Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza za około 400zł

Helterskelter

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim witam wszystkich, ponieważ jest to mój pierwszy post na forum.

Od jakiegoś czasu planuje złożyć swój pierwszy zestaw stereo. Nigdy wcześniej nie miałem żadnych kolumn ani wzmacniacza, zawsze słuchałem na słuchawkach. Trzy miesiące temu postanowiłem, że sobie coś kupię, bo lubię słuchać muzyki w dobrej jakości co wcale nie oznacza, że nigdy wcześniej nie słyszałem żadnych zestawów stereo. Kolumn jeszcze nie kupiłem, ale wybór padł na Tannoy m2. Spodobało mi się ich brzmienie. Problem jest ze wzmacniaczem. Szperałem po różnych forach i wybrałem kilka modeli.

-Yamaha AX-700 podobno dobry wzmacniacz.

-Yamaha A-760

-Technics su-7700

-Technics su-8080

-Sony TA-F550ES

-Sony TA-F570ES

Z góry dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj tutaj.

Pozdrawiam )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

A może inaczej.

Nie wiem gdzie mieszkasz ale proponuję żebyś pochodził troszeczkę po sklepach popytał i posłuchał. Zestawów wzmacniacz kolumny. Na pewno nabierzesz jakiegoś doświadczenia. Ja na początek proponowałbym coś ze stajni Nada to są zazwyczaj bezpieczne, dobre i muzykalne wzmacniacze w swojej klasie cenowej im wyższy model tym lepiej. Są też w przyszłości odsprzedawalne. Ale uważaj na alle... niektóre wysokie egzemplarze przywiezione z UK są mocno wysłużone tak więc najlepiej przed kupnem obejrzeć i posłuchać.

Tylko jedna sprawa jeśli mieszkasz w Warszawie nie polecam sklepu na Alei Krakowskiej tam siedzi banda malkontentów dla których nawet lampa el84 jest bardzo bardzo rzadko spotykana a nawet jest to coś egzotycznego dla nich. ogólnie rzecz biorąc tam niczego się nie dowiesz i będziesz musiał zapłacić za odsłuch.

Pozdrawiam,

Paweł

Och przepraszam pomyliłem się o jedno zero wydawało mi się że chodzi o 4000. Jednak to nie zmienia faktu że można i takiego Nada znaleźć ale to będzie trochę trudniejsze.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Kolumny będę miał jakoś pod koniec września od znajomego. Przeczytałem cały temat, który podesłał notoryczny i wychodzi, że dobre są NADY, Cambridge Audio i Rotele. Szczerze mówiąc takie średnie mam zaufanie do takich wzmacniaczy, bo ich środek wygląda strasznie krucho w porównaniu do np. su-8080.

Dajcie już spokój z tymi Nadami CA.przecież to lipa straszna.

C320 , 320BEE fabryczny jest kiepski.

Mała modyfikacja i spokojnie możesz iść z nim do sklepu i stawiać wśród najlepszych wzmacniaczy za 3-4kzł .

I to jest fenomen akurat tych i tylko TYCH modeli firmy NAD.

Wystarczy poczytać w klubie NADa :)

To trzeba Tobie jeszcze fotki wklejać ?

C320 i C320BEE to wzmacniacze firmy NAD .

W rozsądnej cenie jest tylko jeden poprawnie grający wzmacniacz Technicsa - SUA 900MKII przy czym i on jest gorszy od C320 , C320BEE po modzie a jest droższy.

Chodziło mi o to, że nie tylko Ty polecałeś NADa czy też Rotela. Po prostu źle się wyraziłem.

W rozsądnej cenie jest tylko jeden poprawnie grający wzmacniacz Technicsa - SUA 900MKII przy czym i on jest gorszy od C320 , C320BEE po modzie a jest droższy.

Z tego co wiem to Technics w latach 70 robił dobre wzmacniacz, później już niekoniecznie.

Dajcie już spokój z tymi Nadami CA.przecież to lipa straszna.

Na przykład CA A500 też lipa ? Naprawdę?

To co konkretnie polecacie do 400zł, bo sam NAD czy Rotel niewiele mi mówi.

W takim razie przed tobą jest jeszcze sporo lektury .......

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Czasem na Allegro w okolicach 500 zl można natknąc się na Musical Fidelity A -1, Ty chciałbyś za 400 zł hmm. Musiałbyś od czegoś zacząć,a chyba lepiej zacząć od tych, których propozycje już tutaj padły.

Pewnie posłuchasz kilka miesięcy i zapragniesz czegoś lepszego, zatem Nad-a, Rotela łatwiej odsprzedasz niż Technicsa.

Podają Ci propozycje wzmacniaczy, które zdobyły uznanie ale Ty nadal brniesz. Jak masz ciągle wątpliwości, to poczekaj na te kolumny, pożycz od kogos jakiś wzmacniacz, podepnij go u siebie i sam dokonasz wyboru. ))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Kolego Helterskelter kup sobie sony ta-f555es/mk2 ew ta-f444es mk2 i będziesz w 100% zadowolony. Dźwięk jaki z siebie wydaje jest pod kazdym względem lepszy od wyzej wymienionych ponadto jest delikatnie rozjasniony i w duzej mierze przeźroczysty i z pewnością fajnie się zgra z tannoy'ami a kosztuje max 500zł

kupi cokolwiek i będzie wniebowzięty, musi zrobić tylko ten pierwszy krok....

Nie jestem, aż tak zielony słyszałem już kilka wzmacniaczy, ale nigdy u siebie. Kiedyś u kolegi porównywaliśmy Rotela Ra-971 do yamahy a-960, Rotel nie miał żadnych szans, dlatego teraz nie wierze w te małe chudziutkie wzmacniacze. Wole coś co widać na pierwszy rzut oka, że to jest kawał sprzętu i to musi grać.

Kolego Helterskelter kup sobie sony ta-f555es/mk2 ew ta-f444es mk2 i będziesz w 100% zadowolony. Dźwięk jaki z siebie wydaje jest pod kazdym względem lepszy od wyzej wymienionych ponadto jest delikatnie rozjasniony i w duzej mierze przeźroczysty i z pewnością fajnie się zgra z tannoy'ami a kosztuje max 500zł

Zastanawiałem się nad tymi wzmakami, ale 555es pojawia się bardzo rzadko, a 444es nie wiem czy będzie lepszy od konkurencji.

dlatego teraz nie wierze w te małe chudziutkie wzmacniacze. Wole coś co widać na pierwszy rzut oka, że to jest kawał sprzętu i to musi grać

często bywa na odwrót:)

555es jest za 600zł i nie ma wzięcia, być może gość puści za 500zł i masz gwarancje na miesiąc!! 444es bez mk2 nie będzie lepszy

Za 450zł bym się zastanowił wynika to z tego, że najzwyczajniej w świecie nie mam więcej pieniędzy.

Podają Ci propozycje wzmacniaczy, które zdobyły uznanie ale Ty nadal brniesz. Jak masz ciągle wątpliwości, to poczekaj na te kolumny, pożycz od kogos jakiś wzmacniacz, podepnij go u siebie i sam dokonasz wyboru. ))

Notoryczny wcześniej nie zauważyłem Twojego postu. W sumie masz racje. Kolumny będę miał od dobrego znajomego, który wymienia Tannoye na nowe Monitor Audio bx2. Znajomy kupi te kolumny po wypłacie czyli jakoś pod koniec września. Dzisiaj jadę na placyk ze starą elektronika na sprzedaż, zobaczymy może będzie coś ciekawego.

Kiedyś u kolegi porównywaliśmy Rotela Ra-971 do yamahy a-960, Rotel nie miał żadnych szans,

Akurat ten model Rotelowi totalnie się nie udał. Gdybyś miał możliwość posłuchania RA-980BX lub nawet RA-930 zdanie miałbyś zgoła inne.

Tylko, że 980bx wykracza poza mój budżet. Poszedłem na ten targ z myślą o możliwości kupna wzmacniacza, a wróciłem z kolumnami :D. Zobaczyłem jak jakiś młody gość sprzedawał Tannoye Mercury MK II, mówił mi, że jest to starsza wersja m2. Obejrzałem te kolumny, podłączył je na krótko zobaczyłem, że działają i wziąłem. Ogółem są trochę zaniedbane. Na razie nie mam kabli i wzmacniacza, żeby je podpiąć i zobaczyć jak grają. Jak się uda to jutro wpadnie do mnie znajomy z m2 i wzmacniaczem to zrobimy małe porównanie, która wersja jest lepsza. Kolumny wyglądają tak. Ktoś coś wie na ich temat?

7268-tan_mercury_mkII_2.JPG

Tylko, że 980bx wykracza poza mój budżet.

Ja rozumiem, ale warto zaoszczędzić i zaczekać. Oceniając tego Rotela to tak jakbyś oceniał Toyotę Celicę gdy tylko przejechałeś się raz Yarisem.

Ja rozumiem, ale warto zaoszczędzić i zaczekać. Oceniając tego Rotela to tak jakbyś oceniał Toyotę Celicę gdy tylko przejechałeś się raz Yarisem.

Dobra, a do ilu musiałbym dozbierać, żeby kupić 980bx lub 930? Oczywiście tak, żeby nie przepłacić. Wczoraj prawie cały dzień porównywałem ze znajomym Tannoy m2 do MKII. Ogólnie lepsze wrażenie na nas zrobiły MKII, średnica zdecydowanie na plus, bas mniejszy, ale bardziej punktowy. Góra bardzo podobnie gra w obu kolumnach, ale w MKII jest trochę spokojniej. Stereofonia również na plus w MKII, dźwięk się od nich bardziej odrywał. Ogólnie starsza wersja ma bardziej przyjemne brzmienie, gitara, perkusja i saksofon świetnie na nich brzmią. szkoda tylko, że dostałem je w słabym stanie i bez maskownic. Także od teraz szukam wzmacniacza nie do m2, a do MKII.

RA-930AX dostaniesz za +,- 400 zł, w tej cenie best buy z używanych wzmacniaczy.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

rotel 980bx czy arcam alpha 9 tak z ciekawości?

ze względu na barwę chyba arcam

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Widzę, że już nikt nie chce się udzielać. Przez ostatnie dni trochę czytałem klub Rotela i chyba się zdecyduje na RA-930, bo 980 jest za drogi. A co jeżeli chodzi o źródło dźwięku? Rozważałem takie opcje: gramofon, CD, karta dźwiękowa. Po dłuższych przemyśleniach gramofon raczej odpada, ze względu na ceny płyt winylowych (nawet po 300zł). Teraz zostaje CD vs karta. Budżet na źródło to powiedzmy też około 400zł. Z tego co wyczytałem w sieci to jeden pies co kupie, bo dźwięk będzie identyczny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.