Skocz do zawartości
IGNORED

REIMYO czyli muzyka ponad wszystko :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Szkoda,świetny wioślarz

A z innej beczki zakupiłem Remembering Nina&Abbey.Słucham drugi raz jest OK, ale powiem Ci stefek,że chyba wiem co mi nie pasuje u Panny Skrzypek-głos:)jak posłuchałem wersje Strange Fruit, którą śpiewa na tym albumie, dotarło do mnie,że w jej głosie nie ma żaru, magii, takiej bezkresnej mocy jaką ma C Wilson.Płyta gra ale Aga na niej jest tylko obecna, natomiast sidemani świetni!

Szkoda,świetny wioślarz

A z innej beczki zakupiłem Remembering Nina&Abbey.Słucham drugi raz jest OK, ale powiem Ci stefek,że chyba wiem co mi nie pasuje u Panny Skrzypek-głos:)jak posłuchałem wersje Strange Fruit, którą śpiewa na tym albumie, dotarło do mnie,że w jej głosie nie ma żaru, magii, takiej bezkresnej mocy jaką ma C Wilson.Płyta gra ale Aga na niej jest tylko obecna, natomiast sidemani świetni!

To przynajmniej temat masz zamknięty :).

Ten program na żywo brzmi znakomicie.

No,ale co Cassandra,to Cassandra,zawsze znakomita,zresztą mam jej wszystkie płyty.

Słyszałem ją także na żywo,rewelacja.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość jamówię

(Konto usunięte)

To przynajmniej temat masz zamknięty :).

Ten program na żywo brzmi znakomicie.

No,ale co Cassandra,to Cassandra,zawsze znakomita,zresztą mam jej wszystkie płyty.

Słyszałem ją także na żywo,rewelacja.

http://www.youtube.com/watch?v=HEBNde0mgts

Też mam Cassandrę w komplecie, jest to moja ukochana Diva Jazzu, na żywo widziałem ją w Kongresowej,akustyka taka sobie ale koncert ....

Czekam na Palladium zobaczymy co z Agą dalej:)

Lampa w torze musi być,jak nie w końcówce,to chociaż w pre :).

Wtedy Pani Anna brzmi magicznie.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Dobry wieczór.

Przepis na super płytę:

1. Nośnik Platinum SHM

2. "Wypalanie" Blu-spec CD2

3. Obróbka elektroniczna: XRCD24 lub K2HD.

I to by było na tyle.

Edytowane przez papageno

Dobry wieczór.

Przepis na super płytę:

1. Nośnik Platinum SHM

2. "Wypalanie" Blu-spec CD2

3. Obróbka elektroniczna: XRCD24 lub K2HD.

I to by było na tyle.

Czyżby jakaś nowa dostawa? :)

A co sądzisz o tym:

post-4406-0-92622200-1387055106_thumb.jpg

post-4406-0-87656600-1387055113.jpg

Czyżby jakaś nowa dostawa? :)

A co sądzisz o tym:

Co do oper to box z Esoterica jest świetny jeśli chodzi o wartość muzyczną. Ta Traviata i Cyrulik Sewilski to jedne z lepszych wykonań.

>> Papageno

Poznajesz? Dopiero teraz znalazłem czas na Twój prezent dla mnie. Dzięki. Szkoda, że nie dałeś mi szansy, aby zaprezentować Tobie co ma do zaoferowania stary poczciwy analog. A płytka Obywatela GC jak nówka, trzeba się wsłuchiwać by wyłapać lekkie pyknięcia. Powoli będę mył i wrzucał na talerz kolejne krążki. A trochę się zejdzie bo dobre 3 setki placków.

pozdr.

post-12283-0-63093200-1387061242_thumb.jpg

Edytowane przez umka

A co sądzisz o tym:

Czyli o operach... Bierz i już, jak lubisz oczywiście słuchać oper z systemów audio. Włożysz papcie, założysz cylinder albo perukę, zapalisz w kominku, lampkę wina... i czad na całego. Moja panna kocha opery i ma taką szajbę, że czasami leci i do Nowego Jorku jak ją coś napadnie...a mnie znowu naciąga na Traviatę, którą chicagowska Opera House właśnie przedstawia do 20 bm. Na żywo, to oczywiście inna jazda, bo opera, to oprócz muzyki, też i jak najbardziej, scenografia, charakteryzacja, kostiumy i gra aktorska. Na żywo nawet lubię i jest fan, chociaż i tak wolę tysiąc razy jazz w podłym prymitywnym klubie niż te wszystkie peruki i bonanzę na scenie... ale cóż się nie robi dla ukochanej.

http://www.youtube.com/watch?v=Qo6XReu4c5w&feature=player_embedded&list=PL1eATWg8PnDTprcQtrg0nw9K1QwdJPkcp

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=t6J-pcsRl_k&list=PL1eATWg8PnDTprcQtrg0nw9K1QwdJPkcp

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

>> Stefek. Carlos Kleiber to Geniusz a Jego Traviata to Absolut.

>> Umka. To nie tak. To sobie nie dałem szansy. Dlaczego? Długo by o tym mówić. Natomiast przekazanie Tobie tych płyt ma dla mnie rangę symbolu.

>>MarkN. Opera w domu ma jedną niewątpliwą zaletę. Zamykam oczy i to ja staję się kreatorem tego najcudowniejszego teatru.

Bierz i już, jak lubisz oczywiście słuchać oper z systemów audio.

Jak nie ma wyjścia,to trzeba w domu,niektóre mam także na Blu rayu więc można oglądać i słuchać :).

Co do oper to box z Esoterica jest świetny jeśli chodzi o wartość muzyczną. Ta Traviata i Cyrulik Sewilski to jedne z lepszych wykonań.

To trzeba pisać list do Mikołaja,może jeszcze zdąży :).

Jak nie ma wyjścia,to trzeba w domu,niektóre mam także na Blu rayu więc można oglądać i słuchać :).

No właśnie, z gotowym obrazem, opery ogląda się i słucha z, powiedziałbym, lepszym czy też wartościowszym wrażeniem, chociaż może słowa "lepszym i wartościowszym..." są żle użyte, ale nic innego na szybko do głowy mi nie przyszło... Można też, jak Papageno zasugerował, tylko słuchać i kierować się własną wyobrażnią... która to jak wiadomo czyni cuda, bo cała dobra muzyka, to przecież przede wszystkim wyobrażnia.

To trzeba pisać list do Mikołaja,może jeszcze zdąży :).

A propos Mikołaja, to będzie on występował w chicagowskim Constellation w duecie z Timem Daisy na początku lutego przyszłego roku.

http://www.constellation-chicago.com/event/438965-mikolaj-trzaska-tim-daisy-duo-chicago/

Parker's Mood

No właśnie, z gotowym obrazem, opery ogląda się i słucha z, powiedziałbym, lepszym czy też wartościowszym wrażeniem

To prawda,ostatnio własnie najpierw posłuchałem "La Boheme", a potem obejrzałem w TV,bardziej emocjonująco było jednak z obrazem.

A propos Mikołaja, to będzie on występował w chicagowskim Constellation w duecie z Timem Daisy na początku lutego przyszłego roku.

Ale fajnie,lubię tego Mikołaja :).

A Tim Daisy bardzo mi podchodzi,mam płyty z jego udziałem,chętnie bym posłuchał na żywo.

post-4406-0-70170500-1387118148_thumb.jpg

post-4406-0-98460900-1387118155_thumb.jpg

Gość papageno

(Konto usunięte)

La Boheme koniecznie jako film Roberta Dornhelma. Weryzm 100 procentowy. Dla mnie najlepsze wykonanie tej opery.

Mój ulubiony Figaro

I to też mój ulubiony Figaro

Edytowane przez papageno

papageno

Dzięki,świetne rzeczy,akurat eksploruję te tematy :).

Ostatnio także dostałem paczuszkę,a w niej kilka pięknych płyt.

Przede wszystkim z Hildegardą polecaną przez Ciebie wcześniej.

Jedna płyta,gdzie tylko piano przecudnej urody muzyka.

Jak to warto być grzecznym przez cały rok :).

Dotarł chyba już ostatni brakujący ważny box Milesa w mojej kolekcji,zima więc może się rozpoczynać :).

post-4406-0-65153700-1387267925_thumb.jpg

Gość papageno

(Konto usunięte)

Wytwórnia Passacaille to dobra wytwórnia. Można posłuchać np. Johanna Davida Heinichena Galant Court Music w wykonaniu Il Fondamento i nie będzie to czas stracony. Albo La Voce del Violoncello i Elinor Frey.

Wytwórnia Passacaille to dobra wytwórnia. Można posłuchać np. Johanna Davida Heinichena Galant Court Music w wykonaniu Il Fondamento i nie będzie to czas stracony. Albo La Voce del Violoncello i Elinor Frey.

La Voce del Voloncello oczywiście mam :),wszak wiolonczela jest instrumentem przewodnim u mnie od kilku miesięcy :).

Pierwszej płyty nie znam,ale postaram się zapoznać ;).

Gość papageno

(Konto usunięte)

Warto poznać twórczość Heinichena Johanna Davida. Mattheson mówił, że to jeden z 3 niemieckich wielkich H (Haendel, Heinichen, Hasse) a inny ówczesny krytyk określał go mianem niemieckiego Rameau. Nadto przyjaźnił się z J.S. Bachem. Z tych Bachów.

Niech słodko zabrzmi obój miłosny:

http://www.youtube.com/watch?v=OnsfnU0a13s

Niech słodko zabrzmi obój miłosny:

Bardzo ładne,i słodkie :).

Wczoraj Staszek Soyka dał fantastyczny koncert w Łomiankach.

Nie zabrakło największych przebojów,ale był także czas dla Niemena i Agnieszki Osieckiej.

Momentami wzruszająco,momentami bardzo wesoło,"współpraca" z publicznością znakomita.

Po koncercie jak zwykle artysta znalazł czas dla fanów.

http://www.youtube.com/watch?v=zSJRXBWX03s

post-4406-0-22603500-1387280917_thumb.jpg

Ze złości vibrafon,

A ja na gwiazdkę wibrafonu nie zamawiałem :).

papageno - płyty pod Bruggenem już dotarły? jak wrażenia?

Il Fondamento nagrał koncerty obojowe CPE Bacha oczywiście w wytwórni Passacaille, to jest chyba najfajniej nagrana płyta tej orkiestry i pod względem technicznym i artystycznym. Warto ją mieć w swoich zbiorach.

post-23533-0-07515200-1387300354.jpg

Gość papageno

(Konto usunięte)

Dostałem w tym tygodniu ok. 25 płyt. C.P.E w drodze. Il Fondamento rudymentarne. Zn21, masz rację, trzeba mieć.

Gdybym - jak większość narzekających - miał długi, świąteczny weekend, podelektowałbym się. Ale będę pracował, albowiem bez pracy nie ma... płyt. Dotarł Zelenka pod dyrekcją Luksa - f e n o m e n a l n e. Istotnie, ten dyrygent potrafi zagrać Dismasa. Jest i Albinoni i mnóstwo innych.

Teraz gra Art Farmer i Jim Hall - Big Blues. Płyta piękna, jak każda, którą zamawiam, he, he, he.

http://www.youtube.com/watch?v=ZQxbAoKC6YE

A w tle vibrafon, a jakże!

P.S. Czy muszę dodawać, że większośc płyt to Blu-spec 1 lub 2 i SHM?

Edytowane przez papageno

Czy muszę dodawać, że większośc płyt to Blu-spec 1 lub 2 i SHM?

Musisz :).

Opisz jak u siebie odbierasz różnice między tymi nośnikami.

Trudno może być także o wibrafonie ;).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.