Skocz do zawartości
IGNORED

REIMYO czyli muzyka ponad wszystko :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papageno

(Konto usunięte)

Wracam do samplera DHM. Hildegarda von Bingen. Celestial Hierarchy (88765468642). Tytuł oczywisty. Mnie porusza wykonawstwo: wyzwolenie z okowów katolicyzmu. Kobiecość tak kobieca, że dech zapiera. Sami oceńcie.

papageno

Rewelacja,ruszyłem od razu do sklepu ;)

http://www.youtube.com/watch?v=8yXJ0MDTI4Q

post-4406-0-11552000-1385154546_thumb.jpg

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Użytkownicy+

Wiem, Stefku. Niech Ci się przyśni Matka Joanna od Aniołów.

Najlepsza płyta Stańki (dla mnie), poza Leosią.

Wiem, większość woli Litanie...

Niech Ci się przyśni Matka Joanna od Aniołów.

Coś mi się tam śniło,choć nie wiem czy to była Matka Joanna,być może Joanna ;).

Film i klimat w filmie fantastyczny,jak gdzieś widzę powtórkę to zawsze oglądam z przyjemnością :).

Najlepsza płyta Stańki (dla mnie), poza Leosią.

Wiem, większość woli Litanie...

Ja Litanii nie stawiam aż tak wysoko,choć wiem,że płyta znakomita,ale wolę inne.

Właśnie Leosię,Joannę,w ogóle uważam,że trio Stenson,Jormin i Oxley to chyba najlepsze co się Stańce mogło przydarzyć.

A najczęsciej słuchaną płytą Stańki od kilku lat pozostają niezmiennie "Korozje".

Ja na ogół słucham naprzemiennie "TWET", "Music '81", "C.O.C.X", "Matkę Joannę", "Balladynę", "Balladynę" (muzyka do spektaklu), "Leosię" i "From The Green Hill". Czasami też "Roberto Zucco". "Litania" jest świetna, ale jakoś nie wracam do niej.

Film i klimat w filmie fantastyczny, jak gdzieś widzę powtórkę to zawsze oglądam z przyjemnością :)

Kiedyś rozmawiałem ze Stańką o tym filmie i o tej płycie i powiedział, że był pod wrażeniem szczególnie roli Voita, ale też całego nastroju tego obrazu. W takim duchu - tzn. oczarowany klimatem - nagrywał tę płytę. Inny film Kawalerowicza, który poraża klimatem, to "Pociąg". A stamtąd, jak wiadomo, pochodzi ballada śpiewana przez Wandę Warską (no i Kurylewicz!):

http://www.youtube.com/watch?v=KVHr-flYfvU&sns=em

A w oryginale to był Artie Shaw:

Edytowane przez SzuB

Czasami też "Roberto Zucco".

No właśnie tę także lubię.

Inny film Kawalerowicza, który poraża klimatem, to "Pociąg". A stamtąd, jak wiadomo, pochodzi ballada śpiewana przez Wandę Warską (no i Kurylewicz!):

Tak jest,niedawno oglądałem po raz nie wiem już który,w dalszym ciągu niesamowity.

Utwór inspirowany wokalizą Wandy Warskiej...

I jeszcze coś fajnego na sobotę

http://www.youtube.com/watch?v=3GkB22-Vfn8

Dzień dobry wszystkim i niewiemniewiem... co do Zendegi Zibast. Nie bierze mnie ta muzyka i mam wrażenie, że to przegląd szkolnych zespołów w domu kultury... Jakiś taki dziwny feel... gitarzysta sprawia wrażenie spiętego i prawie w ogóle nieoddychającego... Wybacz moja duszyczko, ale nie podoba mi się ten kawałek... to jest smędzenie. Z góry przepraszam za swoje zachowanie....

Parker's Mood

nie podoba mi się ten kawałek... to jest smędzenie

Marku dzień dobry.

Ja widocznie lubię takie smędzenia :).

Ostatni ECM to też smędzenie,ale za to bardzo mi się podoba.

http://www.youtube.com/watch?v=p2O1VgAGaf4

post-4406-0-14736400-1385213787_thumb.jpg

... ale nie pogniewałeś się... i to się ceni! Szkoda, że nie dodałeś w cytacie natychmiastowych przeprosin mych. Dostałem kilka nowych płyt i jedna z nich, to wydanie jubileuszowe na pięćdziesięciolecie Mercury Jazz: 'The Max Roach 4 plays Charlie Parker'. Jeżeli znacie i macie na stanie, to chciałbym zapytać jak płytka brzmi na Waszych systemach...???

Parker's Mood

.. ale nie pogniewałeś się... i to się ceni!

Marku,wszak tutaj nikt na nikogo się nie pogniewa :).

Możemy się spierać,możemy się różnić,przecież nie może się nam podobać zawsze to samo ;).

Mercury Jazz: 'The Max Roach 4 plays Charlie Parker'. Jeżeli znacie i macie na stanie, to chciałbym zapytać jak płytka brzmi na Waszych systemach...???

Nie mam tego niestety.

Z gniewaniem różnie bywa...

Wczoraj jechałem przez Gniew, ale jakoś się nie udzieliło:)

Nawiasem w reklamie miasta jest napisane "Opanuj Gniew"". Dwuznaczne, ale ciekawe i zachęcające.

Gniew sobie daruję, bo na kogo się tu dąsać, ale za to będę "kapryśny":)

Też dwuznacznie, ale teraz w kontekście tzw. "Kaprysów" Pietro Locatelliego."L' Arte Violino".

Niedawno nabyty http://www.ccd.pl/ , jednak dopiero dziś przesłuchałem cały mini box/Dynamic 3 CD

http://www.ccd.pl/larte-del-violino-12-violin-concertos-with-24-capricci-reale-concerto-p4177/

Mało znam Locatelliego, jednak zaczyna mnie wciągać i co..?! Ano.., korci aby zapełnić koszyk!:)

Mam zamówioną te pozycjęhttp://www.ccd.pl/larte-del-violino-p182194/ , ale coś mi nos podpowiada, że na tym nie poprzestanę, więc lepiej zamówić więcej.

A tak w ogóle, to Dobry Wieczór, :)

Dobry wieczór.

piano

Zapełnianie koszyka w internetowych sklepach płytowych to zaiste cudowne uczucie :)

Znam uczucie jeszcze wyższe - ich odsłuchiwanie:)

Tak nawiasem, to muszę się panować, bo łatwo wpaść w uzależnienie.

Teraz jestem na etapie " o krok od uzależnienia", choć, tak po prawdzie, to już pierwsze stadium.

Jeszcze kontroluje, bo dziś w Centrum Handlowym czekałem na ślubną, mając tuż obok Empik.

Kusiło, kusiło, ale dałem radę:) Nie wszedłem:))

Z drugiej str, to w Empikach już prawie nic nie ma z CD, ale gdyby był wybór, to nie wiem czy byłbym taki kozak i wytrzymał, aby nie wejść.

W Warszawie tylko w Empiku na Marszałkowskiej są jeszcze pełne półki płyt CD.

Jazzu trochę,ale klasyki w dalszym ciągu mnóstwo.

W 3mieście, a ściślej w Gdyńskim Empiku i w Rumi, zostały jakieś marginalne wydania.Jest ich tak mało, że aby nie wyglądało na puste półki, to "zapychają" więcej tych samych CD:)

Historia zatacza koło, bo kiedyś na półkach stawiano więcej tych samych produktów, aby nie wyglądało na bidę:)

Edytowane przez piano

"Stacjonarnie" kupuję bardzo rzadko,w zasadzie pozostał już tylko internet,chociaż zdarzają niespodzianki właśnie w Empiku.

Nadchodzą niezłe czasy dla małych sklepów/komisów płytowych, sklepów prowadzonych przez pasjonatów. Dobry wybór, fajne miejsca, cenowa konkurencja z amazonem... nic tylko się cieszyć. Rynek niszowy, ale dobre sklepy powinne przetrwać... i nieżle prosperować.

Parker's Mood

U mnie, ostatnie Empikowskie zakupy, to B.Stenson "Goodbye"Gdy byłem z tydzień temu w Gdańskim oddziale to też kicha - półki puste jak za komuny.W "Rozrywce/POP" i wykonawcach polskich jeszcze , jeszcze, ale Jazz i Klasyka,

Dziś, gdy kusiło mnie, aby wejść, to myślę - po co?

Edytowane przez piano

Nadchodzą niezłe czasy dla małych sklepów/komisów płytowych, sklepów prowadzonych przez pasjonatów. Dobry wybór, fajne miejsca, cenowa konkurencja z amazonem... nic tylko się cieszyć. Rynek niszowy, ale dobre sklepy powinne przetrwać... i nieżle prosperować.

U nas to już tylko nieliczne wyjątki,ale dobrze,że jeszcze są.

U was to co innego :).

Mają te sklepiki swój własny świat i klimat, to prawda. Wczoraj byłem w jednym z nich; znalazłem klasyczne oryginały i parę genialnych nowości. Kupno z internetu jest jak dla mnie martwe i pozbawione feelu... no chyba, że na coś konkretnie poluję i wiem dokładnie co mi potrzeba. Dodatkową zaletą kupowania w takich sklepach jest opcja zwrotu płytki jak się nie spodoba... zawsze można przyjść i wymienić na coś innego, no i najważniejsza rzecz, to obcowanie z tytułami, o których nigdy nie słyszałem, a wydają się być bardzo interesujące.

Parker's Mood

w takich małych sklepach z klasyką nie będzie dobrze bo za dużo tego wychodzi a i melomanów jak na lekarstwo. Rock pop to jeszcze w MM można też kupić.

Pamiętam czasy sklepu Vivart w Gdańsku jak jeszcze w dwóch miejscach byli a potem tylko na św Ducha. Ale i Francuz też popłynął.

piano - co Cię ze Straussa interesuje? Jedna płyta czy raczej więcej?

Edytowane przez zn21

Sklepy się specjalizują... w jednym dominuje klasyka, w innym rock, jeszcze w innym jazz, awangarda/free, muzyka współczesna... w zależności od preferencji właściciela. Dzielą się one jeszcze na takie z przewagą CD lub samymi CD, z przewagą winylu lub też mieszane... z netu też zamawiam wybrane pozycje... czasami długo czekam na rozsądną cenę.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Dzień dobry.

"Muzyka, cokolwiek by mówić, nie jest językiem zrozumiałym ogólnie, konieczny jest łuk słowa, by strzała dźwięku mogła wniknąć do wszystkich serc"

Romain Rolland.

Johann Strauss Fruhlingsstimme. Carlos Kleiber.

Dobry!

"Melodia – jedyna forma muzyki; bez melodii muzyka niemożebna, a muzyka i melodia nierozłączne" - Richard Wagner

http://www.youtube.com/watch?v=jaw1Pyhd0WQ&sns=em

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.