Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząc natomiast ogólnie na temat odtwarzania dźwięku to zarówno na Kaliope jak i na C8 podłączony napęd CD gra po prostu znacznie lepiej od transportu plikowego.

I tutaj sytuacja się odwraca bo z transportem CD C8 na wyjściu lampowym wg. mojej oceny gra lepiej niż Kaliope.

Myslalem ,ze tak wlasnie napiszesz.

Obserwujac jednak Twoje doswiadczenia z plikami jestem gotow sie zalozyc o dobre wloskie wino (?) , ze w miare jak bedziesz sie osluchiwal z plikami, dojdziesz najpierw do wniosku, ze z plikow gra prawie tak samo dobrze , jak z plyty , tylko inaczej .A jak juz zlozysz tor plikowy i posluchasz pol roku , dobierzesz pod gust kable i dodatki, to nie bedzisz chcial wrocic do srebrnego krazka.

Chce przez to powiedziec, ze w miare kontaktu z plikami na wysokim poziomie nasza wrazliwosc rowniez podlega zmianom.

Stoi ?:)

Konto w trakcie usuwania

.A jak juz zlozysz tor plikowy i posluchasz pol roku , dobierzesz pod gust kable i dodatki, to nie bedzisz chcial wrocic do srebrnego krazka.

Stoi ?:)

W kazdym badz razie ten etap z pewnoscia kiedys przyjdzie! :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

ze z plikow gra prawie tak samo dobrze , jak z plyty , tylko inaczej

I znowu masz rację.

Tyle tylko ,że jak wiadomo "prawie" robi czasami dużą różnicę. ;)

I w tym wypadku jest to klasyczny przykład zastosowania tego powiedzenia.

Właśnie o to chodzi.

Kaliope i C8 grają muzykę a nie tylko odtwarzają dźwięk.

Niby nic szczególnego ale jak dla mnie zasadnicza różnica.

Nie mam zastrzezen do muzykalnosci swojego systemu - powyzsze stwierdzenie zabrzmialo tak, jakby tylko Wasze zestawy graly muzykalnie, to chyba nie bylo Wasza intencja?

I znowu masz rację.

Tyle tylko ,że jak wiadomo "prawie" robi czasami dużą różnicę. ;)

I w tym wypadku jest to klasyczny przykład zastosowania tego powiedzenia.

A ze Twoja wrazliwosc tez sie zmienia to tez sie zgadzasz?

Poza tym muszę poczekać jeszcze trochę z ew. sprzedażą C8 bo na wiosnę z tego co wiem Metronome szykuje jakąś "bombę".

Bombe szykuje tez Stasio, bedzie bombardowanie :)

Na powaznie , poprawiony C8 z usb z izolacja galwaniczna biore na odsluch w ciemno , moze to bedzie moj nastepny dak?

Jakos mam slabosc do francuskich zrodel, w domu stoi jeszcze Cairn Fog 2 soft. No i zrodlo dla spragnionych tez glownie francuskie:)

Konto w trakcie usuwania

bo na wiosnę z tego co wiem Metronome szykuje jakąś "bombę"

Cekawe to co piszesz, bo znajac dosc dokladnie ich konstrukcje i filozofie oraz troche dzwiek z wystawy, moze byc naprawde goraco.

oraz troche dzwiek z wystawy

co to za wiedza dzwiek z wystawy, niestety prawie zadna

wypozyc w koncu cos do domu, porownaj leb w leb ze swoim, i to bedzie prawdziwa wiedza, jak twoj dac bedzie duzo lepszy to daj znac

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

<br />jak twoj dac bedzie duzo lepszy to daj znac <br />

Czekamy na sygnał z centrali :)

"Centrala nas ocali"

a i tak trzymam kciuk i życzę sukcesu tylko to już tyle czasu .....

co to za wiedza dzwiek z wystawy, niestety prawie zadna

wypozyc w koncu cos do domu, porownaj leb w leb ze swoim, i to bedzie prawdziwa wiedza, jak twoj dac bedzie duzo lepszy to daj znac

Przyjmijmy ze w domowych kontrolowanych warunkach C8 (A bylo to C8 lepsze niz Jarka i Sly30) wraz z dedykowanym napedem zagra 100% lepiej, to i tak to bardzo wymagajace nagranie dla sprzetu, jak Msza C-moll Mozarta (Archiv) ktora sluchalem, z pewnoscia nie zagra nawet znosnie. Dodatkowo sposob konstrukcji C8 jego zasilacze, sposoby zegarowania, bufor wyjsciowy ( nie lampowy ) przerobilem z lutownica w reku. To mocno osluchana konstrukcja przez konstruktora , ktory wyciagnal dobre wnioski, ale naprawde swiat sie na tym nie konczy, mozna jeszcze sporo...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

(A bylo to C8 lepsze niz Jarka i Sly30)

Staszek nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi.

Możesz doprecyzować.

Miałeś C8 i w ramach ZPT sobie go w piwnicy zmodyfikowałeś czy jak?

Staszek nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi.

Możesz doprecyzować.

Miałeś C8 i w ramach ZPT sobie go w piwnicy zmodyfikowałeś czy jak?

W ramach ZPT patrzac na szczegolowe zdjecia mozna z duzym prawdopodobienstwem zrozumiec jak skonstruowane sa poszczegolne bloki DAC-a i je sobie w pracowni ZPT zlozyc, posluchac jak graja, zmierzyc dzialanie i sie ustosunkowac do poszczegolnych rozwiazan. Mozna powiedziec ze to jest troche jakby reverse engineering, tylko ze Metronome nic tam wlasciwie przelomowego nie wymyslilo, bardziej zestawilo w dobry sposob, znane rozwiazania. Duzo sie z tego mozna nauczyc wyciagnac wnioski poprawic protoplaste ( ktory tez nieomylny nie jest ) i zrobic to zupelnie po swojemu. ;)

Dodatkowo dobra lekcja jest tez obserwowanie zmian w kolejnych wersjach Metronome mozna sie dowiedziec w ktora strone firma zmieniala projekt i na co zwracala uwage, to taka lekcja pogladowa na zajeciach ZPT :D

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

tylko ze Metronome nic tam wlasciwie przelomowego nie wymyslilo, bardziej zestawilo w dobry sposob, znane rozwiazania.

Staszek , już pisałem wielokrotnie ,że same kHz nie grają.

Trzeba umiejętnie (jak sam napisałeś) zestawić ze sobą różne elementy aby sprzęt grał na odpowiednim poziomie.

Skoro ze zdjęcia mozna zbudowac podobne urządzenia jak C8 ( i jest to dla Ciebie bułka z masłem) to nie rozumiem po co kombinować?

Ulepsz po swojemu bądź co bądź sprawdzoną konstrukcję C8 zamiast wymyślać zupełnie coś od początku i sukces murowany.

Nie rozumiem o co konkretnie Tobie chodzi? Chcesz na nowo wymyślić zastosowanie koła ?

P.S.

Jeżeli chodzi o Metronome C8 to koniec stycznia wychodzi nowy model ze zmienioną płytą główną i wejściem USB do DSD.

Zobaczymy jak ten nowy model zagra bo wcale nie musi automatycznie zagrać lepiej od poprzednika ( mam na myśli sygnaturę dźwięku a nie wejście USB ).

Jeżeli uda się konstruktorowi poprawić wejście USB zmieniając kości i inne podzespoły wewnątrz urządzenia bez utraty muzykalności to będzie poważny konkurent na rynku równiez do grania z plików.

nie rozumiem po co kombinować?

Po pierwsze ja slucham prawie wszelkie gatunki muzyki z glownym ciezarem polozonym na jazz i klasyke, niestety Metronome chociaz reklamowany jest jako sprzet do klasyki, to klasyke nie za dobrze odtwarza.

Po drugie sprzet sklecony w PL musi byc cztery razy lepszy od tzw zachodniej konkurencji, a cenowo minimum polowe tanszy aby pies z kulawa noga na niego popatrzyl

Po trzecie ja nie jestem Chinczykiem ktory z Linna robi Lumina ;)

Jeżeli chodzi o Metronome C8 to koniec stycznia wychodzi nowy model ze zmienioną płytą główną i wejściem USB do DSD.

Jarek, pamietaj o koledze ze wsi jak bedziesz bral na odsluch:)

a nim dalej w las, wiecej coraz pieknejszych i dorodniejszych drzew :)

Stasiu, czy Ty lesnikiem chcesz zostac czy przelomowy dac skonstruowac ?:)

Gesty las trzeba przerzedzic ....

Dawaj kurna tego daca , bo tracimy cierpliwosc:)

nie musi automatycznie zagrać lepiej od poprzednika

Musi .

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, pamietaj o koledze ze wsi jak bedziesz bral na odsluch:)

Na razie zapłaciłem kaucję za Total Dac i czekam na dostawę.

Jak tylko przesłucham to wysyłam do Ciebie na test.

Zobaczymy czy nasze wrażenia z odsłuchu będą zbieżne ? ;)

post-33970-0-99442600-1418321022_thumb.jpg

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jestes fundatorem?

Jak nie to poprosze, zeby Ci dopisali , laskawco:)

Nie jestem ale polską wieś chętnie wesprę ... choćby dobrym słowem.;)

Kiedyś na wieś przyjeżdżało kino objazdowe a dzisiaj dac z Francji.

Postęp Panie , postęp ...

A tak na poważnie Ty będziesz grał z Aurendera a ja z Amare i zobaczymy jak wypadnie ten dac w dwóch różnych systemach.

To będzie pouczające.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ponawiam pytanie, bo chyba gdzies umknelo do Jarka, czy sluchales Audio Note Dac5 a jesli nie, czy masz zamiar?

Nie słuchałem i nie zamierzam.

Nie wspieram cwaniactwa i oszustwa.

Wystarczy mi tych atrakcji w życiu zawodowym.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No ale co ma DAC AN do cwaniactwa i oszustwa? Nie rozumiem.

Popytaj jaka jest geneza powstania firmy Audio Note UK to zrozumiesz.

Obawiam sie, ze najbardziej roznia nas uszy:), ale bedzie fajna zabawa.

Francja, Francja..... Cos mi to mowi...

Sprzęty robią o.k. ale wina wręcz przeciwnie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.