Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Ja juz na temat Passa napisalem wszystko co uwazam, prosze poczytac wczesniejsze wpisy. Wyrazilem swoja opinie i tyle w tej sprawie nie wiem skad takie emocje? Skoro Jarkowi sie podoba i uwaza ze fajnie gra i kupil to ciesze sie szczerze jego szczesciem, przeciez chodzi o przyjemnosc odsluchu. Ja naprawde staram sie byc tolerancyjny. Ale oczywiscie uwazam to co uwazam.

Na Jarkowym zrodle czyli DAC+naped a sluchalem wyzszego modelu niz ma Jarek na symfonice jest spora papka, ktora nie byla rozdzielcza. wiec oceniam to na 30-40% mozliwosci rozdzielczosci w stosunku do natury, jesli kolega ma 90-95% to musi miec bardzo dobre zrodlo...Ale jak jest faktycznie wszyscy wiemy...;)

Stasio, Ty chyba mylisz slaba realizacje z mozliwosciami zapisu i odczytu z CD, ktore postanowiles nagle zwalic na wspomniany DAC. Z pustego i Salomon nie naleje. Dobre technicznie nagrania nie beda brzmialy jak papka nawet z taniego, udanego DACa za 5tys PLN, o ile wzmacniacz i kolumny nie sa tragiczne, o akustyce juz nie wspominajac, jesli ma byc ladna separacja sceniczna. Nie zdefiniowales tez, co to sa za dzwieki (rozumiem, ze nie jest to instrumentarium, ani barwa, ani stereofonia, ani tez sama kompozycja), ktore chowaja sie w tych pozostalych 70%, tworzacych dla Ciebie glowna tresc muzyczna.

Sluchalem mszy C-moll Mozarta na instrumentach epokowych, na partiach smyczkowych, i na forte chorach, deciakach ( a wszystko to gra jednoczesnie, jest wiec wyjatkowo trudna mieszanina, czego nie lubia sprzety, no i te epokowe instrumenty ktore maja specyficzne ciezkie harmoniczne) powstal ogromny chaos a pozniej jeszcze wchodzi forsowny solowy sopran ;D wiec wyobrazcie sobie skale trudnosci dla sprzetu ;), calosc byla zmieszana w dosc malo strawna papke. mam odnosnik poniewaz tego nagrania slucham u siebie i jest bardzo dobra rozdzielczosc. To bardzo trudne nagranie dla sprzetu, ale na takich nagraniach moim zdaniem najlepiej testowac wlasnie bo slychac niedoskonalosci w kilka sekund. Zeby nie bylo takich mszy rowniez sluchalem na zywo, wiec wiem jak to powinno byc podane.

. Dobre technicznie nagrania nie beda brzmialy jak papka nawet z taniego, udanego DACa za 5tys

Moim zdaniem to nie sa dobre nagrania ktore dobrze graja na tanich DAC-ach, to sa nagrania modyfikowane pod te DAC-i.

Dobre nagrania graja dosc czesto przy takich gestych i duzych skladach bardzo agresywnie i z wielkim chaosem wlasnie. Dopiero dobre DAC-i takie nagrania dosc dobrze rozpracowuja, i za to wlasnie sie placi duze pieniadze. ;)

Co nie znaczy ze C8 jest zlym DAC-em, to DAC ktory stawia na pierwszym miejscu barwe, rozdzielczoscia nie przejmujac sie zbytnio, ale wlasnie tutaj wychodza niedoskonalosci i co bylo wazniejsze dla konstruktorow i jakie mieli technologiczne mozliwosci.

Sluchalem mszy C-moll Mozarta ...

Stasinek Ty nie słuchaj mszy ... tylko daj na mszę, aby Pan Bucek dał siły, abyś skończył Twojego DACzka :)). Podobno w tym roku to ma się dokonać. Tak mniemam z Twoich poprzednich wpisów ... czekamy od pierwszych Twoich deklaracji chyba ze 2-3 lata. Najwyższy czas wyjść z "podstawówki" ... pozdrawiam

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gdyby to zalezalo od Pana Bucka i by istnial to juz dawno siedzialbym w pierwszej lawce na porannych mszach, nawet lezenie krzyzem bym zastosowal, no ale coz to zalezy tylko ode mnie :D ogranicze sie wiec tylko do sluchania mszy, piekne dzielo Mozarta polecam, tak na marginesie.

Sluchalem mszy C-moll Mozarta na instrumentach epokowych, na partiach smyczkowych, i na forte chorach, deciakach ( a wszystko to gra jednoczesnie, jest wiec wyjatkowo trudna mieszanina, czego nie lubia sprzety, no i te epokowe instrumenty ktore maja specyficzne ciezkie harmoniczne) powstal ogromny chaos, calosc byla zmieszana w dosc malo strawna papke.

No ale co tu ma wspolnego rozdzielczosc, Ty piszesz o braku panowania nad dzwiekiem, separacja instrumentow (jesli Ci sie cos zlewa w papke), najpewniej z racji akustyki (ew wspolgraniu wzmacniacza->kolumny), no chyba, ze w domu robiles te porownania, ale wszyscy wiemy, ze w domu to tylko opisy powstaja. Aby powyzsze nagranie brzmialo klarownie i bez balaganu wystarczy dobry DAC za 4-5k plus podobnej klasy zestaw sluchawkowy. Na takim Metronome i sensownie dobranej reszcie toru nie ma prawa grac to slabiej ;'))

Moim zdaniem to nie sa dobre nagrania ktore dobrze graja na tanich DAC-ach, to sa nagrania modyfikowane pod te DAC-i.

Te nagrania nie mogly byc modifikowane pod DACi, bo jak je realizowano to DACow jeszcze nie bylo ;')) Nie wymyslaj, bo zaraz napiszesz, ze nagrywano pod konkretne kable USB.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nabywajac wzmacniacz Passa 'zaokraglasz' dzwiek i gra to lepiej.

A tymczasem w tym samym poście :

Lepiej juz kup dobra lampe

Pisząc takie rzeczy nie masz po prostu absolutnie żadnego pojęcia na temat wzmacniaczy.

Kolejna bzdura jakich wiele w Twoim wykonaniu.

Na temat Metronome C8 i wyższego modelu nawet nie będę się wypowiadał bo szkoda czasu.

"Koń jaki jest wszyscy widzą " i czytają.

Ale Tobie jak widzę nie przeszkadza ,że po raz kolejny ośmieszasz się na tym forum swoimi stwierdzeniami.

Odnoszę wrażenie ,że Ty żyjesz w jakimś Matrixie i straciłeś już całkowicie kontakt z rzeczywistością.

Na temat Twojego dac-a wypowiemy się na forum jak go w końcu posłuchamy.

Zobaczymy jakie to będzie cudo , które zdeklasuje wszystko co dotychczas powstało.

P.S.

Z twoich wpisów wynika ,że chyba mylisz pojęcie rozdzielczości z selektywnością.

Selektywnie grających dac- ów jest b.dużo a Twój dac z tego co opisujesz będzie hiper selektywny jak sama nazwa wskazuje "Skalpel".

A do jakiej reszty toru podpinałeś swojego dac-a skoro słyszysz takie cuda na nim?

Możesz po krótce opisać konfigurację ?

Pożyjemy , zobaczymy ...

Jarku widzisz jakis problem skoro jestem takim trollem i bajkopisarzem to po co dyskutujesz, kup sobie Passa i po sprawie. Ale chyba jednak jest cos na rzeczy w tym co pisalem ze caly czas starasz sie mnie zdyskredytowac? ;)))))

A do jakiej reszty toru podpinałeś swojego dac-a skoro słyszysz takie cuda na nim?

Jarek, nie oglądasz uważnie jutuba:

• Procesor: Intel Pentium M 738 1.4GHz Dothan 2 MB L2-Cache
  • Pamięć: 512MB DDR SO-DIMM (2x167MHz 334MHz)
  • GPU: Intel i855GM do 64MB
  • HDD: Hitachi 40GB (ATA100, 2MB Cache)
  • Matryca: 12.1" TFT 1024x768 Matowa
  • Stolik antywibracyjny: Singer

Juz pisalem slucham obecnie na sluchawkach prosto z DAC-a. Chce slyszec tylko DAC-a nic wiecej. Jesli bylby wzmacniacz do z pewnoscia jakis przezroczysty a nie Pass ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarku widzisz jakis problem skoro jestem takim trollem i bajkopisarzem to po co dyskutujesz, kup sobie Passa i po sprawie. Ale chyba jednak jest cos na rzeczy w tym co pisalem ze caly czas starasz sie mnie zdyskredytowac? ;)))))

Już dawno kupiłem.

Akurat ja nie sugeruję się żadnymi ( a już na pewno nie Twoimi) rekomendacjami , gazetkami czy youtube przy zakupie sprzętu.

Po prostu słucham w domu.

Ja nie potrzebuję Ciebie wyręczać w "zdyskredytowaniu" , sam robisz to świetnie i trudno byłoby to jeszcze lepiej wykonać ;)

Chodzi mi o nic więcej jak o to ,że Twoje objawienia czytają inni koledzy , mniej osłuchani i być może ktoś jest w stanie uwierzyć w to co tutaj wypisujesz na temat urządzeń , których nigdy nie słuchałeś.

Tak było już wielokrotnie w przeszłości i jak widać jest to "neverending story".

Już może wystarczy Twoich opowieści w tym wątku.

Kolejny trollujący wpis w Twoim wykonaniu i zaliczysz bana.

Dobrze Panowie zostawiam Was tutaj ze swoimi planami zakupowymi i juz nie przeszkadzam, bo dyskusja nic nie wnosi.

Mi to wlasciwie wszystko jedno z czego sluchacie, klepcie sie po pleckach i kupujcie bardzo rodzielcze wzmaki Passa.;)

Pozdrawiam.

Kolejny trollujący wpis w Twoim wykonaniu i zaliczysz bana.

Tak tak juz zrozumialem, nastepnym razem bede pisal zgodnie z przyjeta linia naszej wladzy, moze nie dostane bana.

CZESC! ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak tak juz zrozumialem, nastepnym razem bede pisal zgodnie z przyjeta linia naszej wladzy, moze nie dostane bana.

Nikt Tobie nie zabrania pisać.

Ale wpisy na temat konkretnych urządzeń poparte powinny być merytorycznym przygotowaniem a takiego na youtube próżno szukać.

Dlatego Twoje wpisy na tematy czysto techniczne ( na których się raczej znasz ) są wartościowe i ja chętnie je czytam.

Natomiast wpisy w temacie ocen jakichkolwiek sprzętów daruj sobie chociaż w tym wątku.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Nikt Tobie nie zabrania pisać.

Ale wpisy na temat konkretnych urządzeń poparte powinny być merytorycznym przygotowaniem a takiego na youtube próżno szukać.

Dlatego Twoje wpisy na tematy czysto techniczne ( na których się raczej znasz ) są wartościowe i ja chętnie je czytam.

Natomiast wpisy w temacie ocen jakichkolwiek sprzętów daruj sobie chociaż w tym wątku.

Na żadne konkretne techniczne pytanie Staś nie odpowie bo zdaje sobie sprawę z możliwości wtopy tak było jak zapytałem o daca Audio Note na jego wątku co zaowocowało banem.

Tu bana nie mogę dostać ale i odpowiedzi na różnicę między XA a XA.5 nigdy nie uzyskam :>)

Mam pytanie. Czy umieszczenie przy awatarze napisu "Branża" może umieścić sobie każdy ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Nabywajac wzmacniacz Passa 'zaokraglasz' dzwiek i gra to lepiej.

Stasiop, zaokrąglanie dźwięku(dla jednych wada, dla innych nie) można bardzo łatwo wyeliminować poprzez dobór wysokiej klasy okablowania ze srebra i złota, takich jakie stosuje Siltech w serii starszej Signature i najnowszej Royal Signature. Mam cały tor z tych serii i zmieniłem sygnaturę dźwięku Passa Alepha4 całkowicie. Oczywiście ta zmiana zauważalna jest w konkretnym, przystosowanym akustycznie pomieszczeniu. O wadach Passa o których piszesz, można powiedzieć, gdy w całym torze jest miedź. Jarek chyba też jest miłośnikiem Siltecha i to jeszcze droższego od mojego skromnego zestawu, więc nie będzie miał problemów z Passem o jakich piszesz.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Stasiop, zaokrąglanie dźwięku(dla jednych wada, dla innych nie) można bardzo łatwo wyeliminować poprzez dobór wysokiej klasy okablowania ze srebra i złota, takich jakie stosuje Siltech w serii starszej Signature i najnowszej Royal Signature. Mam cały tor z tych serii i zmieniłem sygnaturę dźwięku Passa Alepha4 całkowicie. Oczywiście ta zmiana zauważalna jest w konkretnym, przystosowanym akustycznie pomieszczeniu. O wadach Passa o których piszesz, można powiedzieć, gdy w całym torze jest miedź. Jarek chyba też jest miłośnikiem Siltecha i to jeszcze droższego od mojego skromnego zestawu, więc nie będzie miał problemów z Passem o jakich piszesz.

Twój wpis dotyka sedna sprawy.Nic nie mam do dodania.

To samo napisałem Stanisławowi na jego pytanie na priv :)

Ja sobie nie wyobrażam źródła zasilanego oraz łączonego kablami miedzianymi.

Za dużo traci się na szybkości , ciszy w przekazie i wybrzmieniach.

Co innego końcówki mocy , tutaj kable miedziane są jak najbardziej o.k..

Tak jest u mnie i jak widać również u Ciebie.

pozdr.

Za dużo traci się na szybkości , ciszy w przekazie i wybrzmieniach.

Co innego końcówki mocy , tutaj kable miedziane są jak najbardziej o.k..

Pełna zgoda co do szybkości i ciszy w przekazie, ale moja filozofia co do wybrzmień jest specyficzna. Ja nie lubię zbyt barwnych i długich wybrzmień a takowe daje miedź, a są to cechy bardzo pożądane przez większość braci audiofilskich. Preferuję dźwięk krótki, raczej suchy i bezbarwny, więc Amplifon to chyba nie dla mnie. Dodatkowo miedź dodaje nadmiernej masy dźwiękowi, powiększa go. Głosy i instrumenty są powiększone. Jarek spróbuj kabla do końcówki mocy o większej zawartości złota oczywiście ze srebrem, efekt może przebić nawet topowe miedziaki.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

spróbuj kabla do końcówki mocy o większej zawartości złota oczywiście ze srebrem, efekt może przebić nawet topowe miedziaki.

Jakie kable masz na myśli?

P.S.

Moje doświadczenia w tej materii są takie ,że cały tor zasilany kablami ze srebra gra za chudo na średnicy i ma za mało wypełnienia.

Może złoto w przewodniku ma najlepsze cechy miedzi i nie ma jej wad.

Nie próbowałem jeszcze takiej konfiguracji.

Chochla ale ty tak na serio? Czy jajca sobie robisz? Lubisz dźwięk suchy i bezbarwny? A na czym teraz grasz? Aż mi się wierzyć nie chce. Jeśli faktycznie lubisz taki dźwięk to o lampie zapomnij. Najlepiej klasa D. Mało wydasz, będzie moc i super kontrola. Jesteś szczęściarzem.

Jakie kable masz na myśli?

Sam nie próbowałem takich kabli na swoim sprzęcie bo nie było potrzeby. Napisałem: "może przebić". Ten temat kabli z większą ilością złota ktoś już sygnalizował na forum i twierdził, że uzyskuje się dźwięk jak z miedzi tylko z o wiele większą kontrolą i ciekawszym wybrzmieniem. Może zainteresujesz się tematem? A co z topowym Siltechem? Emperor Crown podobno łączy cechy najlepszych miedziaków i srebra.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A co z topowym Siltechem? Emperor Crown podobno łączy cechy najlepszych miedziaków i srebra.

Ale o jakich kablach my teraz rozmawiamy, bo się pogubiłem?

Emperor to seria kabli głośnikowych ( miałem również u siebie ) a mi się wydawało ,że rozmawiamy o kablach AC ?

Może coś pokręciłem?

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Preferuję dźwięk krótki, raczej suchy i bezbarwny, więc Amplifon to chyba nie dla mnie. Dodatkowo miedź dodaje nadmiernej masy dźwiękowi, powiększa go. Głosy i instrumenty są powiększone.

Witaj

Czytam Twoje preferencje dżwiękowe i aż nie mogę uwierzyć że lawirujesz wśród kabli.

Wszystkie cechy brzmienia które wymieniłeś jesteś w stanie uzyskać w dziesięciokrotnym powiększeniu bez kabli.

Wystarczy kupić monitory studyjne z charakterystyką płaską jak stół.

Myślę jednak że cenisz brzmienie Passa którego na rynku pro nie zaznasz stąd te machinacje miedziano-srebrno-złote.

Jeżeli jest coś jeszcze opisz , chętnie poczytam bo widzę że z Ciebie niezły ekscentryk barwowy.

Oczywiście z całym szacunkiem dla Twojego gustu i dla Ciebie.

Chochla ale ty tak na serio? Czy jajca sobie robisz? Lubisz dźwięk suchy i bezbarwny? A na czym teraz grasz? Aż mi się wierzyć nie chce. Jeśli faktycznie lubisz taki dźwięk to o lampie zapomnij. Najlepiej klasa D. Mało wydasz, będzie moc i super kontrola. Jesteś szczęściarzem.

Sly, mamy odmienne gusta zarówno w podejściu do repertuaru muzycznego jak i jakości i wizji dźwięku. Wynika to z odmiennych doświadczeń i upodobań.Tak już po prostu jest. Ja słucham awangardy w klasyce: Stockhausen, Xenakis,Rihm, Schnittke itp., free jazzu Brotzmann, Balister itp., opery współczesnej i dawnej, symfoniki. Ty słuchasz czegoś całkowicie odmiennego więc czegoś innego oczekujesz od dźwięku. Każdy na tym forum ma własne wyobrażenie jak muzyka powinna brzmieć.Ja preferuję tak jak napisałem, to nie znaczy, że tak mam. Przecież poznałeś przed chwilą Passa a ja na nim jadę od lat. Z czasem, ta gęstość dźwięku, jego barwność, przepiękne wybrzmienia, to co tak Ciebie rajcuje, mnie znudziła już dawno. Idąc ulicą Szeroką w swoim mieście, słucham grajków solo: skrzypce, gitara akustyczna, raz nawet flet, klarnet. No i co mój drogi, dźwięk jest suchy, matowy, wybrzmienia są szybko wygaszane a wszystko jest jednak tak piękne, prawdziwe i nie do podrobienia i powtórzenia przez sprzęt na najlepszych lampach , tranach, połączonych srebrno- złotymi Siltechami które posiadam. Nie interesuje mnie ani moc, ani kontrola, klasa D to partactwo i nie ma nic wspólnego z rzeczywistym dźwiękiem który mnie interesuje. Slay, to, co napisałem to nie są jaja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.