Skocz do zawartości
IGNORED

Przetworniki DAC na kostkach Sabre

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Projektów, kitów jest cala tona, moze nie do konca tanio i nie do konca latwo dostepne, ale dla chcacego nic trudnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka dodatkowych ulepszeń w opcji. Mój faworyt cenowy.

Ukryta Zawartość

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Cena może i atrakcyjna, ale projekt w którym wszystko jest do poprawki, w każdym kacie tego pcb widać to co chcieli osiągnąć "projektanci" totalne ciecie kosztów,

Sporo "nie najlepszej prasy" na temat tego zestawu jest na diyaudio.com

Ja czekam na pcb które zlinkowalem wyżej, jedzie do mnie z Chin, jak dojdzie dam znać.

Zamawiasz po Chńsku ? Masz może jakiś link na innej stronie po "normalnemu" ?. Może jakieś inne "wypasione" projekty są dostępne- proszę o linki. Pozdrawiam

Niekoniecznie po chińsku, jak już napisałem dla chcącego nic trudnego,

Skorzystałem z usługi pośrednika specjalizującego się w zakupach na tao, moje doświadczenia zarówno z kontaktu ze sprzedającym jak i pośrednikiem są b pozytywne, zobaczę i podsumuje temat jak paczka dojedzie do mnie, puki co jest w drodze.

Z innych ciekawych i wartych uwagi projektów to chyba wspominany juz w tym watku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No kurde ten prometheus jest niebanalny, jednakże sporo kosztuje a dodatki do niego też kuszą i jednocześnie cenowo odstraszają :/ Wykonanie jest bezkompromisowe, tutaj chyba nawet nie ma za wiele do modyfikowania, najwyżej gold piny pod kondy :)

Ukryta Zawartość

Pod koniec września dopiero rozsyłąją, 200 baksów to nie tak strasznie i to wpółposkładana pcb.

Ukryta Zawartość

Uwaga !

Ja przerobiłem ten tema dość dokładnie ,zrobiłem kilka wersji tego Saabre Dac-a i chcę wam zaoszczędzić wielu rozczarowań.Ten Dac na kości ES9018 jest genialny ,dzwiek ponad wszystko co dotychczas słyszałem ,ale . Wszystkie gotowce ,które mozna kupić w internecie oferują dzwiek bardzo przeciętny.Oczywiście najlepszy Buffalo Dac .Tylko jedna kwestia ,nie jest to basolutny HI-END ,który można uzyskać lecz nie na wyjściowych stopniach I/V oferowanych przez sprzedawców i zasilaczach dedykowanych do tego przetwornika nawet te najleprze .O projekcie tytan proponuje szybko zapomnieć na tym PCB oferowanym przez HIFIDIY.

Ten przetwornik pracuje z zegarem 100Mhz !!!!! ,wystarczy żle zaprojektowana płytka i cały czar pryska .Poza tym jest ES9018 jest bardzo wrażliwa na złe zasilanie ,wszystkie zasilacze ,nawet te shuntowe z Buffalo są za słabe ,nie wspominając o pre regulatorach.

Pozatym wewnętrzne filtry ,które wszyscy używają są słabe jakościowo i na nich nie uzyska się optymalnych parametrów.

Genialny Dac ,ale wymaga ogromnej wiedzy w implementacji.

Pozatym dość droga zabawka.

Może coś takiego ktoś robi ? Chętnie kupię !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tam masz inną kość. Poza tym to też projekt diy, nie każdy potrzebuje wyjść xlr czy też kilku wejść sygnału. Ja szukam czegoś pod stereo na rca, jedno wejście spdif, może też i usb ale to już lepiej zostawić konwerterowi. Trochę Zelo mnie przygasił bo myślałem że się poskłada odpali i heja... Buffalo 3 też mnie ciekawi i potwierdzam że piszą o nim dobrze. Koszt również nie jest straszny. Co do zasilania coś można zawsze zakombinować, może baterie na początek a potem powoli regulatory...? Ja do baterii zdążyłem się przyzwyczaić ale nie każda aplikacja umożliwia łatwy dobór baterii pod kątem napięcia...

Wygląda na to że ja prędko się jednak nie rozstanę ze swoim popierdkiem na 1793 bo ciężko się na coś zdecydować, jestem laikiem i nie nawojuje jak będzie sporo do poprawy...

Panowie ja się z produktem Buffalo 2 ,babrałem około 6 miesięcy zanim to jako tako zagrało.Firmowy Buffalo 2 jak z linku powyżej nie zagra Top Endowo .Zasilacze Placid,I/V IVY-3 porażka ,jeszcze zasilanie na panasonicach FM ,dramat.

szkoda kasy.

Ojej no to już wogóle zdołowałeś, właśnie przeglądam zasilacze i ivy, piszą że to gra ciekawie niby. To czy wogóle tą kość ktoś zaaplikował na tyle rezolutnie żeby było warto się danym układem zainteresować?

Znalazłem na ebayu jeszcze taki kit:

Ukryta Zawartość

Warte to to cokolwiek?

Ukryta Zawartość

Oczywiście Calyx Femto 24 000 zł

Ojej no to już wogóle zdołowałeś, właśnie przeglądam zasilacze i ivy, piszą że to gra ciekawie niby. To czy wogóle tą kość ktoś zaaplikował na tyle rezolutnie żeby było warto się danym układem zainteresować?

Znalazłem na ebayu jeszcze taki kit:

Ukryta Zawartość

Warte to to cokolwiek?

Jeżeli tam są zasilacze na LT1963 ,to szkoda prądu ,trzeba wszystko ominąć ,więc po co za to płacić?

Zastanawiające PCB za 105 USD ,z dwoma Sabre ,przy czym cena pojedynczego układu to 30 USD ?

Ja polecam na początek Buffalo 3 wraz z regulatorami shunt,dobra sprawdzona baza do rozwoju.

-380 USD +przesyłka .Musicie się nastawić na koszt całości minimum 2000 zł.

• (1) Buffalo-IIISE 2-Channel DAC Module (Assembled and Tested)
  • (1) AVCC Dual Shunt Regulator Module (Assembled and Tested)
  • (2) Trident 3.3V Shunt Regulator Module (Assembled and Tested)
  • (1) Trident 1.2V Shunt Regulator Module (Assembled and Tested)

•  

Ukryta Zawartość

To z Twoich wniosków wynika że w tej chwili nie ma jako tako możliwości żeby samemu zabrać się za ten układ i coś sensownego z niego wycisnąć bo skoro skreślasz buffalo czy prometheusa a te projekty w diy wydają się być najciekawszymi opcjami a pozostałe już wogóle kaput... :>

Skreślam Buffalo jako fabryczny zestaw ,taki jaki proponuje firma sprzedająca.Kupujesz od nich tylko bazę czyli jak wyżej ,a zasilanie i część analogową robisz inną .

To z Twoich wniosków wynika że w tej chwili nie ma jako tako możliwości żeby samemu zabrać się za ten układ i coś sensownego z niego wycisnąć bo skoro skreślasz buffalo czy prometheusa a te projekty w diy wydają się być najciekawszymi opcjami a pozostałe już wogóle kaput... :>

Dlaczego tak uwazasz ?

Ja tam własnie zamierzam sobie podłubać :-) kilka zasilaczy już mam na warsztacie, kilka pomysłów, kilka sampli już w szufladzie, w tym właśnie cala zabawa :-)

Dziś przyjechały moje pcb,

Ukryta Zawartość

post-21371-0-17852700-1378205400_thumb.jpg

Jak widać wszystko jest ok.

Moja ocena sprzedawcy, pośrednika i całego procesu zakupu, 10/10 perfekcyjnie, sprzedawca bardzo komunikatywny, dołączył tone darmowych rzeczy, za które nie płaciłem, super, bo uznał ze będą mi potrzebne ;-) choć ja wiem, ze nie koniecznie :-)

Zamawiałem tylko pcb dac i zasilacza, (ta była śmiesznie tania i na bank się przyda) zasilanie będzie wyglądało inaczej niż przewidział to konstruktor, IV myślę także, ale tutaj mam jeszcze kilka rzeczy do sprawdzenia nieco później kiedy układ już zagra.

Tak czy inaczej, zakupy w chinach są możliwe, nie najtańsze, ale jak już mówiłem dla chcącego nic trudnego.

Samo pcb jest wykonane po prostu grubo, nie sadze aby w Polsce była firma potrafiąca zrobić 4 warstwowy druk z taka dbalascia o detale. Wykonanie pierwsza liga.

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie sadze aby w Polsce była firma potrafiąca zrobić 4 warstwowy druk z taka dbalascia o detale.

Jest taka na pewno jedna, a mam nadzieję, że i więcej. Inna kwestia to cena, pewnie w Chinach jest taniej.

Ciężka sprawa narysować dobrze okolicę ESa korzystając jedynie z 2 warstw, sam myślę o sięgnięciu po 4 warstwowy druk.

Mógłbyś pokazać okolice ESa z drugiej strony? Nie widzę od góry żadnego kondensatora odsprzęgającego.

Jeżeli coś przeoczyłem to bardzo przepraszam.Układy firmy ESS znam z daawnych czasów, kart na złącze ISA i były rzeczywiście dobre, za małe pieniądze waliły po rogach konkurencję. Gdy świat przestawił sie na PCI o ESS ucichło.

Oględając linki w oczy rzuca się skromność dokumentacji. Parametry zwalają z nóg ale gdzie jest metodyka pomiarów? Gdzie dane firmowe, wykresy, wszystko to, co znamy mając do czynienia z kartami produktów uznanych firm? Jednym słowem gdzie jest wiarygodność tych cudów?

Jestem Europejczykiem.

Jak jeszcze nie znacie, zapoznajcie się z adaptacją Andrea Ciufolli. Może ktoś skorzysta...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście ,że znamy nie doceniasz forumowiczów.To jest dość stary wątek.Już powstał gotowy przetwornik cena od 500 do 800 USD.wersja podstawowa,lampa będzie dużo droższa.

To można na forum kupić projekt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Panowie ja się z produktem Buffalo 2 ,babrałem około 6 miesięcy zanim to jako tako zagrało.Firmowy Buffalo 2 jak z linku powyżej nie zagra Top Endowo .Zasilacze Placid,I/V IVY-3 porażka ,jeszcze zasilanie na panasonicach FM ,dramat.

szkoda kasy.

Ja też przeszedłem wszystkie etapy Buffalo od TP, począwszy od pierwszej wersji Buffalo 32s, skończywszy na najnowszych wypustach, wszystkie wersje zasilaczy, analogówek i całą resztę. Aż pewnego pięknego dnia wpadł mi w ręce NFB 1.32 od Kingwy i odeszła mi ochota na dłubanie DIY w ES9018. Ten przetwornik, niestety, albo i stety, na dzień dobry zagrał zdecydowanie lepiej od tych wszystkich moich wcześniejszych DIY męczarni. Zastanawiałem się w czym tkwi jego fenomen, być może w analogówce, zrealizowanej całkowicie w domenie prądowej, sam nie wiem. W każdym razie grało to całkiem miło. Nie podejmuję się stwierdzać czy to już jest "end", "hi", "low" czy "mid". Bo to jest dość indywidualna kwestia. W każdym razie, moim prywatnym zdaniem, jest to czarny koń jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny. Gra zdecydowanie lepiej od domyślnych wersji od TP, gra lepiej od analogicznych cenowo Audiolabów. No i Nie mylić go z NFB-11.32, który gra co najwyżej tak sobie.

Dziś przyjechały moje pcb,

Jeremy, wygląda ciekawie. Od jakiegoś czasu też chodzi mi po głowie taki DAC na Sabre, ale faktycznie te płytki z innych linków są marnie zrobione, szkoda kasy - później i tak trzeba mocno poprawiać.

Z ciekawości kiedyś kupiłem chińczyka na ES9023 + Tenor TE7022, po małych poprawkach używam jako karty dźwiękowej do laptopa. I choć do hi-endu sporo brakuje, to gra sporo lepiej od tradycyjnej karty dźwiękowej - więc w tych układach Sabre na pewno jest potencjał.

Te płytki wyglądają rzeczywiście ciekawie, choć lokalizacja niektórych elementów nie jest do końca dopracowana. Jak wyglądają koszty i czy ewentualnie podzielisz się namiarami do tego pośrednika?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ja sam nie zamierzam składać tego układu zgodnie z tym co tam jest, zmieniam zasilacze, zmieniam analog więcej na obecnej fazie nie napisze, nie zacząłem jeszcze nawet montażu

Pozdrawiam

To oczywiste, też bym tak zrobił. Ale pytałem o to jak można te płytki kupić.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.