Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To że przekaz robi się łagodny to akurat duży plus.

Powinieneś sam spróbować. W ciemno bym nie kupował choć cena jest przystępna.

Wg. mojej oceny MIT nie nadaje się do żródła czy pre a na 100% nie nadaje się do nich jak są sprzętem lampowym.

Do wzmacniacza czy końcówek mocy o.k.

Do żródła powinieneś raczej użyć kabla przejrzystego (można spróbować srebra).

Poszperałem trochę w internecie i jednak dam sobie spokój z sieciówkami MITa.

400zł za Beldena z dwoma ferrytami na końcach w plastikowych obudowach i kiepskimi wtykami to trochę za dużo.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wypożycz (a potem poszukaj używki i ew. kup) Siltecha SPX800.

Wepnij go do żródła a do końcówek pozostaw MIT-y.

Pograj 2-3 dni aż kabel spasuje się z systemem.

A potem możesz mi podziękować ;)

Wszystko pięknie ale Siltechy to już sześciokrotność ceny MITa ;-)

Co do MITa widze że opinie są podzielone - niektórzy twierdzą że do końcówek mocy zupełnie się nie nadaje.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

niektórzy twierdzą że do końcówek mocy zupełnie się nie nadaje.

A kto tak twierdzi?

Nie zauważyłem.

Jak nie znajdziesz SPX800 to kup wcześniejszy model , one są na pewno tańsze.

Zamiast kupować kilka używanych kabli wątpliwej jakości lepiej chyba trochę dopłacić i kupić jeden porządny kabel do żródła.

Przecież chcesz słuchać muzyki a nie burczenia i pomrukiwania z głośników ;)

Nie wiem jaki był ZII ale ZIII nadaje się doskonale to tranzystorów ale mniej do lamp. To po prostu jest kabel łagodzący przekaz więc z tranzystorem tworzy udaną całość ale inny misiowaty wzmacniacz może lekko przymulić.

To MIT ZIII jest idealny do Krella, tyle że nie kupisz go za kwoty o jakich piszesz. Przypuszczam że trzeba dać ok 2000zł.

Bo to dobry kabel jest ale wtyki do wymiany.Nie muszą być zaraz wypasione wtyki karbonowe ale jakieś przyzwoite powinny być. A na co go wymieniłeś?

Edytowane przez sly30
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Wtyki to istna tragedia, zwykła przemysłówka. Kabli MIT używałem ze źródłem i z pre. Do koncowki mam inne. Zademonstrowano mi różnicę w dźwięku między MIT ZIII na oryginalnych wtykach i na wtykach Furutecha. Duża różnica. Dźwięk na oryginałach rozedrgany i zabałaganiony. Po tym porównaniu wkurzyłem się i pozbyłem dziadostwa. Nie będę jeszcze wymieniał wtyków w kablach, które kupiłem za grube tysiące. Ale widocznie MIT uważa, że to jeszcze za tanio, żeby dać dobre wtyki. Ja już podziękuję tej firmie. XLR-ów też się pozbywam.

U mnie ZIII z karbonowymi Furutechami gra bardzo dobrze, o klasę lepiej niż zwykły ZIII. Ale to nie jest kabel do źródła a do końcówek mocy, ewentualnie do preampa. IC MIT to jedne z najlepszych jakie są ale seria Oracle. Prawda jest taka że ZIII jest relatywnie niedrogi. Inne kable z dobrymi wtykami są 2-4x droższe.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale widocznie MIT uważa, że to jeszcze za tanio, żeby dać dobre wtyki. Ja już podziękuję tej firmie. XLR-ów też się pozbywam.

Ja również sprzedałem moje kable MIT-a (AC) bo grały jak na swoją cenę o.k. ale wtyki to po prostu bezczelność tej firmy.

Pisałem już kiedyś , że kupiłem 3 kable i w dwóch wtyki miały lużne bolce.

Musielibyście to sami zobaczyć bo trudno w to po prostu uwierzyć.

Ale sprzedawca przyjął kable z powrotem i ładnie przeprosił więc przynajmniej zachował się o.k. i nie próbował kombinować , że "to nie możliwe i pewnie Pan sam te wtyki uszkodził...".

Ale sprzedawca nie był z Polski ;)

Shunyaty i wielu innych kabli wtyki to też nie żadne mistrzostwo świata ale MIT pobił wszystkich nawet moją lodówkę.

P.S.

Sylwek ma rację IC Mit-a to super kable.

Edytowane przez jarek&ania
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Szkoda gadać. A na co wymieniłem? Na Suprę LoRad. Myślałem, że tymczasowo ale ponieważ nie usłyszałem różnicy a już tym bardziej różnicy na gorsze to może zostanie. Na pewno jest lepiej wykonana niż MIT ZIII.

Dodam jeszcze, że kable MIT kupowałem nowe u dystrybutora i był to jedyny przypadek w mojej historii, że kabel uszkodził się od bycia wpiętym między gniazdem sieciowym a sprzętem przez 2 lata. Te genialne wtyki się powyginały. Moim zdaniem ta firma ośmiesza nie tylko siebie i klientów ale i samo pojęcie high endu. Ja za przeproszeniem sram na taki high end, bo kable Hama z Media Marktu są lepiej wykonane. A o jakości dźwięku to mogę mowić dopiero jak coś jest przyzwoicie wykonane od strony technicznej i materiałowej.

A IC MITa? Rownież często się "rozlutowują" a najlepszy przypadek miałem z Magnum MA na XLR. Rownież był to jedyny przypadek w mojej historii kiedy wtyki kabla nie chciały wejść do wypasionych gniazd Neutrika w moim sprzęcie. Były za duże i się nie mieściły. Szok. Może MIT ma jakieś swoje standardy :) Co ciekawe Shotgun i Oracle wchodziły bez problemu. Ale każdy z nich miał inne wtyki. Grały fajnie to fakt ale nie mam zaufania do firmy, która ma takie podejście do tematu. Ewidentnie oparli swój model biznesowy na słusznym skądinąd założeniu, że audiofile to idioci :)

Edytowane przez BlueMax

Masz rację tylko zapominasz że ZIII można było niedawno kupić za 3000zł. Najlepsze wtyki na rynku jakie w ogóle są kosztują ok 2200zł czyli masz 5200zł.Takie wtyki to mają tylko topowe Acrolinki i Siltechy czyli kable za 20 000zł w górę. Ale też niezłe wtyki mają inne kable tyle że ceny zaczynają się od 7000zł kończąc na 16000zł. Czyli ZIII z najlepszymi wtykami jakie są dostępne i tak jest rozsądny cenowo a wtedy gra bardzo dobrze.

Ale zgadzam się, że nie powinni wypuszczać kabla z takimi wtykami.Powinni podnieść cenę o 200$ i dać przyzwoite wtyki.

Edytowane przez sly30
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Za 3 tys to jest jeden egzemplarz ex demo. Ten kabel katalogowo zaczynał od ok. 4 tys jak wchodził a z czasem doszedł do 6 tys. Za tyle to ja mogę kupić telewizor. Jak już powiedziałem nigdy więcej nie pozwolę zrobić z siebie takiego durnia na jakiego wyszedłem kupując te kable a następnie odkrywając ich prawdziwą "jakość".

W ten sposób takie firmy jak MIT jedynie odstraszają ludzi od high endu.

Zgadzam się. Zawsze możesz kupić np Acrolinka i tam wszystko jest super ale 6 tys nie wystarczy nawet na połowę. Świat jest okrutny.

Ciekawe te LoRady Supry, wtyki wyglądają o wiele lepiej jak u MITa.

Mam w systemie MI330S2 i S3 i w przypadku S2 trzeba uważać bo izolacja może wyleźć spod wtyku ale to kabel z końca lat '80 więc można mu wybaczyć.

Panowie, a co warty jest Mi-330 PROLINE xlr? Tak myślałem nad wymianą bo wtedy nie musze kupować kolejnej pary przejściówek z Camac na RCA do Levinsona.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Zgadzam się. Zawsze możesz kupić np Acrolinka i tam wszystko jest super ale 6 tys nie wystarczy nawet na połowę. Świat jest okrutny.

Tam zaraz okrutny, ja nie cierpię z tego powodu. Wkurzyłem się ale teraz się z tego śmieję. Takie firmy jak Acrolink niech szukają jeleni w Krakowie, tam jest ich podobno dużo :) mnie to już nie kręci.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W ten sposób takie firmy jak MIT jedynie odstraszają ludzi od high endu.

Chyba trochę przesadzasz.

Nie można oceniać całej branży po jednym kablu.

To tak jakby powiedzieć , że cała branża motoryzacyjna to oszustwo a wszystkie samochody są do dupy bo kupiłeś Dacię Logan i jej wykonanie jest wątpliwej jakości a podczas jazdy jest głośno w kabinie itd.

Pokaż mi chociaż jedną branżę , w której cena nie ma znaczenia i tanie rzeczy są najwyższej jakości.

Tak więc nie generalizował bym tak i nie obrażał się od razu na wszystkich producentów.

Dokładnie tak jak piszesz jarek.

Ja mam w systemie 5 oracle z3, 2 magnumy ma. głosnikowy 770 , powerbar i nic sie nie dzieje z nimi. Wtyki fakt do dupy ale sam z3 to świetny wybór w tej cenie. Przymierzam sie do wymiany wtyków.

Blue max troszkę przesadzasz. Abyś kiedyś nie zatoczył koła i nie przeprosił się z Mitem. Abym sie mylił :-)

To samo pisałem. BlueMax chciałby mieć Acrolinki w cenie 3000zł.Każdy by chciał.ZIII to dobry kabel z nędznymi wtykami które po prostu trzeba wymienić. Zyskuje się wtedy przyrost jakości brzmienia więc warto. Z dobrymi wtykami to nadal jest opcja tańsza niż wiele innych kabli. Czy są lepsze kable? Pewnie że są.Anaconda Z-Tron czy Acrolink PC-9500 są znacznie lepsze ale też dużo droższe.

Edytowane przez sly30
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jeśli kabel do prundu w cenie 6 tys zł można porównać do Dacii Logan to tak macie rację. W innym wypadku jednak nieco Was pogięło. Ja nie wymagam cudów a już tym bardziej nie chcę Acrolinka w cenie 3 tys zł, nigdzie tak nie pisałem i wypraszam sobie takie sugestie. W tej cenie jednak można i należy wymagać więcej. Widać macie niskie wymagania skoro uważacie taką jakość w takiej cenie za do przyjęcia. Normalni ludzie w tej cenie kupują jednak np. telewizory czy pralki o nieco większym stopniu skomplikowania i zaawansowania technicznego niż kawałek drutu z wtykami za $1.99.

Zresztą te wtyki w ZIII to jest wierzchołek góry lodowej. Tak naprawdę każdy kabel firmy MIT powinien zostać po zakupie rozebrany i porządnie polutowany, poskręcany i ponownie zakonfekcjonowany. Najprawdopodobniej zatrudniają niepiśmienną siłę roboczą zza południowej granicy USA i stąd wynika większość problemów. Przy ich cenach jest to absolutna żenada. A że jest to czołowa firma kablarska to ich działania bezpośrednio rzutują na moją ocenę całej branży, gdzie oszustwo i żerowanie na niewiedzy to norma.

Edytowane przez BlueMax

Tak naprawdę każdy kabel firmy MIT powinien zostać po zakupie rozebrany i porządnie polutowany, poskręcany i ponownie zakonfekcjonowany. Najprawdopodobniej zatrudniają niepiśmienną siłę roboczą zza południowej granicy USA i stąd wynika większość problemów.

No cóż należy pójść dalej, robią to po ciemku żeby nie poznać tajemnic MIT-a

Ubawiłem się szczerze :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

BluMax masz sporo racji i nikt z nas nie pisał że tak powinno być. Przecież pisałem, że wtyki są do wymiany bo tak jest. Ale w porządnymi wtykami ZIII to bardzo dobry kabel. Świadczy o tym choćby fakt że swoje ZIII sprzedałeś na pniu i ludzie kupiliby więcej gdybyś miał.A z Suprą którą sobie kupiłeś wziąłeś ślub bo jak wystawisz ją w ogłoszeniu to nikt nie zadzwoni. Tak to jest. Mam IC i głośnikowe MIT i są świetnie wykonane. A że w tanich seriach robią kuchy to oczywiście błąd z ich strony.Nie powinno tak być ale tak jest. A oszustwa i żerowanie są w każdej branży. Gdybyś wiedział jak i za ile produkuje się buty oferowane potem przez np CCC albo ciuchy oferowane przez H&M to byłbyś ostrożniejszy z krytyką branży audio która jest nie gorsza i nie lepsza niż inne.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Supra to śmiesznie tani kabel więc nie miałem wobec niego żadnych oczekiwań jakościowych a jednak prezentuje dużo wyższą jakość wykonania niż 15 razy droższy MIT. Supra jak mi się znudzi to będę na niej rozwieszał mokre gacie albo oddam na elektrośmieci i tyle, żadna to filozofia, zwykły kawał drutu jak każdy inny.

Co do tego zainteresowania MITem to jest to fakt i było to dla mnie spore zaskoczenie. Co jednak znaczy dobry marketing i kwieciste opisywanie rozwiązań, których działania nikt nie rozumie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Co do tego zainteresowania MITem to jest to fakt i było to dla mnie spore zaskoczenie. Co jednak znaczy dobry marketing i kwieciste opisywanie rozwiązań, których działania nikt nie rozumie.

Tak jest w przypadku kabla AC MIT-a i ja też z tego powodu te kabel sprzedałem / oddałem.

Ale kable IC i głośnikowe (szczególnie IC) są wykonane w bardzo dobrej jakości a o walorach dżwiękowych nie będziemy raczej polemizować.

Jest wiele firm , które wykonują jakościowo lepsze kable AC niż MIT np. Siltech czy Argento.

Jest również wiele firm ,które wykonują kiepskiej jakości sprzęt audio za kosmiczne pieniądze.

Jacy to są producenci nie chcę tutaj pisać ale łatwo można to samemu sprawdzić.

Ale jest proste rozwiązanie twojego problemu.

Powinieneś założyć własną firmę , która za przysłowiowego "zeta" oferować będzie najwyższą jakość.

Wtedy takie przypadkowe firmy jak MIT szybko będą musiały dorównać do twojego poziomu albo będą zmuszone ogłosić upadłość.

Edytowane przez jarek&ania
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja nie mam problemu a rozwiązanie sam znalazłem. Opisuję po prostu swoje wrażenia i doświadczenia zgodnie z tematem wątku. Argument "nie podoba się zrób lepszy" zawsze mnie rozbrajał, jest niewątpliwie jednym z najdurniejszych jakich można użyć w dyskusji.

Edytowane przez BlueMax
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Argument "nie podoba się zrób lepszy" zawsze mnie rozbrajał, jest niewątpliwie jednym z najdurniejszych jakich można użyć w dyskusji.

Taaa.... twoje argumenty w tej dyskusji za to są b. racjonalne i na wysokim poziomie intelektualnym.

Jeden kabel przesądza o całej branży.

Gratuluję.

• Pokaż nowe odpowiedzi