Skocz do zawartości
IGNORED

QUAD303 jako wzorzec do budowy wzmacniacza docelowego

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Panu , o którym pisałem wyżej Krell z Dali Grandami podobał sie najbardziej, potem klon accu e407 a na końcu quad520 , ale i tak go ode mnie kupił, ale właśnie o 303 bardzo ciepło się wypowiadał,że może nie powala mocą i wydajnościa , ale barwy i klimat odtwarza znakomicie i to własnie sie potwierdziło, ale ja go tak zrobie ,że nabierze i mocy i większego wykopu.

Po pierwsze co to oznacza dobieranie tranzystorów do brzmienia ?

Słowo brzmiące tranzystory (też IC, kond Rez itd) to wymysł ludzi którzy nie za bardzo znają elektronikę.

Oczywiście można oceniać brzmienie wzm, ale myślę że można to robić na końcu jak jakiś wzm już działa i działa z założeń poprawnie. A tu się odbywa to odwrotnie, w dodatku mam jakiś schemat wsadzimy w niego tranzystory które nam wpadną w ręce i będziemy oceniać czy jest dobrze czy źle w dodatku na ucho..... (z dużym założeniem bez ani grama pomiarów).

Mnie to osobiście wsio ryba co se kto włoży w wzm. ale jest dla mnie irytujące jak ktoś podchodzi do tematyki jak do ....

Tranzystory nie grają a mają różne parametry.

Słowo grają jest po prostu złym sformułowaniem.

A więc cały wzm ma inne parametry. Mnie po prostu denerwują voodoo audio sformułowania

to nie jest żadne voodoo , tylko próba opisania tego co slyszymy, parametrami nie opiszesz brzmienia,

poza tym dziwi mnie ,że ta pasja ( wydaje mi sie ,że rownież Twoja ) budzi tyle negatywnych emocjii,

czym sie tu denerwować.

Nie neguję Twojej metody, ale z parametrów nie "wyczytasz" brzmienia, a znając "brzmienie" niektórych elementów

możesz świadomie podążać w pożądanym kierunku.

Te sformułowania są oczywiście pewnąprzenośnią, bo nie zawsze tak będzię , ale bardzo często tak jest.

tranzystory, lampy, opampy, kondensatory a nawet ponoć rezystory na swój sposób wplywają na brzmienie,

co do elementów pasywnych nie będę się wypowiadał, bo aż takiego sluchu nie mam, ale aktywne bez żadnych

wątpliwości rozróżniam, to nie podlega żadnej dyskusji.

w moim systemie marzeń lampka znajdzie się międy DAC ( tóż za kością ) a przed regulacja głośności na PGA2311 lub pasywnym potku , to zależy jak zagra pga :-) lampka to 6H30 - już czekają na przybycie lampucerki na PCM1798 , narazie podpinam quada pod wyjście audio primare spa20 , który dac i preamp ma bardzo zacny

poza tym dziwi mnie ,że ta pasja ( wydaje mi sie ,że rownież Twoja ) budzi tyle negatywnych emocjii,

czym sie tu denerwować.

Nie budzi negatywnych emocji. Wręcz przeciwnie. To tylko kolega AudioST ma wieczne problemy nieznane innym. Rób swoje i pochwal się wynikami :)

Problem jest ten że jak ktoś nie umie czegoś opisać, pomierzyć itd to dorabia sobie do tego jakieś mało naukowe filozofie.

Nie jestem przeciwny ocenie finalnej brzmienia, ale to się robi na końcu.

A nie na początku.

Nie wiedzieć dlaczego ? W 9x % tutejszych konstrukcji praktycznie brak jakichkolwiek pomiarów ?

A wyniki jak się pojawiają są typu ochy i achy ?

Nie wiedzieć dlaczego ? W 9x % tutejszych konstrukcji praktycznie brak jakichkolwiek pomiarów ?

Ale jak dobrze chodzą i autorzy są zadowoleni to w czym problem?

A wyniki jak się pojawiają są typu ochy i achy ?

Oj wiedzieć, wiedzieć .... żeby robić sensowne pomiary trzeba mieć odpowiedni warsztat , precyzyjną aparaturę pomiarową , no bo co można zadziałać zwykłym miernikiem czy prostym oscyloskopem ? ... niewiele.

Nie można ocenić brzmienia wzmacniacza inaczej jak badając uruchomiony układ. To chyba był tylko "skrót myślowy" ?

Na początku robimy tylko założenia, ustalamy listę zamienników, analizujemy ich parametry, adaptujemy lokalne punkty pracy dla poszczególnych elementów, w uzasadnionych przypadkach możemy zmienić wzmocnienie napięciowe lub prądowe na danym stopniu, dopasowując układ do posiadanych (osiągalnych) elementów.

Robiąc renowacje lub naprawy starych wzmacniaczy, z własnej praktyki mogę powiedzieć, że po wstępnym zaplanowaniu i zmontowaniu układu bardzo rzadko zdarza mi się ingerować w opracowany teoretycznie układ już po jego uruchomieniu na podstawie "odsłuchów" - w 99% procentach to co ma działać na papierze działa też w praktyce. Stosując współczesne odpowiedniki przestarzałych półprzewodników niemal zawsze okazuje się że nowsze zamienniki poprawnie pracują w aplikacji zaprojektowanej dla starych układów i nawet jeśli nie są to optymalne warunki pracy dla nowych układów to w 100% realizują funkcję pełnione przez oryginały.

Czasem warto poprawić schemat i zrobić kilka modyfikacji aby wykorzystać większe możliwości nowych układów i zapewnić im bardziej optymalne warunki pracy, czyli wykorzystać w większym stopni ich dodatkowy potencjał, ale to już jest "tuning" , czyli modyfikacja oryginalnej konstrukcji i chyba o to chodzi Bogdanowi.

AudioST to ja mam dla Ciebie propozycje, pomóż nam i zaproponuj wersję na popularnych, współczesnych, niezbyt drogich tranzystorach , z wyliczeniami, pomiarami, itd

Będzie konstruktywnie i pomocnie.

Zbudujemy, posłuchamy , ocenimy i wszyscy będą zadowoleni. Po co sie przekomarzać - pomóż miernotom - mówię bez złośliwości.

Ja nie przeliczam ,bo nie czuję sie na siłach poprawiać po inżynierach z Quada, Ty potrafisz , to mi pomóż.

OK

?

Ale może najpierw spróbujmy odtworzyć go w maksymalnie pierwotnej formie ?

Znam człowieka który może dysponować częścią starych tranzystorów.

A więc ?

Ja bym do niego podjechał jutro i popytał.

No chyba że na upartego robimy na aktualnych częściach.

Co do urządzeń pomiarowych nie przesadzajmy pewnie że najlepiej mieć super zaplecze pomiarowe.

Aczkolwiek:

Generator i pomiar to karta np Emu0202 (koszt około 300 - 400 PLN)

Oscy za 1000 PLN (a w sumie nawet mniej) też wystarczy. Nie musi to być Tektronix za 50000 PLN :)

20 lat temu był problem z pomiarami audio dziś hmmm już nie .

Oczywiście dedykowany system pomiarowy to super sprzęt ale trochę sprytu i taki nie jest potrzebny

ja robię na nowoczesnych, ale popularnych

tu wersja schematu na podstawie której powstały skanowane pcb

[sporo już dzisiaj polutowalem, ale brakuje mi paru drobiazgów - tranzystory mam ale narazie czekam na resztę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1532-0-12762700-1373719512_thumb.gif

post-1532-0-57286800-1373719740_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli już to montujesz jak leci podaj choć co montujesz za co ?

Po tym przydały by sie choć jakieś minimalne pomiary czy to choć jest w miare stabilne i jak sie to zachowuje

Cieszę się że mamy polonistę, a czy są elektronicy ?

hmm po co elektronicy zajmują się czym innym

Taki to kraj :)

ot taka dygresja

Ciekawe zaproponowałem pomoc ... jakoś temat się nagle rozmydlił ...

Na pytanie o elementy (załóżmy że z przypadku) dostaję info że pasywne takie same wartości ?

AudioST nie obraź się ale masz objawy menopauzy. Kolega nie chce robić klona. Jak nie będzie grało to zawsze można szukać oryginalnych elementów i wymieniać w uruchomionym już wzmacniaczu. A może będzie lepiej na nieoryginalnych zwłaszcza że jest oryginał do porównań.

Po pierwsze nic nie słyszałem o Menopauzie u mężczyzn, chyba że KrzysiekA zna jakieś nowe badania lub definicje.

Zadałem tylko pytanie jakie kolega Bogdan chce tam zastosować tranzystory, jako że podjął decyzję

cytuję: tranzystory mam ale na razie czekam na resztę

Ot i tyle

Niech lutuje ale chyba może podać co wlutuje no chyba że to top secret.

Tranzystorów jest tylko kilka wieć nie powinno być z opisem typu: BC109-xxxxx

A ode mnie dwa linki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo ty masz objawy menopauzy a nie menopauzę. :-)

Daj człowiekowi pobawić się tym wzmacniaczem. Moim zdaniem lepiej uruchamiać na elementach które łatwo dostać a potem ewentualnie gdy efekt akustyczny jest niezadowalający iść w kierunku oryginału niż nakupować oryginalne elementy za Bóg wie ile kasy i je popalić przy uruchomianiu co się może zdarzyć.

AudioST uwierz , że damy radę , Quad303 to nie prom kosmiczny. Coś się sprawdzi po lutowaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No przynajmniej sprzęcior pomiarowy jest to szansa jest :)

Fajny ten National :)

Szczerze nawet nie wiedziałem że Matsushita robiła oscyloskopy :) choć wygląda mi na robotę Hitachi :) tak po napisach :) może na współe z nimi

Nie ja sie nie obrażam, należę do tych co bardzo ciężko wkurzyć co najwyżej irytuję się.

Należę do tych co to szkiełkiem i okiem, i wszelkie voodoo i na oko mnie irytuje co widać.

Nie ja sie nie obrażam, należę do tych co bardzo ciężko wkurzyć co najwyżej irytuję się.

Należę do tych co to szkiełkiem i okiem, i wszelkie voodoo i na oko mnie irytuje co widać.

Myślę, że chyba lepiej by było, jakbyś się obrażał a nie irytował. :)

Ale wiesz, że wiele rzeczy powstało tylko dlatego że ktoś nie wiedział że się nie da tego zrobić i to zrobił?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.