Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

najpierw wiele przed wami, a zraz potem zgadzam sie z k. sylwkiem:)

Zgadzam sie z Sylwkiem poniewaz roznice w DAC-ach na najwyzszym poziomie sa dosc male, ale to nie jest koniec mozliwosci cyfry...to wlasciwie poczatek. Sam nie wiem gdzie jest koniec, moze go wogole nie ma...ale idzie to w strone natury ze wszystkimi tego wspanialymi brzmieniami i duza iloscia powietrza miedzy instrumentami tak jak na zywo.

Zgadzam sie z Sylwkiem poniewaz roznice w DAC-ach na najwyzszym poziomie sa dosc male, ale to nie jest koniec mozliwosci cyfry...to wlasciwie poczatek. Sam nie wiem gdzie jest koniec, moze go wogole nie ma...ale idzie to w strone natury ze wszystkimi tego wspanialymi brzmieniami i duza ilosci powietrza miedzy instrumentami tak jak na zywo.

czy twoj dac bedzie juz na tym wyzszym poziomie?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Moge tylko powiedziec ze przed cyfra jest ogrommna przyszlosc. Ale obecnie nie mozna jej doswiadczac na zadnym sprzecie ktore jest w sprzedazy.

Stasiu, to prawie tak samo jak z Twoim DACiem, bo i przed nim jest wielka przyszlosc (wrecz nieskonczona) na tym forum, a i fizycznie doswiadczyc sie go obecnie tez nie da ;'))

Stasiu, to prawie tak samo jak z Twoim DACiem, bo i przed nim jest wielka przyszlosc (wrecz nieskonczona) na tym forum, a i fizycznie doswiadczyc sie go obecnie tez nie da ;'))

Bo to jest DAC, który osiagnął juź stan uduchowienia. Nie potrzebuje fizycznej postaci. Jest w wyobraźni i w....planach i tam jest bezpieczny... :-)

Bo to jest DAC, który osiagnął juź stan uduchowienia. Nie potrzebuje fizycznej postaci. Jest w wyobraźni i w....planach i tam jest bezpieczny... :-)

I niech dla kolegi tak zostanie na wieki, wiekow, amen :)

Mogę być pierwszy? Czym niegodzien?

Pierwszy to nie wiem, ale moze jak bedzie na jesien to wpadne pokazac do pokoju DIY oczywiscie poza konkurencja na sesjach wieczorowo/nocnych ;) Ty nie godzien? No co TY? :)

• Użytkownicy+

Eee, myślałem, że po znajomości, jak nikt nie widzi, rozdziewiczę to zwierzę skalpelem. Jak mam być któryś tam "przy okazji", to chyba Cię zbanuję za trolling ;)

• Użytkownicy+

Pradziadzio miał 4000 hektarów ziemi, herb ślepowron...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

USB (Audioquest Diamond)

Wyjatkowy odchudzacz imo, proponuje Entreq Konstantin z Minimusem i uziemieniem. Jest tez u Entreqa usb za ponad 10 k , ktory ma piekna barwe, ale u mnie cos klikalo. Dystrybutor entreqa to Grado Fan z naszego forum.

Warto sporbowac kable Jcat od Marcina GPS, mam od kilku dni usb reference , jest bardziej wypelniony od audioquesta, ale nieco mniej od Konstantina. Za to super gladki i przekazuje muze tak bez wysilku i bardzo czysto gra bas z dobra kontrola.

Lepszy od Audioquesta jest tez Synergistic Research z uziemieniem, tak z moich doswiadczen.

A do totaldac to na pewno firmowy usb , ktory ma swietne recenzje.

To prawda. Oba są bardzo muzykalne. Co do lamp to nie jest tak, że nie przepadam za nimi. Ale nie jestem ich fanem na zasadzie, że jak jest lampa to musi być lepiej. Nie zauważyłem tego. Czasem z lampą jest OK, a czasem to nic specjalnego. W C8 wyjście lampowe jest dobre. To fakt.

W mojej ocenie Kaliope jest lepszym dakiem do plikow od C8 , przynajmniej wg moich kryteriow - czyli precyzja, scena, selektywnosc, dynamika, czystosc. Jedynie nasycenie lepsze w C8, barwa - tu juz bym sie zawahal. No i Kaliope gra dsd a C8 nie, jak ktos wejdzie gleboko w pliki, to bedzie chcial chocby dla porownania posluchac dsd , ktore jest coraz bardziej dostepne.

Jedyne co mnie uderzylo in minus przy odsluchu Kaliope to jakies dziwne spowolnienie dzwieku na tle La Fontaine.

Nie doszedlem , skad to wrazenie sie bralo.

Z wymienionych dakow tj Dcs, Metronome, Gryphon,La Fontaine u mnie najlepiej pcm gra ten ostatni ( jako dac oczywiscie ), ale tez pod niego stroilem od wielu lat system. Z tej czworki oba francuskie daki maja stopien lampowy.

Podobnie jak Sly , jestem za Acro 9500, ale ta rekomednacja nie dotyczy Jarka, on jest zwolennikiem Siltecha, to sa wspaniale kable, tylko ja jestem ze szkoly Acro, czyli miedzi , oczywiscie w moim obecnym systemie.

La Fontaine dostaje prad wlasnie przez Acro 9500 wpiete do listwy Acoustic Revive rtp4 eu z kablem Reference od AR podlaczonym do topowego Furutecha w scianie. Te elementy tez wplywaja na odbior dzwieku systemu, dlatego doprecyzowuje. Fontanna jest tez uziemiona kablem rca do Minimusa, stoi na platformie PAB i dodatkowo na mosieznych stopkach tej firmy. Jak zabrac te tweaki i kable, dzwiek nie bedzie ten sam.

Konto w trakcie usuwania

Jedyne co mnie uderzylo in minus przy odsluchu Kaliope to jakies dziwne spowolnienie dzwieku na tle La Fontaine.

Nie doszedlem , skad to wrazenie sie bralo.

Kaliope z uzyciem Sabre spowolniony!? Ciekawe rewelacje wypisujecie, jak to mozliwe?

Też akurat tego nie rozumiem. U mnie żadnego spowolnienia nie ma. Może takie wrażenie wynikało z tego, że Gryphon daje dźwięk masywny, dociążony i nasycony. Wtedy może się wydawać, że jest wolniejszy niż inny DAC, który ma dźwięk szczuplejszy. Ale to złudzenie.

Tak jak pisalem, mimo kilkudniowego obcowania z Kalliope nie ustalilem skad to wrazenie.

Mysle , ze to kwestia przyzywczajenia i doboru pozostalych elementow.

Generalnie bardzo dobry sprzet, a co tam w srodku siedzi to mnie mniej interesuje.

Zaciekawila mnie tez w Kaliope koncepcja zasilania , o ile paimietam cos jak bateryjne.

Bardzo zaluje, ze Audio Aero zniknelo z rynku, bo to jest dzwiek najblizszy moim preferencjom i takiego zestawienia barwy , muzykalnosci , precyzcji i dynamiki nie doswiadczylem w zadnym z odsluchiwanych dakow.

Jesli na jednym skraju skali muzykalnosc / szczegolowsc jest C8 a na drugim Vivaldi, to Fontanna jest posrodku , Kaliope blisko , ale inaczej.

Konto w trakcie usuwania

Jak mówisz, to jest kwestia preferencji. Też miałem Fontannę jakiś czas i był to bardzo dobry dźwięk ale nie był lepszy niż inne testowane wówczas DAC-i. U mnie był zbliżony do Accustic Arts. Tak więc jest to kwestia systemu, akustyki i gustu. Na pewno u mnie C8 czy Gryphon wypadły lepiej.

Też akurat tego nie rozumiem. U mnie żadnego spowolnienia nie ma. Może takie wrażenie wynikało z tego, że Gryphon daje dźwięk masywny, dociążony i nasycony. Wtedy może się wydawać, że jest wolniejszy niż inny DAC, który ma dźwięk szczuplejszy. Ale to złudzenie.

Poprawnie aplikowane Sabre juz od niskiego dosc pulapu zaczynaja tak wlasnie grac jak pisze Sylwek, sa dociazone i nasycone. Zle aplikowane Sabre graja szczuplo i sterylnie, ogromna wiekszosc Dacow na Sabre tak wlasnie gra. Chociaz z drugiej strony Auralic Vega na Sabre ma spowolnienie o ktorym prawdopodobnie pisze Mariusz i to juz nie jest mile spowolnienie. O takim spowolnieniu jak w Auralicu jest mowa, Mariusz?

Sly,

no i dlatego zaglosowialismy portfelem zgodnie z preferencjami:)

Mialem po odsluchu Metronome dobra oferte na przejscie z Fontanny na C8 i nie skorzystalem. A vivaldiego nawet zamowilem , ale sie w ostatniej chwili wycofalem i musialem przepraszac dystrybutora:)

To sa wszytko swietne sprzety.

Poprawnie aplikowane Sabre juz od niskiego dosc pulapu zaczynaja tak wlasnie grac jak pisze Sylwek, sa dociazone i nasycone. Zle aplikowane Sabre graja szczuplo i sterylnie, ogromna wiekszosc Dacow na Sabre tak wlasnie gra. Chociaz z drugiej strony Auralic Vega na Sabre ma spowolnienie o ktorym prawdopodobnie pisze Mariusz i to juz nie jest mile spowolnienie. O takim spowolnieniu jak w Auralicu jest mowa, Mariusz?

Dokladnie tak, tylko w Auralicu ono nie jest tak uderzajace.

Kaliope jest na wyzszym poziomie i u mnie to slychac bylo w sposob zwracajacy uwage.

W Vedze jakos nie dominowalo.

Konto w trakcie usuwania

Dokladnie tak, tylko w Auralicu ono nie jest tak uderzajace.

Kaliope jest na wyzszym poziomie i u mnie to slychac bylo w sposob zwracajacy uwage.

W Vedze jakos nie dominowlao.

Dziwne, musze tego posluchac...Osobiscie nie sadze aby Rassmusen dal taka plame, znajac jego sprzety. Moze w Twoim zestawieniu z tuba tak to gra? Ale kto wie, moze masz racje?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W mojej ocenie Kaliope jest lepszym dakiem do plikow od C8 , przynajmniej wg moich kryteriow - czyli precyzja, scena, selektywnosc, dynamika, czystosc. Jedynie nasycenie lepsze w C8, barwa - tu juz bym sie zawahal. No i Kaliope gra dsd a C8 nie, jak ktos wejdzie gleboko w pliki, to bedzie chcial chocby dla porownania posluchac dsd , ktore jest coraz bardziej dostepne.

Może to zabrzmi dziwnie ale zgadzam się z Tobą.

Kaliope jest lepszy od C8 jeżeli chodzi o granie z plików.

Podejrzewam ,że tego powodem jest dobre wejście USB w dac-u Kaliope.

Patrząc z perspektywy ew. grania z plików ( z pominięciem napędu CD) z tych dwóch dac wybrał bym Kaliope. Żadnego spowolnienia dźwięku nie zauważyłem.

To tyle jeżeli chodzi o granie z plików.

Patrząc natomiast ogólnie na temat odtwarzania dźwięku to zarówno na Kaliope jak i na C8 podłączony napęd CD gra po prostu znacznie lepiej od transportu plikowego.

I tutaj sytuacja się odwraca bo z transportem CD C8 na wyjściu lampowym wg. mojej oceny gra lepiej niż Kaliope.

Słuchało kilka osób i wszyscy byli tego samego zdania.

Ja już Tobie Mariusz pisałem ,że na temat grania C8 ( z pominięciem plików ) nie możesz mieć obiektywnego spojrzenia bo słuchałeś tego dac-a na średnim odtwarzaczu CD a nie na (jak dla mnie wybitnym ) Calypso Reference.

Ja również słuchałem tego dac -a na innych odtwarzaczach CD i pomiędzy Calypso (dedykowanym i zestrojonym z C8 ) a innymi (również Metronome) odtwarzaczami pisząc słowami Stasia była przepaść dźwiękowa.

Takie są niezaprzeczalne fakty.

Ja posłucham jeszcze kilku dac -ów pod kątem grania z plików i z ew. z CD i zdecyduję co zrobić.

Poza tym muszę poczekać jeszcze trochę z ew. sprzedażą C8 bo na wiosnę z tego co wiem Metronome szykuje jakąś "bombę".

pozdr.

Stasiu,

Ja mysle , ze to mozna tylko uslyszec przelaczajc z jednego dobrze znanego daka i na znanej muzie na drugi.

W pierwszym kontakcie na jakiejs wystawie moze w ogole bym tego nie wychwycil.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W C8 też nie było. Ale jest barwa, dociążenie, nasycenie. Jest muzyka.

Właśnie o to chodzi.

Kaliope i C8 grają muzykę a nie tylko odtwarzają dźwięk.

Niby nic szczególnego ale jak dla mnie zasadnicza różnica.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.