Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie PCB u Chińczyków.

januss73

Rekomendowane odpowiedzi

Obserwuje po cichu wątek i ciekawi mnie jak to sie rozwinie. Przy okazji gratuluje odwagi do bycia pionierem, serio :)

Dla reszty mniej odwaznych podam ciekawostke - firma Merkar - wydaje sie byc i dobra i tania. Popatrzcie co dzis znalazlem -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plytki elegancki, a kosztowaly grosze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

El sueño de la razón produce monstruos.

plytki elegancki, a kosztowaly grosze.

Tak się wydaje. Tylko to bardzo mała płytka, jednostronna i bez sitodruku, czyli najtańsze co może być. Moje porównanie dotyczy również tej firmy :)

Merkar to raczej najlepsza firma robiąca pcb w Polsce stosunek jakość -cena , detal . Troszkę można się doczepić do warstwy opisowej na niektórych partiach , po za tym perfekcyjnie zrobione .

Jeszce drobna uwaga co do tego linku na elektrodę z pierwszej strony od JarkaC,

Dawno temu właśnie z tego linku wybrałem firmę do zrobienia pierwszych pcb do E-407 i jakościowo była to totalna klapa - żenada . Po prostu ktoś komuś robił reklamę właśnie w tym linku , tylko już nie pamiętam jak się nazywała ta niby zachwalana firma.

Jak wyglądały te pcb to parę osób z tego forum zobaczyło na własne oczy .

Troszkę można się doczepić do warstwy opisowej na niektórych partiach

Nie wiem czy to masz na myśli, ale jest tu pewien haczyk. Jeśli firma przyjmie plik np brd z eagle, przerobi go na gerbera, tekst opisu się powiększy, w każdym razie wydłuży i może np włazić na pady. Dlatego lepiej samemu zrobić gerbery i poustawiać napisy tak żeby już w gerberze były ok.

Jeszcze co do tego linku na elektrodę od kolegi tomq88. Dziwi mnie trochę brak choć jednego małego elektrolita do filtracji zasilania tego procka. Za to ma chłopak dobry aparat :)

Merkar to raczej najlepsza firma robiąca pcb w Polsce stosunek jakość -cena , detal .

Nie widziałeś PCB z Technoservice-u. ;)

Soldermaski nie można nożem zdrapać, nie bardzo nawet chce się rysować, ale to może tylko wyroby dla automotive są tak robione.

A ja do w/w firm miałbym tylko jedną uwagę. Olewają drobnych klientów.

Miałem ostatnio małą płytkę do zrobienia. Podsyłam projekt w PDF…

No i tu marudzenie, że nie taki format, że proponują program Eagle (moim zdaniem gniot) że kolory nie takie. W końcu, że trzeba zrobić lustrzane odbicie (znają Eagle, a nie potrafią odwrócić grafiki?), potem, że trzeba wrzucić napis (po ch*?)… zrobiłem więc napis, a na końcu gościu pisze, że z tego projektu nie da się zrobić płytki.

Tak wiec wyszukałem w necie jakiegoś amatora i zrobił mi tą płytką w jeden dzień i bez żadnych problemów. Jakoś dało się…

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Narzekasz. Robiłem płytki i w Merkarze i w Technoservisie, i potwierdzam, jakoś z Technoservice zawsze rewelacyjna, do tego nie boją się małych rastrów (nie wszyscy chcieli się podjąć wykonania płytek z małymi rastrami). A że marudzili na pdfa, no litości Eagle to gniot a pdf idealnym formatem do podsyłania do płytkarni jest. Wcale im się nie dziwię, nie wiadomo co z tym zrobić, co jest co, jaka to warstwa, skalowane toto czy nie. Pliki Eagla też są złym pomysłem żeby je wysyłać do zakładu bo różnie się to może skończyć. Tylko gerbery dają pewność że otrzyma się to co się zamawiało (przynajmniej w teorii), a wygenerowanie ich nie jest żadną wiedzą tajemną.

A że marudzili na pdfa, no litości Eagle to gniot a pdf idealnym formatem do podsyłania do płytkarni jest. Wcale im się nie dziwię, nie wiadomo co z tym zrobić...

No właśnie tego nie rozumiem. Podsyłam im plik graficzny w dużej rozdzielczości. Gif lub PDF. Tam już są zdefiniowane wymiary, ale dla pewności podaje im wymiary płytki i info, jaki to widok. No a oni grymaszą i nie wiedzą co z tym zrobić, a zrobić można tylko gotową płytkę :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Prosta sprawa, standardem przemysłowym dokumentacji przy produkcji płytek są pliki GERBER i EXCELLON.

I całe oprogramowanie do przygotowania produkcji bazuje na tego typu plikach.

Np jak przeprowadzić test minimalnych grubości ścieżek i odstępów w pliku PDF, jak powielić płytkę,

Trzeba pamiętać że proces produkcji różni się od tego domowego.

Płytki są produkowane w dużych arkuszach, wymagają powielenia płytki, marginesów, punktów bazowych, itd

Wymóg napisu na płytce wynika z prostej przyczyny, pozwala szybko określić czy stronę kliszy i niesie informację czy wzór jest w lustrzanym odbiciu czy nie.

Każde odstępstwo od standardu to dodatkowy nakład pracy i koszty.

Pozdrawiam

JarekC

No właśnie tego nie rozumiem. Podsyłam im plik graficzny w dużej rozdzielczości. Gif lub PDF. Tam już są zdefiniowane wymiary, ale dla pewności podaje im wymiary płytki i info, jaki to widok. No a oni grymaszą i nie wiedzą co z tym zrobić, a zrobić można tylko gotową płytkę :)

Nie mam zielonego pojęcia jak dokładnie przebiega proces wyceny PCB. Domyślam się jedynie, że z gerberów mogą sobie wygenerować dane, typu: dokładna powierzchnia płytki, ilość otworów, ewentualnych przelotek - zwykłe, ślepe. Czy jest frezowanie i jaka łączna powierzchnia tego frezowania itp. Każda zachcianka projektującego ma swoją pozycję w cenniku :) Dzięki tym danym mają podstawę do wyliczeń.

Ty swoim plikiem chciałeś im lekko przeorganizować robotę.

W sumie to mnie również zastanawia dlaczego nie wygenerowałeś gerberów. Kilka kliknięć więcej i nie byłoby problemu.

Pewnie zrobienie gerberów z pdf'a nie jest już takie proste. Nie wiem czy są narzędzia do utworzenia np pliku wierceń z pdf'a? Do tego wyizolować trzeba jeszcze pady, żeby zrobić ograniczenia dla maski lutowniczej.

Chłopak amator poprostu zrobił termotranswer i powiercił ręcznie, w co zakład nie będzie się bawił.

• 2 tygodnie później...

Zamówiłem płytki, jednak u innego producenta, bo był sporo tańszy. Nazywa się rea-pcb. Wstępnie obliczyłem sobie, że nawet jak zapłacę cło i podatek koszt będzie minimum 30% mniejszy jak u najtańszych polskich producentów, tyle, że ilość trochę większa. W poniedziałęk powinni zacząć produkcję (o ile dotrze przelew), Po jakimś tygodniu powinny być u mnie, no ale się okaże co się będzie na cle działo :)

I są jakieś wieści na temat zamówionych płytek?

Pozdrawiam

JarekC

• 2 tygodnie później...

Witam po przerwie.

Melduję, że płytki dotarły. Trwało to nieco dłużej trochę z mojej winy, trochę bo błąkały się gdzieś po cłach. Przebieg trasy jaką pokonały po przekroczeniu granicy polskiej jest dla mnie niezrozumiały :). Za radą kolegi kazałem napisać na liście przewozowym nazwę nie skróconą czyli "Printed circuit board sample" oraz dogadałem się że wpiszą cenę tylko za płytki bez dokumentacji, dzięki czemu vat, który jednak musiałem zapłacić był raczej symboliczny. Cła nie płaciłem. Co do jakości nie mam zastrzeżeń. Może jedynie opis mógł być nieco ostrzejszy, ale i tak jest dobrze czytelny. Podsumowując do Chińczyków nie mam zastrzeżeń, interes jest opłacalny przy nieco większych ilościach. W zasadzie po zapięciu kwestii dokumentacji PCB były gotowe po dwóch dniach roboczych, potem jeszcze było małe nieporozumienie bo w zamówieniu oznaczyłem omyłkowo jednostronną maskę, a zrobili wg dostarczonych gerberów dwustronną no i się chyba wystraszyli, że będę reklamował, czekali więc z wysyłką aż potwierdzę że jest ok :). Można więc liczyć, że bez perturbacji kurier zawita do drzwi po ok 10'u dniach od przelewu.

Tak trochę offtopowo

Jeśli koś chce aby jakaś firma zrobiła mu PCB z Grafiki, PDF-wa, etc to nie ma pojęcia o produkcji PCB (Nawet zielonego) myśli pewnie ze PCB robi się tak jak on to se robi w domciu z chlorku żelaza :)

Dobra ale do rzeczy

Powiedz teraz ile cie to kosztowało (wym PCB jakie warunki wykonania)

I porównaj do Jakieś Polskiej Firmy po cenach

I poprosił bym o fotki jak te PCB wyglądają :)

Tyle i tylko tyle :)

Jeśli koś chce aby jakaś firma zrobiła mu PCB z Grafiki, PDF-wa, etc to nie ma pojęcia o produkcji PCB (Nawet zielonego)

a muszę?

Mam projekt i chcę aby mi to wykonano... a jeśli nie to na drzewo.

0,25zł za centymetr kwadratowy

Profesjonaliści chcą drogo i stawiają wysokie wymagania, a przecież my jesteśmy amatorami...

No tak mi się wydaje.

są super. Lepsze od moich jakie wykonywałem 30 lat temu.

Dodam jeszcze, że moje 30 letnie urządzenia elektroniczne chodzą do dziś.

W między czasie urządzenia na profesjonalnych PCB szlag trafił :)

Płytki oczywiście dwustronne z metalizacją, standardowa zielona maska, biały opis jednostronny. Łącznie, tj. koszt płytek, wysyłka, Vat. wyszło nie całe 17Pln za komplet (ok 1dm2), dla porównania w satlandzie zapłaciłbym ok 50Pln za komplet, w merkarze jakieś 35zł.

Nie wiem co chcesz dojrzeć na zdjęciu? Jak dla mnie wygląda normalnie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak pisałem. Bez nieoczekiwanych wypadków od wykonania przelewu do dotarcia kuriera jakieś 10 dni. Pewnie nawet szybciej, ale zdaje mi się że gdzieś pomylili paczki :) U mnie wykonanie trwało 2 dni a potem....

Opole, Poland 06.09.2013 10:34 Klient nie był osiągalny przy pierwszej próbie. zostanie podjęta 2 próba doręczenia.

06.09.2013 5:45 W doręczeniu

06.09.2013 5:44 Skan przybycia

Krosniewice, Poland 06.09.2013 2:25 Skan wyjazdu

06.09.2013 0:46 Skan przybycia

Katowice, Poland 05.09.2013 20:53 Skan wyjazdu

05.09.2013 20:02 Skan przybycia

Ozarowice, Poland 05.09.2013 19:15 Skan wyjazdu

05.09.2013 17:49 Kontrola magazynu

05.09.2013 16:31 Przesyłka jest magazynowana do czasu zwolnienia przez agencję celną. / Zwolnione przez agencję celną. W transporcie

05.09.2013 12:56 Zarejestrowano w służbach celnych. przesyłka oczekuje na przegląd agencji celnej wymagany do zwolnienia. / Przesyłka przesłana do służb celnych oczekuje na ostateczne zwolnienie.

05.09.2013 12:56 Zarejestrowano w służbach celnych. przesyłka oczekuje na przegląd agencji celnej wymagany do zwolnienia. / Zwolnione przez agencję celną. W transporcie

05.09.2013 9:57 Skan importowy

Katowice, Poland 04.09.2013 14:19 Doręczono

Ozarowice, Poland 04.09.2013 11:16 Przesyłka jest magazynowana do czasu zwolnienia przez agencję celną.

Katowice, Poland 04.09.2013 6:27 Skan przybycia

Krosniewice, Poland 04.09.2013 2:43 Skan wyjazdu

Ozarowice, Poland 03.09.2013 20:32 Przesyłka oczekuje na zwolnienie przez służby celne. / Zwolnione przez agencję celną. W transporcie

Opole, Poland 03.09.2013 5:39 Skan przybycia

Krosniewice, Poland 03.09.2013 2:30 Skan wyjazdu

03.09.2013 0:56 Skan przybycia

Ozarowice, Poland 02.09.2013 23:11 Przesyłka oczekuje na zwolnienie przez służby celne.

02.09.2013 23:00 Przesyłka jest magazynowana do czasu zwolnienia przez agencję celną. / Zwolnione przez agencję celną. W transporcie

Katowice, Poland 02.09.2013 20:56 Skan wyjazdu

02.09.2013 19:20 Skan przybycia

Ostrava, Czech Republic 02.09.2013 18:00 Skan wyjazdu

02.09.2013 10:06 Podczas sortowania wystąpiło zd. wyjątkowe. Firma UPS podjęła odpow. kroki.

Ozarowice, Poland 02.09.2013 3:50 Skan przybycia

02.09.2013 3:47 Przesyłka jest magazynowana do czasu zwolnienia przez agencję celną.

Koeln, Germany 02.09.2013 1:35 Skan wyjazdu

Warsaw, Poland 30.08.2013 21:20 Skan wyjazdu

30.08.2013 18:59 Skan przybycia

Incheon, Korea, Republic of 30.08.2013 14:16 Skan wyjazdu

30.08.2013 7:30 Skan przybycia

Shanghai, China 30.08.2013 5:04 Skan wyjazdu

Shanghai, China 29.08.2013 22:30 Skan przybycia

Jiaxing, China 29.08.2013 21:30 Skan wyjazdu

29.08.2013 21:00 Skan nadania

China 28.08.2013 22:41 Zamówienie zostało przetworzone: Gotowe dla UPS

Dodam jeszcze że wysyłka jest bezstresowa. UPS załatwia wszystko na cle, dołącza kwit z cła za co ile zapłacili, dolicza jednak małą prowizję za odprawę. U mnie było to 12 złotych.

Oni wysyłają standardowo UPS-em, niezależnie od kwoty.

Co do kasy każdy może sprawdzić i porównać co mu się bardziej opłaca.

Ukryta Zawartość

Przy jakimś wspólnym zamówieniu gdzie rozbić można koszt wysyłki Chińczycy są bezkonkurencyjni. O komunikacji i układności nawet nie ma co gadać.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.