Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, ze Ty slyszysz najlepiej na swiecie, reszta sie myli, myli sie k jarekania, myla sie wszyscy zadowoleni uzytkownicy Passa, myla sie recenzenci, myli sie sam konstruktor, a moze on po prostu nie zauwaza braku szczegolowosci

ps stasiop, czasami mam wrazenie, ze masz dokladnie taka sama konstrukcje umyslu jak szanowny 747

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Rozumiem, ze Ty slyszysz najlepiej na swiecie, reszta sie myli, myli sie k jarekania, myla sie wszyscy zadowoleni uzytkownicy Passa, myla sie recenzenci, myli sie sam konstruktor, a moze on po prostu nie zauwaza braku szczegolowosci

Czemu myli? ;) Kazdy ma swoje wyobrazenia jak powinien grac sprzet kazdy lubi w audio to co lubi, nie ma czegos takiego jak jakis super odnosnik, no chyba ze porownujemy cos z dzwiekiem slyszanym na zywo.

Ja podalem suche fakty dotyczace tego wzmaka i jakie sa przyczyny ze gra on dla wielu bardzo dobrze, to jest tylko przedstawienie tendencji w rozwoju techniki audio ktora caly czas ewaluuje, nie koniecznie w dobra strone.

Chodzi o to zeby wiedziec ze ten caly high-end, to wcale nie jest gonitwa czesto za wiernoscia, ale za tym co sie preferuje i w jaki sposob przykryc grubym dywanem cos co w dzwieku meczy czy tez drazni.

Wskazuje tylko, ze to nie jest wierne i gonitwa za audiofilskim kroliczkiem trwa nadal i trwac bedzie! :)

Ważne, że się podoba. Lampa też generuje duże zniekształcenia i to się ludziom jednak podoba. I co im zrobisz? Widać sprzęt wcale nie musi być super dokładny i mega precyzyjny.

Widać sprzęt wcale nie musi być super dokładny i mega precyzyjny.

Sprzęt nie musi.

Ważne,żeby youtube dobrze odtwarzał :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Widać sprzęt wcale nie musi być super dokładny i mega precyzyjny.

Oczywiscie ze musi i byc powinien aby wspinac sie z wiernoscia wyzej. Jednak nie ma ciagle wiernych zrodel aby stosowac wierne wzmaki, to sie nie sprawdza odsluchowo. Stad taka popularnosc Passa ktory zlagodzi i doslodzi brzmienie a ostrosci przykryje gesta paleta THD. ;)

Nawet takie dosc wierne zrodlo jak Vivaldi stack musi grac z lampowka, bo z tranem ciezko sie tego slucha, wiec rozumiem z czego to wynika, to wynika z malo wiernych ciagle zrodel - tu jest glowny problem!

Ważne, że się podoba. Lampa też generuje duże zniekształcenia i to się ludziom jednak podoba. I co im zrobisz? Widać sprzęt wcale nie musi być super dokładny i mega precyzyjny.

Dlaczego nazywamy ten sprzęt hi-end? Bo dużo kosztuje czy ma ładną stylową obudowę?

Stanisław nie mam zamiaru Ciebie do niczego przekonywać.

Słuchałem sporo sprzętów ( nie przez 15 min. na wystawie ) w tym również tranzystorów i myślę ,że Ty mylisz szczegółowość z jazgotliwością.

Pass-a nie słuchałeś ( nie opowiadaj bajek ) więc faktycznie z pomiarów można wywróżyć ciekawe rzeczy tyle tylko ,że z rzeczywistością nie mają one nic wspólnego.

Skoro uważasz ,że to tylko "przejściowy kaprys " to napisz proszę swoje uwagi bezpośrednio do fabryki , powinni być Tobie wdzięczni za poradę.

Jesteś chyba jedyną osobą , która w taki sposób wypowiada się o urządzeniach tego producenta na świecie.

Może faktycznie jesteś geniuszem , a może ....

P.S.

Jeżeli mógłbyś przytoczyć jakąkolwiek wypowiedź w tym tonie o wadach tego urządzenia innego użytkownika ze świata byłbym bardzo zobowiązany.

Oczywiscie ze musi i byc powinien aby wspinac sie z wiernoscia wyzej. Jednak nie ma ciagle wiernych zrodel aby stosowac wierne wzmaki, to sie nie sprawdza odsluchowo. Stad taka popularnosc Passa ktory zlagodzi i doslodzi brzmienie a ostrosci przykryje gesta paleta THD. ;)

Nawet takie dosc wierne zrodlo jak Vivaldi stack musi grac z lampowka, bo z tranem ciezko sie tego slucha, wiec rozumiem z czego to wynika, to wynika z malo wiernych ciagle zrodel - tu jest glowny problem!

Być może tak jest. Ale skoro mamy źródła takie jakie mamy, przynajmniej do czasu powstania twojego DAC, a więc już nie za mojego życia, to musimy używać łagodne wzmacniacze... :-)

Pass-a nie słuchałeś ( nie opowiadaj bajek )

Juz pisalem wielokrotnie ze sluchalem w Monachium rok temu calego ich zestawu, nic mnie nie zachwycilo. Widze masz w tym jakis interes aby mi wmawiac i innym ze jest inaczej, nie mam powodow zmyslac, po co? ;)

Skoro uważasz ,że to tylko "przejściowy kaprys "

To nie jest kaprys to jest owczesnie wymog, poniewaz wierne wzmaki nie sprawdzaja sie z cyfra, musi byc cos w tym wypadku Pass ktory zlogodzi przekaz i przykryje ostrosci gesta barwa THD ( juz pisalem ) i stad wlasnie to ze ten Pass uwazany jest za dobry sprzet! Ale od ktorej strony by na to nie patrzec ten wzmak nie ma nic wspolnego z wiernoscia i wraz z nowymi lepszymi zrodlami nadejdzie moment ze to wyjdzie, ze lepszy bedzie w ktoryms momecie wzmak wierny w stylu Soulutiona, czy tez MBL-a

Stad taka popularnosc Passa ktory zlagodzi i doslodzi brzmienie a ostrosci przykryje gesta paleta THD. ;)

Kolego Stasiu, wszyscy jesteśmy ciemniakami co palety THD nie widzą. Bo w przeciwieństwie od Ciebie słuchamy tego sprzętu a nie oglądamy wykresy.

O.K. rozumiem.

Nie mam więcej pytań.

Jesli Cie to nie zadawala, to bawilem sie wszelkimi wczesniejszymi konstrukcjami Passa, ta nowa seria to nie jest tak naprawde jakis przelom, zastosowano lepsze komponenty, rozdzielono zasilacz, zmieniono troche topologie ukladu. To moze byc lepsze od tego czym sie bawilem i dobrze znalem to z pewnoscia jest lepsze, ale ile moze byc lepsze dwa razy, trzy razy? To jest caly czas podobna filozofia i to bedzie dzwiekowo znowu bardzo podobne. Niestety seria XS jak tego sluchalem nie wyrozniala sie niczym szczegolnym jak starsze wersje. To nie bylo cos takiego jak Audio Tekne ze jak sie tego poslucha kilka sekund to mowi sie ŁOŁ!!! Dzwiek jest OK, ale tylko na razie, tylko na razie ;)

Pass ma swoja specyficzna sygnature, tego nie da sie ukryc, mnie na dluzsza mete ta sygnatura meczy poprostu. No coz to nie jest moj dzwiek

Skoro uważasz ,że to tylko "przejściowy kaprys " to napisz proszę swoje uwagi bezpośrednio do fabryki , powinni być Tobie wdzięczni za poradę.

Może warto wysłać do Nelsona swoje CV razem z handmade StasiogDACzkiem? Wtedy pokażesz Nelsonowi o co chodzi i on po trzydziestu albo i więcej latach zrozumie na czym polegały jego błędy. Ale proszę zrób to delikatnie bo on już swoje lata ma, człowiek wrażliwy jest i możesz niechcący o zawał go przyprawić.

Ale ty możesz mieć rację Stasiop. Dokładne wzmacniacze nie sprawdzają się z dokładną cyfrą. Za to sprawdzają się z analogiem bo sam analog jest niedokładny i ma potężne zniekształcenia. Być może jest tak, że któryś element toru musi być łagodny. Albo źródło np gramofon albo wzmacniacze, gdy źródło jest cyfrowe.

Może warto wysłać do Nelsona swoje CV razem z handmade StasiogDACzkiem? Wtedy pokażesz Nelsonowi o co chodzi i on po trzydziestu albo i więcej latach zrozumie na czym polegały jego błędy. Ale proszę zrób to delikatnie bo on już swoje lata ma, człowiek wrażliwy jest i możesz niechcący o zawał go przyprawić.

Ale juz pisalem ze to nie jest moj dzwiek. Wzmaki Passa takie sa celowo, taki ma koles pomysl na dzwiek i dobrze sie to sprzedaje, nie trzeba nic zmieniac skoro ludzie chca to kupowac. Tu nie chodzi o to ze chce cos zmieniac. Chodzi tylko o to zeby wiedziec ze te wzmaki maja swoje ograniczenia. Wlasciwie nie ma sprzetu ktory nie ma swoich ograniczen, to jest cos w tym wszystkim normalnego. Tylko ja uwazam ze wraz z nowymi lepszymi zrodlami to te wzmaki trzeba bedzie wymienic, bo pod pewnym wzgledami wlasnie jesli chodzi o rozdzielczosc i prawdziwa naturalnosc barwowa one nie pozwola tego przeniesc, beda wnosic swoja stala sygnature, w jakims momecie to sie zrozumie i uslyszy. Tyle co mialem do powiedzenia w tym temacie.

Jesli Cie to nie zadawala, to bawilem sie wszelkimi wczesniejszymi konstrukcjami Passa, ta nowa seria to nie jest tak naprawde jakis przelom, zastosowano lepsze komponenty, rozdzielono zasilacz, zmieniono troche topologie ukladu. To moze byc lepsze od tego czym sie bawilem i dobrze znalem to z pewnoscia jest lepsze, ale ile moze byc lepsze dwa razy, trzy razy? To jest caly czas podobna filozofia i to bedzie dzwiekowo znowu bardzo podobne. Niestety seria XS jak tego sluchalem nie wyrozniala sie niczym szczegolnym jak starsze wersje. To nie bylo cos takiego jak Audio Tekne ze jak sie tego poslucha kilka sekund to mowi sie ŁOŁ!!! Dzwiek jest OK, ale tylko na razie, tylko na razie ;)

Czy Ty czytasz czasami co piszesz i co ludzie do Ciebie piszą ?

Na prawdę czasami wydaje mi się ,że Ty żyjesz w jakimś matrixie.

Nie czujesz Stanisławie ,że czasami wystawiasz się na pośmiewisko swoimi twierdzeniami o takim czy innym urządzeniu uprzednio słuchając go na youtube czy ew. przelotnie na wystawie?

Równie dobrze mógłbyś stanąć na moście nad autostradą i z lotu ptaka oceniać konstrukcje i własności jezdne przejeżdżających samochodów.

Zrób w końcu to swoje urządzenie , które zmieni obraz audio i zawstydzi tych wszystkich lamerów - konstruktorów.

Wtedy przyznam Tobie rację ,że może jesteś ekscentrycznym geniuszem ale do tego czasu może więcej słuchaj tych , którzy cokolwiek w życiu osiągnęli ( zbudowali ).

Na pewno trochę pokory Tobie nie zaszkodzi.

;)

Nie wiem czy Nelson Pass jest na tyle bystry aby zrozumieć , patrząc na te gnioty , które od lat skleca ;)

Tylko ja uwazam ze wraz z nowymi lepszymi zrodlami to te wzmaki trzeba bedzie wymienic,

Póki co takich nie ma ale czekamy na Twoje i wtedy kto wie , może będziesz miał rację i trzeba będzie od nowa napisać podręczniki w szkołach ;)

Ty wlasnie tez mnie chyba nie czytasz albo nie rozumiesz...

Takie sa fakty duze THD tak jest odbierane i nic na to nie poradzisz i nie ma to znaczenia ile to kosztuje. Proponowalbym uwazniej przeczytac moje posty i zrozumiec co chce przez to przekazac.

Jarku Ty niestety w sprawie Passa nie mozesz i nie jestes obiektywny poniewaz jestes jego posiadaczem...A tutaj trzeba sie wzniesc wyzej aby zrozumiec ze Wzmaki Passa to jest tendencja przejsciowa wynikla z ciagle niedoskonalych zrodel i ze nie sa to wzmaki wierne, bo takie lepiej graja w systemach z takimi wlasnie zrodlami.

Ale...wlasnie nowy typ wiernych zrodel pokaze ze to nie jest dobra droga ze to sa wzmaki ktore maja wmontowana swoja dzwiekowa sciane po za ktora z lepszym sprzetem wyjsc juz nie bedziesz mogl.

Nie czujesz Stanisławie ,że czasami wystawiasz się na pośmiewisko swoimi twierdzeniami o takim czy innym urządzeniu uprzednio słuchając go na youtube czy ew. przelotnie na wystawie?

Co jak co, ale wzmaki Passa sa mi bardzo dobrze znane...tam jest pewna sygnatura i ta sygnatura jest i bedzie.

W serii XS bylo to samo, uslyszalem ta sygnature i bylem w domu, mi sie ten dzwiek nie podoba, ale wiem ze to moze sie podobac, tylko to wierne nie jest i z punktu widzenia zwyklej matematyki kilka % THD przy glosnym sluchaniu i z punktu widzenia odsluchu jest wyrazna!!! sygnatura.

Ale skoro ktos chce sie sam oszukiwac to nie bede wyprowadzal ze snu...;)

i jeszcze jedno na pocieszenie czy ten system Passa zagral calosciowo wtedy zle? NIE! Bylo OK, ale prosze wziac to co napisalem wyzej, tylko o to mi chodzi!

Jarku Ty niestety w sprawie Passa nie mozesz i nie jestes obiektywny poniewaz jestes jego posiadaczem...

Wygrałem go na loterii , ktoś mi go darował w spadku ?

Kupiłem świadomie słuchając wcześniej kilkudziesięciu innych urządzeń.

To jak to inaczej nazwać niż świadomy wybór ?

Ale...wlasnie nowy typ wiernych zrodel pokaze

Do tego czasu nie wiem czy dożyję więc zaryzykowałem i jak widać po Twoich wypowiedziach jest niedobrze żeby nie powiedzieć beznadziejnie.

O.K. na tym kończę polemikę bo i tak się nie zrozumiemy.

pozdr.

Wygrałem go na loterii , ktoś mi go darował w spadku ?

Kupiłem świadomie słuchając wcześniej kilkudziesięciu innych urządzeń.

To jak to inaczej nazwać niż świadomy wybór ?

No i OK! :)

Ja napisalem tylko wyzej skad wlasciwie to wynika ze go wybrales, nie denerwuj sie tak, to jest tylko sprzet i jak kazdy sprzet ma swoje ograniczenia, kazdy je ma, sam zreszta wiesz, no chyba ze Pass to sprzet bez ograniczen wtedy to juz roznimy sie co do oceny. ;)

Mowiac krotko obecne zrodla cyfrowe musza miec jakiegos w torze zmulacza aby zagraly i stad Twoja decyzja o zakupie. Na lepszych zrodlach mam wrazenie wrecz pewnosc ze to wyjdzie. Nie musisz sie spieszyc z wymiana dobrych zrodel, na razie ich nie ma. ;)

Chociaz tak sadze ze juz pewne elementy tego oczym pisze daloby sie zauwazyc na calym Stacku Vivaldi+ Pass XS, byc moze teraz czytajacy zrozumieja co chcialem przekazac.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Stasiop Tobie najbardziej tfurczo rozmawia się jednak z 747 .

Jesteś tak ciemny jak tabaka w rogu vide ruskie torrenty :)

Majestro yatuba, wykresów i fotek :)

AS Ci płaci za klepanie czy to tak samorodnie masz ?

Nie nabijaj się ze Staszka , to niegrzeczne ...

Lepiej napisz jak to 2 czy 10 Watami napędza się 12 głośników Scan Speaka.

Tylko merytorycznie proszę ( z odpowiedzią impulsową , pasmem przenoszenia i efektywnością).

Bo moim zdaniem to clipping masz jak cholera ....

Jarku Ty niestety w sprawie Passa nie mozesz i nie jestes obiektywny poniewaz jestes jego posiadaczem...A tutaj trzeba sie wzniesc wyzej

Rozumiem, że youtube, Monachium oraz paleta THD dają postawy do obiektywności. Lub też nieposiadanie.

Z tego co widać na zagranicznych forach Pass serią XS powrócił do ultra high endu. Tego brzmieniowego (jakkolwiek to rozumieć) i cenowego. Obok Soulution, Vitusa i Gryphona to właśnie Pass XS zbiera najlepsze recenzje i nagrody. Jego delikatna przewaga leży w tym, że Nelson Pass jest legendą światowego audio i ma wieloletnią tradycję w tworzeniu sprzętów, co przy odsprzedaży ma wielkie znaczenie. Chociaż panu Rasmussenowi z Gryphona też nie można tego odmówić. Tak samo i pan Vitus jest na pewno utalentowanym facetem.

Natomiast Pan Staszek :) ma rację co do jednego - super precyzyjne żródła nie grają dobrze (tzn przyjemnie i wciągająco) z super szybkim i neutralnymi wzmacniaczami jak np. Soulution.

Z tego co widać w recenzjach i na forach Soulution wybierają zazwyczaj kochają winylowcy (w USA Focal + Soulution + Transrotor od lat jest chwalony na wystawach). Gryphon gra w swoim towarzystwie lub z EMM Labs, Rockportami i kablami Transparenta. Vitus też we własnym towarzystwie, kiedyś z Focalem, dziś z Magico lub róznymi kolmnami na Accutonach. Pass naczęściej z Wilsonami i również z Emm Labs. Chociaż widziałem gdzieś ostatnio na zdjęciach że Pass grał z kolumnami TAD i swoim nowym phono XS (gramiaka nie pamiętam).

Moim zdaniem Ci producenci powinni się skupić na tworzeniu swoich własnych źródeł. Technologia idzie do przodu, więc zapewne szkoda im pieniędzy na transporty CD ale już z DACami można poszaleć posiadając taką wiedzę i doświadczenie. Odtwarzacze Soulution są super drogie i chyba nie dają rady z konkunrecją w tej cenie. Gryphon ma chwalony DAC Kalliope, Vitus ma bardzo dobry odtwarzacz SCD-025 (słuchałem w pełnym systemie Vitusa i to świetne granie).

Myślę, że gdyby Pass stworzył dobrego czystego (bez żadnych pierdół typu regulacja głośności) DACa z dobrymi wejściami USB (na serwer) i XLR (na ewentualny transport cd) i np. oddzielnym zasilaniem to na pewno cieszyłby się zainteresowaniem z taką renomą. Jak widać np. po TADzie - na wystawach systemy oparte na jednym producencie zawsze grają najlepiej.

A Ty, Panie Staszku chyba zapomniałeś o czymś najważniejszym - dziś już są sprzęty najwierniej i najdokładniej oddające to co siedzi na płycie lub w pliku (dcS, MSB, Soulution, Magico i jeszcze pare innych).

Problemem jest realizacja płyt, wszystko jest napompowane pod brzmienie gównianych słuchawek z Iphona, bo już na tych lepszych słychać często nieprzyjemne dźwięki.

Jeśli idziesz koncepcją przy budowania swego DACa taką jak rozumiem - czyli największa wierność precyzja, rozdzielczość a jednocześnie analogowy rozmach, dynamika, spójność dźwięku i ta magiczna kropka nad 'i', to sam sobie przeczysz. To jest nierealne aby stworzyć DAC który zagra wszystko na topowym poziomie a jednocześnie będzie miał zerowe zniekształcenia i wszelkie wykresy płaskie jak stół.

StasioP na pewno w jednym ma rację, dostępne źródła cyfrowe nie są doskonałe, ale jak zrobi takie źródło jak Robert Watts pod koniec lat 90-tych to będzie miał sukces, ale prosto chyba nie będzie...

Nie nabijaj się ze Staszka , to niegrzeczne ...

Lepiej napisz jak to 2 czy 10 Watami napędza się 12 głośników Scan Speaka.

Tylko merytorycznie proszę ( z odpowiedzią impulsową , pasmem przenoszenia i efektywnością).

Bo moim zdaniem to clipping masz jak cholera ....

Ha ha ha aleści przywalił pokornie melduje że mam dwa stare jak świat Audaxy w monitorach :)

Musiałeś mnie z kimś pomylić kolego :)

Clipping mówisz ? Też na podstawie yatuba ? Stary to już może i jestem ale nie ten Stary.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ha ha ha aleści przywalił pokornie melduje że mam dwa stare jak świat Audaxy w monitorach :)

Musiałeś mnie z kimś pomylić kolego :)

Clipping mówisz ? Też na podstawie yatuba ? Stary to już może i jestem ale nie ten Stary.

Yhhhy...;)

Cholera , pomyłka ;)

Audax robi naprawdę niezłe głośniki...

Wybacz .

A Ty, Panie Staszku chyba zapomniałeś o czymś najważniejszym - dziś już są sprzęty najwierniej i najdokładniej oddające to co siedzi na płycie lub w pliku (dcS, MSB, Soulution, Magico i jeszcze pare innych).

DCS, wierny ale suchy

Soulution - ten najnowszy szkoda slow

MSB najnowsze - szkoda rowniez slow

Magico nie robi zrodel.

Pass rowniez nie robi i raczej nie zrobi, Nelson cale swoje zycie zglebial tajniki konstrukcji wzmakow i raczej na dobrego DAC-a juz za pozno.

To jest nierealne aby stworzyć DAC który zagra wszystko na topowym poziomie a jednocześnie będzie miał zerowe zniekształcenia i wszelkie wykresy płaskie jak stół.

Nie szaleje z dobrym jak stol pomiarem, pomiar ma byc dobry ale nie jest to najistotniejsze, najwazniejsza jest wiernosc naturze czyli wielka muzykalnosc polaczona z bardzo duza szczegolowoscia i rozdzielczoscia a do tego potrzeba bardzo niskiego THD oraz IMD

Nieprawdopodobne, no po prostu nieprawdopodobne!

To, co niektórzy z uroczych forumowiczów wypisują tu czasem na temat Passa to są fantasmagorie z Wielkiej Krainy Urojeń i Niespełnienia.

Mam tylko nadzieję, że potencjalni nabywcy elektroniki Passa potrafią oddzielić ziarna od plew. Bo właściciele nie muszą. Oni to wiedzą. Pass to po prostu dobra firma jest.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nieprawdopodobne, no po prostu nieprawdopodobne!

To, co niektórzy z uroczych forumowiczów wypisują tu czasem na temat Passa to są fantasmagorie z Wielkiej Krainy Urojeń i Niespełnienia.

Mam tylko nadzieję, że potencjalni nabywcy elektroniki Passa potrafią oddzielić ziarna od plew. Bo właściciele nie muszą. Oni to wiedzą. Pass to po prostu dobra firma jest.

Naganiamy , nagraniamy ...świeża marka w Polsce .

I we wszystkich mediach audio nowy dystrybutor....masz ludzi za kretynów...

Pass to po prostu dobra firma jest.

A czy ja napisalem ze zla? ;)

W obecnej sytuacji bardzo niedoskonalych zrodel to i byc moze nawet najlepsze rozwiazanie na wzmacnianie. Chodzi mi tylko o to ze jesli zrodla beda lepsze nie trzeba bedzie juz spowalniania dzwieku wzmakiem takim jak Pass, potrzeba bedzie wtedy wzmaki wierne w stylu Soulution czy MBL. Taki jest sens moich slow, prosze przeczytac jeszcze raz moje wpisy jesli ktos zle zrozumial.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.