Skocz do zawartości
IGNORED

Dzisiaj 70 rocznica "Krwawej niedzieli" - Ludobójstwo na Wołyniu.

ambient noise

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba mnie Skinek nie czytałeś wcześniej- niech min Sikorski powie potomkom pomordowanych, że ich rodziny były zabite ,a czyn ten miał znamiona ludobójstwa! niech powie to prosto w oczy- przecież go rozszarpią. Trzeba rzeczy nazywać po imieniu, a nie używać dziwnej frazeologii.Zbrodnia to zbrodnia, ludobójstwo to ludobójstwo.koniec.kropka

Chodzi o termin prawny jak to określić.Może to być rzeź,ludobójstwo,masowe morderstwo z punktu widzenia faktów to nie ma znaczenia.

Ale kwalifikacja prawna rodzi pewne konsekwencje, ludobójstwo nie podlega przedawnieniu i w pewnym sensie stawia nację która się tego dopuściła w jednym szeregu np. z Niemcami.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie uogólniaj,może tylko ciebie?

W takiej dyplomacji nie ma czegoś tak indywidualnego.

Taka polityka dyplomacyjna dotyczy także ciebie, nas wszystkich.

Najgorsze jest to, że mieścimy się wszyscy z Tobą włącznie, czy tego chcesz czy nie.

Różnica między nami jest taka, że ja tego nie aprobuję i sprzeciwiam się, a Ty aprobujesz i wciskasz się głębiej z uśmiechem.

Przepraszam, że tak obrazowo tym bardziej, że raczej znasz zasadę wędrówki czopka w imię wyższych celów i jak sie kończy jego los.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ale chyba jest zgoda w naszym narodzie na wybaczenie?Po tylu latach powinniśmy wybaczyć.Można napiętnować,przypominać ale trzeba wybaczyć.W przeciwnym razie nigdy w tej części Europy nie dojdziemy do porozumienia bo każdy zawsze wyciągnie coś z przeszłości na każdego.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ja Wojciechu, nie chcę się kopać z koniem.

Zwróć uwagę na pewne rozgraniczenia. Po 1939 dostaliśmy w dupę. V kolumna (Żydowska), bo nie żadna inna witała Bolszewików kwiatami. (na życzenie przytoczę dokumenty).

Litwini, mimo ogromnego kompleksu, trwającego niestety po dzień dzisiejszy, nie zafundowali nam takiego koszmaru jak Ukraińcy. Rzeczy znam z opowieści rodziny.

Nie widzę żadnego powodu, by wleżć w dupę oprawcom - sram na rację stanu.

Zresztą do jakiejkolwiek opini się nie przymierzam - są dość ulotne.

Może pogadamy o Cyganach, którzy nie mają Shengen, czy jak to się nazywa?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ale chyba jest zgoda w naszym narodzie na wybaczenie?Po tylu latach powinniśmy wybaczyć.Można napiętnować,przypominać ale trzeba wybaczyć.W przeciwnym razie nigdy w tej części Europy nie dojdziemy do porozumienia bo każdy zawsze wyciągnie coś z przeszłości na każdego.

Ależ jak najbardziej! tylko nie relatywizując faktów!

rzeź,ludobójstwo,masowe morderstwo z punktu widzenia faktów to nie ma znaczenia

K....wa tego nie da się sprowadzić jedynie do semantyki.Jeśli to wszystko sprowadzimy do dyskusji jak to nazwać to ucieknie to co w tym wszystkim jest najważniejsze.

A dla tych co to wszystko gmatwają, najważniejsza jest KASA !!! i płaszczenie się przed UE w celu powiększenia rynku zbytu na Wschód!

Jeśli wyrzekniemy się polskości i zapomnimy o naszej historii ---- dla kolejnego MC Donaldsa to będzie dopiero nienormalność.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

xniwax

Oczywiście,że dyplomacja dotyczy nas wszystkich.Tobie może nie odpowiadać a ja mogę mieć inne zdanie.I w jej ocenie również.Natomiast te metafory kiblowo-urologiczno-proktologiczne nie są na poziomie.Stać Cię na więcej!

le chyba jest zgoda w naszym narodzie na wybaczenie?Po tylu latach powinniśmy wybaczyć

Ty Wojciechu w ogóle nie pojąłeś chyba o co chodzi, jak widzę.

Chyba nie pojmujesz w ogóle symboliki słów: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie"

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W Polsce od dawna relatywizuje się ludobójstwo Ukraińskie w granicach II RP. Robi się to na różne sposoby. Szuka się dla tej ludobójczej zbrodni usprawiedliwienia w polityce narodowościowej II RP na Kresach - akcentując tylko błędy i represje. Fałszywie przedstawia się II RP jako okupanta Ukrainy przed 1939 rokiem. Zrównuje się obronne i odwetowe działania AK, "Jeszcze Polska Nie Zginęła" i innych organizacji z ukraińskim ludobójstwem. Żąda się uznania Akcji "Wisła" jako ludobójstwa.

Robi to diaspora ukraińska w Polsce i na całym świecie. Gorliwie wspierana przez środowiska dawnej UD/UW, "Gazety Wyborczej" i innych. Można też wymienić nazwiska: Czech, Motyka, b.Kwaśniewski i inni. Ponad 20 lat wspierania Ukrainy kosztem własnych interesów nie dało kompletnie nic. Ukraina ani na trochę nie wyszła z orbity wpływów Rosji, jest to dziki kraj jeśli chodzi o politykę i gospodarkę, a swoją świadomość narodową buduje na tradycjach zbrodniczego nacjonalizmu.

Stać Cię na więcej!

Lecz skoro i tego nie zrozumiałeś to więcej nie ma sensu.

skynyrd

Jak pogadasz z Żydami,Litwinami,Ukraińcami i innymi to oni też pokażą ci dokumenty.To nie o to chodzi.To jest błędne koło!

Fakt zbrodni wołyńskiej został przypomniany,oceniony i nazwany.Nikt w Polsce nie kwestionuje tego,skali ani sprawców.

Czyli spór ( w Polsce) dotyczy formuły prawnej.Ja nie piszę o Ukraińcach,którzy kwestionują ten mord( bo tacy są i pewnie będą) ale dyskusji w Polsce.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Widzisz Wojtek - nie wiem, czy jesteś katolikiem.

Otórz my, napełnieni grzechami, klękamy przed konfesjonałem, spowiadamy się, i mamy odpuszczone winy - darujemy wszystkim, choć kłóci się to z naszym ustrojem.

Nasz Kościół każe nam nadstawić drugi policzek na cios.

Ja jestem złym katolikiem (noszę w sobie nienawiść), bo nigdy ze strony ukraińskiej nie usłyszałem "Przepraszam" za 130000 pomordowanych moich rodaków.

Dlatego ględzenie o dyplomacji i wchodzenie do dupy mordercom, jest zwykłym świństwem. I tyle.

xniwax

Dobrze,że przypomniałeś te słynne słowa"przebaczamy i ....."Przypominasz sobie pewnie co było potem?O nagonce Gomułki na KK w Polsce i jakie argumenty padały ze strony PZPR?A przecież sytuacja jest analogiczna,tylko,że teraz Ty jesteś na pozycjach Gomułki.

dziadekwłodek

Nie odpowiedziałeś na pytanie czemu nie jesteś tak pryncypialny w stosunku do Rosji jak do Ukrainy?

skynyrd

Wygląda na to ,że jestem lepszym katolikiem.

Czyli spór ( w Polsce) dotyczy formuły prawnej.

Formuły prawnej versus rozprute brzuchy, dzieci przybite do drzwi stodół i drzew.....

Szanuj i pielęgnuj historię własnego narodu, jeśli nie zadbasz o to, nie licz na szacunek innych narodów....

xniwax

Skoro nikt w Polsce nie neguje faktu zbrodni,jego skali,sprawców ani potrzeby ich uczczenia( ofiar) to czego dotyczy spór?

KK jest

To była tylko kwestia czasu kiedy z tym wyskoczysz z braku argumentu.

Jak nie KK to PiS, Narodowi cykliści..itp.

Brakuje jeszcze do kompletu Bułgarów z Podhala.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Takie znamiona :)

Ile Wojciechu jesteś w stanie poświęcić dla relatywizacji? I w jakim celu? Byłeś ostatnio na Ukrainie? Bo ja tak.

Słyszałeś teksty typu - okupacyjne bydło trzeba wysekernyczyć ?

Byłem i spotkałem bardzo gościnnych i sympatycznych ludzi.

xniwax

W tym przypadku nie chodziło aby dołożyć KK ale by wykazać czym jest polityka,nawet w wykonaniu KK.A jest sztuką kompromisu i zyskiwania tego co realne.

Byłem i spotkałem bardzo gościnnych i sympatycznych ludzi.

Szkoda, że nie słyszysz co niektórzy z mniejszości wygadują tutaj u nas w kraju.

Na północy jest spora diaspora.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

No nie mówmy o niuansach - przecież chcemy Ukrainy w Unii.

A, że nas rżnęli piłami, nabijali dzieci na sztachety, wyciągali flaki z brzucha, rozbijali głowy, az mózg tryskał, odrzynali piersi naszym kobietom, gwałcili, rozwalali głowy siekierami, wydłubywali bagnetami oczy, to zostawmy w spokoju, w imię poprawnych stosunków.

A Niemcy? - przecie to Naziści przylecieli z kosmosu (moja babcia to widziała) - zgwałcili szlachetny naród Bacha i Wagnera.

Nie miło teraz byłoby ględzić o obozach koncentracyjnych?

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Xnivax - pełno w Tobie nienawiści - pochyl się nad bratem Ukraińcem...

Mało kto ma tutaj pojęcie, czym były kresy.

No, może Shane, który wylądował we Wrocławiu.

Polacy przeżyli tam nieprawdopodobną gehennę. I teraz Polski Sejm dywaguje o czystkach etnicznych?

Hańba!

Kiedyś się pochyliłem i nic nie poczułem...bo piłem to samo.

Poprawność polityczna rozpieprzy w końcu obecną cywilizację.

W końcu i tak wszyscy zostaniemy chińczykami albo Bradbury miał rację.

"

Tusk: Wołyń ludobójstwem? Ukraińcy mogą tak nazwać akcję "Wisła"".

Premier Donald Tusk odniósł się do przyjętej przez Sejm uchwały upamiętniającej ofiary rzezi wołyńskiej oraz sporu jaki wokół jej tekstu został wywołany w Sejmie.Premier podkreślił, że "nikt nie miał wątpliwości” słuchając uchwały na stojący, że "stosownie uczczony pamięć ofiar”, a tekst uchwały "był miażdżący dla sprawców”. Jak wyjaśnił, w jego opinii spór dotyczył tego czy zaostrzone zostanie stanowisko przyjęte 5 lat temu i "kłamią ci, którzy wspólnie przyjęli taki tekst 5 lat temu, a dziś mówią że patriotą jest ten kto głośniej wykrzyczy oburzenie”.

Wołyń ludobójstwem? Akcja Wisła również wg tej definicji

Premier zaznaczył, „że ten spór o definicje ludobójstwa był tyleż dwuznaczny co charakterystyczny”. - Nie wiem czy nikt nie zauważył, że wg definicji ludobójstwa, którą przytoczył marszałek Zych, Ukraińcy równe dobrze mogliby zdefiniować akcję "Wisła" jako ludobójstwo. Zastanówmy się czy dziś jest celem zaostrzać relacje polsko-ukraińskie – podkreślił. ".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Długo nie trzeba było czekać na taki tekst ...

I niech nikt mi nie pierdzieli farmazonów że włażenie w annus potomkom rezunów - którzy dzisiaj swoim przodkom z UPA i OUN stawiają pomniki - to coś dobrego ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.