Skocz do zawartości
IGNORED

Blu-Ray Pure Audio - Universal Music przechodzi do ofensywy ...

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy wchodziło BluRay video to przez parę tygodni tu na forum kilka osób pisało że

dobry DVD za milion zielonych da lepszy obraz niż BluRay za 300zł - oczywiście że nie.

Tutaj ma na pewno ... a co do formatu BDAudio, to najbliższe miesiące rozjaśnią nieco w głowach.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ja teź kibicuję a co będzie to już inna sprawa.

Nic nie będzie.

Na świecie jest kryzys, ludzie tną wydatki. Nie ruszą do sklepów kupować żadnego BD.

Do tego jeszcze pamiętają jak dwa razy zapłacili za to samo, gdy CD wprowadzano na rynek a ich przekonano do wyrzucenia na śmietnik płyt winylowych.

Nie mierz wszystkich swoją miarką. :)

To nie jest zmiana warty LP-CD (choć jak widzisz LP ma się i tak dobrze), ale ułatwienie dla wymagającego

klienta, który ma ochotę na lepszą jakość - nic poza tym się nie zmienia, nie są potrzebne milionowe nakłady,

a kasa może popłynąć ... Nie ma się co bać "nowego", wystarczy jedynie przełamać ten "audiofilski wstręt"

do Blu-Ray i będzie OK.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Proponowałbym mniej ideologii a więcej rzeczowości.

Jak wstręt?

Jakie "ułatwienie dla wymagającego klienta"?

Żeby BD miało sens musi być dostępne kilkadziesiąt tysięcy tytułów w tym formacie, inaczej będzie paść taka jak w przypadku SACD.

Ludzi słuchających audiofilskich płyt jest bardzo mało i nie każdego przekonuje plumkający jazz, śpiewające babeczki, skandynawski folk czy podrzędne orkiestry ale za to wydające w gęstych formatach.

Rzeczowości Waść pragniesz ? Proszę bardzo .

"Wstręt" to uczucie, które pojawia się w głowie maniaka na samą myśl włączenia w tor tak plebejskiego

urządzenia jakim jest Blu-Ray ( plastikowy składnik kina domowego), którym audiofil się po prostu brzydzi ! :)

Nie ma aktualnie na rynku pancernego urządzenia, które zaspokoiłoby aspiracje takiej persony.

Ułatwienie jest takie, że potencjalny klient nie musi się znać, nie musi niczego ściągać, bawić się komputerem

aby obcować z najwyższą dostępną jakością nagrań - za cenę pliku ma na półce płytkę i sobie z nią obcuje ... :)

Co do dostępności tytułów masz oczywiście rację - nie ma tego na chwilę obecną zbyt wiele, ale nie masz też

co oczekiwać na " Ona tańczy dla mnie " w tym formacie ! :) To medium dla świadomego i wyrobionego klienta

i nie ma ono za zadanie wyparcia mainstreamowego CD - to nie tak ma działać, to nie o to chodzi.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie wiem o czym piszesz.

Jakie obrzydzenie?

Jakoś nie brzydzi mnie moje Oppo.

Całkiem fajny odtwarzacz. Nieźle wykonany jak na chińszczyznę, nawet całkiem fajnie wygląda.

Co prawda jako odtwarzacz CD, SACD albo plików pod względem sonicznym nie ma startu do innych odtwarzaczy jakie posiadam.

Ale jako odtwarzacz materiału video sprawuje się znakomicie.

Ale jako odtwarzacz materiału video sprawuje się znakomicie.

A jako TRANSPORT materiału audio (Stereo, LPCM 24/96) do zew. DAC-a ?

Porównywałeś z innymi transportami ?

To ja tobie powiem, że z moich obserwacji zintegrowane odtwarzacze zawsze mają słabą aplikacje wyjść cyfrowych

i jako transporty wypadają słabiutko podczas gdy dedykowane transporty które mają tylko wyjścia cyfrowe mają je zrobione

znacznie lepiej i to słychać, że to gra dużo lepiej.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A jako TRANSPORT materiału audio (Stereo, LPCM 24/96) do zew. DAC-a ?

Porównywałeś z innymi transportami ?

W porównaniu do transportu Audiomeca Mephisto I (a przecież to staroć już) - raczej słabiutko.

Co ciekawe, Sonos także lepiej się sprawuje w tej roli aniżeli Oppo.

Sly30 ma rację. Zintegrowane odtwarzacze jako transporty sprawdzają się raczej średnio albo jeszcze gorzej.

Proponowałbym mniej ideologii a więcej rzeczowości.

Jak wstręt?

Jakie "ułatwienie dla wymagającego klienta"?

Żeby BD miało sens musi być dostępne kilkadziesiąt tysięcy tytułów w tym formacie, inaczej będzie paść taka jak w przypadku SACD.

Ludzi słuchających audiofilskich płyt jest bardzo mało i nie każdego przekonuje plumkający jazz, śpiewające babeczki, skandynawski folk czy podrzędne orkiestry ale za to wydające w gęstych formatach.

Bo powiedzmy sobie szczerze, repertuar nagrywany na tzw. audiofilskich płytach jest niestety słaby. A całe zamieszanie wokół BD ma czysto finansowe podłoże.

W porównaniu do transportu Audiomeca Mephisto I raczej słabiutko.

Sonos także lepiej się sprawuje ( jako transport ) aniżeli Oppo.

Proszę o wybitnie poważną i szczerą odpowiedź ! :)

Czy przeprowadzałeś na tych transportach testy BITPERFECT ?

Jeśli tak, to podaj proszę ich wynik . A jeśli nie, to może byłbyś skłonny aby się na nie skusić ?

Bo powiedzmy sobie szczerze, repertuar nagrywany na tzw. audiofilskich płytach jest niestety słaby.

A całe zamieszanie wokół BD ma czysto finansowe podłoże.

Oczywiście, że podłoże jest czysto finansowe - można ponownie coś sprzedać, to kręcimy biznesssss$ ...

Pomyśl, które gatunki muzyczne korzystają w większości z "prawdziwych". żywych instrumentów ?

To z grubsza, powtarzam: z grubsza, tłumaczy kierunek nacisku na wyżyłowanie max. jakości zapisu.

Może coś się ruszy ku lepszemu i każdy znajdzie coś dla siebie interesującego. :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Czy przeprowadzałeś na tych transportach testy BITPERFECT ?

A po kiego grzyba skoro dobrze grają?

Badanie bitperfectu wykonują właściciele mant i tym podobnego szmelcu aby podleczyć swoje kompleksy.

Takiej odpowiedzi, prawdę mówiąc się spodziewałem, choć miałem cichą nadzieję, że się trochę zmieniłeś . :)

No cóż, to świadczy jedynie o Twojej ignorancji i zadufaniu, a może także i o ukrytych lękach, że co to będzie,

gdy okaże się, że słucham wyprofilowanych przez firmę zniekształceń ? A tylko grzecznie zapytałem i poprosiłem ...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Audio to zabawa dla dużych chłopców.

Nie wiedziałeś tego?

Aha.

Nie przenoś na innych bliźnich swoich problemów i fobii.

Nie wszyscy są tacy sami jak ty.

Dobra - nie ma z Tobą sensu dalej dyskutować - niestety, dziecinniej sobie dalej, ale poza tym wątkiem.

W innych wątkach także dajesz się poznać z nieprzyjemnej strony, na co zwracano Ci wielokrotnie uwagę - bezskutecznie.

To nic osobistego, ale ... zostałeś wyluzowany.

Audio to zabawa dla dużych chłopców.

Chyba raczej dla dużych kotów. Takich z kijem do baseballa.

A po kiego grzyba skoro dobrze grają?

Badanie bitperfectu wykonują właściciele mant i tym podobnego szmelcu aby podleczyć swoje kompleksy.

Bo właściciele czego innego oraz koty tego nie potrafią.

P.S.

Wpis jest nie na temat, ale wpisy, na które odpowiadam również takie są.

Winszuję braku kompleksów. Porażony taktem, łączę ukłony dla kolegi. Czy aby sakwa pełna złota nie ciągnie na dno?

Wyszukiwarka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pokazuje już 101 trafień.

Można także poszukać tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sumie to na każdym koncercie BD Video jest ścieżka/i HD Audio, a wydano tego już 500-600 tytułów,

więc coś tam można sobie wybrać, np: LEE RITENOUR - OVERTIME , świetny krążek . :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

włącznie z SHMCD która (jak pisałem) fizycznie jest płytą BluRay

SHM stands for Super High Material and the basic claim is that through usage of high quality components and super clear plastic the sound gets better because the laser will travel more easily.

W praktyce płyty SHM-CD nie różnią się w zasadzie niczym. Japończycy chętnie wydają na nich wznowienia starych tytułów no bo zarobić trzeba. Żeby skusić potencjalnego nabywcę dodają bonusy. Niestety zwykle brzmią one w zależności od realizacji czyli podobnie jak wszystko inne. I na pewno nie lepiej od płyt CD. W praktyce największym problemem jest jakość kolumn i wzmacniaczy. Potem źródeł. Oczywiście mam na myśli domowe konfiguracje forumowiczów. Piekielnie ważna jest też akustyka. Problemu z jakością formatów w zasadzie nie ma. Jest to sztucznie wykreowany twór, po pierwsze przez chcące zarobić na starym materiale wytwórnie płytowe a po drugie przez osoby którym wydaje się że jak zmienią format przeżyją nirwanę. Ale w ten sposób nie da się obejść problemów ze słabą konfiguracją.

Czasami wchodzę na strony artystów, żeby zobaczyć nowości, koncerty i inne.

Wczoraj odwiedziłem stronę Led Zeppelin i pomyślałem o tej dyskusji

Ukryta Zawartość

- czyli dla każdego coś miłego, są i pliki i winyl, CD i BluRay video i audio

- zauważam że coraz więcej jest w 5.1, tak, teraz dużo ludzi ma BluRay i głośniki do 5.1 (coraz mniej CD),

Mam wrażenie że nowe BluRay audio będą 5.1 (i dodatkowo 2.0 dla słuchawek)

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Czasami wchodzę na strony artystów, żeby zobaczyć nowości, koncerty i inne.

Wczoraj odwiedziłem stronę Led Zeppelin i pomyślałem o tej dyskusji

Ukryta Zawartość

- czyli dla każdego coś miłego, są i pliki i winyl, CD i BluRay video i audio

- zauważam że coraz więcej jest w 5.1, tak, teraz dużo ludzi ma BluRay i głośniki do 5.1 (coraz mniej CD),

Mam wrażenie że nowe BluRay audio będą 5.1 (i dodatkowo 2.0 dla słuchawek)

Generalnie jak widać najwięcej jest płyt CD a Blu-Ray czy DVD dodawane są jako bonusy:

2CD + 1 DVD

Deluxe Edition 2 CD + 1 Blu-Ray + 1 DVD

Deluxe Edition 2 CD + 2 DVD

Ale każdy widzi to co chce.

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Coś tam można wygrzebać ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To płyty to w kółko te same w nowych formatach. W HD Tracks, w MFSL, w Blu Ray. Ile można

Z jednej strony masz rację, ale z drugiej - od czegoś trzeba zacząć

Ponadto zwróć uwagę, że może brakować licencji od wykonawców/właścicieli praw na nowy format.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.