Skocz do zawartości
IGNORED

Chciałem posmakować lampy. Kupiłem i ...

Melepeta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ludzie przestńcie słuchać lamp, tranzystorów,etc. i zacznijcie w końcu słuchać muzyki albo czeka Was Nerwica Audiofilska.

Zgadza się co mówisz. Tylko że często zapominamy o celu jakim jest muzyka, a skupiamy na środku jakim jest sprzęt. Ludzie słuchają w kółko jednego nagrania, porównuja, zmieniają kable i inne takie, stanowiąc że muzyka jest środkiem do słuchania sprzętu, a ten bez muzyki jest bezużyteczny.

Mogę Panowie tylko przyklasnąć , co czynię...brawo!

Pozdrówko.

Gość

(Konto usunięte)

Problem nie zawsze ale najczęściej leży w niedopasowaniu głośników do wzmacniacza.

...i "polskim mitem", że wszystkie budżetowe głosniki sa łatwe do napędzenia...

• 2 miesiące później...

Wczoraj podłączyłem listwę Gigawatt PF-1 na jakimś kablu DIY i szczęka mi opadła. Nie spodziewałem się aż takiej poprawy dźwięku. Wcześniej Omak był podłączony bezpośrednio do gniazdka.

Kolumny też już mam od tygodnia nowe. To DIY na Seas L18 RNX/P i Morel MDT 30S.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

• 3 miesiące później...

Parę dni temu Omak dostał lepsze gniazda RCA. Oryginalne to zwykłe blaszane jak w Diorze. Zastosowałem Amphenole. A od nich poprowadziłem sygnał do selektora źródeł, drabinki rezystorowej i dalej do lamp srebrnymi przewodami w teflonie. Efekt jest znaczący. Oczywiście na plus.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Jednym słowem cały czas postęp. No i świetnie gratuluję!

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 3 tygodnie później...

Od dwóch godzin słucham nowych V.A.L M30. Jak mogłem tak długo błądzić i słuchać zestawu pasywnego?:) Czuję się jak syn marnotrawny... Nawet Polskie Radio 3 brzmi niepowtarzalnie. Napiszę więcej jak się wygrzeją i trochę je osłucham.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24615-0-86753100-1429645281_thumb.jpg

post-24615-0-23096300-1429645288_thumb.jpg

post-24615-0-07449300-1429645302_thumb.jpg

post-24615-0-96532800-1429645321_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dopiero dziś podłączyłem kolumny pod CD. Kolumny kupiłem z kilku powodów:

1. Są aktywne, a takie chciałem.

2. Są to wzmacniacze lampowe klasy A, o takich marzyłem, ale 2k zł na sam wzmacniacz lampowy nie mogłem przeznaczyć.

3. Według recenzji Pana Pacuły grają jak ich odpowiedniki z Europy za 12k zł:) Ngidy nie dałbym tyle za audio, chyba, żebym miał:)

4. Mam kolumny dopasowane do wzmacniacza i odwrotnie:)

5. Trafiła się okazja i wolna gotówka.

Więc tak. wokale w porównaniu do Kody Harmony K2000B Lepsze. Tony wysokie również. Baz też mnie zadziwił, ale kody miały go więcej i bardziej zwarty. Podobają się żonie:)

Myślę, że u mnie się marnują bo nie widzę jakiejś przepaści jakościowej do poprzednich kolumn. Zapewne będą to kolumny docelowe ze względu na wygląd:)

Muszę kupić jeszcze CocktailAudio x10 i wtedy zobaczę czy ta pogoń za coraz droższym sprzętem to nie jest ściema:)

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.