Skocz do zawartości
IGNORED

Duży subwoofer głównie do kina

Arturos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Odgrzewam staarego posta ale jest tu sporo informacji ktore sie tycza mojego pyt.

Już od długiego czasu nosze sie z zamiarem zbudowania konkretnego suba.

Moje audio to

B&W 604 i monitory B&W DM17

Pokój ok 25m ale otwarty z jednej kuchnia z drugiej klatka schodowa

Za niskie tony odpowiadał sub w obudowie 6th Syrnics BP300 przy fajnym cisnieniu ale nie schodził za nisko.

Zasilone to było jednym kanałem cyfrowego wzmacniacza CROWN XLS 1500

Szukam czegoś do kina ale również aby przy muzyce potrafił pokazać pazur.

Myśle o zbudowaniu suba w oparciu o taki głośnik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobają mi sie projkekty TL

Obudowe myśle zrobić z 2 rur prasowanego kartonu MDF

Fajna prosta i tania

Ukryta Zawartość

Strojona oczywiście na 1/4

Jak to zagra?

Ciete w okolicy 80-100Hz przez cyfrową zwrotnice Crowna

Zagra to lepiej niż np 2 szt PARADIGM PS-1200 ???

Ukryta Zawartość

Co myślicie o takiej TLce ???

Ukryta Zawartość

TL słyszałem jedynie zestawy 3way na chyba 16kach które grały bardzo fajnie dynamicznie i mega nisko jak na zestaw.

Pomysł z budową suba bardzo mi sie podobał ale zbieram sie z braku przedewszytkim czasu do tego już ponad rok i zaczęło mnie to wkurzać,

a że co jakiś czas oglądam co sie pojawia na używkach z gotowych to mam klika ciekawych propozycji i od nowa zastanawiam czy bedzie warto a uzyskany efekt bedzie taki jak chce. Stąd prośba do Was o podpowiedz czy sie w to bawić.

Pytanie TL vs BR czy 2 gotowe suby 30cm (uzywki do 2500- 3000 - sprzedam CROWNA XLS)

Poradzcie prosze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetny patent, pierwszą rurę można by było w miarę łatwo do połowy długości wypełnić wytłumieniem nawet relatywnie "rzadko" zmniejszając prędkość powietrza o jakieś 20%.

A liczyłeś, jak długa musi być rura, żeby to grało subbasem?

Posiadając rurę o długości netto 4,25m czyli akustycznie (-20% prędkośi powietrza) wyszło by z 5,3m to

1/4 długości fali to częstotliwość strojenia wychodzi ok 16hz a bez wytłumienia 20hz

Ja bym postawił na TL-kę bas z TL ma w sobie "to coś"

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

5,3 metra to konkretne rursko będzie...

wysokie na coś ponad 2m jak w podanym linku, całkiem fajny sposób na zrobienie TL'ki... genialny :)

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

wysokie na coś ponad 2m jak w podanym linku, całkiem fajny sposób na zrobienie TL'ki... genialny :)

Ciesze sie że sie Panom podoba

Pytanie jaki przetwornik czy Dayton bedzie myslicie ok?

Co myślicie o takiej TLce ???

Ukryta Zawartość

Myślę że potrzebne będzie dużo eksperymentów, również pomiarowych. Taper Ratio na poziomie 4.9 to dużo jak na prawdziwą ćwierćfalową TL, zwłaszcza jeżeli przy głośniku przekrój jest niewiele większy niż Sd (głośnik obsadzony bezpośrednio na końcu rury), co oznacza bardzo małą powierzchnię wylotu. Coś takiego będzie raczej hybrydą BR i TL, więc przy długości rzędu 4 - 5m rezonans (częstotliwość przy której głośnik jest odciążony od wychyleń) może być bezsensownie nisko.

Do tego uważałbym na te dziury w środkowej rurze na dole, żeby nie zrobić tam przewężki.

Kolejny problem - ten ścięty stożek wewnątrz będzie miał nierównomierne zmniejszanie się powierzchni przekroju w funkcji odległości od głośnika - będzie to funkcja kwadratowa a nie liniowa jak przyjmuje się w TL-kach. Podobnie w "pierścieniowej" części powrotnej tylko odstępstwo od liniowości będzie w odwrotną stronę.

Spróbowałbym chyba najpierw zrobić i pomierzyć coś podobnego w skali mikro, na jakimś tanim głośniku 18cm. Będzie nawet łatwiej poradzić sobie z "pożyczką" w pomiarze nearfield - problem pojawi się, bo wylot linii jest blisko głośnika.

w sumie relatywnie łatwo można zwiększyć powierzchnie wylotu zmieniając stosunek taper ratio.

Potrzeba by było podobnie jak w "przelewie" pierwszej rury, na szczycie drugiej rury pod wylotem wykonać otwory odrobinę obniżając długość czynną TL'ki.

ps.

jak z każda TL'ka ta nie jest wyjątkiem będzie potrzebowała dużo ekspermentów - raczej przyjemnych w swej naturze :)

Myślę że potrzebne będzie dużo eksperymentów, również pomiarowych. Taper Ratio na poziomie 4.9 to dużo jak na prawdziwą ćwierćfalową TL, zwłaszcza jeżeli przy głośniku przekrój jest niewiele większy niż Sd (głośnik obsadzony bezpośrednio na końcu rury), co oznacza bardzo małą powierzchnię wylotu. Coś takiego będzie raczej hybrydą BR i TL, więc przy długości rzędu 4 - 5m rezonans (częstotliwość przy której głośnik jest odciążony od wychyleń) może być bezsensownie nisko.

Do tego uważałbym na te dziury w środkowej rurze na dole, żeby nie zrobić tam przewężki.

Taki wstepny projekt po kilku zmianach

1.jpg

Nie zgadzają mi sie pow głośnika Sd w katalogu podali 814cm

a mnie pow 2 Pi x R 38x38x3,14 wychodzi 4534cm2 (może w praktyce troszke mniej bedzie bo 38 jest po zew)

:)

a) bo nie mnożysz promienia tylko średnicę

b) tłok w głośniku nie ma 38cm :P

a i wzór lipny

pi r kwadrat a nie dwa pi er :D

Taki wstepny projekt po kilku zmianach

1.jpg

Nie zgadzają mi sie pow głośnika Sd w katalogu podali 814cm

a mnie pow 2 Pi x R czyli 38x38x3,14 wychodzi 4534cm2 (może w praktyce troszke mniej bedzie bo 38 jest po zew)

Co do przetwornika to

Dayton Audio UM15-22 15" Ultimax DVC Subwoofer 800W 4ohm

Ukryta Zawartość

Dayton Audio RSS390HF-4 15" Reference HF 500W 4ohm

Ukryta Zawartość

Eminence LAB 15 600w 6Ohm

Ukryta Zawartość

B2 Audio ES 15 1000w

Ukryta Zawartość

STX GDN 38 moze cos taniego ew 2szt pusch-pull ale FS wysokie (estradowka).

caraudio

Ground Zero GZUW 15

Powerbass M-154 850W

Soundstream Tarantula Reference

RE Audio SX15D4

Ground Zero GZUW 15

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Push pull do TL'ki jest raczej bez większego sensu, linia potrebuje qtasa (przynajmniej teoretycznie) pomiędzy 0,3 a 0,4. Tandemem zmniejszysz Qt układu tak mi się przynajmniej wydaje

ps na dole lini rzy przelewie wypadało by zastosować jakiś stożek by zniwelować powstanie fali stojącej

image.jpg

Ciekawą propozycją może być:

Ukryta Zawartość

a tu prawdopodobnie jego pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Tandemem zmniejszysz Qt układu tak mi się przynajmniej wydaje

Źle Ci się wydaje.

http://en.wikipedia.org/wiki/Isobaric_loudspeaker

"The new driver will have the same resonance frequency, Qts, distortion, excursion etc. as one driver with the same applied signal. Because the impedance is also halved, this performance is achieved with twice the power. The new efficiency is thus 3 dB lower than with one loudspeaker. The reason for the unchanged resonance frequency is simple: the new combined loudspeaker has twice the moving mass compared to the single driver but also half the compliance because of the doubled suspension."

Źle Ci się wydaje.

Ukryta Zawartość

"The new driver will have the same resonance frequency, Qts, distortion, excursion etc. as one driver with the same applied signal. Because the impedance is also halved, this performance is achieved with twice the power. The new efficiency is thus 3 dB lower than with one loudspeaker. The reason for the unchanged resonance frequency is simple: the new combined loudspeaker has twice the moving mass compared to the single driver but also half the compliance because of the doubled suspension."

starość nie radość... Mms/Cms a nie Qts :D

dzięki za korektę.

Tak czy siak benefit zmnejszenia obudowy o połowę średnio dotyka TL'kę, a w subbasie bardziej potrzeba nam Xmax niż Max Pe, głośnik szybciej wyrwiesz z ramy niż go spalisz ;)

Ukryta Zawartość

Po co wyrównałes drogi L i P strona

Ja pomyslałem że sciecie dołu pod kontem wyrówna troche charakterystyke podbicia?

Panowie jaki głosnik?

Jakie powinien miec parametry?

Niskie QTS poniżej 0,5

Niskie FS

Wysokie xmax

Co jeszcze?

Przy 4-5 metrach dlugosci rury, bedziesz mial taki antyrezonans od 50hz do 100hz, ze niczym tego nie wytlumisz. Czyli mozesz zapomniec o cieciu jakie sobie zalozyles. Generalnie takie dlugosci tunelow to praktyczna glupota, nikt tego przy zdrowych zmyslach nie stosuje, bo to nie ma sensu. Przy odpowiednim wytlumieniu tunelu i jednej rurze o dlugosci 230-250 cm, zejdziesz do 20hz bez problemu. Wytrzymalosc mocowa nie bedzie imponujaca, ale coz, takie rozwiazania juz tak maja.

Jaki glosnik bedzie dobry? Dobroc 0,3-0,4 qts. Mozliwie maly Vas, mala podatnosc zawieszen przy mozliwie niskim rezonansie wlasnym. Masa powietrza w tunelu skutecznie dociazy glosnik, ale jesli przetwornik bedzie mial zbyt slaby motor, to efektywnosc przy rezonansie bedzie mizerna.

Tandemy push-pull jak najbardziej wskazane, daja wzrost jakosci basu, ale koszt dwa razy wiekszy.

Robienie takiego suba i cięcie go powyżej 40hz to nonsens,

Przy 4-5 metrach dlugosci rury, bedziesz mial taki antyrezonans od 50hz do 100hz, ze niczym tego nie wytlumisz. Czyli mozesz zapomniec o cieciu jakie sobie zalozyles. Generalnie takie dlugosci tunelow to praktyczna glupota, nikt tego przy zdrowych zmyslach nie stosuje, bo to nie ma sensu. Przy odpowiednim wytlumieniu tunelu i jednej rurze o dlugosci 230-250 cm, zejdziesz do 20hz bez problemu. Wytrzymalosc mocowa nie bedzie imponujaca, ale coz, takie rozwiazania juz tak maja.

Jaki glosnik bedzie dobry? Dobroc 0,3-0,4 qts. Mozliwie maly Vas, mala podatnosc zawieszen przy mozliwie niskim rezonansie wlasnym. Masa powietrza w tunelu skutecznie dociazy glosnik, ale jesli przetwornik bedzie mial zbyt slaby motor, to efektywnosc przy rezonansie bedzie mizerna.

Tandemy push-pull jak najbardziej wskazane, daja wzrost jakosci basu, ale koszt dwa razy wiekszy.

Fakt. ale swoją drogą dorabianie suba do systemu 3way wiąże się raczej automatycznie z cięciem w okolicy nie wyżej niż 40hz.

Rura długa ma wtedy sens gdyż nie musisz jej tłumić i w pełni wykorzystasz potencjał TLki. A swoją drogą tłumienie bardzo niskich częstotliwości jest strasznie nieskuteczne i powoduje wyłącznie efekt "czopka" w labiryncie. Jeśli coś działa mimo że wygląda bez sensu wcale nie jest bez sensu :)

Próbowałem kiedyś tandemu w TLce, i na moje ucho nie zmieniał za wiele

Po co wyrównałes drogi L i P stronaJa pomyslałem że sciecie dołu pod kontem wyrówna troche charakterystyke podbicia?

Panowie jaki głosnik?

Jakie powinien miec parametry?

Niskie QTS poniżej 0,5

Niskie FS

Wysokie xmax

Co jeszcze?

Nie wyrównałem, dodałem skos przy przelewie by uniknąć 2m fali stojącej - głośnik dół obudowy.

BxL powinno być dość wysokie sądzę że ok 15, quadral w swoich topowych labiryntach stosował głośniki krótka cewka długa szczelina z bxl w okolicach 16

Rura długa ma wtedy sens gdyż nie musisz jej tłumić i w pełni wykorzystasz potencjał TLki.

Nieprawda. Dlugosc tunelu zalezy od parametrow glosnika. Aby osiagnac wlasciwa efektywnosc, trzeba uzyc odpowiedniej kombinacji dlugosci tunelu, pojemnosci, tlumienia i parametrow glosnika.

A swoją drogą tłumienie bardzo niskich częstotliwości jest strasznie nieskuteczne i powoduje wyłącznie efekt "czopka" w labiryncie. Jeśli coś działa mimo że wygląda bez sensu wcale nie jest bez sensu :)

A jak mozna tlumic tylko niskie czestotliwosci, nie tlumiac wyzszych? Nie ma takich materialow tlumiacych. I co to jest ten efekt czopka?

Próbowałem kiedyś tandemu w TLce, i na moje ucho nie zmieniał za wiele

Ale nie mierzyles znieksztalcen?

Nie wyrównałem, dodałem skos przy przelewie by uniknąć 2m fali stojącej - głośnik dół obudowy.

Dla basu taki skosik jest zupelnie niewidoczny i nic nie da. Fala jest zbyt dluga, zeby cos to dawalo.

Nieprawda. Dlugosc tunelu zalezy od parametrow glosnika. Aby osiagnac wlasciwa efektywnosc, trzeba uzyc odpowiedniej kombinacji dlugosci tunelu, pojemnosci, tlumienia i parametrow glosnika.

alez to jest oczywista oczywistość ale żaden determinant długości i tłumienia i ma się do nich nijak.

A jak mozna tlumic tylko niskie czestotliwosci, nie tlumiac wyzszych? Nie ma takich materialow tlumiacych. I co to jest ten efekt czopka?

w ogóle co to za magiczny wniosek? im niższe tym trudniej tłumić, możesz tylko zmniejszyć prędkość powietrza w tunelu celem skrócenia linii, niestety wytłumienie jest "niemożliwe" do zamontowania w sposób idealnie stabilny (wełna) i będzie się przemieszczać/drgać dodając do brzmienia coś od siebie.

czopek? a co on robi - zatyka. Jak będziesz chciał wytłumić niskie częstotliwości to ilość użytego materiału zatka tunel...

Ale nie mierzyles znieksztalcen?

jeśli czegoś nie słyszę, to nie będę dopłacał dwukrotności wartości i tak nie tanich głośników

Dla basu taki skosik jest zupelnie niewidoczny i nic nie da. Fala jest zbyt dluga, zeby cos to dawalo.

co ma długość fali powierzchni równoległych?

alez to jest oczywista oczywistość ale żaden determinant długości i tłumienia i ma się do nich nijak.

TL nie jest instrumentem, ktory musi byc strojony do okreslonej wysokosci dzwieku. Inaczej wyglada tunel dla glosnikow z niska dobrocia, a inaczej z wysoka.

w ogóle co to za magiczny wniosek? im niższe tym trudniej tłumić, możesz tylko zmniejszyć prędkość powietrza w tunelu celem skrócenia linii,

Nie, nie mozesz zmniejszyc predkosci powietrza. To jest mit, ktory powtarzano przez lata i jak widze dalej sie go powtarza.

niestety wytłumienie jest "niemożliwe" do zamontowania w sposób idealnie stabilny (wełna) i będzie się przemieszczać/drgać dodając do brzmienia coś od siebie.

czopek? a co on robi - zatyka. Jak będziesz chciał wytłumić niskie częstotliwości to ilość użytego materiału zatka tunel...

NIe sama welna czlowiek zyje kolego. Tzn nie tylko welna mozna tlumic :)

jeśli czegoś nie słyszę, to nie będę dopłacał dwukrotności wartości i tak nie tanich głośników

No tak, kazdy slyszy troche inaczej.

co ma długość fali powierzchni równoległych?

Zaproponowane przez Ciebie stozki, ktore mialyby likwidowac fale stojace nie maja sensu. Nie beda dzialac, poniewaz fale czestotliwosci w jakich bedzie operowal caly falowod sa zbyt dlugie aby mogly "widziec" taki cycek.

TL nie jest instrumentem, ktory musi byc strojony do okreslonej wysokosci dzwieku. Inaczej wyglada tunel dla glosnikow z niska dobrocia, a inaczej z wysoka.

o widzisz, t wydaje mi sie ciekawe, masz jakąś lekturę na ten temat?

Nie, nie mozesz zmniejszyc predkosci powietrza. To jest mit, ktory powtarzano przez lata i jak widze dalej sie go powtarza.

cóż... kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. Inna sprawa to rzeczywista zmiana strojenia linii poprzez wytłumienie - jakieś prawo fizyki musi za tym stać, zresztą w innym ośrodku (wypełniona linia) powietrze musi mieć inną prędkość.

NIe sama welna czlowiek zyje kolego. Tzn nie tylko welna mozna tlumic :)

jako właściciel PMC twenty 23 o tym wiem (różnej gęstości i wysokości gąbka falista). Inna sprawa to w projekcie z tego typu "rurami" ciężko było by inny typ niż wełna zastosować.

No tak, kazdy slyszy troche inaczej.

a różnica w cenie dla wszystkich taka sama ;)

Zaproponowane przez Ciebie stozki, ktore mialyby likwidowac fale stojace nie maja sensu. Nie beda dzialac, poniewaz fale czestotliwosci w jakich bedzie operowal caly falowod sa zbyt dlugie aby mogly "widziec" taki cycek.

lepszy rydz niż nic :)

masz jakiś rozsądny pomysł na dół? może duży stożek?

o widzisz, t wydaje mi sie ciekawe, masz jakąś lekturę na ten temat?

Ukryta Zawartość

cóż... kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. Inna sprawa to rzeczywista zmiana strojenia linii poprzez wytłumienie - jakieś prawo fizyki musi za tym stać, zresztą w innym ośrodku (wypełniona linia) powietrze musi mieć inną prędkość.

Stoi za tym zwiekszenie masy ruchomej po zastosowaniu wytlumienia. Obnizenie predkosci dzwieku przez tlumienie jest bardzo znikome i mozna je wlasciwie pominac.

jako właściciel PMC twenty 23 o tym wiem (różnej gęstości i wysokości gąbka falista). Inna sprawa to w projekcie z tego typu "rurami" ciężko było by inny typ niż wełna zastosować.

Ja sobie nie wyobrazam, jak w takich projektach mozna stosowac welne? To wlasnie duze arkusze gabki beda lepsze w takich rurach.

lepszy rydz niż nic :)

masz jakiś rozsądny pomysł na dół? może duży stożek?

Nie ma innego rozwiazania. Jedyne sensowne rozwiazanie, ktore eliminuje dziure w pasmie jest offset. Mozna sprobowac takiech rury, jaka stosowal Bose w swoim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak a propos różnych materiałów w tlce, kolega kiedyś robił troszkę większe badania:

Ukryta Zawartość

Post podlinkowany i dyskusja w dalszej części.

Ukryta Zawartość

Tak a propos różnych materiałów w tlce, kolega kiedyś robił troszkę większe badania:

Ukryta Zawartość

Post podlinkowany i dyskusja w dalszej części.

jak by na to nie patrzył to najwięcej niskich częstotliwości przepuszcza własnie wata, pracochłonnie wiele lat temu bez możliwości zrobienia pomiaru do podobnego wniosku doszedłem na ucho :P

Ja sobie nie wyobrazam, jak w takich projektach mozna stosowac welne? To wlasnie duze arkusze gabki beda lepsze w takich rurach.

własnie wełna jest także w czymś w rodzaju arkusza, da sie ją łądnie ciąć i idealnie układać do każdej powierzchni (nie jest tak sprężysta jak gąbka) łatwo się klei do taśmy dwustronnej

Ukryta Zawartość

własnie wełna jest także w czymś w rodzaju arkusza, da sie ją łądnie ciąć i idealnie układać do każdej powierzchni (nie jest tak sprężysta jak gąbka) łatwo się klei do taśmy dwustronnej

Welna z czasem osiadzie, gabka nie, jest bardziej podatna na przesuniecie pod wplywem duzego wychelnia objetosciowego glosnika. Poza tym gabke stosuje sie po to, aby miec inne wlasciwosci tlumienia. Masz PMC, tam wszystkie obudowy maja wylacznie gabke i Peter Thomas wyraznie tlumaczy dlaczego jest gabka, a nie welna.

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, ale sub na 38cm głośniku to inna modła niż 20...

do subbasu uważam wełnę plecioną w arkusz za bardzo dobry wynalazek. Zwłaszcza jak się ją zszywkami do ścianek poczepia wtedy niema mozliwości jej uwisania

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, ale sub na 38cm głośniku to inna modła niż 20...

Niby dlaczego inna modla?

do subbasu uważam wełnę plecioną w arkusz za bardzo dobry wynalazek. Zwłaszcza jak się ją zszywkami do ścianek poczepia wtedy niema mozliwości jej uwisania

Ale po co, jak wystarczy dobra pianka?

Niby dlaczego inna modla?

Jak popatrzysz na udostępnione pomiary to zobaczysz że więcej subbasu uzyskasz stosując własnie wełnę, a ładniejszy przebieg wyższych częstotliwości stosując piankę falistą. Druga sprawa to brak dostępności takich pianek jak stosuje PMC - o różnej gęstości.

Ale po co, jak wystarczy dobra pianka?

No właśnie, a wystarczy pod warunkiem że będziesz ją w stanie dostać.

Jakiś tydzień temu zmieniałem konfiguracje cewek w subie (zmiana wzmacniacza) budowanym przeze mnie w 2007,

2,7m linia (3 składki) 2sd/1sd, wytłumiona na ściankach wełną 5cm łapaną do ścianek zszywkami.

8 lat eksploatacji z dość hardcorowym subem (800RMS, Xmax 4,4cm P-P) - wełna w stanie identycznym jak przy montażu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.