Skocz do zawartości
IGNORED

Nad 316bee + mission m33i pytania, problemy :)

Paweł Świerczyński

Rekomendowane odpowiedzi

Hey, jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza nad 316bee oraz głośników mission m33i.

Mam kilka pytanek, i niestety jeden problem.

Od pewnego czasu na prawym głośniku przy cichym graniu słyszę delikatne przebicia, szumy, burczenia przy głośnym słuchaniu muzyki nie słyszę tego pewnie z racji głośności, przepinałem kanały, głośniki, kable ( styki bananowe) i cały czas jest problem na tym jednym głośniku. Byłem w sobotę w showroomie gdzie zakupowałem zestaw ( ma 3 lata), i u nich po podłączeniu do tego samego wzmacniacz do innego innym kablem i tym samym kablem gra normalnie czysto bez problemu. Doszliśmy do wniosku że może problem tkwi w zasilaniu- wzmacniacz podpięty do akara z tv, ruterem, dekoderem) niestety po wpięciu w niezależne źródło jest ten sam problem :/, nie wiem co jest tego powodem- możecie pomóc ?

Druga sprawa chciałbym zmienić okablowanie do wzmacniacza w tym momencie mam najtańsze czincze z dekodera, i z kompa chinch na jack.

Pytanie czy przy takim sprzęcie dekoder upc, laptop zmiana kabla jest w jakiś sposób uzasadniona źródła dzwięku są kiepskie , może przebicie idzie z kiepskiego kabla chinch ?

Zastanawiam się również nad jakiś fajnym ale niestety używanym odtwarzaczem cd lub jakiś multiboxem z dyskiem. Chciałbym trochę pobawić się sprzętem przejsć z mp3 do plików flac :)

Dzięki za sugestie i pomoc

Pożycz sobie jakiś UPS który odizoluje elektrycznie Twój zestaw od siec. Oczywiście do słuchania to bardziej niż tak sobie, ale do sprawdzenia jak najbardziej ok.

A jak odłączysz wszystkie źródła od wzmaka to też masz takie przydźwięki?

Miałem identyczny problem, z tym że szumy i trzaski występowały w obydwu głośnikach, problemem okazał się komputer a dokładniej mówiąc zasilanie komputera. W moim przypadku wystarczyło odłączyć żyłę uziemienia w zasilaniu komputera i wszelkie problemy zniknęły. Wina może też leżeć po stronie zasilacza komputera, jeżeli jest jakiś najtańszy to bankowo wprowadza straszne zakłócenia, a jeżeli jest marki Codegen to nawet się nie zastanawiaj i czym prędzej wywal go przez okno zanim ci pół domu spali (jak w moim przypadku;] ).

Problem właśnie polega na tym że po powrocie z salonu wpiłem wzmacniacz w niezależne źródło zasilania, akurat ten sam kontakt ma dwa złącza w jedno wpięty acar drugi pusty wpiąłem bezpośrednio wzmacniacz to samo, sprawdziłem kable bo są kierunkowe ( są szczłki) od wzmacniacza do kolumny, wyłączałem już acara najbardziej mnie zastanawia fakt że jest to tylko jedna kolumna i nie na znaczenia czy jest pięta lewy-prwy, czy prawy lewy, czy jest inny kabel tak się dzieje z tylko z tą jedną kolumną u mnie w salonie ( dodam że nigdy tak nie było teraz nie dawno może od miesiąca- dwóch zauważyłem to zjawisko)

Poniżej wrzucam nagranie i trzaski może to też pomoże w analizie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze że w tym momencie mam 2 źródła dźwięku komputer podłączony 2xchinch na jack, oraz dekoder kablówki UPC podpięty 2xchin na 2xchinch w obu przypadkach jest ten sam problem

Myślisz że to wina kabla, w tym sensie że na początku było ok, a po jakimś czasie coś się zwaliło ?, teoretyzuje teraz :), i oczywiście biorę taką ewentualność pod uwagę, druga sprawa jakie kable zakupić mówię tutaj w tym momencie o 2 źródłach Dekoder UPC ( tv lub radio), oraz komp czyli 2xchin na 2xchin lub 2xchin na mini jack. Chodzi o konkretny model żeby nie przepłacać nie potrzebnie i nie kupić bubla za 100 zł :), tym bardziej że źródła dźwięku nie są szałowe :)

Jeżeli jest problem tylko z jednym kanałem to wygląda na typową NAD'owską usterkę czyli zjechany potencjometr głośności. U mnie w 312 było to samo tylko lewy kanał przerywał jak cicho/normalnie grało, jak zrobiłem głośno było dobrze. Efekt ten potęgował wraz z czasem pracy wzmacniacza-po włączeniu miałem OK, ale już po kilkunastu minut lewy kanał zaczynał buczeć przerywać. Tłumaczyłoby to dlaczego w sklepie było OK-wzmacniacz dobrze się nie rozgrzał.

Właśnie dzisiaj zakupiłem lepsze kable może nie jakieś super ale na pewno lepsze niż te za 9 zł

z tej serii tylko 2x chinch na jack w media za 25 zł

Ukryta Zawartość

I problem dalej się pojawia, pytanie tylko czy potencjometr może powodować przepięcia tylko na jedna kolumnę , zmieniałem kanały, kable i cały czas jest ten sam moty tylko w jednej kolumnie, kolumna jest ok, membrana chodzi czyściutko, przepięcia ustają jak ją delikatnie dotknę :/

Ukryta Zawartość

posiedziałem dzisiaj trochę z tym moim nieszczęsnym głośnikiem, przeniosłem sprzęt do sypialni ( pomyślałem że w salonie są jakieś złe wyładowania :) ) ale niestety temat cały czas się pojawia trzaski przebicia, kupione lepsze czincze- nic nie pomogło. Jedyne co pomaga to przyłożenie delikatnie palca do membrany i trzask ustaje WTF? nie wiem dlaczego tak się dzieje dla mnie ewidentnie problem stoi po stronie głośnika, jeżeli delikatnie dotknięcie membrany powoduje zanik zakłóceń to o co chodzi ?

Poniżej link z odsłuchu i dotknięcia magicznym palcem membrany :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.