Skocz do zawartości
IGNORED

40 Najlepiej nagranych cd/vinyli wg.The Absolute Sound

Magnepan

Rekomendowane odpowiedzi

Z tej samej płyty 'Nothern Lights' Mike Mainieri tym razem na żywo w dwóch utworach - Flamenco Scetches i Remembrance.

Ton i barwa vibrafonu oraz gra lidera najwyższych lotów.Warto dokładnie przysłuchać się tym utworom które na płycie

brzmią rewelacyjnie.

Co do klasyki. Słabe zestawienie. Widać, że audiofilskie. Po pierwsze stare Decca i RCA to nie są mistrzowskie płyty. Po drugie brak Universalu, Warner-Bros, Philips, nie mówiąc o wielu innych mniejszych firmach. Po trzecie słabe interpretacje i repertuar. Widać, że na klasyce w ogóle się nie znają.

Dam jeden swój typ: DG Nabucco Sinopoli 1983 CD/LP

Kolejną płytę którą umieściłbym na liście 40 najlepiej nagranych płyt jest 'Belly of The Sun ' Cassandry Wilson. Większość fanów tej wokalistki wytypowałoby ' New Moon Daughter' czy 'Travelling Miles' które muzycznie i technicznie są na bardzo wysokim poziomie.Dla mnie jednak Belly of The Sun' to muzyczny majstersztyk a technicznie to wspaniała realizacja 2002 r.

Fragment 2 utworu z płyty 'Belly of the Sun'

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiem że kazdy koncert Cassandry Wilson to wydarzenie artystyczne i uczta dla melomana.Znalazłem ciekawy fragment koncertu Cassandry gdzie popis muzyków i precyzja grania jest na bardzo wysokim poziomie.Posłuchajcie 'Death Letter '

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najwięcej podstawowych informacji wyciągam za pomocą Ederlezi Gorana Bregovica. Rozciągnięcie basu np. w 4 kawałku z Iggy Popem na wokalu, bas i drive w kawałku z Scottem Walkerem, jakość średnicy na głosach ww. + utwór, w którym śpiewa Cesaria Evora, Ofra Haza i najwazniejszy, ten chóralny, 10 czy 11. Odwzorowanie planów w takim kawałku z rozplanowanymi bębnami, przejaskrawienie systemu na kawałku z Scottem Walkerem, itp. itd. Rozprawę można na ten temat napisać :) Enerdelezi dostarcza ogromnej większości informacji potrzebnych do oceny systemu i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby jakiś system zaskoczył mnie po miesiącu czy dwóch czymś, o czym nie dowiedziałbym się po godzinie z tego Borana Gregovica. Płyta jest nagrana średnio i szumi jak cholera, ale jest na niej wszystko co potrzeba :)

No zgadzam się z Kolegą, ta płyta daje dużo informacji, a do tego jest na niej świetna muzyka!

Jednak ja uważam, że wskazane są również nagrania klasyki i to one w moim przypadku mają największy wpływ na moje decyzje...

I one są najtrudniejsze do właściwego odtworzenia.

A co do recenzentów, to nie wszyscy z nich dysponują dużą ilością dobrych nagrań, stąd też w tych "cudownych zestawieniach" może brakować wielu wartościowych pozycji. I do tego indywidualne preferencje....

Wszyscy wiedzą że jestem fanem NU Jazzu i innych nowych form muzycznych które na swój sposób są bardzo

interesujące i nie sposób pominąć nowych nurtów rozmawiając o muzyce w szerokim aspekcie.Chciałbym przedstawić

kolejną propozycję płytową która powinna znależć się na 40 Topowej liście magazynu TAS.

Będzie to płyta dobrze znanego duetu fanom nowych brzmień - zespół FLANGER i moja ulubiona płyta 'Midnight Sound'

która obok szalenie ciekawych kompozycji w nowatorskim wykonaniu jest nagrana wyśmienicie, bardzo analogowo

z nisko schodzącym syntetycznym basem.Gorąco polecam.Po kliknięciu na okładkę będzie można zapoznac się z niektórymi utworami.Polecam ' So What' Milesa Davisa w remixie Flanger.

R-9592-1286416685.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Arek , ciekawe są te egzotyczne propozycje audiofila z Taipei [?] jeśli dobrze kojarzę.Melomani i audiofile z dalekiego

Wschodu, na serio podchodzą do audiofilskich wydawnictw. Tyle ciekawych wydawnictw audiofilskich ile można kupić

własnie tam przerasta nasze wyobrażenie.Twoja propozycja Isao Suzuki jest jak najbardziej w porządku bo to ciekawy

i bardzo wzięty basista.Jesli masz jakieś dodatkowe typy najlepszych realizacji płytowych,podziel się z nami.

Idąc śladem CD ' Blow Up' Isao Suzuki, muszę zaprezentować rewelacyjny technicznie cd a wydany przez JVC xrcd 24

'Portrait of Bill Evans'.Muzycy którzy nagrali ten album w hołdzie dla Billa Evansa to : Bob James, Herbie Hancock,Eliane

Elias,Brad Mehldau,Dave Grusin. Muzycznie płyta wręcz genialna i kazdy audiofil powinien ją mieć w swoich zbiorach.

Polecam gorąco i jest to mój kolejny typ do listy najlepszych technicznie i muzycznie albumów.

VICJ70006_mini.jpg

Tak napisał o w/w płycie CD Club;

'Prawdopodobnie najlepsza technicznie płyta jazzowa'

Mały przerywnik muzyczny w wykonaniu Cassandry Wilson i utwór 'Another Country' na żywo w WSJ Caffe.

Na harmonijce ustnej Gregori Maret.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejna już 6 płyta na mojej liście 40 najlepszych pozycji to również wydawnictwo z serii JVC xrcd 24 . Jest to świetny

Philippe Saisse Acoustique Trio i płyta ' Ready To Go ' z doskonałą wokalistką Kelli Sae. Muzyka utrzymana jest w klimatach jazz fushion. Producentem i realizatorem nagrań jest Atsushi Kosugi i Roy Hendrickson. Płyta była nagrywana

w 3 najlepszych studiach nagrań w USA i zmiksowana w Avatar Studio w specjalnym pomieszczeniu R

[ dla Referencyjnych nagrań]. Na koniec Masteringu dokonał Scott Hull w Hit Factory DMS. Dlaczego to piszę ? Już dawno nie słuchałem tak genialnie brzmiącej płyty która przestrzenią i głębią powala na kolana. Bas jest tak pieknie brzmiący ze czujemy go w każdym takcie utworu. Jego obfitość , harmonia brzmienia wypełnia cały pokój bez nuty

przejaskrawienia coś fenomenalnego - to jest prawdziwa Nirvana. Rok wydania 2004.

blank.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiofilski miesięcznik The Absolute Sound na 40 lecie swojego istnienia [1973 - 2013] opublikował listę 40 płyt które zdaniem recenzentów magazynu uchodzą za najlepiej nagrane wydawnictwa muzyczne dla melomanów oraz miłośników sprzętu.Poniżej podane pozycje to must have przy recenzowaniu i testowaniu urządzeń audio przez redaktorów magazynu TAS. Ograniczę się do wpisów płyt z muzyką rozrywkową i jazzem/blusem.

1.Pop / Rozrywka

a.Beach Boys - 'Pet Sounds' 180 gr.LP/ CD, Capitol

b.Blue Tofu - 'Blue Tofu' CD,Dubious Recording

c.Holly Cole - 'Temptation' LP's Metro Blue

d.Dire Straits - Love Over Gold ' Vertigo LP/ Vertigo CD [ not remastered]

e.Ricky Lee Jones - 'Ricky Lee Jones ' Warner Bros. LP/CD

f.Joni Mitchell - 'Blue' Warner Bros.LP/CD

g.Pixies - 'Doolittle' Mobile Fidelity CD i SACD

h.Frank Sinatra - Only The Lonely' LP/CD Capitol; SACD Mobile Fidelity

i.Jennifer Warnes - 'Famous Blue Raincout' 45rpm LP's i 24k Gold CD Shout/Impex

2.Jazz/Blues

a.Cannonball Adderley - 'Somethin Else ' Blue Note LP,Classic Records LP, Mobile Fidelity CD

b.Bill Berry and His All Stars - 'For Duke' M & K LP/CD

c.Miles Davis - 'Kind Of Blue ' Columbia /Sony LP/CD/SACD

d.Ella Fitzgerald and Louis Armstrong - ' Ella and Louis' Vanguard 45 rpm LP's

e.Charles Mingus - 'Mingus Ah Um' Columbia LP

f.Sonny Rollins - Way Out West ' Fantasy LP

g.Muddy Waters - ' Folk Singer' Chess/Mobile Fidelity LP/CD; Analogue Productions LP/ SACD

Łacznie 16 pozycji, pozostałe 24 to muzyka klasyczna i współczesna.

wiekie dzieki za liste, dodam, ze Kind of Blue sa dwie identyczne na pierwszy rzut oka wersje, obie Sony/Columbia, okladka rowniez taka sama, obie nagrane swietnie, z tym ze na jednej material jest nagrany na jednej plycie, taka wersje ma kolega, plyte mialem u sibie ponad miesiac, nastepnie kupilem identyczna wersje a tutaj niespodzianka, 2 plyty...:) Nagrana rowniez znakomicie:))

Posiadam rowniez Love over gold, Vertigo i tutaj jest dobrze ale nie jest to klasa nagrania taka jak Miles Davis.

kolejka za liste:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Kolejną 7 płytę na mojej liście 40 najlepiej nagranych płyt umieszczam pozycję Franka Zappy 'The Yellow Shark' -

Ensemble Modern, nagranej w 1993 roku a wydanej w 2012. Jak dla mnie aranżacyjny majstersztyk - brzmienie i gra

orkiestry na najwyższym poziomie pozycja MUST HAVE. Gorąco zachęcam do wysłuchania fragmentu z tej płyty.

Ukryta Zawartość

wiekie dzieki za liste, dodam, ze Kind of Blue sa dwie identyczne na pierwszy rzut oka wersje, obie Sony/Columbia, okladka rowniez taka sama, obie nagrane swietnie, z tym ze na jednej material jest nagrany na jednej plycie, taka wersje ma kolega, plyte mialem u sibie ponad miesiac, nastepnie kupilem identyczna wersje a tutaj niespodzianka, 2 plyty...:) Nagrana rowniez znakomicie:))

Posiadam rowniez Love over gold, Vertigo i tutaj jest dobrze ale nie jest to klasa nagrania taka jak Miles Davis.

kolejka za liste:)

Wojtek, ta lista jest ciekawa ale nie do końca można się z nią zgodzić.Co prawda warto uwzględnić w/w pozycje

i uzupełnić do swoich zbiorów bo kazda z tych płyt wnosi coś interesującego.

Kind of Blue Milesa to pozycja którą wydano chyba najwięcej razy.Najciekawsze to te Jubileuszowe na 50 lecie

nagrania płyty. Mam kilka wydań ale za najnajnaj uważam wydanie japońskie w digipacku w systemie

Master Sound [ 20 bitowa,SBM,PDLS,ULT ] z 1996 roku. Brzmi fantastycznie analogowo na równi z taśmą

dobrego szpulowca typu Revox 777 mk3.

Ukryta Zawartość

A co z wersją Rudy van Geldera Kind of Blue?

Dla mnie to jest niedościgniony remaster pod względem jakości.

A jest taka ?

Rudy Van Gelder nagrywał dla Blue Note/EMI a Davis był związany kontraktem z Columbią więc Rudy na pewno nie nagrywał Kind of Blue. Reżyserem nagrań był Harold Chapman i Fred Plaut. Remastery zrobił Mark Wilder i Maria Triana.

Jeśli mówimy o dobrze nagrywanych płytach to nie sposób nie umieścić na liście 40 najlepiej nagranych płyt Mapleshade Records w stanie Maryland Woods w USA. Studio Mapleshade słynie z domowej atmosfery gdzie każdy muzyk zatrzymuje się po to aby zrelaksować siebie i swój umysł do nagrywania bez pośpiechu i limitowanego czasu. I to naprawdę słychać w nagraniach Mapleshade - radość grania i entuzjazm. Wszystkie sesje są nagrywane live na taśmę magnetofonową bez jakichkolwiek mixów,overdubów,noise reductions,equalizacji i filtracji - po prostu czysty dżwięk na żywo przeniesiony w finale na nośnik cyfrowy lub vinyl. Sprzęty użyte do nagrań to najczęściej zmodyfikowane lub

wykonane od podstaw przez inzynierów Mapleshade konwertery , mikrofony i kable ,oraz okablowanie firmy Audioquest.

Jedna ze zbioru płyt Mapleshade to Gerard D'Angelo Trio w składzie : lider na Steinway'u ,Jay Anderson - kontrabas,

Jeff Hirshfield - drums. Sekcja rytmiczna i linia basu uznawana jest za najciekawszy duet w aktualnej historii Jazzu

w Stanach. Warto wspomnieć że Jay jest zdobywcą muzycznego Oskara i wielu nagród i nominacji oraz nadwornym basistą wielu jazzmanów i gwiazd [ Franka Zappy,Celline Dion,Toma Waitsa].Płyta nosi tytuł 'Not what my hands have done'

MI0000345264.jpg?partner=allrovi.com

Rudy Van Gelder nagrywał dla Blue Note/EMI a Davis był związany kontraktem z Columbią więc Rudy na pewno nie nagrywał Kind of Blue

Masz rację. Pomyliło mi się. ;-)

Kolejną płytę którą umieściłbym na liście 40 jest 'Kin' formacji Sound from the ground tworzonej przez Elliota Morgana Jonesa i Nicka Woolfsona. Muzyka z tej plyty to ambientowe i przestrzenne kompozycje z podkładem dobrego rytmu.

Zespół nagrywa dla Waveform Records który skupia wokół siebie najlepszych artystów z krainy AMBIENT.Płyta wydana

w 1996 roku brzmi tak aktualnie i przestrzennie jakby została nagrana wczoraj w najlepszym studiu na planecie.

Partie basu potrafią nieżle wstrząsnąć pomieszczeniem a muzycznie płyta jest perłą dla uszu audiofila - must have.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

>>>>O "Blue" na razie zapomnij. Weź na tapetę "Chalk Mark In The Rain Storm". Mam ją tylko na winylu ; właśnie po raz kolejny zapodałem. Jakość nagrania - powala! (Geffen , 1988 , wyd ger). Koledzy "zestawiennicy" - albo nie znają , albo zapomnieli :)<<<<

Nie mialem tej plyty.....kupilem i coz musze powiedziec ze nie masz pojecia co oznacza dobry dzwiek....

>>>>O "Blue" na razie zapomnij. Weź na tapetę "Chalk Mark In The Rain Storm". Mam ją tylko na winylu ; właśnie po raz kolejny zapodałem. Jakość nagrania - powala! (Geffen , 1988 , wyd ger). Koledzy "zestawiennicy" - albo nie znają , albo zapomnieli :)<<<<

Nie mialem tej plyty.....kupilem i coz musze powiedziec ze nie masz pojecia co oznacza dobry dzwiek....

Arek 45, pomyliłeś adresata.Ten tekst powyżej napiasała w poście # 16 Bezlitosna Niusia i to do niej / niego skieruj

pretensje. A swoją drogą płyta jak na 1988 rok jest nagrana przyzwoicie dobrze.

Arek 45, Jeśli lubisz Joni Mitchell i chcesz mieć najlepszy technicznie dżwięk jej nagrań to KONIECZNIE kup DOSKONAŁĄ

realizacyjnie i muzycznie 'Travelogue ' podwójny album nagrany z orkiestrą.Tak wygląda okładka.Jest to poz nr.1 na mojej liście The Best 40.Wydana przez Nonesuch Records.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Tak wiem mialem kiedys ale byl czas ze musialem sprzedac wikszosc plyt i teraz odbudowuje plytoteke.

Zajmowalem sie tez sprzedaza plyt.

A przy okazji taka refleksja .....plyty zawsze mozna sprzedac gdy mamy klopoty a roznie w zyciu bywa......ale kto kupi pliki?

Pierwszą 10 najlepszych kompaktów z listy 40 najnajnaj zamknie ambientowa pozycja 'Sub Conscious' Phutureprimitive wydanej przez wytwórnię waveform w 2004. Wszystkie kompozycje napisał,zmiksował i nagrał Rain - nieznany nikomu bliżej muzyk. Przepiekne dubbowo - atmosferyczne kompozycje z ciekawym podkładem rytmu który przestrzennie pulsuje niemalże w każdym utworze. Płyta znajdzie swoich wielbicieli dżwięku i wspaniałej muzyki.

Utwory brzmią niesamowicie przestrzennie w aspekcie 3D. Pozycja MUST HAVE dla Sly'a ,Jarka i Piano.

Ukryta Zawartość

A-150-121308-1295210392.jpeg Tak wygląda RAIN.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A przy okazji taka refleksja .....plyty zawsze mozna sprzedac gdy mamy klopoty a roznie w zyciu bywa......ale kto kupi pliki?

Kupują, kupują... wejdź sobie na stronę HDTracks.

Ceny wysokie, a jednak kupują i umieszczają w necie. ;-)

Soundchaser, nie ma jak płyty cd/vinyle - można dotknąć , poczytać gdzie i przez kogo została nagrana płyta, to jest inna

szkoła zbliżona do książkowej biblioteki gdzie zawsze możesz coś z niej wyjąć i sprezentować.

Słucham starszych płyt z przełomu lat 90 i taki John Martyn - 'The Apprientice ' gra tak wybitnym dżwiękiem i głebią

że słucham po raz 3 tej kapitalnej płyty i dochodzę do wniosku że 16,18,20 bitowe CD to najlepiej brzmiące kompakty

i ząbek czasu nie ma wpływu na techniczną jakość niektórych realizacji - posłuchajcie sami aby się o tym przekonać.

Moją kolejną drugą dziesiątkę [ 11 ] najlepiej nagranych płyt rozpocznie ostatnia płyta nagrana dla ECM Jona Hassella - 'Last night the Moon Came ....' Wspaniały album i świetnie nagrany , muzyka - najwyższych lotów i wspaniała spreparowana trąbka samplami profesora Hassella.Posłuchajmy utworu Blue Period właśnie z tej płyty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1.Pop / Rozrywka

a.Beach Boys - 'Pet Sounds' 180 gr.LP/ CD, Capitol

to w mono na cd? czy remaster tez podchodzi?

wlasnie przesluchalem cd:

d.Dire Straits - Love Over Gold ' Vertigo LP/ Vertigo CD [ not remastered]

rzeczywiscie genialne nagranie. nawet nie wiedzialem ze tak mozna nagrac muzyke. a bylo to przeciez w 82r...

mam olbrzymi problem ze znalezieniem wiekszosci plyt z listy. gdzie tego szukac? ebay??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.