość poprawna jak na 48kHz 24bit

No to hi res po byku:)

No ale jak masz już daca to po co Ci BDP?to wszystko jest dostępne w plikach hires

No właśnie problem w tym że nowości prawie w ogóle nie są dostępne w plikach hires.

Jeśli BR ma mieć tylko ofertę klasyki rocka to nie będzie to ciekawe ale jeśli na BR miałyby

się ukazywać nowości z klasyki, jazzu, popu których nie ma na plikach hires to byłoby to atrakcyjne.

Ja kupuje sporo CD, głownie jazz i muza elektroniczna. Tak ok 95% z tego w ogóle nie jest dostępne

jako pliki hires. Wydawcy skutecznie blokują wydawanie plików hires.

To co jest dostępne na hires to trochę staroci, samplery i różne pierdoły a wartościowych rzeczy jest bardzo mało.

Ja sam chętnie przyjąłbym nowości na plikach hires tyle że nie ma takiej możliwości.

Myślę, że to kwestia czasu, aż pokończą się kontrakty artystów z tradycyjnymi wydawcami. Zresztą z czasem Ci zaczną zmieniać podstawowy profil działalności. Narazie mają jeszcze zbyt dużo do stracenia i środków ulokowanych w tradycyjnych nośnikach, środkach trwałych i innych zasobach do ich produkcji.

System gra dobrze, albo nie....

He,he .... no popatrz - EUREKA !

To całe pokolenie tak ma, czy to jedynie odosobniony przypadek ? :)

Nie widzę sensu grania z płyt, jeśli to samo mogę mieć z identycznego pliku. Dlatego mam ponad 150 filmów na Blu-Rayu (a nie mam żadnego odtwarzacza tego formatu!), wszystkie zgrane 1:1 i odtwarzam kiedy tylko mam ochotę. A jako że mój DAC-Streamer ma wejście HDMI, mogę wykorzystać tańszy odtwarzacz strumieniowy video, jeśli coś się w tym temacie zmieni, wymieniam pudełko za 1 tys. zł, a nie kompletny odtwarzacz Blu-Ray wyższej klasy.

Akurat ja bym wolał wypożyczyć film na BR, po obejrzeniu oddać i nie zbierać filmów z których większość nie chcę oglądać ponownie.

Do tego musi być odtwarzacz BR.

Magazynowanie na HDD filmów dla mnie jest bez sensu. Co innego muzyka której słucha się wiele razy.

A jako że mój DAC-Streamer ma wejście HDMI ...

Pochwalisz się NAZWĄ i SYMBOLEM ?

Czy te 150 płyt BD masz na półce, czy jedynie na HDD ?

A tak w ogóle, to wydaje mi się, że nie wszyscy zrozumieli krok Universala .

Oprócz tego, że nie jest to działalność charytatywna, to pozwala szerszemu gronu ludzi zainteresowanych

wyższą jakością zapisu Hi-Res obcowanie z tą formą. Jest masa ludzi mających awersję do grania z komputera

i ściągania (legalnej lub nie ) muzyki w takich plikach. Są minimaliści i wzrokowcy lubiący mieć fizyczny kontakt

z towarem ( pudełko, książeczka, krążek) i w takiej formie je kolekcjonować przy dawnej prostocie obsługi jak CD.

Poza tym trwałość ... uwalić HDD ze swoimi zbiorami to łatwizna - przegrzanie, uderzenie, awaria elektroniki dysku,

czy też zwykłe zużycie generujące bad sectory nie są wyssane z palca. To dla wielu przekonujące argumenty.

Ze znanej mi liczby osób które mają niezłe sprzęty i coś tam czasem słuchają nikt lub prawie nikt nie jest zainteresowany plikami. Chcą kupić płytę, włożyć w odtwarzacz i słuchać muzyki. Filmy wypożyczają i nie zamierzają magazynować na HDD.

Płyty BD mam na półce i na dysku. Podobnie jak CD. Kiedy mam ochotę, sięgam na dysk. Dobre filmy z przyjemnością oglądam więcej razy, więc widzę sens trzymania ich na HDD. Z tą awaryjnością jest różnie, ale zawsze, bez względu na to jakie dane na nim trzymamy, warto mieć kopię zapasową.

W systemie kinowym wykorzystuję Linn'a Majik DSM. Ma wejścia HDMI które się bardzo przydają: jedno zajmuje Apple TV, drugie Dune HD.

No właśnie problem w tym że nowości prawie w ogóle nie są dostępne w plikach hires.

Jeśli BR ma mieć tylko ofertę klasyki rocka to nie będzie to ciekawe ale jeśli na BR miałyby

się ukazywać nowości z klasyki, jazzu, popu których nie ma na plikach hires to byłoby to atrakcyjne.

Ja kupuje sporo CD, głownie jazz i muza elektroniczna. Tak ok 95% z tego w ogóle nie jest dostępne

jako pliki hires. Wydawcy skutecznie blokują wydawanie plików hires.

To co jest dostępne na hires to trochę staroci, samplery i różne pierdoły a wartościowych rzeczy jest bardzo mało.

Ja sam chętnie przyjąłbym nowości na plikach hires tyle że nie ma takiej możliwości.

To chyba nie jest do końca prawda.

Wystarczy spojrzeć na hdtracks żeby zobaczyć ile nowości wychodzi ( płatność paypalem).

Poza tym co raz większa liczba wykonawców na swoich stronach oferuje hiresy.

Akurat o HDTracks juź pisałem. Nowości bardzo mało w hires. Większość to zwykłe ripy z CD w cenie CD.

To już lepiej mieć na półce CD i samemu zrobić rip.

Poza tym HDTrack picuje pliki. Wiele z nich jest podbijajns pewnie na programach komputerowych.

Zobacz ile na CD wychodzi nowości np z jazzu ,

Prawie nic z tego nie ma jako pliki hires.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.