Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC i ewentualna wymiana reszty klocków

mah33

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu w tym wątku pytałem się o kolumny do amplitunera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednakże doszedłem do wniosku, że ampli nie nadaje się do słuchania muzyki. Pierwszy krok jaki zrobiłem to pod pre ampli podłączyłem starego Rotela RA840BX3. Poprawa była ale cały czas czegoś brakowało. W zeszłym tygodniu kupiłem Airport Express i w tym momencie był kolosalny skok jakość. Pojawiła się scena, stereofonia i detale.

Muzykę puszczam via Airplay, źródło to NAS (jest tam trochę flacków) oraz iTunes (generalnie na to się przerzucam)

I teraz zasadnicze pytanie... czy dołożenie DAC-a poprawi jeszcze odbiór? Jeżeli tak to jakiego DAC-a proponujecie w kwocie do ok. 2 tys. zł? Moje wstępne typy:

- Arcam rDAC

- Atoll DAC-100

- Emotiva XDA2 (mało znany producent na naszym rynku)

W następnej kolejności mam zamiar wymienić wzmacniacz na taki, który ma możliwość podpięcia amplitunera (różnie się to nazywa: bypass, main-in, direct-in, HT itp) oraz kolumn. Skłaniam się ku AA Phoebe, które zaproponował w powyższym wątku Q21. Wydaję się, że mają rozsądny stosunek ceny do jakości.

PS Muzyka, której słucham to rock lat 70/80, jazz, elektronika, akustyczna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

w kwestii przetwornika to zdecydowanie namawiam na posłuchanie koniecznie Arcam rDac, Asus Xonar Essence One oraz koniecznie trochę droższy, jednak bardzo dobry brzmieniowo najnowszy Audiolab Q-DAC.

Wszystkie modele mamy na miejscu w salonie, jest także możliwość wypożyczenia urządzeń do testu w Twoim systemie.

Różnica brzmieniowa powinna być wyraźna przy zastosowaniu przetwornika w Twoim systemie.

Do AA warto zastosować jeden z modeli wzmacniaczy NAD, to taki pewniak, który jest przez naszych Klientów bardzo często wybierany po odsłuchach.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja ze swej strony proponuje właśnie wspomnianego wcześniej Arcama rDAC. W kwocie około 2k mozna go nabyc razem z ulepszonym zasilaniem z firmy Tomanek.

Z pewnością jest to sprzęt, który zadowoli nawet dość wybrednych. Jedyny minus jaki zauważyłem, to konieczność wygrzewania go przez około 2-3 tyg., po tym czasie dopiero pokazuje naprawdę co potrafi.

Witaj,

w kwestii przetwornika to zdecydowanie namawiam na posłuchanie koniecznie Arcam rDac, Asus Xonar Essence One oraz koniecznie trochę droższy, jednak bardzo dobry brzmieniowo najnowszy Audiolab Q-DAC.

Wszystkie modele mamy na miejscu w salonie, jest także możliwość wypożyczenia urządzeń do testu w Twoim systemie.

Różnica brzmieniowa powinna być wyraźna przy zastosowaniu przetwornika w Twoim systemie.

Do AA warto zastosować jeden z modeli wzmacniaczy NAD, to taki pewniak, który jest przez naszych Klientów bardzo często wybierany po odsłuchach.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pozwole sobie zadać pytanie, który z wymienionych daców będzie miał najlepszy bas i dynamikę z AA?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.