Skocz do zawartości
IGNORED

Nieaudiofilskie kondensatory MKP do zwrotnic.

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Kondensatory polipropylenowe, nawet standardowe, uchodzące za audiofilski są bardzo drogie i często się zdarza, że koszt zwrotnicy jest porównywalny z ceną głośników co jest absurdalne, bo nawet najlepsze głośniki wprowadzają zniekształcenia dziesiątki razy większe niż elementy zwrotnicy.

Jakie możecie polecić polipropylenowe kondensatory, w sensownej cenie, do pasywnych zwrotnic głośnikowych?

Kolega instalował te:
http://www.poweraudio.pl/monacor-mkp-c-1_5.html a ja:
http://www.stx.pl/category/akcesoria-kolumny-zwrotnice-kondensatory
poza stx-ami nawet mocno budżetowe, sprzed wojny japońskiej Miflexy bez szkody dla materii dźwięku.
Starałem się jednak wybierać elementy jak najkrótsze; małe napięcie i długość po osi minimalna, jeśli była możliwość wyboru.
Z drugiej strony przy agresywnych klockach wielu kolegów ratuje się olbrzymimi elementami w zwrotnicy czy grubymi kablami, a wystarczyłoby czasem zmontować zwrotnicę na płytce drukowanej z długimi ścieżkami
o przynajmniej dwucentymetrowej szerokości i efekt byłby podobny, a nakłady niewielkie ;-)
Choć bywa, że jest to naturalne poszukiwanie swojego "Graala"...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

[quote name='Cadam' timestamp='1377443496' post='2915689']
i często się zdarza, że koszt zwrotnicy jest porównywalny z ceną głośników co jest absurdalne, bo nawet najlepsze głośniki wprowadzają zniekształcenia dziesiątki razy większe niż elementy zwrotnicy.
[/quote]
Niby tak ale Seas 27TBC/G z Mundorfem Supreme ( koszt około 300zł ) gra lepiej od Scan Speaka D3004/6600 za wielokrotnie większą kasę .
Ten sam Seas z niebieskim Jantzenem gra nieporównywalnie gorzej.
Z tanich w " szeregu " z głośnikiem to minimum jakiś Audyn czy biały Mundorf .

Muda może i ma subiektywnie rację, ale potwierdza mój wpis; najlepiej byłoby do niego dobrać wzmacniacz o charakterystyce odwrotnej do tego Seasa i dopiero byłby odjazd ;-) , a tak to tylko gasi jego naturalne cechy.
Jak jest dobry głośnik, to w kategoriach bezwzględnych nie potrzebuje takich wynalazków jak super elementy czy dobieranie "odwrotnego" wzmacniacza czy CD-ka.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jak jest dobry głośniki, to trzeba mu dać to, czego potrzebuje, żeby wyciągnąć jego zalety ile się da, a nie się "obrażać", że kondensator jest drogi.

Ja polecam eksperyment z PiO. Mnie się udało.

[quote name='Cadam' timestamp='1377443496' post='2915689']
Jakie możecie polecić ...
[/quote]Solen i Audyn

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

zakładam, że głośniki z tymi kondami nie maja za zadanie maskować jazgocącego wzmacniacza

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Z niejazgoczącą lampą i tak można lepiej, niż Solen - to jest taki se, zwykły kondensatorek, jakich pełno na rynku.

A w ogóle to jak mają być nieaudiofilskie, to MKV - przemysłowe. Tylko niestety ktoś się zorientował, że są audiofilskie i już są drogie.

znowu jesteś po za tematem, miał być polipropylen, a że zwykły, no cóż, niektórzy słyszą różnicę

Witam
Pewnie wszyscy już to czytali ale dla przypomnienia może warto rzucić okiem jeszcze raz.

[url="http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html"]http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html[/url]

Nie chcę tu wywoływać po raz kolejny dyskusji o audiofilskich kondensatorach polipropylenowych bo nie taki jest temat tego wątku.
Są tam też kondensatory WIMA i VISHAY nie tytułowane przez producentów jako audiofilskie.
WIMA MKP10 10uF/250V kupowałem niedawno w firmie HFO po 6,- PLN
( u mnie na wejściu przedwzmacniacza klon Pass P1.7 na płytkach od kolegi Veterana - fotka świeżo po uruchomieniu
w pudełku po nie wiem czym ).
[attachment=258661:clon Pass P 1,7.jpg]

Pozdrawiam
Krzysiek

A ja nie laduje zadnych kondensatorw przed glosniki nie musze sie zastanawiac czy sa audiofliskie czy nie :) Taki luksus tylko na akwywnej zwrotnicy.

El sueño de la razón produce monstruos.

[quote]a w tej aktywnej masz same smd? extra[/quote]
A we wzmacniaczu i w cd masz same smd? ;) Rozmawiamy o duzych kondensatorach mkp ktore stossuje sie za wzmacniaczem, a przed glosnikami.

A jak już to porównaj cenę kondensatora 10nF i 10uF ;)

nie rozumiesz wpisu? - w czym lepsza jest ta aktywna zwrotnica na gównianych pojemnościach smd w porównaniu do jednego konda w torze głośnika wysokotonowego?
a cena? - 10-20zł za takiego Solena i nie 10uF, na wysokim takie pojemności nie występują
taki to luxus tej aktywnej zwrotnicy, do hi-end jakoś trudno im się przebić

[quote name='audioburak' timestamp='1377489057' post='2916063']
Muda może i ma subiektywnie rację, ale potwierdza mój wpis; najlepiej byłoby do niego dobrać wzmacniacz o charakterystyce odwrotnej do tego Seasa i dopiero byłby odjazd ;-) , a tak to tylko gasi jego naturalne cechy.
[/quote]
Ten Seas na gównianym sprzęcie gra do d...y . Na dobrym sprzęcie ze słabym polipropylenem też gra lipnie . Tu nie chodzi o maskowanie .
Po prostu dobry kond ma detal , barwę i nie drze mordy .

[quote name='audioburak' timestamp='1377489057' post='2916063']
Jak jest dobry głośnik, to w kategoriach bezwzględnych nie potrzebuje takich wynalazków jak super elementy czy dobieranie "odwrotnego" wzmacniacza czy CD-ka.
[/quote]
Ale pitolisz ...
To jak są super kolumny to nie wymagają super wzmacniacza ?

[quote name='Father_PiO' timestamp='1377530913' post='2916496']
A w ogóle to jak mają być nieaudiofilskie, to MKV - przemysłowe. Tylko niestety ktoś się zorientował, że są audiofilskie i już są drogie.
[/quote]
MKV są w miarę dobre ale tylko te sprzed 1976/7r kiedy to zmienili w nich olej na mniej rakotwórczy i te nowsze już nie są takie super. Dotyczy to też Boscha MP

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

[quote name='mamel' timestamp='1377550848' post='2916809']
w czym lepsza jest ta aktywna zwrotnica na gównianych pojemnościach smd w porównaniu do jednego konda w torze głośnika wysokotonowego?[/quote]

Wiesz w czym? We WSZYSTKIM. Posłuchaj chociaż raz, to zrozumiesz. Jak nie posłuchasz, to nikt ci tego nie "wytłumaczy". Pogadaj sobie z Azusem, on jest świeżo po "nawróceniu".

[quote name='mamel' timestamp='1377550848' post='2916809']taki to luxus tej aktywnej zwrotnicy, do hi-end jakoś trudno im się przebić[/quote]

Bo z aktywną zwrotnicą audio-kmiotki tracą możliwość pie**olenia o kabelkach i innych gównach, które zwyczajnie przestają mieć znaczenie. No a do tego - co się oszukiwać: hi-end jest przedłużeniem f*uta dla tych, co mają małego. A sam chyba umiesz policzyć, że taniej kupić 1 wzmacniacz i chwalić się wszystkim "mam Accuphase'a", niż kupić 3 wzmacniacze. Jak wcześniej - pogadaj z Azusem. Opowie ci, czemu 2 średnie wzmaki w aktywnym bi-ampingu masakrują "hi-end" z bierną zwrotnicą.

[quote name='Father_PiO' timestamp='1377588745' post='2916966']

Bo z aktywną zwrotnicą audio-kmiotki tracą możliwość pie**olenia o kabelkach i innych gównach, które zwyczajnie przestają mieć znaczenie.
[/quote]

gratuluję oświecenia
na miarę "jedzcie dorsze, gówno gorsze"

[quote]w czym lepsza jest ta aktywna zwrotnica na gównianych pojemnościach smd w porównaniu do jednego konda w torze głośnika wysokotonowego?[/quote]
Jest technicznie lepsza. Ale niestety w swiecie hi-end nie liczy sie to, ze cos ma lepsze parametry (czyli - jest obiektywnie lepsze), tylko to ze cos "gra".

- Bardzo łatwy sposób kompensacji efektu Baffle Step. Niezależnie od tego przy jakiej częstotliwości następuje podbicie charakterystyki przez przednią ścianką łatwo można je skompensować, bez konieczności kompromisów związanych z doborem częstotliwości podziału.
- Mniejsze zniekształcenia wynikające z przesterów w przypadku stosowania słabszych wzmacniaczy. gdy "clippuje" końcówka mocy odpowiedzialna za "napędzenie" głośników niskotnowych nie odbija się to na jakości dźwieku z głośnika
wysoktonowego - zasilająca końcówka nie ulega przesterowaniu.
- Łatwa realizacja stromych filtrów i brak strat mocy na pasywnych elementach. W przypadku zwrotnicy pasywnej III rzędu między głośnikiem, a wzmacniaczem mamy dwie cewki o łącznym DCR średnio ~1 ohm. W zwrotnicy aktywnej jedyna rezystancja jaki jest na drodze do głośnika to kabel głośnikowy, wzrasta więc tzw. "Dumping Factor", czyli niejako siłą kontrolowania głośnika przez wzmacniacz.
- Mniejsze zniekształcenia wynikające z jakości elementów. Nie ma potrzeby stosowania tu kondensatorów elektrolitycznych, nawet w przypadku bardzo niskich cięć, nie ma również obaw o nasycenie rdzenia cewek,
- Łatwiejsza praca dla wzmacniacza - wzmacniacz widzi jedynie impedancję głośnika, który jest do niego podłączony, nie ma również obaw o to, że źle przeprowadzona filtracja zbyt mocno obniży opór minimalny całej kolumny.
- Brak zmian parametrów TS głośnika niskotonowego. W przypadku zwrotnic aktywnych nie ma cewek których DCR wpływa na zmianę m.in QTS.

edit: widzę, ze powtórzylem dane z linku malikali'ego.

[quote name='PJT' timestamp='1377443718' post='2915693']
mkp MANT
http://www.rezystory.net/kondensatory_modele.php?id=27
[/quote]
Również polecam, bardzo dobre i tanie kondensatory, porównywałem z cross-capami i nie było różnicy.

• 3 miesiące później...

Generalnie patrząc na ceny i mając na uwadze jedynie kondensatory nowe to najniższe ceny oferuje Jantzen Cross Cap (tańszy niż Mant czy Monacor). Skoro jest polecany, a ceny ma niskie według mnie warto.

Mimo wszystko również jestem za stosowaniem systemów aktywnych, ale bez układów dyskretnych czy innych elementów elektronicznych- osobiście optuję za zwrotnicą cyfrową, która zajmuje się wszystkim jeszcze przed DACami. Problem cewek i kondensatorów całkowicie odpada (poza kondensatorem zabezpieczającym głośnik wysokotonowy).

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Gdzie są tańsze Jantzeny od Mant? Bo:

W rezystory.net: 47uF 400 V MKP MANT - 20zł
http://www.rezystory.net/kondensatory_zamowienie.php?podtyp_id=27&id=855

W Polink: Kon. 47,00μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap - 36,9zł
http://polink.com.pl/pliki/cenniki/cennik_239.pdf

Faktycznie- pomyliłem przypadkiem wiersze w Polinku i na szybko wysnułem wnioski- MANT jest tańszy, jednak w niektórych przypadkach symbolicznie. Dodatkowo cennik rezystory.net to ceny netto, dlatego należy doliczyć 23%.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.