Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Nie,...chodziło mi oto że takie małe kolumienki zasilane takimi wielkimi Amp. Levinsona.

Azus, te ' małe kolumienki ' SF Extrema SE [ inne tweetery ] potrzebują mocnego i zacnego pieca - najlepiej końcówek monofonicznych. Tutaj mamy bardzo ciekawy

podział w biwireingu gdzie każdy monitor zasilają dwie końcówki Marka Levinsona. Kurcze to musi grać i to nieżle. Bravo Azus nie sądziłem że zobaczę Extremę

z tak Extremalnym zasileniem.

Ciezko znalesc uzywane,bardzo dobre kolumny wysokoskuteczne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ines jest trudną kobietą, szukała w Polsce do wykonywania obudów,... Berlin blisko.

Kiedyś do Jacka do Szczecina przyjeżdżała;0)

33.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest adaptacja akustyczna pod dachem,nawet tyle hornow wchodzi:

Ukryta Zawartość

Ci tez zadowoleni:

Ukryta Zawartość

Ta pani tez takie wymyslila,stolarzy juz nie trzeba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciezko znalesc uzywane,bardzo dobre kolumny wysokoskuteczne:

Ukryta Zawartość

Mirek bardzo łatwo o takie kolumny na dodatek prosto z fabryki; policz sobie czas stracony na poszukiwania przez siedzenie przez kompem i pomnóż przez stawkę którą jesteś w stanie zarobić w ciągu godziny.

Przykładowo 1000 godzin (przy okazji pisania posta straciłeś jedną godzinę) x stawka godzinowa= Kolumny firmy X

Jakie kolumny mogłeś Mirek za tą kwotę kupć? :D

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ciezka waga 20132r

Ukryta Zawartość

Mirek bardzo łatwo o takie kolumny na dodatek prosto z fabryki; policz sobie czas stracony na poszukiwania przez siedzenie przez kompem i pomnóż przez stawkę którą jesteś w stanie zarobić w ciągu godziny.

Przykładowo 1000 godzin (przy okazji pisania posta straciłeś jedną godzinę) x stawka godzinowa= Kolumny firmy X

Jakie kolumny mogłeś Mirek za tą kwotę kupć? :D

Rydze w tych czasach ciezko znalesc,trzeba sie naszukac,dlatego poswiecony czas i pieniadze nie sa wazne!

Ukryta Zawartość

Mnie boli czas przed komputerem, wiem że to jest strata czasu, ale jak się zmuszę, i na parę godzin odpuszczę sobie komputer, to już stoją nowe kolumny;0)

Od 7stycznia idę na odwyk komputerowy, wg mojej terapii, ciekawe czy będzie skuteczna;0)

1560694_722390794439720_2016574521_n.png

1528743_1429932693906513_336800959_n.jpg

1501771_1429951840571265_399950004_n.jpg

1011567_617083775012919_57245317_n.jpg

1560694_722390794439720_2016574521_n.png

Coś w tych rysunkach jest z życia ;) Stałem sobie kiedyś powyżej z prawej strony kwartetu skrzypcowego, może w sumie metr i zastanawiałem się czemu pewnych częstotliwości nie słyszę, no cóż życie uczy pokory także w sprawach akustycznych :)

Kiedyś na pewnej stronie o skrzypcach widziałem rozkład rezonansów na pudle skrzypiec; też bardzo pouczające z tym co nam się wydaje a jak jest.

Jak masz dojście do MES to zrób sobie graficznie analze zniekształceń przejścia jednej ścianki w drugą przy występujących naprężeniach wynika że ścianki trzeba wzmacniać nie w tych miejscach co na tzw. zdrowy rozum powinno być.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

La Scala fajna, pralkowata. 60 cm na szerokości potrafi przytłoczyć.

Ukryta Zawartość

post-9957-0-51680900-1388939630_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MIrek, dla Ciebie jak znalazł

Ukryta Zawartość

Mirek szybko bo ktoś Cię ubiegnie, cena jest wymarzona! O nich zawsze marzyłeś, to jest cena samych komponentów, kosmiczna okazja.

Ukryta Zawartość

Jak opisuje sprzedający, 300B też chce wymienić!

La Scala fajna, pralkowata. 60 cm na szerokości potrafi przytłoczyć.

Ja teraz mam 60 cm, ale jestem na etapie poszukiwań materiałów.

Kiedyś,... jak dostałem wieczorem telefon z Warszawy, że drivery JBL,a dotarły z USA...bez zastanowienia wsiadłem w samochód, i darłem 500km zimą, jechałem całą noc, niestety taki jestem, paczka może szła by 2 dni , a to już jeden dzień szczęścia stracony,.... ja nie mogę zrozumieć, jeśli o czymś mażę, wszystko zrobię aby to posiadać,... w granicach rozsądku, no i za niesamowicie atrakcyjną cenę,....ja bym nie odpuścił.

1486564_618801001507863_228719512_n.jpg

Sen leśniczego.

Kiedyś,... jak dostałem wieczorem telefon z Warszawy, że drivery JBL,a dotarły z USA...bez zastanowienia wsiadłem w samochód, i darłem 500km zimą, jechałem całą noc, niestety taki jestem, paczka może szła by 2 dni , a to już jeden dzień szczęścia stracony,.... ja nie mogę zrozumieć, jeśli o czymś mażę, wszystko zrobię aby to posiadać,... w granicach rozsądku, no i za niesamowicie atrakcyjną cenę,....ja bym nie odpuścił.

Nie no, ale to nie Mirek. U Mirka tak prosto nie ma. Edytowane przez jello
Gość Roxi

(Konto usunięte)

To chyba sprzedaje forumowy kolega Roxi o ile się nie mylę.

Chyba tak kolego Masza :)

Co się dzieje,....?..;0(

Azus, a mam pytanie do Ciebie, bo jak widzę, to wizualnie mamy te same paczki. Co tam masz za wysokotonowca podłączonego na tubie, gdzie można to zamówić? Możesz coś polecić?

Jeśli chodzi o moje doświadczenia z tymi kolumnami i wzmacniaczami, to sprawdzałem je w różnych konfiguracjach. Normalnie gram z nimi z lampowymi monoblokami na lampach 211, które maja 18 watt w klasie A. Próbowałem podłączyć lampowe integry (dwie) na 300B SE i jedną na KT88 SE. Próbowałem również zestawów z tranzystorami Luxmana i Marantza.

Faktycznie czym więcej mocy tym lepsza kontrola (LUXMAN), ale kosztem barwy i ogólnego klimatu, najlepszy bas choć już trochę na granicy przesterowania. Z monoblokami 211, to nie tylko w teorii, ale faktycznie słyszalny kompromis pomiędzy dynamiką i miśowatością 300B. Choć muszę przyznać, że z 300B Cayina było najfajniej i to na standardowych lampach. 9 Watt całkowicie dobrze radzi sobie z tymi kolumnami. Jak chce posłuchać rocka, to fajniej gra integra z KT88. Nie są to kolumny uniwersalne. Do muzyki typu Sisters of Mercy z mocnym pazurem się raczej nie nadają. Za to wielkość sceny i poczucie odbioru takiego live music tuba daje ekstra. Zależy, kto czego słucha... Są to sprawy dosyć oczywiste, ale faktycznie w mojej konfiguracji się potwierdzają. Jeśli chodzi o tranzystor, to takim pośrednim rozwiązaniem była integra Marantza, ale modelu już nie pamiętam, bo był u mnie z nim gościnnie kolega. W mojej konfiguracji to założenie, że czym więcej mocy, to lepiej się nie sprawdza i jest to trochę półprawda.

Witam, wieczorem napiszę o konfiguracji, film nie odda dźwięku,.... ale mniej więcej, nakreślali i można wychwycić pewne aspekty brzmieniowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A, więc,...

Powodem wykonania konstrukcji był oczywiście Horn Tad 4001, nie ze względów sonicznych, bo nie miałem możliwości wnikliwego odsłuchu, lecz designu, projekt posiadałem i wszystkie materiały dotyczące aplikacji, wiadome jest, iż tuba wymaga odpowiedniego drivera,.....ale jakiego?.....nie chciałem staroci, najbardziej odpowiednim do TAD 4001 był Radian 950PB,z możliwością zaaplikowania kopułki berylowej, który stawiany jest na równi z driverem TAD.

Wcześniejsze doświadczenie z woferem, na sztywnym zawieszeniu, nie dawało swobodnego zejścia basu, do poziomu 30Hz, więc wybór padł na beymę 97dB, wcześniej przetestowany wofer nadawał się do podziału 420Hz, korzyść obopólna, dla basu,....jego zejścia, i hora z driverem, nie chciałem robić wyższego cięcia, ponieważ pozbawiłbym potencjału drivera.

......Wcześniej grałem na zwrotnicy aktywnej.

Po następnych pomiarach została wykonana zwrotnica 1rzędu, po pewnych testach strojeniu, dodałem super tweeter, tak aby było więcej powietrza i wszystko na plus, łącznię z przestrzenią.

Następny etap, zwrotnica 2rząd,....i to był błąd, podział z super tw. nie sprawdził się, wokale padły, sepleniące i inne wady. Teraz wróciłem do poprzedniej konfiguracji 2way i zwrotką1rzędu, czyste wokale, klarowne, detaliczne wybrzmienia, bardzo rozdzielcze, z dodanym, przyciętym tweeterkiem, do uzyskania większego powietrza, przestrzeni itp.no i oczywiście swobodnym niskim basie,....

Tak,....Mirek10 marzył o Twoich kolumnach, tak ja pragnąłem posiadać Tad 4001, i niestety, mimo iż cena atrakcyjna do małego pomieszczenia się nie nadają 35-40m2 minimum, potrzebują swobody,.... ja musiałem przemeblować mieszkanie;0)

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Powodem wykonania konstrukcji był oczywiście Horn Tad 4001, nie ze względów sonicznych, bo nie miałem możliwości wnikliwego odsłuchu, lecz designu, projekt posiadałem i wszystkie materiały dotyczące aplikacji, wiadome jest, iż tuba wymaga odpowiedniego drivera,.....ale jakiego?.....nie chciałem staroci

Fakt, te paczki, które ja mam przeleżały kilka lat w skrzyniach. Zostały sprowadzone dwa komplety do Polski. Jeden był u Richarda na ekspozycji, a drugi na magazynie w skrzyni od nowości. Ten drugi komplet gra tylko w dwudziestu metrach i ma się tam całkiem dobrze. Nie wiem czy tam Richard nie wsadzał czegoś do środka, aby nie miały takiego basu, do tych z ekspozycji. Ale masz rację. Nie jest to najnowsza konstrukcja. Da się z nią jednak żyć :)

Po następnych pomiarach została wykonana zwrotnica 1rzędu, po pewnych testach strojeniu, dodałem super tweeter

Właśnie o niego Cię pytałem, czy możesz mi jakiś polecić, gdzie to kupić? Jak paczek nie sprzedam, to sobie bym może takiego dokupił. I tak już praktycznie zamówiłem nowe kolumny, a najwyżej te mi zostaną jako drugi zestaw, bo pieniądze wielkie aż takie nie są, a jest to kawał skrzyni.

W każdym razie trzeba przyznać, że masz lakier na fornirze lepszy niż na oryginale :)

Wystarczy Beyma CP21 20kHZ, wystarczy kondensatorek,... tweeterek do da powietrza, przestrzeni, wybrzmień,....jak wiadomo, tuba jest średnio tonowa.

koniecznie 16Ohm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi