Skocz do zawartości
IGNORED

Nauka a Kościół Katolicki

wladz

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr

Muszę wrzucić kamyk do Twojego ogódka.Zarzucasz KK( i słusznie),że nie posługuje się argumentami naukowymi.A sam za podstawowe żródło wiedzy o świecie uznajesz Biblię czyli zlepek mitów,legend i klechd stworzonych przez pustynnych nomadów 3 tys. lat temu( w wersji ustnej).Biblia nie ma nic wpólnego z naukowym obrazem świata.To wizja ówczesnych plemion izraelskich.To literatura ale przyznaję wybitna!

Panie Wojciechu PŚ z całą pewnością nie jest podręcznikiem naukowym i tu pełna zgoda , niemniej gdy porusza kwestie kwarantanny , obiegu wody w przyrodzie , kształtu Ziemi , fundamentów Ziemi , itd.,itp . nie stoi w sprzeczności z osiągnięciami współczesnej nauki , co samo w sobie jest wielce zastanawiające i rodzi pytanie o źródło wiedzy pisarzy biblijnych .

Również nigdy nie zarzucałem KK , ani żadnej religii , iż nie posługuje się argumentami naukowymi , jedynie wspomniałem o fideistach , których postawa jest irracjonalna , serdeczności .

Piotr

DeeS

Jeśli krytykujesz czyjeś stanowisko to wypadaloby przedstawić jakąś argumentację!

Słusznie. Już tylko sama postać ks.prof. Michała Hellera nie pozwala mówić o Kościele jako wielkim hamulcowym dla nauki, zwłaszcza w dniu dzisiejszym. O Koperniku w dniu wczorajszym chyba wszyscy wiedzą.

Tylko,że tę wiedzę ówcześni Żydzi czerpali zapewne od sąsiedzkich Babilończyków czy Egipcjan.

Być może , natomiast nadal pozostaje aktualne pytanie o wiedzę Babilończyków , czy Egipcjan ?

Piotr

Przykład Kopernika dowodzi czegoś wręcz przeciwnego.A Heller to taki parawan aby pokazać inne oblicze KK.We wszystkich istotnych pytaniach i nowych perspektywach w nauce KK jest przeciw.Był i jest przeciw.

Piotr

Po pierwsze to czemu ich nie doceniasz?Nie mogli do tego dojść sami?Po drugie przeciez oni( czyli Babilończycy i Egipcjanie) nie wierzyli w Boga Żydów czyli wg. Ciebie tego jednego prawdziwego.A skoro nie wierzyli to czemu on miał im dać tę wiedze?

Po pierwsze to czemu ich nie doceniasz?

Nie to , że nie doceniam , ale nic mi nie wiadomo , aby Babilończycy lub Egipcjanie zdawali sobie sprawę z fundamentów Ziemi lub obiegu wody w przyrodzie .

Po drugie przeciez oni( czyli Babilończycy i Egipcjanie) nie wierzyli w Boga Żydów czyli wg. Ciebie tego jednego prawdziwego.A skoro nie wierzyli to czemu on miał im dać tę wiedze?

A czy im dał wiedzę ?

Piotr

Przecież sam twierdzisz,że w Biblii jest zawarta wiedza naukowa pochodząca od Boga.To co Ty nazywasz wiedzą można znaleść w mitach i legendach w całym regionie(np. Gilgamesz) a nawet w innych cywilizacjach(Chiny,Indie).Skoro Żydzi przejeli to od sąsiadów no to logiczne jest,że tamci musieli otrzymać ją od Boga.Czemu Bóg dał jednym wiarę i wiedzę a innym nie?

Maju dnia 29.12.2013 - 12:33 napisał

"O tych zakazie to postanowiono na synodzie czy soborze jak w końcu z tym było, odpowiesz czy dalej będziesz udawał że nie ma sprawy? ;)

Nie widzisz jak kłamliwymi źródłami historycznymi się otoczyłeś?"

Znów robisz uniki !

Numerek nie ja lecz ty. Ja o tym już pisałem wcześniej w tym temacie.

Odwracasz kota ogonem pytanie padło odpowiedzi brak - nie dziwię się musiałbyś skompromitować swoje źródła informacji - wolisz więc kręcić!

Dlaczego udajesz że między synodem a soborem nie ma różnicy i podajesz na zmianę te określenia kompromitując swoje źródła "historyczne" ?

.....może jednak odpowiesz?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Numerek nie ja lecz ty. Ja o tym już pisałem wcześniej w tym temacie.

Odwracasz kota ogonem pytanie padło odpowiedzi brak - nie dziwię się musiałbyś skompromitować swoje źródła informacji - wolisz więc kręcić!

Dlaczego udajesz że między synodem a soborem nie ma różnicy i podajesz na zmianę te określenia kompromitując swoje źródła "historyczne" ?

.....może jednak odpowiesz?

Chyba nie chcesz przez to powiedzieć , że synod swoje , a sobór swoje , wszak to jeden głos tego samego kościoła .

Piotr

Piotr

To jest unik!

To jest zbyt długi i zawiły temat , dużo trzeba by pisać , zwłaszcza o wspólnych zapożyczeniach w/w mitologiach , dodam tylko , że naukowa wiedza wykraczająca poza poziom ówczesnych cywilizacji nie jest jedynym czynnikiem , nad którym warto się pokłonić w poszukiwaniach Boga , warto również zwrócić uwagę na aspekt moralny oraz spełnione proroctwa .

Piotr

Aspekt moralny to tez dowód na to,że to ludzie stworzyli Boga.Natomiast spełnione proroctwa występują we wszystkich religiach a przecież ta prawdziwa może być tylko jedna.

O to wypadałoby zapytać Boga ?

Piotr, Bóg Hebrajczyków JHWH (Jestem tym jakim się objawię) został przez nich stworzony w początkach VII w. pne. Przed tym czasem nikt nigdy o nim nie słyszał i żadne źródła go nie wymieniają. Wiekszość mitologii starego testamentu to dosłowne zapozyczenia mitów wcześniejszych cywilizacji i starszych Narodów opiewających własnych Bogów.

Jak będę miał wiecej czasu napiszę które pochodzą z bezpośrednich zapożyczeń. Świadkowie Jehowah również bładza jak wszyscy Chrześcijanie jeśli chodzi o zgodność religii i historii:-)

Pozdrawiam Włodek.

Aspekt moralny to tez dowód na to,że to ludzie stworzyli Boga

To nie tłumaczy , dlaczego człowiek ma sumienie i lub potrafi kochać .

Natomiast spełnione proroctwa występują we wszystkich religiach a przecież ta prawdziwa może być tylko jedna.

Jakie religie ma pan na myśli ?

Piotr, Bóg Hebrajczyków JHWH (Jestem tym jakim się objawię) został przez nich stworzony w początkach VII w. pne

Dlaczego np. : Hebrajczycy nie zapożyczyli tak powszechnego politeizmu z sąsiednich cywilizacji ?

Piotr

Ależ to są ogólnie znane rzeczy!Np. mit potopu występuje już u Sumerów czy też te wszystkie kosmogonie.Jedne cywilizacje czerpały od drugich.

Piotr

Ten temat był już dyskutowany.Altruizm występuje również u zwierząt i w cywilizacjach pierwotnych.Dla grupy czyli społeczeństwa on się po prostu opłaca.

Ależ to są ogólnie znane rzeczy!Np. mit potopu występuje już u Sumerów czy też te wszystkie kosmogonie.Jedne cywilizacje czerpały od drugich.

Wspólny większości cywilizacjom mit o powszechnym potopie ma rzeczywiście miejsce i to również jest zastanawiające .

Piotr

Ten temat był już dyskutowany.Altruizm występuje również u zwierząt i w cywilizacjach pierwotnych.Dla grupy czyli społeczeństwa on się po prostu opłaca.

A jak wytłumaczyć powstanie świadomości oraz ludzkiej inteligencji ?

Piotr

Rozwojem mózgu wymuszonym przez warunki zewnętrzne-odseparowanie Afryki Zach. od Wsch.,opuszczenie drzew i życie na sawannie,spożywanie mięsa itd.

To nie tłumaczy , dlaczego człowiek ma sumienie i lub potrafi kochać .

Jakie religie ma pan na myśli ?

Dlaczego np. : Hebrajczycy nie zapożyczyli tak powszechnego politeizmu z sąsiednich cywilizacji ?

Ponieważ Bóg despotyczny, prowadzący silna ręką rozproszony, wierzący w różnych bożków Naród nomadów, był jedyna gwarancją utrzymania ich w posłuszeństwie. I tak było to bardzo trudne, stad tyle wznawianych przymierzy z JHWH.

W.

Ale było to wielkie odkrycie.Chociaż wielu naukowców dopatruje sie pierwowzoru Jahwe w kulcie egipskiego Atona,który na krótko wprowadził faraon Echnaton.

Rozwojem mózgu wymuszonym przez warunki zewnętrzne-odseparowanie Afryki Zach. od Wsch.,opuszczenie drzew i życie na sawannie,spożywanie mięsa itd.

Dlaczego zatem warunki zewnętrzne nie wymusiły ewolucji mózgu u karaluchów , które miały zdecydowanie więcej czasu od człowieka na rozwój umysłowości ?

Piotr

Co masz na myśli ?

Piotrze, czy na pewno znasz Boga Hebrajczyków JHWH? Boga żądającego ofiar ze wszystkiego co wartościowe z przedmiotów i życia zwierząt i ludzi? Boga jednym słowem zabijającego wszystkich których uważał za zbędnych lub jemu nie posłusznych? Boga tolerującego kazirodztwo, niewolnictwo oprócz własnego hołubionego narodu, homoseksualizm i pedofilię?

Jakżeś Ty czytał Stary Testament, przez filter?

W.

Ponieważ Bóg despotyczny, prowadzący silna ręką rozproszony, wierzący w różnych bożków Naród nomadów, był jedyna gwarancją utrzymania ich w posłuszeństwie. I tak było to bardzo trudne, stad tyle wznawianych przymierzy z JHWH.

W.

Żadna dyktatura , również religijna na dłuższą metę nie jest gwarancją utrzymania ludzi/wiernych w ryzach , zwróć uwagę , jak miłosierny , nieżyjący Jezus od 2000 lat jedna ludzi na całym świecie .

Piotrze, czy na pewno znasz Boga Hebrajczyków JHWH? Boga żądającego ofiar ze wszystkiego co wartościowe z przedmiotów i życia zwierząt i ludzi? Boga jednym słowem zabijającego wszystkich których uważał za zbędnych lub jemu nie posłusznych? Boga tolerującego kazirodztwo, niewolnictwo oprócz własnego hołubionego narodu, homoseksualizm i pedofilię?

Jakżeś Ty czytał Stary Testament, przez filter?

W.

Wiem , o czym piszesz , to również rodzi we mnie niepokój i wątpliwości !

homoseksualizm i pedofilię?

Co sugerujesz ?

Piotr

Ja widzę,że dzieli.Chrześcijan od Żydów itd.Jak Ci się wydaje czemu ówcześni Żydzi,którzy widzieli Jezusa i ich bezpośredni potomkowie nie uznali Jezusa za Mesjasza?Mam na myśli nie Apostołów ale ogół społeczeństwa.

Odpowiedź jest tylko jedna.Po prostu nim nie był.A prawdziwym twórcą chrześcijanstwa został św. Paweł,który spowodował oddzielenie sekty judeochrześcijan od Żydów.

Chodziło o zwierzęta z najbardziej rozwiniętym mózgiem czyli naczelne.

Ale coś lub ktoś musiał dać im początek .

Ja widzę,że dzieli.Chrześcijan od Żydów itd.Jak Ci się wydaje czemu ówcześni Żydzi,którzy widzieli Jezusa i ich bezpośredni potomkowie nie uznali Jezusa za Mesjasza?

Ponieważ Jezus nie obiecywał i nie dał Żydom wyzwolenia w teraźniejszym czasie , lecz mówił o przyszłym życiu , przyszłym czasie .

Piotr

Piotruś ja jestem bardzo cierpliwy i wyrozumiały, jednak proszę zdecyduj się: czy mówimy o JHWH ST, czy o ewangelii głoszonej przez Chrystusa? Czy Ty nie widzisz przestrzeni czasów tych dwu zjawisk?

Ty na prawdę postrzegasz pisma greckie, aramejskie, torę, ST stworzony przez średniowieczny KK, ewangelie wczesnochrześcijańskie, ewangelie przyjęte przez Watykański KK i doktrynę KK jako jedność.

To są zupełnie odmienne tematy!

Zdecyduj się i przestań mieszać. Co ma dzisiejszy KK do średniowiecza, ba nawet do okresu wojny? A co dopiero do czasów ST? Jak chcesz te wszystkie mity przekuć w jeden odnoszący się do współczesnego świata?

Tu leży cały problem ludzi dziś uważających się za wierzących! Nie wiedza w co wierzą!

Serdeczności Włodek.

Odpowiedź jest tylko jedna.Po prostu nim nie był.A prawdziwym twórcą chrześcijanstwa został św. Paweł,który spowodował oddzielenie sekty judeochrześcijan od Żydów.

Dlaczego w takim razie ap. Paweł uwierzył , że Jezus jest Synem Bożym ?

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.