Skocz do zawartości
IGNORED

Aniołowie,święci,relikwie,cuda itp.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Według Biblii szatan zbuntował się , gdy ludzie byli jeszcze doskonali .

Czy można przewidzieć decyzję wolnej istoty ?

Bóg może. Człowiek wyłącznie zgaduje.

Tak,w Ruandzie było bardzo wiele wartości duchowych.Zwłaszcza w wykonaniu zakonnic i duchownych mordujących się nawzajem.

Tak. Dusili się różańcami wzajemnie. Wszystko przez to, że pili miejscową bardzo mocną kawę. Potem ich nosiło.

Czy ludzie byli doskonali jako ludzie

Adam i Ewa byli doskonali , o czym wspomina Biblia .

Czy ludzie byli doskonali jako ludzie, czy na równi z aniołami?

W aspekcie doskonałości tak , natomiast kontekście hierarchii nie , gdyż aniołowie są istotami duchowymi (niematerialnymi)

Piotr

Widzę,że dyskusja idzie w stronę zabobonów i ciemnego luda.

To prawda, wiele osób twierdzi że istnieje tylko to co widać i dodatkowo jeśli tym czymś można się huknąć w głowę to dopiero wówczas uznają to coś za istniejące. Jest to przesąd nad przesądami.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Adam i Ewa byli doskonali , o czym wspomina Biblia .

Adam i Ewa to byli na poziomie kilkuletniego dziecka i to podobało się Panu.Czuł nad nimi sporą przewagę.Gdy się zorientowali,że robią za przygłupów Pan ich wysiudał z raju:(

Bóg może. Człowiek wyłącznie zgaduje.

Ale chyba nie sugerujesz , że Bóg z góry przewidział decyzję Adama i Ewy , a jeśli tak , to jak kwestia predestynacji ma się do wolnej woli ? (w myśl nauki biblijnej )

Piotr

To prawda, wiele osób twierdzi że istnieje tylko to co widać i dodatkowo jeśli tym czymś można się huknąć w głowę to dopiero wówczas uznają to coś za istniejące. Jest to przesąd nad przesądami.

Ja tak nie twierdzę i nie mam zamiaru się niczym walić po łbie.

Ale chyba nie sugerujesz , że Bóg z góry przewidział decyzję Adama i Ewy , a jeśli tak , to jak kwestia predestynacji ma się do wolnej woli ? (w myśl nauki biblijnej )

Są dwa wyjścia: albo Bóg nie jest wszechwiedzący czego mamy liczne przykłady w Biblii, albo wolna wola to lipa.Trzecia możliwość- znudziły mu się zabawki!

Piotrze ale o działaniu szatana - kuszeniu Ewy - Bóg musiał wiedzieć. Czy wydał szatanowi pozwolenie jak w przypadku Hioba czy Jezusa?

Vlado, nie bądź naiwny! Oni grają w jednej drużynie!

Ja tak nie twierdzę i nie mam zamiaru się niczym walić po łbie.

To był taki skrajny przykład. Jest wiele odcieni materialistycznego światopoglądu w którym w takiej czy innej formie występują przesądy polegające na odrzuceniu istnienia np. aniołów jedynie na podstawie tego że nie da się ich wykryć metodami przeznaczonymi do wykrywania zupełnie innych rzeczy. To taka mniej więcej logika: Jeśli mikroskopem czy woltomierzem nie mogę wykryć anioła to z pewnością on nie istnieje.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Mamel Ty jak się wtrącisz w dyskusję to już nie ma o czym dyskutować.Taka mądrość życiowa od Ciebie bije,że można się posikać że śmiechu!

przjdą lata, że będziesz sikał zupełnie bez śmiechu, tylko czy będzie temu towarzyszyła, w twoim rozumieniu, mądrość życiowa ? ...

tak nawiasem - "mądrość życiowa" to balast nietrafionych wyborów, nie bardzo jest czym się chwalić

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

przjdą lata, że będziesz sikał zupełnie bez śmiechu, tylko czy będzie temu towarzyszyła, w twoim rozumieniu, mądrość życiowa ? ...

tak nawiasem - "mądrość życiowa" to balast nietrafionych wyborów, nie bardzo jest czym się chwalić

Właśnie idę zmienić pieluchę:)))

Stern, mnie nie interesują anioły, diabły czy bogowie w sensie wiary.

W sensie wiary to mnie też nie.

Jedynie w przypadku, kiedy analizuje je się z pokorą i wyciąga wnioski. Inaczej pozostaje się ogłupiałym malkontentem do usranej śmierci.

Rozumiem, że przez wrodzona delikatność Janie tego nie dodałeś:-)

W.

Włodku! plus za poczucie humoru w postaci "wrodzona delikatność" ;D

ja już nie mam siły :(

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jedynie w przypadku, kiedy analizuje je się z pokorą i wyciąga wnioski. Inaczej pozostaje się ogłupiałym malkontentem do usranej śmierci.

Aby uściślić, tę część wpisu kieruję do Pawła, który ma pretensje do Boga, że w Niego nie wierzy:-)

W.

Aby uściślić, tę część wpisu kieruję do Pawła, który ma pretensje do Boga, że w Niego nie wierzy:-)

W.

To nie tak Vlado.Nie mam pretensji o nic do fikcyjnych postaci:)

Nie strasz bracie jakżeś sam wystraszony i nie prorokuj bo nie wiadomo jaki będzie Twój koniec.

To nie tak Vlado.Nie mam pretensji o nic do fikcyjnych postaci:)

Gdyby Pawle całkowite odrzucenie Boga było dla Ciebie takie proste, nie pisałbyś w tym i pokrewnych wątkach:-)

Serdecznie jak zawsze. Włodek.

Gdyby Pawle całkowite odrzucenie Boga było dla Ciebie takie proste, nie pisałbyś w tym i pokrewnych wątkach:-)

Serdecznie jak zawsze. Włodek.

Zmącono tymi mitami mój umysł kiedy dzieckiem byłem w kołysce i skutki w postaci garba, który okropnym brzemieniem dla mnie jest i ciąży mi niemiłosiernie ściągając ku przepaści i mój lot zakłócając...

jest ateistą ale nie na 100% , ma cichą nadzieję , że znajdzie tu Boga ...oby znalazł ...pozdrawiam paul..:)

Także pozdrawiam serdecznie w oczekiwaniu na datki dla Twojego ulubionego guru:)

Zmącono tymi mitami mój umysł kiedy dzieckiem byłem w kołysce i skutki w postaci garba, który okropnym brzemieniem dla mnie jest i ciąży mi niemiłosiernie ściągając ku przepaści i mój lot zakłócając...

Może ujmij to w ten sposób: zasiano w mym umyśle iskierkę nadziei nie zostawiwszy dowodu i gwarancji spełnienia.

Może ujmij to w ten sposób: zasiano w mym umyśle iskierkę nadziei nie zostawiwszy dowodu i gwarancji spełnienia.

Nie wiem o jaka nadzieję Ci chodzi, ale obietnice bez gwarancji spełnienia to jest to czym każda religia jest wypchana po brzegi.Obiecanki, cacanki...

Także pozdrawiam serdecznie w oczekiwaniu na datki dla Twojego ulubionego guru:)

spoko , doczekasz się ;)

Zdaje się, że koledzy nie rozumieją, że dyskusja jest właśnie po to, by się wyzwolić a nie nawrócić.

dokładnie

Nie mam zamiaru się nawracać bo czuję się nawrócony.Co byście powiedzieli na to jakby właśnie niewierzący byli mili Panu bo nie dali się nabrać na fikcję literacką w naszym rozumieniu Biblię? I Bóg tam przedstawiony okazałby się fałszywym bogiem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.