Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD Pioneer PD-S505

Stef

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie sie zastanawiam, czy warto inwestowac w modyfikacje tego zrodelka, czy kupic cos nowego. Przyznam ze chcialbym do kompletu NAD 542, ale przyzwyczailem sie do transportu Pioneera. Prosze doradzcie mi, ewentualnie komu zlecic upgrade i do jakiej kwoty ma to sens. Dodam, ze mam go juz z 8 lat i nigdy mnie nie zawiodl.

https://www.audiostereo.pl/topic/10482-tuning-cd-pioneer-pd-s505/

Z innych firm tuningujących CD sprawdź jeszcze warszawskiego Neela. Dzwoniłem kiedyś do nich z pytaniem o tuning. Od razu mówią co mozna zmienić w danym odtwarzaczu, na co i za ile. Bardzo dobry kontakt i "kawa na ławę".

Powodzenia

Czy ktos z Was ma moze schemat tego Pioneera? Moznaby rzucic okiem i w ogole stwierdzic, czy ten tuning ma sens, czy lepiej zainteresowac sie innym modelem. Wiadomo, ze modyfikacje maja swoje ograniczenia, a koszt poniesionych wydatkow moze siegnac ceny nowego egzepmlarza, rownie dobrego co ten, po tuningu.

Schemat jest na elektrodzie - niestety słabej jakości.

Na dzieńdobry można:

1. Pokombinować ze wzmacniaczem operacyjnym na wyjściu (wstawić precyzyjną podstawkę i na próbę jakiegoś BB)

2. Wywalić tranzystory od mutingu

3. Wstawić lepsze elektrolity wyjściowe i zbocznikować jakimś MKP np 1uF

4. Wstawić lepsze i większej pojemności elektrolity w zasilaniu + odsprzęgające MKT

5. Dorobić Master Clocka - rozwiązanie jakie jest w Pioneerze może mieć sporego jittera.

6. Wytłumić i dociążyć obudowę.

Zerknij też na:

www.gregaudio.republika.pl tu jest wiele pomysłów odnośnie Pioneera

Polecam także www.dcaudio.kgb.pl znajdziesz tu też wiele ciekawostek odnośnie modyfikacji odtwarzaczy.

pozdrawiam

PDS505 uchodził za bardzo wdzięczny klocek do tuningu - był nawet oficjalnie sprzedawany w Angli po modyfikacji z nazwą Precission, stanowiąc wedłuch HiFiChoice alternatywę dla odtwarzaczy pokroju Arcama Alpha 8.

opteron: Jesli tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest napisane, ze Wadia korzysta z mechanizmu Pioniera 505, to mozna przypuszczac, ze to rozwiazanie kontrukcyjne Pioneera, z pewnoscia nie Sony i nie Philips.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze faktycznie zostan przy tym co masz, tylko troche dopiescic i heja !!!

Swoją droga, zamowilem dla siebie taki docisk plyty (cos jak stable platter, tylko ze z zeliwa i dla mechanizmu CD94V5), bedzie dociskac plyte na calej powierzchni co spowoduje zniwelowanie wachan plyt (szegolnie tych dziadowskich), nie wiem na kiedy mi to koles zrobi, ale cykne fotke jak juz wszystko zmontuje do kupy no i jesli mi to wyjdzie "yacotaco" :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

darkul nie pomyslalem o tym, w sumie sam docisk standardowy jaki tam jest, jest z metalu, docisk odbywa sie poprzez scisk namagnesowanych powierzchni, miedzy nimi plyty CD. To jak to jest, czemu zeliwo bedzie niedobre? Podobnie jest w VRDS teac-a, cala plyta jest nakryta duzym kulkiem zeliwnym.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Naim tez dawal taki badziewny kapsel co potrafil wpadac do srodka..

Robia jak robia..i tyle..

Pomysl ...ty masz dociazyc tylko plyte...a tak dodajesz element magnetyczny ktory ma wplyw po przez przemagnesowanie dosc znaczny na prace glowki optyki..a raczej jej sterownika....

postaw dwa magnesy obok siebie jeden duzy a drugi maly ...ktory z wiekrza sila przyciaga....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.