Skocz do zawartości
IGNORED

REIMYO czyli muzyka ponad wszystko :)

Rekomendowane odpowiedzi

Patrz Papageno jaki Ci Magnepan podesłał typ... genialny Masaaki Suzuki. Zastanawiam się czy bardziej cenię kantaty naszego samuraja czy Gardinera. Suzuki ma teraz nowy skład, odświeżył go zaraz przed masakrą tsunami w 2011 roku. Było mi dane zobaczyć i wysłuchać Mass in B minor w kaplicy uniwersyteckiej w Valparaiso w stanie Indiana. Było bardzo dobrze, chociaż poziom brzmienia w pierwszej części był dyskusyjny. W drugiej części chór się poprzestawiał i już było super - wielka dystynkcja, rytmiczna perfekcja i dokładność. Koncert ten chyba na zawsze pozostanie w mojej pamięci...

Parker's Mood

Słuchałem kantat Masaaki 5,6,9,12 i z tych najbardziej podobała mi się 5

http://www.bach-cantatas.com/Pic-Rec-BIG/Suzuki-C05a[bIS-CD].jpg

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kupowałem kiedyś kantaty BCJ jak wściekły, tak samo jak i wydania Soli Deo Gloria - Gardinera... i wysłuchałem może kilkanaście, żeby mieć porównanie i jako świąteczną tradycję. Praktycznie co rok, czy to na Wielkanoc, Boże Narodzenie, Szczepana, Nowy Rok i odpowiednio kilka dni przed i po świętach, słucham kantat w wykonaniu Monteverdi Choir i BCJ. Taka moja mała tradycja... w dni powszednie roku nie odczuwam potrzeby słuchania tych klimatów... '-) Wydania Soli Deo Gloria są bezkonkurecyjne jeżeli chodzi o projekt okładki... takie XRCD, tylko kilka razy lepiej.

Cieszę się. Naprawdę

...ale z czego się cieszysz...???

Parker's Mood

Na dzień dobry rewelacyjny popis na basie mojego ulubieńca Briana Bromberga. Panowie tej gry trzeba posłuchać i

zobaczyć ciekawych technik gry, naprawdę warto.

http://www.youtube.com/watch?v=oG50lsVfGeY

Ten amatorski filmik został nagrany przez jednego z widzów tego festiwalu.W 6 minucie gry słychać kapitalny numer

Beatelsów ' Come together ' Brian Bromberg został nominowany do nagrody Grammy.

Edytowane przez Magnepan
Gość papageno

(Konto usunięte)

He, he, he, he. Z rozpędu kupiłem ostatnią płytę Bromberga. Se poleży.

Ja też zaproponuję coś na kontrabas:

http://www.youtube.com/watch?v=BgTH_R3kCRU

http://www.youtube.com/watch?v=XHE1VQfmvvQ

Albo odrobina ślicznego Haydna. Kto tak ładnie dmie?

Edytowane przez papageno

Ooo, Skalkottas! Nie spodziewałem się w tym wątku tego nazwiska - ogromny plus i kolejka dla Ciebie, bo to moim zdaniem nienależycie jeszcze doceniany kompozytor.

He, he, he, he. Z rozpędu kupiłem ostatnią płytę Bromberga. Se poleży.

Papageno, najlepsze z akustycznym basem to ' Wood ' i ' Wood 2 ' i płyta poświecona Jackowi Pastoriusowi.

1.  

•  

[*]

Edytowane przez Magnepan

No tak, "Wood" i 1 i 2,to najfajniejsze rzeczy Bromberga,a "Come Together" najbardziej efektowny kawałek,dobry do sprawdzania możliwości systemu.

Ale jakoś Bromberga odstawiłem jakiś czas temu :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Stefek, jeśli chcemy przetestować sprzęt warto zaopatrzyć się również w płytę Orlando Cachaito Lopeza,

kubańskiego basisty z Buena Vista Social Club - piekne brzmenie i dobra gra Orlando.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Ja proponuję testować za pomocą Borodin Quartet. Zwłaszcza gdy grają Beethovena. Klamoty muszą oddać atmosferę utworu. Jeśli czujesz, że jesteś w samym sercu muzyki to dobrze, jeśli gdzieś obok - to nie. Chyba przestanę się boczyć na beethovenowskie kwartety smyczkowe ;))

Papageno, jak słuchamy niemieckich kompozytorów to posłuchaj doskonałego barytonu - bassu , jednego z najlepszych

ostatnimi czasy Thomasa Quasthoffa - zdobywcę Grammy za wykonanie Bachowskich Cantat.

51fazcsHjNL._AA160_.jpg Absolutna Rewelacja.Pozycja MUST HAVE.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Zbliża się 200 rocznica urodzin Giuseppe Verdiego a na forum cisza. Ruchu wydawniczego też za dużego nie widzę. Koniec opery nastał widocznie. Wypatrzyłem dwie składanki, Netrebko i Kaufmanna. Jeszcze Piotr Beczała.

Borodin Quartet. Super. Działają nieprzerwanie od bodaj 1945.

Edytowane przez papageno

papageno

Ten box Beethovena już dodałem do koszyka ;)

Magnepan

Wreszcie wrzucasz coś co mi się podoba ;).

U mnie trzy płytki się kręcą :

W ramach uzupełniania płytoteki z wydawnictwa Not Two

Lucas Niggli i Peter Conradin

Kolejny duet to Witold Oleszak i Roger Turner z Multikulti

I trzecia płyta,muzyka z filmu "Dom zły" Mikołaja Trzaski,doskonała rzecz.

post-4406-0-34963000-1379005059.jpg

post-4406-0-05140600-1379005084_thumb.jpg

post-4406-0-29830800-1379005127_thumb.jpg

Edytowane przez stefek

Wszystkie trzy płyty to lekko odjazdowe "sprawy",świetne realizacje :).

Magnepan porzucił ciemną stronę mocy i dał się poznać z innej strony.

Może będę z niego jeszcze ludzie :)

Gość papageno

(Konto usunięte)

A u mnie teraz Lamenti i Anne Sofie von Otter. Co za poruszająca muzyka! Dopiero teraz, na kompletnym systemie Combaka, dostrzegam jej nieskończone piękno. Musica Antiqua Koln i Reinhard Goebel.

papageno

Czy Borodin Quartet,to można ich wszystkie płyty brać w ciemno,czy zdarzają się jakieś wpadki?

Jest kilka pozycji na allegro,i zastanawiam się ;)

Gość papageno

(Konto usunięte)

Wpadki zapewne zdzarzają się, ja się nie natknąłem. Lepiej jednak posłuchać przed zakupem. Na szczęście jest YT ;)

http://www.haluch.com.pl/kwartet-borodina.html

Koledzy, od wczoraj nic się nie dzieje w wątku Reimyo a muzycznie to już totalna posucha............

Papageno,chyba zostanę Twoim doradcą i senseiem również w dziedzinie muzyki klasycznej a sądziłem że mogłoby być odwrotnie. Na razie ten krótki wpis a wieczorem powyciągam muzyczne ' działa ' z moich zasobów płytowych aby

podnieść muzyczną jakość tego wątku. Pozdrawiam tych dobrze słyszących.

Koledzy, od wczoraj nic się nie dzieje w wątku Reimyo a muzycznie to już totalna posucha............

Papageno,chyba zostanę Twoim doradcą i senseiem również w dziedzinie muzyki klasycznej a sądziłem że mogłoby być odwrotnie. Na razie ten krótki wpis a wieczorem powyciągam muzyczne ' działa ' z moich zasobów płytowych aby

podnieść muzyczną jakość tego wątku. Pozdrawiam tych dobrze słyszących.

Lepiej byś sprawdził,co dzieje się w Twoich muzycznych wątkach,i tam starał się być muzycznym senseiem.

Tu wolałbym byś zanadto się nie rozpędzał :)

Tutaj ludzie słuchają przede wszystkim muzyki,w zaciszu swoich domostw,a nie siedzą bez przerwy przed komputerem :)

ECC 802 S Gold. 80 zł szt. Jak ta cena ma się do ceny przedwzmacniacza?

W jakim sensie pytasz?

Że lampa za tania do tego preampu?

Wymieniłeś na taką samą?

Edytowane przez stefek

Gość papageno

(Konto usunięte)

Pytam raczej sam siebie. Zaczynam prowadzić samorozmowy, to zły objaw. Pan Kiuchi w swojej łaskawości przysłał mi komplet lamp, więc z wymianą nie było problemu. Teraz uzupełnię zapas.

W przygotowaniu kolejny box Decca Sound 2 The Analoque Years. Jeśli będzie równie dobry, jak pierwszy, to czeka nas niezwykła uczta. Już wrzuciłem do koszyka zamówienie.

Nie musisz się pytać ;).

Zdążyłem sprawdzić inne lampy,teoretycznie dużo lepsze,i oczywiście dużo droższe.

Żadne nie grały lepiej w tym preampie niż te zastosowane przez Pana Kazuo :).

Oczywiście można się pytać,dlaczego te,a nie inne,do tego jeszcze JJ,nie uchodzące za jakieś wybitne.

Odpowiedź jest jedna:

Bo TE TU grają najlepiej :).

P.S.

Co do tego boxu to jest ten 50-płytowy?

Edytowane przez stefek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.