Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do małego pokoju

kris250

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Potrzebuję rady do zestawu stereo, który chciałbym kupić. Kwota, którą biorę pod uwagę to 4tys. zł. Zależy mi na słuchaniu muzyki, teraz idzie ona przez komputer z radia internetowego, odtwarzanie muzyki w 9m2, no i kolumny muszą stać lub leżeć bokiem na meblach. Głównie słucham muzyki pop, rock, muzyka klasyczna. Zasugerowano mi zestaw: amplituner Onkyo TX-8050 oraz kolumny Monitor Audio RX2, to ok. 5tys zł, czyli budżet trochę przekroczony :). Myślę też o tym amplitunerze Onkyo TX-8050+ kolumny MAGNAT Quantum 673 (jako tańsze rozwiązanie sprzętu, nie wiem czy warto pakować prawie 5tys. zł na sprzęt). Chciałbym jeszcze usłyszeć waszą opinie, czy nie lepiej zamiast któregoś z w/w zestawów nie kupic np. jakiś odtwarzacz strumieniowy+wzmacniacz+ jakieś 2 kolumny (mogłyby być jedne z tych wymienionych wyżej). Jakie sa wasze sugestie?

https://www.audiostereo.pl/topic/104569-stereo-do-ma%C5%82ego-pokoju/

Witaj,
moim zdaniem w budżecie około 4 tys. zł. możesz złożyć ciekawszy brzmieniowo system. Zestaw oparłbym na wzmacniaczu cyfrowym NuForce DDA-100 (http://q21.pl/nuforce-dda-100.html), posiadającym praktycznie wszystkie wejścia cyfrowe oraz bardzo wysokiej klasy przetwornik USB DAC lub najnowszym produkcie NAD D3020 (http://q21.pl/nad-d3020.html), podobnie wyposażonym jak NuForce. Onkyo TX-8050 także będzie dobrym wyborem, jednak sekcja przetwornika cyfrowo/analogowego jest znacznie prostsza niż w przypadku dwóch powyższych urządzeń. W Onkyo przetwornik jest dodatkiem, natomiast NAD i NuForce to typowe cyfrowe wzmacniacze do budowy wysokiej klasy systemu PC-Audio.
Masz nieduże pomieszczenie, tak więc zdecydowanie polecam kolumny podstawkowe. Jeśli wolisz brzmienie spokojniejsze, cieplejsze zdecydowanie polecam kolumny Xavian Bonbonus (http://q21.pl/xavian-bonbonus.html). Jeśli nardzoej zależy Ci na dynamice, mocy, szczegółowości, zwróć proszę uwagęna zestaw Paradigm Mini Monitor v.7 (http://q21.pl/paradigm-mini-monitor-v-7.html). Bardzo dobrym wyborem jest także Monitor Audio Rx2 (http://q21.pl/monitor-audio-rx2-kredyt-0.html) lub bardzo mocne Dali Lektor 3 (http://q21.pl/dali-lektor-3-dostawa-gratis.html).

Przyjrzyj się moim propozycjom, serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy do naszego salonu.
Oczywiście w przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak chcesz śłuchać radia internetowego to kup sobie głośniki komputerowe za 300zł max, będzie malina.

Jak się przerzucisz na jakieś mp3 lepszej jakości albo pliki bezstratnie skompresowane, kup sobie jakiś fajny DAC, np. nowego asusa essence stu i do niego jakieś aktywne monitory za resztę kasy. Może da się jes ustawić bez potrzeby kładzenia na boku...

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Dzięki Q21 za sugestie oraz zaproszenie :), gdyby odległość była mniejsza (jest 360km) to napewno bym się wybrał do Ciebie na odsłuch....i jestem pewien, że wyszedłbym z jakimś sprzętem .....:) Strasznie duży wybór tego sprzętu.....nie wiadomo na co się zdecydować.....chyba trzeba będzie poszukać jakiegoś sklepu, gdzie będzie możliwość coś z tego sprzętu posłucha.........

Internetowe radio to w 99% maksymalnie 128 kbps. Lepsze jakości są płatne. Do 128 kbps Logitechy Z623 to za dużo.

[quote name='Ujemny' timestamp='1374144522' post='2887552']
Jak chcesz śłuchać radia internetowego to kup sobie głośniki komputerowe za 300zł max, będzie malina.
[/quote]
Nie zgodzę się z tobą. Sam często słucham radia internetowego na sprzęcie hifi i brzmi to całkiem ładnie przy jakości 128kbps.
Oczywiście różnica miedzy flac albo mp3 320 jest wyraźnie słyszalna, ale da się tego nawet z przyjemnością słuchać (oczywiście muzyka poważna czy jazz przy tej jakości to porażka, ale ja słucham muzyki dyskotekowej i popularnej).
Żadne głośniki komputerowe nawet nie maja co startować.

Wiem, że większość stacji internetowych nadaje w jakości 128kbps., ale czytałem opinie, że w amplitiunerach można słuchać muzę w systemie flac, że ponoć np. denon(i sądziłem, że inni jak np. Onkyo również) daje dostęp do stacji internetowych nadających muzykę flac. Tak czy siak na razie słucham muzy z internetu przez komputer i raczej długo jeszcze będę to robił. Ale chciałbym coś kupić, co będzie stanowił dobry sprzęt ...... i dawał radość ze słuchania :). Rozważam propozycje Q21, myślę, że coś z tego kupię, jeszcze nie wiem co, czy amplituner czy wzmacniacz.....+ 2 kolumny (Paradigm Mini Monitor v.7 lub MA RX-2 lub Dali Lektor 3 lub Magnat Quantum 673 - model 653 wygrał w teście av.com.pl, co myślicie o tych Magnatach ?). Najbardziej chyba pójdę w amplituner, gdyż dać za wzmacniacz (NuForce DDA-100 lub NAD D3020) tyle co za amplituner to trochę wydaje mi się za dużo (takie małe, i tak słabo wyposażone te wzmacniacze, a takie drogie), chyba, że ktoś z kolegów forumowiczów mnie przekona, że jednak warto :).

[quote name='kris250' timestamp='1374175653' post='2887888']
ale czytałem opinie, że w amplitiunerach można słuchać muzę w systemie flac, że ponoć np. denon(i sądziłem, że inni jak np. Onkyo również) daje dostęp do stacji internetowych nadających muzykę flac.
[/quote]

że co? Oczywiście, że denon czy onkyo, czy komputer umożłiwia odtwarzanie stacji radiowych w dowolnej jakości, pewnie włącznie z bezstratną i pewnie nawet w hires, tylko, że najpierw musisz mieć nadawcę który tak nadaje. Przecież sygnał w denonie nie weźmie ci się z kosmosu dlatego, że to DENON :)

[quote name='kris250' timestamp='1374175653' post='2887888']
Najbardziej chyba pójdę w amplituner, gdyż dać za wzmacniacz (NuForce DDA-100 lub NAD D3020) tyle co za amplituner to trochę wydaje mi się za dużo (takie małe, i tak słabo wyposażone te wzmacniacze, a takie drogie), chyba, że ktoś z kolegów forumowiczów mnie przekona, że jednak warto :).
[/quote]

90% funkcji amplitunera masz w komputerze, więc jak dla mnie sama idea takiego urządzenia jest bez sensu gdzieś tak od 20 lat. Po co masz płacić, za dublowanie funkcji które już posiadasz? Wzmacniacz to wzmacniacz, ma wzmacniać, a nie robić kawę i składać serwetki. Generalnie opcja z tymi wzmacniaczami z wbudowanym DACem jest ok, ale osobiście wziałbym DACa oddzielnego a wzmacniacz w postaci monitorów aktywnych. Przy tej ilości kasy którą dysponujesz asus xonar essence STU i monitory aktywne za 2700 zł to absolutny max jakości jakie w 9m2 mnożna wycisnąć. A w sumie możesz zamias essence STU kupić xonara D2 i jeszcze więcej kasy wpakować w głośniki.

[quote name='Sebapl01' timestamp='1374172915' post='2887853']
Nie zgodzę się z tobą. Sam często słucham radia internetowego na sprzęcie hifi i brzmi to całkiem ładnie przy jakości 128kbps.
[/quote]

No cóż, bardzo daleko mi do audiofilskiego ortodoksa czy do audiofila w ogóle, różnych rzeczy nie słyszę, ale słuchania radia internetowego to dla mnie jak oglądanie filmików na youtube w 360p. Nie mam pojęcia po co ktoś miałby to robić.

[quote name='Ujemny' timestamp='1374180204' post='2887937']
No cóż, bardzo daleko mi do audiofilskiego ortodoksa czy do audiofila w ogóle, różnych rzeczy nie słyszę, ale słuchania radia internetowego to dla mnie jak oglądanie filmików na youtube w 360p. Nie mam pojęcia po co ktoś miałby to robić.
[/quote]
Wiesz, słuchanie muzyki to dla mnie nie tylko słuchanie jakości, przestrzenności, detali itp.,ale również przyjemność.
Ja również nie jestem audiofilem, choć mój słuch potrafi wychwycić dość drobne detale w materiale muzycznym i czasem niektóre dźwięki potrafią mi przeszkadzać(słyszę kable i takie tam audiofilskie rzeczy:) ).
Ale radia internetowego słucham po to żeby nie musieć przebierać kawałków jakie mnie interesują, tylko zwyczajnie wybieram gatunek jaki w danej chwili chce posłuchać i radio sobie gra.
Czasem usłyszę jakąś nowość lub coś co mi wpada w ucho i wtedy rozglądam się za czym lepszej jakości żeby zachwycać się jakością nagrania, itp. :)
Tak samo z reszta jest ze słuchaniem radia w samochodzie, jakość dźwięku jest beznadziejna albo tylko kiepska (w porównaniu z domowym hi-fi) a jednak się da tego słuchać.

[quote name='Ujemny' timestamp='1374180204' post='2887937']
Przecież sygnał w denonie nie weźmie ci się z kosmosu dlatego, że to DENON :)
[/quote] Nie do końca, każda marka współpracuje z danym nadawcą, który oferuje dodatkowe ponadprzeciętne brzmienie. Na przykład Rotel współpracuje z nadawcą Reciva. która oferuje świetną jakość.

https://www.reciva.com/

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przemyślałem sprawę biorąc pod uwagę sugestię kolegów forumowiczów, teraz wiem, że najlepszym rozwiązaniem dla mnie będzie kupienie jakiegoś wzmacniacza+2 kolumn ( kolumny wybiorę, któreś z wyżej wymienionych firm-Paradigm, MA, Dali, Magnat). Potrzebuję tylko sugestii jaki wzmacniacz z możliwością podpięcia komputera oraz telewizora (w komputerze mam wyjścia analogowe 6szt. oraz 1 cyfrowe). Sugestie Q21, aby kupić NuForce DDA-100 lub NAD D3020 jeszcze rozważam, choć chciałbym wiedzieć czy do słuchania muzyki z internetu to nie za dobry (drogi) sprzęt, może wystarczyłby jakiś tańszy?

Wydaje mi się, ze jak lubisz słuchać dobrej jakości muzyki nie oszczędzaj na sprzęcie.
Nawet jeśli głównie słuchasz radia internetowego, to czasem najdzie cie ochota posłuchać jakiejś płyty czy flac'a i wtedy bez dobrego sprzętu klops.
Głośniki komputerowe, to dobre rozwiązanie tylko dla graczy.
Ważny jest tez dobry dac, może być np. zintegrowany ze wzmacniaczem.

Przede wszystkim zacznij od tego co już kolega Q21 napisał (on jest chyba najbardziej obeznany w temacie poszczególnych modeli sprzętu), ale zanim kupisz dobrze byłoby tego posłuchać.
To co podoba się jednemu wcale nie musi podobać się innemu, to ma być sprzęt do słuchania dla ciebie i nikogo innego, tobie się musi podobać.
Masz już parę typów wymienionych wcześniej i zacznij od tego. Ale pamiętaj, ze najważniejszy element całego zestawu to kolumny, wzmacniacz już ma trochę mniejszy wpływ na charakter dźwięku.
Życzę wytrwałości w wyborze.

Gość rydz

(Konto usunięte)

[quote name='kris250' timestamp='1374088156' post='2887122']<br /> odtwarzanie muzyki w 9m2, no i kolumny muszą stać lub leżeć bokiem na meblach. <br />[/quote]
Chcesz wydać kilka tysięcy zł na zestaw i [quote name='kris250' timestamp='1374088156' post='2887122']<br />kolumny muszą stać lub leżeć bokiem na meblach<br />[/quote]opisz dokładnie jak one mają stać / leżeć gdzieś wciśnięte w półki??

Kolumny będą (teraz już wiem) stać na meblach (nie wciśnięte w żadne półki). Jak napisałem wcześniej będą to kolumny jedne z 4-ch wymienionych firm (nie wiem jeszcze które). Jeśli chodzi o bass-reflex to może być zarówno z przodu jak i z tyłu (kolumna bedzie stała kawałek od ściany).

Muszę przyznać się kolegom, że po przejrzeniu internetu w poszukiwaniu wzmacniacza i przeczytaniu różnych opinii doszedłem do wniosku, że zwycięzcą (najprawdopodobnym) będzie tzn. że kupię NAD D3020 :) ...... czytałem też o NAD D7020 (jeszcze ciekawsze cacko, ale cena jest oporowa) Teraz muszę rozważyć, które z w/w kolumn do tego kupić......

[quote name='kris250' timestamp='1374412081' post='2889676']<br />tyłu (kolumna bedzie stała kawałek od ściany).
<br />[/quote]
IMHO aby kolumna mogła stać kawałek od ściany z bass reflexem z tyłu to powinien ten kawałek przynajmniej wynosić 50cm (tzn. absolutne minimum) inaczej ja osobiście szukałbym przedniego bass reflexu.

[quote name='kris250' timestamp='1374389622' post='2889451']
Sugestie Q21, aby kupić NuForce DDA-100 lub NAD D3020 jeszcze rozważam, choć chciałbym wiedzieć czy do słuchania muzyki z internetu to nie za dobry (drogi) sprzęt, może wystarczyłby jakiś tańszy?
[/quote]

Widzę, że chyba trzeba parę rzczy wyjaśnić.
Potrzebujesz trzech urządzeń. Źródła, wzmacniacza i głośników.
Za źródło może robić komputer, czyli generalnie jego zintegrowana w płycie głównej karta dźwiękowa. Jeśli chcesz zostać przy takim źródle, to kupno wzmacniacza i kolumn powyżej tysiaca nie ma sensu.
Musisz mieć DAC, czy to w postaci zewnętrznego urządzenia, czy porzadnej wewnętrznej karty dźwiękowej. W twoim przypadku jakiś wewnętrzny xonar załatwiłby sprawę całkowicie, ale jeśli potrzebujesz podłączyć TV czy jeszcze coś innego to musisz wziąć DAC zewnętrzny, bo one oferują w tym zakresie więcej możliwości.
Dalej jak juśz masz źródło potrzebujesz wzmacniacza. Do 9 m2 nie ma sensu brać typowego kloca, w pieniądzach którymi dysponujesz można dorwać lepsze i bardziej kompaktowe rozwiązania, dlatego warto skożystać z urządzeń które proponował Q21, czyli wzmacniacz zintegrowany z DACem. Tylko tu jest taki problem, że do takiego jak i do zwykłego wzmacniacza musisz wziąć zwykłe kolumny podstawkowe, które do 9m2 będzi bardzo trudno dobrać i ustawić. Zdecydowanie lepiej wziąć monitory aktywne (czyli takie z wbudowanym wzmacniaczem), które do takich pomieszczeń są zaprojektowane.

O kwestii kasy musisz zdecydować niestety sam, bo nikt ci nie powie jaka jakość ci wystarczy. Jak wydasz pełne 4k na opcje DAC+Monitory aktywne (wbudowany wzmacniacz), to będzie rewelacyjnie, ale możesz też wydać tysiaka i również będzie całkiem w pytkie. Na twoim miejscu zainwestowałbym w jakieś używki, DAC za 500 zł, monitorki za 500-1000 zł i pomieszkał trochę z nimi. Jak poczujesz, że potrzebujesz czegoś więcej, to sprzedajesz wszystko (bardzo często bezstratnie), dokładasz kasy i kupujesz coś lepszego. Może się okazać, że wystarczy ci to na bardzo długo.

Na pewno inwestycja w karty asusa jest powszechnie przyjętym dobrym rozwiązaniem. Ich wewnętrzne dźwiękówki mają opinię najlepszych, natomiast DACki mają już opinie zróżnicowane, ale średnia ocen jest zdecydowanie mocno pozytywna. Najlepszym rozwiązaniem byłby moim zdaniem któryś z wewnętrznych xonarów, ale one niestety mają tylko jedno wejście spdif, więc nie za bardzo można do nich coś podłączyć, jako że większość urządzeń ma wyjścia optyczne. Są co prawda do kupienia konwertery z cyfry optycznej na elektryczną, ale nie testowałem tego rozwiązania, gdyż niedługo planuję kupno zewnętrznego DACa więc szkoda mi kasy na tymczasowe rozwiązanie
Taka dźwiękówka to koszt około 700 zł (używana jakieś 450) i jakość adekwatna do zestawów stereo spokojnie do 8k. Wyżej osobiście nie sprawdzałem. Jak potrzebujesz większej funkcjonalności, więcej wejść, wzmacniacz słuchawkowy, to tu wchodzą DACki zewnętrzne za jakieś 1200-1400 zł, przyrost jakości w stosunku do karty za 700 zł jest dyskusyjny. Na swoim poprzednim systemie nie słyszałem różnicy, ale nie mogę wykluczyć, że w obecnym już by jakaś była. W każdym razie absolutnie nie jest tak, że taki DAC jest dwa razy lepszy bo jest dwa razy droższy. Jego rozszerzona funkcjonalność, wejścia, wyjścia, potencjometry, obudowa, zasilacz - zjadają sporą część ceny. Z tych DACów osobiście zainteresowałbym się asusem STU, emotivą XDA-2, ale nie słuchałem, po prostu wyglądają dobrze na papierze i mają pozytywne recenzje w różnych miejscach. Za 1000-1100 zł można np. kupić używanego Matrix'a mini-i. Jakość dźwięku wg. mnie jak w wewnętrznym xonarze asusa, ale funkcjonalność większa. Podobnie z Dacmagick'iem cambridge Audio albo rDac'em Arcam'a. Audio gd ma bardzo szeroki wybór zewnętrznych DACów o bardzo dobrych opiniach, ciężko nie wybrać czegoś odpowiedniego dla siebie.

Jeśli to miałby być początek, to kupiłbym używanego xonara D2 albo essence ST (wewnętrzne) do tego konwerter z optyka na elektryk żeby podłączyc TV. Koszt 500 zł.

Co do monitorów aktywnych doświadczenia mam takie o ile ze dwóch zestawów u kolegów DJów suchałem. Za tysiaka za nowe to gra już całkiem przyjemnie. One ogólnie zawierają mało audiofilskiego powietrza więc każda wydana kwota jest raczej realnym odzwierciedleniem jakości. Oczywiście, naprawdę warto posłuchać przed zakupem, ale jak nie możesz, to posiedź na allegro i wyrwij jakąś okazję za 500-1000zł i się przekonaj. Będzie dobrze. Wydasz, 1000-1500 zł (możesz na początek kupić same monitory, a dźwiękówkę później) i nabierzesz jakiegoś doświadczenia, będziesz wiedział czy to rozwiązanie ci odpowiada, czy chcesz dołożyć kasiory na coś z wyższej półki, czy jednak szukać czegoś innego.
Jak chcesz odrazu wydać 4k, to ja bym zdecydowanie odradzał wydawanie takiej kasy bez wcześniejszych odsłuchów.

• 4 miesiące później...

Witam ponownie po dłuższej przerwie :)
Postanowiłem pochwalić się kolegom z forum na co zdecydowałem się :) Otóż po zakupie kolumn Monitor Audio RX-2 z drugiej ręki (od bardzo dobrego źródła - poker77, może znany części forumowiczom) zdecydowałem się (w sumie namówił mnie poker77, który widać, że ma duże doświadczenie ze sprzętem) na wzmacniacz lampowy Mingda MC34-PL......no i cóż jestem bardzo zadowolony z tego co mam :) Choć postanowiłem jeszcze zainwestować trochę w sprzęt i dokupiłem dobry (może nie dobry ale lepszy niż miałem, bo dla większości kabelek 2RCA-2RCA za kwotę poniżej 100zł to może i badziew :)) kabel i kartę dźwiękową do komputera (właściwie to zamówiłem i czekam na odbiór). Kartę dźwiękową zamówiłem (jak sugerował ujemny) Asus xonar essence ST. Myślę, że dźwięk będzie jeszcze lepszy zwłaszcza, że zamierzam oprócz słuchania muzyki z internetu, również słuchać muzyki nieskompresowanej, gdzie różnica powinna być widoczna. Jeśli jest ktoś w podobnej sytuacji jak ja byłem wcześniej, to może to pomoże mu w wyborze sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.