Skocz do zawartości
IGNORED

Nuforce air DAC - prośba o opinie użytkowników

boro53

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję bezprzewodowego DAC-a do przesyłania muzyki z FLAC-ów z laptopa. Wstępnie rozważam nuforce'a jak w temacie. Co możecie mi powiedzieć o jego brzmieniu i komforcie użytkowania? Jak jest ze stabilnością łącza biorąc pod uwagę pracujące w pobliżu wifi w standardzie N. Pytam, bo do tej pory korzystałem z Logitech adapter wireless, ale jakość po bluetooth jest tragiczna no i jak mam ustawione wifi na N to strasznie rwie. Grał tylko jak sieć była ustawiona na G i nie obciążałem w tym samym czasie mocno łącza internetowego.

A może szarpnąć się na NAD DAC 1 ?

Pozdrawiam.

Witaj,

obydw urządzenia pod względem stabilności połączenia i jakości przesyłu oferują podobny, bardzo wysoki poziom. Powiedziałbym, że jakość dźwięku nie jest zależna od przesyłu bezprzewodowego. Oczywisście są pewne ograniczenia w kwestii zasięgu. Róźnice natomiast w jakości brzmienia zależą od klasy przetworników cyfrowo/analogowych. W tym przypadku NAD jest urządzeniem lepszym, gra pełniej, bardziej wypełnionym i bogatym dźwiękiem (szczególnie w środku pasma), bardziej analogowo. Róźnica wynika z poziomu cenowego obydwóch urządzeń, chociaż biorąc pod uwagę cenę NuForce, to stosunek cena/jakość jest wybitny.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania obydwóch urządzeń, jest także możliwość wypożyczenia i przetestowania przetworników w Twoim systemie (także wysyłkowo).

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 4 tygodnie później...

No i wczoraj sprawiłem sobie u Was przedmiotowego Nuforce'a. Niestety nie jestem w stanie uzyskać dźwięku. Notebook wykrył nadajnik, zainstalował windowsowe sterowniki, w menadżerze audio włączyłem jako źródło głośniki SKAA, bo tak widzi nadajnik system. Włączam muzykę z foobara, słupek poziomu dźwięku skacze przy źródle SKAA, także nadajnik chyba nadaje.

Niestety nie daje się w żaden sposób sparować nadajnika z odbiornikiem. Mało tego, dioda odbiornika cały czas świeci mocnym światłem pomarańczowym, co oznacza wg instrukcji, że widzi jakiś nadajnik. Po odłączeniu nadajnika nic się nie zmienia, odbiornik nie reaguje na wstukiwane kody, tj. 1, 2, 3, 6 naciśnięć przycisku. Nie zmienia się kolor diody. Nie daje się włączyć trybu mute, co powinno być sygnalizowane mrugnięciami na zielono, nie daje się wykasować listy nadajników (czerwona dioda), a co najgorsze nawet nie można włączyć trybu poszukiwania nadajników (dioda powinno świecić słabo pomarańczowo). Po prostu po podaniu zasilania świeci się dioda na pomarańczowo mocnym światłem i koniec. Odbiornik nie przyjmuje żadnych komend.

Macie może jakieś sugestie, bo ja już nie mam pomysłu.

A może ktoś z użytkowników miał taki problem?

PS. Wyłączyłem w domu wszystkie możliwe źródła 2,4GHz - bez zmian.

• 2 tygodnie później...

No i się wyjaśniło. Odbiornik był uszkodzony i pojechał do reklamacji. Tutaj chciałem podziękować Q21 za błyskawiczną reklamację. Nowe urządzenie przyszło bezpośrednio od dystrybutora. Wszystko gra i buczy :) A tak na poważnie. Wreszcie znalazłem urządzenie do strumieniowania muzyki z bardzo dobrą jakością i niewrażliwe na inne sygnały bezprzewodowe. Nic się nie tnie i jest czyściutko. Brzmieniowo z poprzednio posiadanym adapterem Logitech Wireless Speaker Adapter bluetooth to jest przepaść, na korzyść nowego nabytku. W bezpośrednim porównaniu z NAD C515Bee dużo więcej detali na górze i bardziej pełny i zdyscyplinowany bass. Podsumowując - za te pieniądze i brać i uciekać. Na moje potrzeby i do mojego sprzętu DAC jest wyśmienity.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.