Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze głośników, oraz karty muzycznej (lub czegoś w podobnym typie)

Luke90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na wstępie zaznaczam, że jestem kompletnie zielony w temacie audio. Między innymi dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc i doradztwo w wyborze odpowiedniego sprzętu dla mojej osoby.

Na co dzień korzystam z laptopa do słuchania muzyki. Odtwarzam ją niestety ze zintegrowanej karty dźwiękowej oraz wbudowanych głośników. Postanowiłem w końcu to zmienić.

Chciałbym kupić przede wszystkim dobre głośniki do maksymalnej kwoty 500zł (byłoby miło, gdyby znalazły się jednak tańsze ;-). Nie wiem niestety, jaki ma to być zestaw. Z początku tkwiłem przy 5.1, ale trochę poczytałem i zdałem sobie sprawę, że większa liczba głośników nie oznacza lepszego dźwięku (eureka!).

Głośniki będą umiejscowione w pokoju 3,7mx4m (14,8m2), odtwarzać muzykę głównie z gatunku rock/metal, służyć ogólnie rzecz biorąc do wszystkiego - z naciskiem jednak na wspomnianą wcześniej muzykę w formacie "mp3".

Interesuje mnie jak najwyższa jakość dźwięku w tej cenie. Dobry bass i inne tego typu "pierdoły".

Z głośników 5.1 sporo dobrego wyczytałem na temat modeli 5050 v2 oraz 6000 - Geniusa.

2.1 - Często polecane są na forum Edifiery C2. (Czym różnią się modele C2 Plus, C2X oraz C2XD ?)

Z 2.0 kojarzę chyba jedynie Microlaby SOLO7c, które jak na dwa głośniki są k**ewsko drogie, aczkolwiek ponoć są jednymi z lepszych zestawów.

Co wy proponujecie ?

--------------------------------

Chcę też nabyć dobrą kartę dźwiękową (lub też coś podobnego, "upiększającego" dźwięk z laptopa).

Możliwie w jak najniższej cenie - do maksymalnie 300zł (choć jestem skłonny dopłacić jeszcze kilkadziesiąt złociszy, jeśli trafi się coś porządnego).

Sam, szperając, trafiłem na karty Creative'a - Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro, oraz X-Fi HD.

Pierwsza ma raczej mieszane opinie, ale druga jest ponoć porządniejsza. Co o niej sądzicie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-------------------------------

Co oprócz tych dwóch sprzętów powinienem jeszcze posiadać aby cieszyć się dobra jakością dźwięku z laptopa ?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zacznę od tego, iż x-fi i jakość dźwięku nie powinny być pisane w jednym zdaniu;] Kolejnym faktem jest że byłeś na tyle leniwy że nawet nie chciało ci się przeczytać pierwszej strony w zakładce PC-audio.

Z 2.0 kojarzę chyba jedynie Microlaby SOLO7c, które jak na dwa głośniki są k**ewsko drogie

Po tym zdaniu stwierdziłem te, że chyba tak naprawdę nie zależy ci na jakości. A na koniec "zieloność" w danym temacie nie usprawiedliwia leniwości i niechęci do czytania.

Zacznę od tego, iż x-fi i jakość dźwięku nie powinny być pisane w jednym zdaniu;] Kolejnym faktem jest że byłeś na tyle leniwy że nawet nie chciało ci się przeczytać pierwszej strony w zakładce PC-audio.

Po tym zdaniu stwierdziłem te, że chyba tak naprawdę nie zależy ci na jakości. A na koniec "zieloność" w danym temacie nie usprawiedliwia leniwości i niechęci do czytania.

Przejrzałem ten temat i nic ciekawego tam dla siebie nie znalazłem.

Każdy ma indywidualne wymagania co do sprzętu muzycznego. Jeden słucha "flaców" i muzyki elektronicznej, drugi z kolei - jak np. ja - muzyki z plików mp3 i rocka. Różni ludzie potrzebują różnych sprzętów do różnych rzeczy.

Mogłem oczywiście zamieścić tam swoją wypowiedź z prośbą o pomoc w wyborze karty muzycznej, lub czegoś podobnego, ale po co ? Skoro i tak założyłem temat odnośnie głośników, wrzuciłem też do niego i kartę muzyczną.

Nie wiem z czym masz problem.

Rozumiem, że według Ciebie nie zależy mi na jakości dźwięku tylko dlatego, że nie chcę wydać jakichś kosmicznych pieniędzy na głośniki i mam z góry ustalony budżet.

-----------------------------

Prosiłbym, aby ktoś w końcu zechciał doradzić mi w zakupie zamiast łapać mnie za słówka, czy też prawić uwagi w stylu:

"Do laptopa to chyba sluchawki

To mobilny sprzet"

Pozdrawiam.

Rozumiem, że według Ciebie nie zależy mi na jakości dźwięku tylko dlatego, że nie chcę wydać jakichś kosmicznych pieniędzy na głośniki i mam z góry ustalony budżet.

Ależ absolutnie nie chodzi mi wcale o to, zapytam w ten sposób: powiedzmy że mamy jedną znaną i cenioną firmę produkującą sprzęt audio, dana firma wypuszcza 2 różne produkty w takiej samej cenie - w jednym mamy 2 głośniki a w drugim 5 głośników. I teraz moj pytanie: jak myślisz w którym produkcie jakość głośników jest wyższa? Chodzi mi o to że w tej samej cenie zestawy 5.1 będą zawsze gorsze od zestawów 2.0. A jak już używanie wyszukiwarki aż tak boli, to poszukaj informacji o Audinst hud-mini albo Prodigy Cube - to jeżeli chodzi o karty dźwiękowe. Z kolei jeżeli chodzi o kwestię słuchania muzyki: każdy słucha tego czego chce. Jeżeli natomiast chodzi o microlaby to jak kosztowały jakiś czas temu 350zł (solo6c) to było warto je kupić.

co prawda 7c nie słyszałem, jednak przy 6c jak miałem je u siebie na 35m2 to basu było sporo i grały ona raczej ciepło więc przypuszczam że basu będzie więcej w przypadku 7c jednak będzie on słabiej kontrolowany gdyż twierdzę że wbudowany wzmacniacz jest zbyt słaby.

"Do laptopa to chyba sluchawki

To mobilny sprzet"

Laptop to sprzęt mobilny - heh faktycznie trafne spostrzeżenie;]

Ależ absolutnie nie chodzi mi wcale o to, zapytam w ten sposób: powiedzmy że mamy jedną znaną i cenioną firmę produkującą sprzęt audio, dana firma wypuszcza 2 różne produkty w takiej samej cenie - w jednym mamy 2 głośniki a w drugim 5 głośników. I teraz moj pytanie: jak myślisz w którym produkcie jakość głośników jest wyższa? Chodzi mi o to że w tej samej cenie zestawy 5.1 będą zawsze gorsze od zestawów 2.0.

Zgadzam się, że mniejsza ilość głośników = wyższa jakość zastosowanych elementów. Jednak nie wiem kompletnie dlaczego wysunąłeś wniosek, że nie zależy mi na jakości dźwięku na podstawie tego zdania: "Z 2.0 kojarzę chyba jedynie Microlaby SOLO7c, które jak na dwa głośniki są k**ewsko drogie".

A jak już używanie wyszukiwarki aż tak boli, to poszukaj informacji o Audinst hud-mini albo Prodigy Cube - to jeżeli chodzi o karty dźwiękowe.

Nie można było tak od razu (tyle że bez tych uwag w temacie wyszukiwarki) ?

-------------------------

W pierwszej kolejności należy wybrać kartę i wziąć ją pod uwagę przy wyborze głośników, czy może wręcz odwrotnie ?

Która z zaproponowanych przez Ciebie kart jest lepsza i jak odniesiesz się do podanego przeze mnie wyżej Creative'a X-Fi HD ?

Prosta, zewnętrzna karta muzyczna będzie odpowiednia do podanych przeze mnie zastosowań, czy może warto rozejrzeć się za czymś innym ? Dużo czytam tutaj u was o jakichś DAC'ach i jemu podobnych w temacie (m.in.) kart dźwiękowych, czymkolwiek to jest. (Tzn. poczytałem na jego temat, ale zbyt wiele laikowi te regułki nie mówią, więc nadal tkwię "w punkcie wyjścia")

Jeżeli natomiast chodzi o microlaby to jak kosztowały jakiś czas temu 350zł (solo6c) to było warto je kupić.

co prawda 7c nie słyszałem, jednak przy 6c jak miałem je u siebie na 35m2 to basu było sporo i grały ona raczej ciepło więc przypuszczam że basu będzie więcej w przypadku 7c jednak będzie on słabiej kontrolowany gdyż twierdzę że wbudowany wzmacniacz jest zbyt słaby.

Skoro masz w miarę pozytywne wrażenia odnośnie tych Microlabów, to będę miał je na uwadze, aczkolwiek cena wydaje mi się przesadzona (SOLO7c).

SOLO6c są dużo gorsze od ich starszych (i droższych) braci ?

Co mógłbyś mi jeszcze polecić w kwestii głośników, do wypisanych wyżej zastosowań ?

-----------------------------

I przede wszystkim: Jaki w końcu ten zestaw powinien być (2.0, 2.1, 5.1 ?), zważając na moje wymagania i podane zastosowanie ?

Prosiłbym o podanie argumentów dlaczego akurat ten, a dlaczego nie inne.

Laptop to sprzęt mobilny - heh faktycznie trafne spostrzeżenie;]

Pozwól, że zacytuję sam siebie: "Różni ludzie potrzebują różnych sprzętów do różnych rzeczy."

Może was to zdziwi, ale niektórym laptop służy jako stacja robocza i "laptop na specjalne okazje" w jednym.

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie.

Zbliżam się do zakupu wspomnianego zestawu: Głośniki + DAC/Karta muzyczna, i nie uzyskałem jeszcze satysfakcjonujących odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Czy ktoś będzie skłonny pomóc mi w wyborze i rozwiać wątpliwości ?

Pozdrawiam.

Zadajesz pytanie w wielu miejscach. Tu pytałeś i otrzymałeś odpowiedź:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.