Skocz do zawartości
IGNORED

Aniołowie,święci,relikwie,cuda itp.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Podaj nam wersety biblijne , które by mówiły inaczej !

Podaj wersety, które zabraniaja prosby o wstawiennicto u innych!

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

a jak się ma do tego:

Czcij Ojca i Matkę swoja.

Rozumiesz różnicę między przykazaniami ? :

3 Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.

4 Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.

12 Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie.

Zrobię to , ale wprzódy odpowiedz mi wersetami biblijnymi o które cię pytałem we wcześniejszych postach , cały czas czekam !

Piotr

Masakra !!!

Wrabali gosciowi wersety, budzili w srodku nocy i kazali recytować!

I nie wpadl do tej pory, że to nie przepis na ciasto, ze "drobno zmielone" to znaczy nie tylko " na mąkę"

Masakra !!!

Wrabali gosciowi wersety, budzili w srodku nocy i kazali recytować!

I nie wpadl do tej pory, że to nie przepis na ciasto, ze "drobno zmielone" to znaczy nie tylko " na mąkę"

Nawet nie potrafisz obronić tego o czym mówisz , a powołujesz się na Boga i Jego Słowo (Biblię ) , żenada Jachusia !

Piotr

Nie wolno ci mieć innych bogów oprócz Mnie. Nie wolno ci zrobić sobie figury, żadnego wyobrażenia tego, co jest w niebie na górze, ani tego, co jest na ziemi w dole, ani tego, co jest w wodzie poniżej lądu. Nie wolno ci oddawać im pokłonów i nie wolno ci im służyć5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.

no popatrz powyze twój cytat z poprzedniej strony. Jak ci się treść i sens zmienia w zalezności od doraźnych potrzeb :))

brzydko...a Bozia patrzy!!!

doraxna potrzeba manipulanta:

Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich

no popatrz powyze twój cytat z poprzedniej strony. Jak ci się treść i sens zmienia w zalezności od doraźnych potrzeb :))

To są Słowa Boga , tzn. Dekalog !

Piotr

albo miłość albo bojaźń, kto się boi nie ma wiary

Farmazon, wyobrażenie naiwnego.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Biblia - słowo Boga ?

Czyżby miał pan wątpliwości , że Biblia ( Pismo Święte , Słowo Boże ) nie było napisane pod natchnieniem Świętego Ducha Bożego ?

Piotr

cyfra zapętlasz siew swoich insynuacjach. Jesteś niereformowalnym kłamca. mówi sie do ciebie sto razy, a za miesiąc i tak lepiej wiesz w co wierzymy i do kogo się modlimy...gdyby nie chodziło o religie pewnie wczesniej dostrzegłbyś jak jestś groteskowy.

Czyżby miał pan wątpliwości , że Biblia ( Pismo Święte , Słowo Boże ) nie było napisane pod natchnieniem Świętego Ducha Bożego ?

Przeczytaj to kilka razy z naciskiem na te trzy wyrazy i skonfrontuj z definicją słów: wiara i wątpliwość.

23031970 - a coś własnymi słowami? tak z serca albo z przemyśleń

Przeczytałem i przestudiowałem całą Biblię , również w kontekście jej zgodności historycznej , archeologicznej , naukowej , profetycznej i jak dla mnie Bóg Jahwe / Jehowa jest Jedynym Prawdziwym Bogiem . Najwyższy jest dla mnie tak samo realny , jak rozmowa z panem , kocham Boga Jahwe za to jakim jest Stwórcą , to tak w telegraficznym skrócie .

Przeczytaj to kilka razy z naciskiem na te trzy wyrazy i skonfrontuj z definicją słów: wiara i wątpliwość.

Jacku czego ja lub Ty nie rozumiesz ?

cyfra zapętlasz siew swoich insynuacjach. Jesteś niereformowalnym kłamca. mówi sie do ciebie sto razy, a za miesiąc i tak lepiej wiesz w co wierzymy i do kogo się modlimy...gdyby nie chodziło o religie pewnie wczesniej dostrzegłbyś jak jestś groteskowy.

Maryja powiedziała: „Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy” (Ewangelia Łukasza 1,46-47). Maryja chce wielbić Pana, a nie przyjąć jedynie Mu należną chwałę dla siebie. Poza tym, ona wyraźnie nas naucza, abyśmy szukali zbawienia w Bogu, a nie w niej lub w kimkolwiek innym. Ona wyznaje: Bóg jest „moim Zbawcą”. Powinniśmy wzywać imienia Jezusa, a nie imienia Maryi, bowiem apostoł Piotr mówi o Panu Jezusie: „I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni” (Dzieje Apostolskie 4,12).

A i czekam na wersety z Pisma Świętego !

Piotr

Właśnie!!!

Choć z mojej strony to nie przytyk ani złośliwość.

Temat raczej tyczy wspólgrania serca i rozumu w żadnym razie każdego z osobna.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 27 Czerwca 2013 - pyskówka
Ukryte przez misiomor, 27 Czerwca 2013 - pyskówka

Skyn - jesteś wyjątkową łajzą, byłym cinkciarzem w spółce z SB.

Nawet nie wiesz, o co chodzi. Masz za mały staż, synku.

Podobno pier**lisz własną siostrę? - Tak słyszałem na forum.

Chcesz eskalacji zboczeńcu? - Masz to zapewnione, aż do bana - twojego lub mojego.

Więc zleź mi z pleców. Nie jesteś dla mnie rozmówcą.

Właśnie!!!

Jacku , ja nie mam wątpliwości !

„BEZ WIARY NIE MOŻNA MU SIĘ PODOBAĆ, BO KTO PRZYSTĘPUJE

DO BOGA — MUSI WIERZYĆ, ŻE ON ISTNIEJE I ŻE NAGRADZA TYCH,

KTÓRZY GO PILNIE SZUKAJĄ”

(Hebrajczyków 11:6)

oraz

„Wiara jest pewnością tego, czego oczekujemy” (Hebrajczyków 11:1)

Piotr

Skynek po co biedę umysłową tak dokarmiać?

Nie lepiej jakiemuś zasrańcowi gołębiowi chleba na parapet rzucić.

BEZ WIARY

Bez wiary nie ma niczego, dlatego ci co nie wierzą boją się w to uwierzyć, a że jednak się kręci to ich przeraża.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 27 Czerwca 2013 - pyskówka
Ukryte przez misiomor, 27 Czerwca 2013 - pyskówka

gnida, która się tuczy na moich postach.

Ten typ tak ma, przerabiałem i wyrwałem chwasta z polemiki.

„Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik pomiędzy Bogiem i ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich” (1 List do Tymoteusza 2,5-6)

Maryja powiedziała: „Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy” (Ewangelia Łukasza 1,46-47).

Apostoł Piotr mówi o Panu Jezusie: „I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni” (Dzieje Apostolskie 4,12).

Pan Jezus daje nam jasną odpowiedź: „Ja jestem drogą i prawdą i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie” (Ewangelia Jana 14,6).

„Każdy, kto w Niego (Chrystusa) wierzy, przez Jego imię otrzymuje odpuszczenie grzechów” (Dzieje Apostolskie 10,43).

Jezus wyraźnie nas nauczył, że powinniśmy modlić się do Ojca: „Ojcze nasz, który jesteś w niebie... przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili (Ewangelia Mateusza 6,9.12).

Biblia zapewnia wierzących: „dostępujecie odpuszczenia grzechów ze względu na Jego imię” i „krew Jezusa, Syna Jego, oczyszcza nas z wszelkiego grzechu” (1 List Jana 2,12; 1,7)

„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was,

lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił” (List do Efezjan 2,8-9).

A teraz , jak na człowieka honoru przystało , który nie rzuca słów na wiatr , czekam Jachusia na wersety biblijne , które by mówiły o tym , że możemy się modlić do różnej maści świętych lub za ich pośrednictwem do Boga ! ?

W przeciwnym wypadku dalszą dyskusję uważam za zamkniętą , gdyż nie popartą naukami Jezusa Chrystusa .

Piotr

albo miłość albo bojaźń, kto się boi nie ma wiary

Farmazon, wyobrażenie naiwnego.

czyli - nie masz pojęcia czym jest wiara :(

jeżeli kocham ojca a coś zbroiłem, to znając nieuchronność sprawiedliwości, będę się bał kary, nie samego ojca - taki naiwny farmazon

Przeczytałem i przestudiowałem całą Biblię , również w kontekście jej zgodności historycznej , archeologicznej , naukowej , profetycznej i jak dla mnie Bóg Jahwe / Jehowa jest Jedynym Prawdziwym Bogiem . Najwyższy jest dla mnie tak samo realny , jak rozmowa z panem , kocham Boga Jahwe za to jakim jest Stwórcą , to tak w telegraficznym skrócie .

rozumem poszukiwałeś Boga? dobre, dla mnie byłaby to strata czasu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jachusia , ja nigdy nie manipuluje , lecz posługuję się różnym przekładami biblijnymi , zwróć uwagę na poniższy werset i jak go oddają poszczególne przekłady Biblii Katolickich :

Biblia Warszawska:

Objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, lecz imienia mojego "Pan" im nie objawiłem.

Biblia Tysiąclecia:

Ja objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, ale imienia mego, Jahwe, nie objawiłem im.

Biblia Gdańska:

Którym się ukazał Abrahamowi, Izaakowi i Jakóbowi w tem imieniu, żem Bóg Wszechmogący; ale w imieniu mojem, Jehowa, nie jestem poznany od nich.

I chyba nie muszę Ci wyjaśniać , iż sens wypowiedzi powyższego wersetu jest zachowany ?!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W moim życiu był taki etap , że szukałem Boga i cieszę się , że Bóg pozwolił mi się znaleźć .

Panie Mamel , wnoszę , iż nie wierzy pan w Boga ? Czy słusznie wnoszę ? (oczywiście , to nie jest pytanie zobowiązujące )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piotr

Panie Mamel , wnoszę , iż nie wierzy pan w Boga ? Czy słusznie wnoszę ? (oczywiście , to nie jest pytanie zobowiązujące )

chyba jednak kłopoty z logiką, daj Boże, żeby przejściowe :)

(rozumem poszukiwałeś Boga?)

z tych wszystkich biblyjnych cytatów wynika, że człowiek dla tego wierzy żeby się przypodobać, zapewnić sobie opiekę, być lepszym od innych, dostąpić królestwa

.. to taka ma być ta Wiara? jaja rzewne:(

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Absolutnie nie - to legendy pastuchów. Te wszystkie brednie o Racheli, Lei, Adamie itd. - Traktuję to jako opowieści o Borucie, czy Wodniku.

Matuzalem żył 900 lat? . Zbiór anegdot. Ja wierzę w PRAWDZIWEGO BOGA.

chyba jednak kłopoty z logiką, daj Boże, żeby przejściowe :)

(rozumem poszukiwałeś Boga?)

Sorry , przeczytałem rozumiem , a nie rozumem , moje niedopatrzenie !

Absolutnie nie - to legendy pastuchów. Te wszystkie brednie o Racheli, Lei, Adamie itd. - Traktuję to jako opowieści o Borucie, czy Wodniku.

Matuzalem żył 900 lat? . Zbiór anegdot. Ja wierzę w PRAWDZIWEGO BOGA.

Ok , a jak Go pan odnalazł , co przyczyniło się do tego , że wierzy pan w Najwyższego ? (jeśli można spytać ?)

Dlaczego , co pan przez to rozumie i dlaczego byłaby to strata czasu oraz , czy jest inna droga do poznania i odnalezienia Boga ?

Piotr

Boga wcale nie trzeba szukać

Bóg każdemu daje szansę poznania siebie w ten czy inny sposób (można tą szansę przyjąć, można odrzucić), ale nie jest to równoznaczne z obdarowaniem Wiarą - pełnym zaufaniem

Wiara jest darem, jednym w życiu idzie zarabianie, inni mają inne talenta, są tacy co niby nic nie dostali, nie pojęli swojej roli (przeznaczenia)

tego się nie przeskoczy żadnymi wysiłkami i żadną "wolną wolą"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.