Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD za 10000zl

Deusjarek

Rekomendowane odpowiedzi

Adek45 ten twoj sub Definitive Technology Prosub1000 bez urazy ale on jest z plastiku z najgorszego materialu jaki moze byc do kolumn czy suba.Wiadomo jesli chodzi o jakosc to najlepsze jest drewno potem MDF,plyta wiorowa,sklejka i na koncu plastik.Z reszta czytalem zalozony twoj post 15 kwietnia 2013 i jakosc wcale zbytnio nie zachwalales tego swojego suba.pisales tez ze jak go dociazyles siadajac syna na subie to niby lepiej gral ale tylko probowales sie pocieszyc doszedles do takiego wniosku.Napisales w swoim temacie ze sub jest za lekki,pewnie ze jest jak jest z plastiku.

Tyle propozycji...

a ja powiem, że założyciel wątku powinien pójść do jakiegoś salonu i posłuchać 2-3 zestawów, aby wyrobić sobie jakiekolwiek zdanie, zweryfikować swoje oczekiwania oraz sygnaturę dźwięku jaką preferuje.

Jednemu wystarczy zestaw za 3 tyś innemu za 30tyś. będzie mało.

Przecież widać, że kolega Deusjarek jest całkiem nieogranięty bo szuka do wzmacniacza Yamahy kolumn Yamahy czy Harmana co by pasowały.

Tak na marginesie proponowanie BD za 2 tys przy budżecie 10tyś jest według mnie całkowita pomyłką, taki za 300-500 zł starczy. Jeśli będzie niedosyt w stereo to już trzeba dodatkowo CD szukać.

Ze swoje strony mogę polecić BD Panasonica, znam je w działaniu i są szybkie, warto uświadomić kolegę, ze niektóre potrafią wczytywać płyty kilkadziesiąt sekund.

Tak na marginesie proponowanie BD za 2 tys przy budżecie 10tyś jest według mnie całkowita pomyłką, taki za 300-500 zł starczy.

Zgadzam się w 100 procentach. "Zaoszczędzone" pieniążki dużo lepiej będzie dołożyć do innych elementów zestawu.

Emotiva a jak z serwisem tych "klocków" ?Próbowałem ściągnąc zza oceanu Velodyna EQ-MAX12 w bardzo dobrej cenie ale niestety nasi serwisanci się wypieli na coś zza granicy . I po ptakach . Wewnętrzna budowa wzmacniacza mocy robi wrażenie .

Kolego R99 zgodzę się z Tobą , że jeśli chodzi o proponowane przez Ciebie Emotivy opłacałoby się je sprowadzic pod warunkiem serwisu w kraju , fakt , o wiele lepsze rozwiązanie jeśli chodzi o jakośc dźwięku niż amplituner . Wszystko zależy od decyzji założyciela tematu .

Serwis mogę opisać . Poważna awaria i przez miesiąc przepychanka między producentami kto jest winny. Dwóch polskich dystrybutorów i Emotiva. Przyczyny jednoznacznie i sprawcy jednoznacznie nie znaleziono. Wymieniłem dwa elementy toru co załatwiło sprawę. Z tym że jeden Polski dystrybutor nawet nie pytając o co chodziło a tylko podałem rodzaj usterki od razu stwierdził że naprawa nie gwarancyjna i podał kwotę /1500zł, ostatecznie dali rabat i zostało 1000zł. , Drugi podał milion wyjaśnień i skasował za wymianę klocka. Różnica coś ok takiej jak bym odsprzedał klocek i dołożył do wyższego modelu. Emo początkowo nie kwapiło się , ale rozumiem bo nikt nie podał jednoznacznego winnego, choć w pewnym momencie też byłem na nich zły. Myślałem że oleją temat. Trochę to trwało ale na koniec założyli że wina może być po ich stronie i na własny koszt wysłali płytę główną procesora. Od decyzji po trzech dniach w domu. W sumie do nikogo nie mogłem mieć jednoznacznie pretensji ale na nieodpłatną wymianę zdecydowała się tylko Emotiva.

Serwis Emotivy tak jak już kilka razy pisałem generalnie nie jest problemem. W razie problemu opisujemy sprawę, oni analizują i odpisują, jak stwierdzą wadę przysyłają części zamienne. Ten sprzęt ma budowę modułową więc nie ma problemu z wymianą części, tak jak napisał Risto, przysyłają całą płytkę, wymieniamy i po sprawie.

Należy tez dodać, że ich produkty mają 5 letnią gwarancję, chyba nikt w Polsce na elektronikę tyle nie daje.

Niedogodnością jest to, że trzeba znać angielski lub mieć kogoś kto nam pomoże w opisaniu problemów.

Ważniejszą sprawą jest to, że kupujemy sprzęt w ciemno i może nam nie przypasować.

Adek nie porównuj sprawy z Velodynem, pewnie w Polsce istnieje serwis utrzymywany przez Polskiego dystrybutora i nie ma obowiązku serwisować sprzętu z innej dystrybucji.

Omen pewnie ze pojade do salonu,ale po to zalozylem ten temat zeby mniej wiecej wiedziec co kupie.Poslucham kilka zestawow i wtedy porownam je.Jesli juz to do amplitunera,a kolumny yamaha,harman co podalem to chcialem sie upewnic czy bylyby dobre.Moze z kolumnami yamaha masz racje,ale kolumny harman ludzie zachwalaja czytalem na forach czy opinie.A co do BD A1020 to wybralem go bo czyta b.duzo formatow plyt w tym SACD i plikow.Amplituner i BD to ja bede mial 5-10lat,wiec chce kupic taki aby mi posluzyl.Gdybym mial za np 2lata wymieniac BD to kupilbym za ta kwote co podales.

BD A1020 kosztuje 1850 zł, przy budżecie 10tyś na całość to nie ma sensu. Tanie BD też czytają większość formatów, a co do SCAD czy jest Ci potrzebne ? Ile masz takich płyt ?

Kiedyś też się zastanawiałem nad zakupem OPPO, ale po długich rozważaniach stwierdziłem, że to bezcelowe.

BD to ja bede mial 5-10lat,wiec chce kupic taki aby mi posluzyl

Tego nie możesz wiedzieć, bo wejdzie nowa technologia i będziesz zmieniał, albo ci padnie, patrząc na dzisiejszą produkcję to całkiem możliwe.

Lepiej wziąć tani BD i dokupić odtwarzacz plików i do niego duży dysk.

Generalnie moim zdaniem trudno cokolwiek doradzać jak nie wiadomo jakie brzmienie preferujesz.

Daj sobie całkowicie spokój z systemem 9.1, 7,1 Ci starczy poza tym moim zdaniem dobre 5.1 lepsze niż kiepskie 7.1.

Do yamahy RX-A1020 i BD-A1020 jaki wzmacniacz i jakie kolumny 7.1,lub 7.2 zeby to dobrze wspolgralo

Po co Ci system 7.2 ? Oczywiście, że można wstawić 2 suby, ale masz na to budżet ? Lepiej kup jeden dobry.

Posłuchaj w salonie co dane suby potrafią starając się nie słuchać sprzedawców. Sub sam w sobie jest trudnym zagadnieniem.

Deusjarek

Stereo:

Paradigm Studio 60v5 6200

Rotel RA-12 3000

Kino:

MARANTZ SR 5007 2600

Paradigm monitor 3v7 1800

Paradigm Atom monitor 1200

PARADIGM DSP3100 1800

Dowolne Blu-Ray 500

Całość wychodzi około 17100, ale można zapytać sprzedawcy czy nie mają w promocji starszych modeli serii monitor w niższej cenie. Amplituner również może być inny byle miał wyjście pre out. Może jakiś rabat przy takim zakupie itp....

Na zestawie stereo bym nie oszczędzał.

Gdybym był na Twoim miejscu kupiłbym tak jak powyżej. Wybór należy do Ciebie.

Obawiam się, że z tego doradztwa nic nie będzie, trzeci dzień padają ciekawe marki, gotowe systemy, ludzie się produkują, dystrybutorzy cisną leżaki magazynowe, a gość dalej coś mamrocze "harman, yamaha, jbl" jakby ktoś mu obuchem w łeb dał.

Obawiam się, że wysyp gimnazjalistów poszukujących hi-endowych kin domowych postępuje. Niedawno był tu już jeden, co szukał wzmacniacza za 6 tys a nie wiedział, jakie ma kolumny i źródło.

Moze z kolumnami yamaha masz racje,ale kolumny harman ludzie zachwalaja czytalem na forach czy opinie.

Możesz coś więcej napisać o "kolumnach harman" bo tej pory o takowych nie słyszałem, za wyjątkiem tych dołączanych do tzw. zestawów z jednego pudełka.

Obawiam się, że z tego doradztwa nic nie będzie, trzeci dzień padają ciekawe marki, gotowe systemy, ludzie się produkują, dystrybutorzy cisną leżaki magazynowe, a gość dalej coś mamrocze "harman, yamaha, jbl" jakby ktoś mu obuchem w łeb dał.

Obawiam się, że wysyp gimnazjalistów poszukujących hi-endowych kin domowych postępuje. Niedawno był tu już jeden, co szukał wzmacniacza za 6 tys a nie wiedział, jakie ma kolumny i źródło.

Również mam takie wrażenie. To jest mój ostatni wpis w tym temacie.

Pozdrawiam.

To moje 1 KD,nie chodzi mi o to ze dobre,tylko o to ze jeszcze zadnego nie mialem,dlatego nie wiem o KD zbyt wiele.Wasze propozycje naprade sa niezle np.Rafko_Dystrybucja co podal Indiana Line Diva 5.1 za 7800zl to sa bardzo dobre kolumny.Niedawno w internecie znalazlem ze najlepsze i najdrozsze kolumny to Paradigm,Wharfedale,Monacor,Dali,Canton,Koda,Tannoy,Kef,ale tez Yamaha i JBL.Wczesniej oprocz tych 2 ostatnich nie wiedzialem ze sa takie kolumny i dlatego interesowaly mnie te ostatnie.Teraz gdy pare waszych propozycji przeczytalem to juz wiem ze nie ma co sobie JBL czy np harmanem zawracac glowy.Zanim zalozylem ten temat to czytalem wasze forum i prawie zawsze polecaliscie te zestawy co mi bo sa najlepsze.

Adek45 ten twoj sub Definitive Technology Prosub1000 bez urazy ale on jest z plastiku z najgorszego materialu jaki moze byc do kolumn czy suba.Wiadomo jesli chodzi o jakosc to najlepsze jest drewno potem MDF,plyta wiorowa,sklejka i na koncu plastik.Z reszta czytalem zalozony twoj post 15 kwietnia 2013 i jakosc wcale zbytnio nie zachwalales tego swojego suba.pisales tez ze jak go dociazyles siadajac syna na subie to niby lepiej gral ale tylko probowales sie pocieszyc doszedles do takiego wniosku.Napisales w swoim temacie ze sub jest za lekki,pewnie ze jest jak jest z plastiku.

Słuchałeś go ? Bo ja go mam kolego a nawet gdyby był zrobiony z plastiku to jestem pod wielkim wrażeniem opanownia technologii obróbki plastiku i zrobienia z niego zaj..ego suba ,

widac , że kolego czytałes tylko pierwszą stronę kiedy to faktycznie wieszałem psy na nim , wynikało to z tego , że wcześniej ( kilka lat temu ) nasłuchałem się konstrukcji kilkukrotnie droższych ( i to jest właśnie to co robi większośc ludzi "stąd" nasłucha się konstrukcji Hi-End-owych i żadne inne nie istnieją , nie grają , nie ma ich , nie są brane pod uwagę ) i tak mi się spodobało "kopnięcie po klacie" i "masowanie bebechów" o spadających obrazach ze ścian nie wspomnę i "podskakujących fotelach" i utkwiło w pamieci , że takie miałem oczekiwania od suba , którego kupiłem , gdybyś czytał do końca to byś się przekonał jak jest teraz , a ostatnio po odsłuchu Paradigma DSP 3200 ( zreszta też opisanym w tamtym temacie ) uświadomiłem sobie , że mam bardzo dobrego suba i wiesz co mam w du..ie z jakiego materiału jest zrobiony najważniejsze , że świetnie gra a Ty jak Cię stac wywalaj nawet 5 tysiecy lub więcej na suba Twoja kasa nie moja , chciałem tylko pomóc , ale widac , że im bardziej człowiek się stara tym bardziej Cie oleawją , podałem kilka zestawów w których każda z części jest w rozsądnej cenie z naciskiem na lepsze kolumy i dobrego suba w przystępnej cenie ale chyba jesteś nastepnym , który wpadł w sidła "audiofilizmu" ,

stało się tak jak pisałem wcześniej : zaczyna się wydziwianie , dla audiofila nawet 100 tys ( sto ) będzie za mało na sprzęt a może nawet na same kolumny ,

niesłuchałeś żadnej z proponowanych kolumn a od razu je skreślasz i podajesz proponowane przez innych ogólnikowo , markami bez modeli , których też nie słuchałeś , sam nie wiesz czego chcesz ,

kolego kolumny mają grac dla Ciebie , u Ciebie w domu nie u Jarka czy Staszka , R99 czy mczaj-a , Tobie ma podejśc ich dźwięk i to tym powinieneś sie kierowac a nie opiniami ludzi , fakt , ludzie moga nakierowac co wziąc pod uwagę ,

np.Rafko_Dystrybucja co podal Indiana Line Diva 5.1 za 7800zl to sa bardzo dobre kolumny

bardzo dobre bo co , bo dużo kosztują czy wyglądają ładnie , wytłumacz co wg Ciebie znaczy określenie bardzo dobre kolumny ,

Niedawno w internecie znalazlem ze najlepsze i najdrozsze kolumny to Paradigm,Wharfedale,Monacor,Dali,Canton,Koda,Tannoy,Kef,ale tez Yamaha i JBL.

kolego nie rozśmieszaj Wharfedale ,Koda najdroższe , w każdej marce znajdzie się seria Hi-Endu w której są bardzo bardzo drogie kolumny za które można dom kupic ale Koda czy Wharfedale jak tak to zobacz z ciekawości na cenę kolumn Sonus Faber , Thiel , Cabasse , Chario Academy , B&W serii 800 , Adam-Audio Tensor , Focal Utopia , Audio Physic , Harbeth , Triangle Magellan , Spendor , Xavian , Elac Line 500 , Klipsch Palladium , no np. te , chyba starczy , to są drogie kolumny a czy dobre , słuchałem ( nie wszystkich ) kilku najtańszych z podanych choc szkoda , że nie wszystkich nie tych za kilkadziesiąt tysięcy i nie każdy dźwięk mi podszedł , słuchałem swego czasu elektrostatów Martina Logana , nie pamiętam modelu , było to za granicą kilka lat temu ale ponad godzine delektowałem sie detalicznością , stereofonią, głębią dźwięku wydobywającego się z takich cienkich kolumn razem z młodymi ludźmi którzy je chcieli kupic , mistrzostwo świata ale tam podchodzą do klienta nie jak do intruza jak to w niektórych naszych salonach . Wszystkie kolumny są dobre , zależy na jakiego klienta natrafią i z jakimi preferencjami i wcale nie muszą kosztowac kilka lub kilkadziesiąt tysięcy żeby "podeszły" .

Rafko_Dystrybucja co podal Indiana Line Diva 5.1 za 7800zl

to teraz Cie nie rozumiem , na kino chciałeś wydac 10-15 tys a na same kolumny zaproponowane przez Rafko D chciałbyś wydac prawie 8 tys, to jakiej jakości będzie reszta sprzetu , postepujesz dokładnie tak jak napisałem wcześniej i jak mój kolega , który poprosił mnie o doradzenie zestawu do 4 tys i gdy podałem mu jakieś trzy wyskoczył do mnie , że znalazł zestaw za siedem ? O co chodzi . Nikt do tej pory nie podał konkretnego wzmaka do stereo a czy te podane przeze mnie są kiepskie , myslę , że nie ale pewnie za tanie co?. Bardzo kuszącą propozycję zarzucił R99 z prockiem i końcówką mocy . Im dłużej się zastanawiasz tym bardziej nie będziesz wiedział co wziąc bo mogą byc coraz to nowe propozycje i tak wkoło Macieja . Twoja decyzja.

AMEN

Powodzenia

Wybieram propozycje R99 po przeczytaniu opisu jego zestawu jestem,teraz wybiore sie do salonu i poslucham je.Audiofilem nie jestem,a ten sprzet Rafko_Dystrybucja ze jest dobry,ale za drogi a R99 bedzie w sam raz jak dla mnie.Jeszcze raz dzieki i sorry za zamieszanie,chcialem niewiadomo jaki sprzet,a przeciez ten R99 w zupelnosci wystarczy.

A co z resztą , można wiedziec czy to Twoja słodka tajemnica .

Niepotrzebnie próbowałem odświerzyc kilka starych tematów (bo teraz ludzie się nakręca niepotrzebnie) , żebyś mógł poczytac .

Jestem dorosly,zadny tam gimnazjalista,przechwalacie sie bo siedzicie w tym temacie nie od dzis,a ja dopiero tydzien temu zaczalem sie interesowac zestawem KD,dopiero jak poczytalem na roznych forach to cos tam wiem,a wczesniej kompletnie sie nie znalem na tym.Wcale mnie nie wystraszyliscie ale nie chce zawracac wam glowy.

Deusjarek - widzę że już wybrałeś ale dorzucę tu moja skromną propozycję tyle że z rynku SH - Tobie może się nie przyda ale będzie dla potomnych.

A mianowicie : Primare SPA 20/21 (3-3,5k pln), BD Oppo 83 SE/93/95 (1,5-2k pln), front Dali 850 (2-2,5k pln), rear Dali 450 (1,5-2k pln).

Sub nie będzie specjalnie potrzebny. Miałem taki zestaw (inny BD player) i zapewniam że daje radę. Po dokupieniu jakiegoś przyzwoitego cd'ka i w stereo nie ma się czego wstydzić - nie ma co porównywać do wszelakiej maści amplitunerów obojętnie z jakiej półki. Zaraz pewnie ktoś napisze że to jakieś szroty ale niejeden po odsłuchu zmienił by zdanie. Problem tylko taki że nie odsłuchasz tego teraz w żadnym salonie...

Omen pewnie ze pojade do salonu,ale po to zalozylem ten temat zeby mniej wiecej wiedziec co kupie.Poslucham kilka zestawow i wtedy porownam je.Jesli juz to do amplitunera,a kolumny yamaha,harman co podalem to chcialem sie upewnic czy bylyby dobre.Moze z kolumnami yamaha masz racje,ale kolumny harman ludzie zachwalaja czytalem na forach czy opinie.A co do BD A1020 to wybralem go bo czyta b.duzo formatow plyt w tym SACD i plikow.Amplituner i BD to ja bede mial 5-10lat,wiec chce kupic taki aby mi posluzyl.Gdybym mial za np 2lata wymieniac BD to kupilbym za ta kwote co podales.

I to jest najlepsza mysl - odsluch...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Z suba Paradigm zrezygnowałbym chyba , że lubisz długo wybrzmiewający bas zresztą myślę , że odsłuch wszystko załatwi .

Kolego deusjarek masz kilka tematów na forum , które postanowiłem odświerzyc ( w sensie dodac wpis żeby zostały przeniesione na początek listy tematów gdzieś z głębi ) żebys mógł poczytac jeszcze i przegladnąc propozycje .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.