Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Cieszę się ,że są osoby słyszące tego typu high endowe wyroby.

Ja oczywiście mam u siebie cały sprzęt ustawiony na podkładkach antywibracyjnych (Frantz) oraz firmowej platformie przeznaczonej dla żródła.

Dodatkowo oczywiście są spike pod kolumnami.

To o czym pisałem w poprzedniej wypowiedzi to wiara w to ,że stolik wykonany przez firmę X "gra" lepiej niż wykonany przez firmę "Y" choć oba są wykonane podobnie a na dodatek nie ma w nich żadnej magii poza ceną i nalepką producenta.

Oprócz tego jest wiele innych "poprawiaczy" dżwięku jak myszy lub szczury, opaski na kable , drewniane podkładki pod kable i inne magiczne wyroby.

Dla każdego coś miłego ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To o czym pisałem w poprzedniej wypowiedzi to wiara w to ,że stolik wykonany przez firmę X "gra" lepiej niż wykonany przez firmę "Y" choć oba są wykonane podobnie

Lepiej to pojęcie względne:-) Na pewno można usłyszeć pomiędzy nimi różnicę. Na podobnej zasadzie jak słychać czym różni się dźwięk ze sprzętu ustawionego na podkładkach sorbotanowych w stosunku np do uzyskanego przy pomocy absorberów w postaci walców z kulką z niklu pomiędzy nimi.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek czy ja dobrze zrozumiałem ? Czy te myszy,szczury ,węże itp masz u Siebie w systemie?Wiedzialem,ze mozna zwariować ale do tego stopnia?

Staram się być jeszcze normalnym uczestnikiem życia publicznego i nie dostąpiłem jeszcze tego zaszczytu ;)

Nie mam tych rzeczy.

Mam to co napisałem wyżej tzn. podkładki Franz Audio pod każdym elementem oraz dedykowaną platformę pod transport CD.

I to by było na tyle.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Lepiej to pojęcie względne:-) Na pewno można usłyszeć pomiędzy nimi różnicę. Na podobnej zasadzie jak słychać czym różni się dźwięk ze sprzętu ustawionego na podkładkach sorbotanowych w stosunku np do uzyskanego przy pomocy absorberów w postaci walców z kulką z niklu pomiędzy nimi.

Powiem tylko tyle.

Próbowaliśmy u mnie różne cuda : walce , stożki, absorbery,kulki takie srakie i owakie w porównaniu do tego co mam tzn. Franz Audio.

I z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić ,że nie słychać ABSOLUTNIE żadnej różnicy.

Możemy zrobić tak ,że weżmiesz swoje gadżety przyjedziesz do mnie spróbujemy uzyskać te kolosalne różnice w dżwięku.

Jak uda się tobie ten eksperyment to ja zwracam tobie koszt podróży i kładę na stół 5.000 pln jako zadośćuczynienie za poświęcony czas.

Jak jesteś chętny to zapraszam ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panie ,kolego znawco dźwięku ,podkładek z niklu,srebra złota.Czy to jest tak na poważnie czy dla jaj!?

Zizizeno nie bluźnij. Jeśli nie słyszysz wpływu tego typu ustrojów to szczęśliwy z Ciebie człowiek. Albo niedosłyszący:-)

Możemy zrobić tak ,że weżmiesz swoje gadżety przyjedziesz do mnie spróbujemy uzyskać te kolosalne różnice w dżwięku.

Jak uda się tobie ten eksperyment to ja zwracam tobie koszt podróży i kładę na stół 5.000 pln jako zadośćuczynienie za poświęcony czas.

Jarek straciłeś 5kzł ale trudno sam tego chciałeś. Jeśli nie usłyszysz różnic znaczy że się starzejemy a ta przypadłość dotyka wszystkich - niestety.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja bardzo chętnie ale w celach doświadczalnych nie finansowych. To ciekawe co piszesz, bo u mnie naprawdę słychać wszystkie zmiany jak na dłoni. Zapraszam do mnie, na pewno usłyszysz:-)

Jarek straciłeś 5kzł ale trudno sam tego chciałeś

Magnepan, może masz bliżej niż ja, bo ode mnie to zdaje się jakieś 600km;-)

Poza tym te absorbery Franc Audio są super. Spróbuj je wywalić i sam zobaczysz ile znaczą dla dźwięku. Jak porównywałeś te z najwyższej półki, to może faktycznie różnice są marginalne. Ale jakbyś wrzucił byle w porównaniu do swoich czy np Finite Elements to zapewniam Cię, różnica będzie gigantyczna. Nawet kolega Zizizeno usłyszy:-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek straciłeś 5kzł ale trudno sam tego chciałeś. Jeśli nie usłyszysz różnic znaczy że się starzejemy a ta przypadłość dotyka wszystkich - niestety.

Jurgen już to słyszałem od kilku innych sprzedawców.

Jarek,

Polecam kontakt z PAB,em.

Dzwoniąc, podkreśl niewiarę i zasugeruj test np.SE u siebie.

Stracisz co najwyżej na kurierze, albo nic,bo jest szansa, ze Naczelny przyjedzie do Ciebie.

Wlasnie dostalem od p. Wladka wczoraj stopki akrylowe z zatopionymi niemieckimi lozyskami FAG . Dalem pod Daca , ktory dotad stal na mosieznych stopkach PAB. Poprawa trudna do uwierzenia. Mam wiele ustrojow tej firmy od kilku lat , przylaczam sie do rekomendacji Macka.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wlasnie dostalem od p. Wladka wczoraj stopki akrylowe z zatopionymi niemieckimi lozyskami FAG . Dalem pod Daca , ktory dotad stal na mosieznych stopkach PAB. Poprawa trudna do uwierzenia. Mam wiele ustrojow tej firmy od kilku lat , przylaczam sie do rekomendacji Macka.

Poprawa ? A konkretnie co ?

Proszę o podanie namiarów na tego producenta.

Skoro tak twierdzicie to chętnie się przekonam.

Jak będzie tak jak piszesz to odszczekam wszystkie moje dotychczasowe wypowiedzi.

Tomkly, wiadomo ze nie chodzi o 5 kzł ale w razie potrzeby miałbym bliżej, tylko...........

Jarek mój przerost sympatii do Ciebie nie ma końca i po raz n-ty proponuję coś jak zawsze b. dobrego .Tym razem są to najlepsze z możliwych podkładki/ stożki

firmy Stilpoints Ultra SS to te na zdjęciu.Made in USA. Znając Ciebie kupisz je bez trudu.W EU są raczej niedostępne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiscie Stillpoints. Produkują masę innych rzeczy jak chociażby podkładki ebonitowe w stylu Harmonixa.Efekt doskonale słyszalny a Ultra SS to produkt roku.

Może ktoś inny z forumowiczów skorzysta bo naprawdę warto.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Zawsze zachowujesz sie fair ,dlatego nie będę komentować Twojej wypowiedzi.

Ale co tu komentować?? Człowiek obiektywnie pisze że u niego dany komponent się sprawdza i może go uczciwie polecić innym. Należałoby raczej postawić kolejkę a nie komentować.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

to spójrzcie na listę systemu i ilość komponentów SR :)

Należy raczej spojrzeć na dywan , skarpetki pana prowadzącego prelekcję i kapcie słuchacza.

Zadziwiające.

Ale może dżwięk jest równie zadziwiający.

Kto wie ... ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Znając Ciebie kupisz je bez trudu.W EU są raczej niedostępne.

Ja zapodam sobie te cudowne podkładki PAB aby móc zweryfikować z tym co piszą moi koledzy, którzy je mają i zachwalają.

Po raz kolejny poświęcę czas i sprawdzę.

Może faktycznie Franz to bubel ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Widzę ,ze mam więcej przeciwników na forum jak Stasiop.

Niewłaściwie to odbierasz, nikt nie jest do Ciebie w jakikolwiek sposób wrogo nastawiony czy uprzedzony. Po prostu:

1. formułujesz w sposób autorytarny (autorytatywny - sorry nie wiem, która forma właściwa) pogląd o braku wpływu akcesoriów na dźwięk; pogląd jak piszą bardziej doświadczeni koledzy absolutnie błędny;

2. tych słyszących wpływ zdajesz się traktować jak oszołomów.

Więc nie dziw się, że masz adwersarzy:-) Natomiast nie porównuj naszej dyskusji do pyskówki, która miała miejsce odnośnie DAKa Stasia, bo ja osobiście widzę różnicę.

Może faktycznie Franz to bubel ?

Nie, to bardzo dobre absorbery. Jedne z lepszych na rynku.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie, to bardzo dobre absorbery. Jedne z lepszych na rynku.

No ale PAB to musi być absolutny top over the top skoro słychać różnicę i to wyrażną.

Pozwolę zatem ponieść się fantazji ...

Ktoś da te namiary na tą firmę?

Sorki, ale nawet u mnie podkładki na kulkach pod Transport i Dac-a spowodowały wyraźną poprawę dźwięku. I na pewnym poziomie wydaję się to normalne....

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ktoś da te namiary na tą firmę?

Ja osobiście się z nimi nie spotkałem.

Sorki, ale nawet u mnie podkładki na kulkach pod Transport i Dac-a spowodowały wyraźną poprawę dźwięku. I na pewnym poziomie wydaję się to normalne....

Oczywiście. Tym się właśnie różni hi-end od hi-fi. Słychać wszelkie zmiany, a filozofia hi-endu polega na dbałości o wszelkie szczegóły.

Mam nadzieje,ze nikogo nie obraziłem

Nie, nikt się na Ciebie nie obraża. Wpadnij do mnie, posłuchamy, sam zobaczysz:-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek,

Polecam kontakt z PAB,em.

Dzwoniąc, podkreśl niewiarę i zasugeruj test np.SE u siebie.

Stracisz co najwyżej na kurierze, albo nic,bo jest szansa, ze Naczelny przyjedzie do Ciebie.

Maciek jak możesz to daj namiary na tą firmę.

Przecież jest dobry wujek google

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście. Tym się właśnie różni hi-end od hi-fi. Słychać wszelkie zmiany, a filozofia hi-endu polega na dbałości o wszelkie szczegóły.

Tak moi mili.......posłuchajcie to uwierzycie......jesli nie usłyszycie tzn.problemy ze słuchem oczywiste.

Tylko nie stawiajcie tych cudakow na sprzęcie tylko pod sprzęt))........i nie na techniksach,onkyo,itp

Bardzo mi się podoba drugi człon zdania,osobiście uzywam finite elemente,a marzę otym numerku z ebaya 121238339585.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W Katowicach kolega Jurek wystawił na sprzedaż komplet: Emm Labs SE DAC2+TSD1CD/ SACD. Jak się on będzie miał dźwiękowo do Metronoma i Vivaldiego?

Zastanawiam się czy nie zamienić swojego ARC CD 8 na to źródło. Kiedyś słuchałem topowego EMM Labs w porównaniu z analogicznym DCS, ale to było kilka lat temu. Wtedy wyżej oceniłem DCS.

gdyby nie było tyle debili ..sorry audiofili.

Oj Zizizeno, a Ty znowu swoje... Nawróć się chłopie, bo Cię z zakładki hi-end dożywotnio zbanują:-) Nie tyle za poglądy, co sposób ich ekspresji.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale pomysl, w jakim zdaniu nie zgadzasz sie z moją opinia?

Większość audiofili to sympatyczni, połączeni pasją słuchania muzyki ludzie, przynajmniej ja takich znam, a nie żadni debile. Nie traktuję tego osobiście, tylko jeszcze raz podkreślam, w zakładce poświęconej hi-end nie przystoi wygłaszać ex-catedra takich poglądów, bo to świadczy negatywnie nie o tych, którzy słyszą, tylko o samym autorze:-) Mnie to osobiście lata, że ktoś mnie uważa za oszołoma, sądzę że koledzy, w tym Ci których szanujesz: SA, Marslo, Magnepan i kilku innych mają identyczne zdanie.

Zizizeno,

Dzieki za wyrazy sympatii , ale taryfy ulgowej nie potrzebuje, jakos zniose podejrzenia o ciezka chorobe:)

Z tymi ustrojami antywibracyjnymi to musu nie ma , akurat tu jak komunizmie : kazdemu wg potrzeb.

Nie czujesz potrzeby , nie dostaniesz :)

Trudno jednak nie przyznac , ze ogranicznie wibracji wplywa na jakosc reprodukcji dzwieku. Jest to mniej dyskusyjne , niz wplyw 1,5 m kabla zasilajacego . W koncu to czego sluchamy to sa drgania powietrza.

A swoja droga jestes szczesciarzem , ze tego nie slyszysz - tyle kasy oszczedzasz.

A teraz nie krepuj sie, wal smialo :)

Jarek,

Pal55 juz Ci dal linka, pytales co te stopki robia ?

U mnie znaczaco poprawiaja precyzje lokalizacji instrumentow i glosow. Scena jest bardziej trojwymiarowa, bardziej "holograficzna", slyszymy wiecej i czysciej , tlo jest bardziej "czarne". O to przeciez nam chodzi- o jak najmniejsze znieksztalcenia w reprodukcji dzwieku . Powietrze ma drgac tylko od muzyki , a nie od wibracji sprzetu i mebli, prawda ?

Ciekaw jestem Twojej opinii, pogadaj z Panem Wladkiem , na pewno dobrze Ci poradzi.

A produkty Franza to z pewnoscia nie bubel, pytanie ktore lepsze, ja tych od Franza nie probowalem u siebie.

Konto w trakcie usuwania

Jarek,

Coraz mniej tu piszę, bo atmosfera prowadzonych rozmów, ustawicznie zanieczyszczana jest przez tych, którzy nie mogą powstrzymać się przed puszczaniem brzydkich bąków.

Nie rzadko, zakup i późniejsze opisywanie w wątkach np. w/w akcesoriów PAB, a, kwitowana jest uśmiechem i stukaniem w czółko.

Dziwne, bo przecież to wibroakustyka!

...

Nie pisałem i nie twierdzę, że Franc Audio ma w swojej ofercie gorsze/lepsze produkty, a to z bardzo prostej przyczyny - nie przeprowadzałem bezpośrednich testów obu marek tj, Franc / PAB

Wybrałem te drugą, m.in. z tej racji, że współczynnik zadowolenia dotychczasowych klientów PAB, a był wyższy, a poza tym, czy to nie przyjemność, gdy wykręcasz tel. do firmy PAB i właściciel informuje cię;

- ależ nie ma żadnego problemu.Przyjadę do Pana, przywiozę platformy i stopki.

Posłucha pan, a jeśli się nie spodoba, to odbiorę po 2-ch tygodniach bez żadnych opłat i brzydkich bąków.

Druga sprawa, to materiał na bazie którego produkowane są np. platformy SE - czyli kanapka.http://www.proaudiobono.pl/?page_id=81

Mam jakiś sentyment do drewna i pochodnych:)

To tak krótko, bo nie chcę powielać(już o tym pisałem)

Nie zamierzam też opisywać wrażeń, bo wiadomym jest, że każdy z nas ma inną wrażliwość i inaczej ocenia/odbiera wpływ akcesoriów.

Mimo powyższej niechęci, trudno mi nie zgodzić się z tym co napisał Marslo, którego przy okazji, serdecznie pozdrawiam.

Poniżej m.in;

- SE pod ARC

- pod Cardeas

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.