Skocz do zawartości
IGNORED

kompaktowy zestaw kina 5.(1) - amplituner, blu-ray, kolumny

bombrowicki

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

Szukam zestawu kina domowego do pokoju ok 25 m2. Do amplitunera będzie podłączony dekoder Vectra, konsola, odtwarzacz bluray i laptop przez HDMI, więc potrzebuję sporo wejść. Poza tym zależy mi na tym, żeby kolumny były kompaktowych wymiarów (podłogowe odpadają), najlepiej takie, które można bez problemów powiesić na ścianie. Nie jestem audiofilem, więc zależy mi też na budżecie. Coś ok 2000 zł byłoby do przeżycia. Możecie coś polecić?

Widziałem ostatnio zestaw onkyo (ht-s 4505) i nie wyglądał najgorzej (chociaż bez odtwarzacza), z tym, że nie miał łączności DLNA, ale pytanie: czy coś takiego ma sens?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i pierwsze dwa zestawy ze strony , nie wiem tylko czy o takie coś Ci chodzi jeśli nie to zawsze można wziąc pod uwagę drewniane monitorki , w sumie każda firma je ma tylko to będzie trochę wiecej kosztowało , niestety.

Dozbierac lub dodac drugie tyle i kupic coś porządnego w tym przedziale cenowym . A dlaczego podłogówki odpadają ?

Ukryta Zawartość

Dzięki za propozycje. Niestety potrzebuję przednich, które mógłbym postawić na szafce (szerokość max 12 cm), ponieważ mam meblościankę na całą ścianę i miejsc na podłogowe nie ma.

Nie ,nie to nie te zestawy kolego o które mi chodziło , widac coś musiało się zmienic w ceneo bo te zestawy , które chciałem Ci pokazac są pod koniec tej stronki z linka ( ampli Onkyo 313 i Canton Movie85 ) a na pierwszej stronce w połowie są z ampli Onkyo 414 i 515 i te same głośniczki :

Ukryta Zawartość

A co powiesz na zestaw głośniczków Harmana Cardona z serii HKTS ,

Ukryta Zawartość

Ten zestaw Cantona Movie 85 wygląda fajnie. Czy te głośniki na stelażach, to są przednie i czy ewentualnie można je zdjąć i umocować na ścianie? Jak duże są różnice pomiędzy tymi amplami 313, 414, 515? Dużo droższy ten zestaw Harmana?

Dużo droższy ten zestaw Harmana?

Wszystko zależy z jakim ampli w parze jest ,

cena z 414-tką i np. z HKTS35 to koszt ok. 3 tys. , im niższy model HKTS tym mniejsza moc satelitek i nieznacznie ich wymiary bo sub jest taki sam w każdym zestawie , gośniczki są takie same ,

czy duża jest różnica między amplitunerami , hm , między 313 a 515 jest duża , ale jeśli chodzi o Onkyo to jeśli zdecydowałbyś się na 515 to proponowałbym dopłacic tą stówę lub nawet dwie i wziąc 616 bo to już jest kolosalna różnica , za sprawą certyfikatu THX , jednak do takich małych głośniczków w zupełności wystarczy 414-tka , która ma już wszystko co potrzeba , a zestaw z HKTS 16 to minimum którego cena też podchodzi pod 3 tys z ampli 515 , natomiast z HKTS 30 515 kosztuje w granicach 2800 ,

Ukryta Zawartość

myślę , że HKTS jest lepszym zestawem od tego Cantona 85 , ale są też wyższe modele Cantona jak zauważysz wchodząc na linka poniżej (www.canton.de...) ale pewnie też odpowiednio droższe ,

Czy te głośniki na stelażach, to są przednie i czy ewentualnie można je zdjąć i umocować na ścianie?

Ukryta Zawartość

z tego co napisali to w zestawie są tylko uchwyty ścienne , standy jednak za dopłatą ,

np tu i takie

Ukryta Zawartość

a Canton Movie 85 kosztuje ok 1tys zł więc jest nie za mocnym zestawem głośniczków ,

W sensie , że na stronce www.canton.de.... ( wyżej link ) podają moc muzyczną , która nijak nie odzwierciedla faktyczną moc głosniczków ale jest to jeden z niższych modeli z całej palety serii Movie ,

HKTS 20 jest o ok. 5 stów droższy , 30-tka jest w podobnej cenie co 20-tka , dziwne , ale , 16-tka w przedziale 1500-1800 zł ,

60-tka za 2,5 tys

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak te głośniki harmana są poza moim zasięgiem, chyba, że w niższej konfiguracji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jakie mogą być odpowiedniki do tego 414? Czy ten denon 1513 daję rade? Jak się maja do tego pioneery i yamahy. Zalezy mi, żeby amplituner miał jakieś opcje streaming/dlna/najlepiej wifi (chociaż wiem, że do tego trzeba często dodatkowy adapter).

Ukryta Zawartość

Do Denona jak już to tylko kolumny 8 omowe , dochodzi następna sprawa na która musowo trzaba by było zwrócic uwagę a mianowicie impedancja - wspomniane 8 om

a taki zestaw jaki podałeś dziadekwłodek niekoniecznie na allegro , np. w Kon-Sul.pl

ale kolega bombrowicki szuka

Poza tym zależy mi na tym, żeby kolumny były kompaktowych wymiarów (podłogowe odpadają), najlepiej takie, które można bez problemów powiesić na ścianie

i już , może Ty coś "wygrzebiesz" w necie do 2 tysi

A Wi-Fi mają jak na razie dwa ampli tzn dwie firmy : Onkyo i model TX-NR 727 i Sony i nowe modele od 840 zaczynając

No chyba , że wspominane zestawiki kolumienek , one mają po 8 om , u Cantona jest podany przedział od 4-8 om

kolego naprawdę nie ma opcji powieszenia jakichś większych kolumienek , lub postawienia podłogowych , bo dźwięk z tych zestawów nie będzie wysokich lotów . Harmana HKTS słuchałem i jak na takie małe monitorki to nawet nieźle grało ale to był taki szybki odsłuch w MM , nie wiadomo jak to będzie na dłuższy czas działac na słuch .

Chodzi o podpięcie tych zestawików HK do Denona

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Szuka małych kolumienek o szerokości 12 cm. Tak małe kolumienki mogą nie sprawdzić się w pokoju o powierzchni 25 m2. Można natomiast spróbować ustawienia kolumn podłogowych przed szafkami. Pozostałe zawiesić lub ustawić w zależności od możliwości.

Jestem tego samego zdania co Ty dziadekwłodek , ja dopuki nie usłyszałem normalnych kolumienek , drewnianych monitorków miałem zestaw Creatve-a z satelitkami wys.szer.gł 16x11x11 cm ale podawanej przez producenta mocy RMS na każdego satelitke rzędu 70 W no i powiem , że nawet nieźle to daje ( zestaw 7.1) jednak ważnym jak nie najważniejszym składnikiem takich zestawów jest subwofer a ten w zestawach HKTS jest nawet niezły . No ale zestaw jaki zaproponował dziadekwłodek na pewno zagra lepiej niż te plastiki, wiem bo ten zestaw kolumn mam .

Zastanów się kolego bombrowicki ( ponawiam pytanie ) czy faktycznie jest tak cieńko z miejscem u Ciebie , że nie wejdą podłogówki .

która nijak nie odzwierciedla faktyczną moc

sorki dopiero wyjarzyłem , powinno byc :

która nijak nie odzwierciedla faktycznej mocy .........

Dzięki za rady. Szafki otwierają się klasycznie (drzwi na zawiasach, nie przesuwane), więc rzeczywiście z tymi kolumnami podłogowymi może być spory problem niestety. Na razie ten zestaw onkyo 414 z cantonem 85 najbardziej do mnie przemawia, ale muszę się jeszcze wybrać do saturna i MM i posłuchać czegoś na żywo.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dzięki za rady. Szafki otwierają się klasycznie (drzwi na zawiasach, nie przesuwane), więc rzeczywiście z tymi kolumnami podłogowymi może być spory problem niestety. Na razie ten zestaw onkyo 414 z cantonem 85 najbardziej do mnie przemawia, ale muszę się jeszcze wybrać do saturna i MM i posłuchać czegoś na żywo.

Satelity z subwooferem mogą okazać się za słabe w pomieszczeniu ok. 25 m2. W pomieszczeniu ok. 23 m2 miałem monitory z 16,5 cm średnio-niskotonowcem - brakowało potęgi dźwięku. U mnie przed szafkami otwieranymi na zewnątrz stoją duże podłogówki z wylotem bassreflex-u do tyłu. Można się do tego przyzwyczaić. Obawiam się, że odsłuchy w tych miejscach nic nie dadzą i mogą być rażąco różne od tego co usłyszysz u siebie.

Tyle, że kompakt 5.1. Fakt, że sprawdzałem na na mniejszej ilości metrów, ale za to nadaje się również do muzyki i to dość krytycznego odsłuchu ( wyjątek, jak na KD ) - LG HX 806 SG. Kompakt prawdziwy, 36 cm, a ma Netcast, USB, wejście na odtw, 3D, obsługę FAT i NTFS, wejście opt i wszystkie dekodery i polskie napisy. Może komuś zabraknąć basu, ale nie każdy aż tyle potrzebuje; w każdym razie i "Ryan" i "5-th element" daje radę...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.