Skocz do zawartości
IGNORED

Usterka kolumn Acoustic Energy AE 109

Gracjan1992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem nowym użytkownikiem na tym forum. Jakiś czas temu zamówiłem głośniki, takie jak w temacie. Dziś odebrałem paczkę, wniosłem na górę i otworzyłem. Wszystko było dobrze zabezpieczone, boki usztywnione styropianem, a całość zapakowana w 2 kartony, folię, a środek obłożono grubą folią. Na pierwszy rzut oka nic nie mogło się stać. Jednak gdy wyjąłem kolumny i odsłoniłem maskownicę jednej z kolumn, usłyszałem dźwięk rzuconego na ziemie plastiku. Był to środek membrany ( przepraszam za niefachowe określenie, jednak to moje 1 kolumny w życiu, jestem laikiem zupełnym ). Spojrzałem, był w całości, jednak jakimś cudem odkleił się od niej i wypadł.

Głośniki kupiłem używane, poprzez aukcję allegro. Gwarancja nie wchodzi w grę, ponieważ sprzedawca daje na nią 7 dni, jednak tylko wtedy gdy towar zostanie otworzony przy kurierze i usterka zostanie zlokalizowana w tym momencie. Ja tego nie zrobiłem, niestety, mój błąd.

Pytanie moje brzmi: czy istnieje spoiwo specjalistyczne, którym mógłbym przymocować element, a równocześnie kolumna nie straciłaby na jakości dźwięku ?

https://www.audiostereo.pl/topic/105484-usterka-kolumn-acoustic-energy-ae-109/

Z opisu wynika, że odkleiła się nakładka przeciwpyłowa. Zapytaj w dziale DIY - tam koledzy powinni doradzić jakiego kleju użyć.

Czy to były te kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli odkleiła się tylko nakładka przeciwpyłowa to można się pobawić. Jeśli coś poważniejszego to ja bym się za to nie brał. Efekt końcowy może być taki że będzie mial inny dźwięk niż drugi oryginalny (nie uszkodzony) przetwornik.

Czy to były te kolumny?

Ukryta Zawartość

Niestety, nie te. Z tego co widzę srogo przepłaciłem ( 900 zł ;( ).

Ukryta Zawartość

Faktycznie trochę przepłaciłeś, ale nie aż tak mocno jak ci się wydaje, bo cena z tego linka była tak okazyjna, że aż podejrzana.

Ważniejsze jest to, że kupiłeś bardzo fajne kolumny, które na pewno dostarczą ci wiele radości. Nie piszesz czy już masz do nich jakis wzmacniacz, ale jesli nie, to warto rozejrzeć się za Arcam A75.

• 2 tygodnie później...

Faktycznie trochę przepłaciłeś, ale nie aż tak mocno jak ci się wydaje, bo cena z tego linka była tak okazyjna, że aż podejrzana.

Ważniejsze jest to, że kupiłeś bardzo fajne kolumny, które na pewno dostarczą ci wiele radości. Nie piszesz czy już masz do nich jakis wzmacniacz, ale jesli nie, to warto rozejrzeć się za Arcam A75.

Trochę "zaspałem" w tym temacie :). Wzmacniacz mam pożyczony, Nordmende, bardzo stary z tego co wiem. Właściwie to jest amplituner ;D. Trzeszczy lewy kanał przy zmianie głośności, a że wzmacniacz jest 8-16 omh, staram się grać maksymalnie do 3 poziomu na suwaku. Poza tym wszystko jest w porządku, nic się nie popsuło ;D Dziękuję za radę. W niedalekiej przyszłości zamierzam kupić inny wzmacniacz, bo podejrzewam że obecny nie jest w stanie wycisnąć maksimum możliwości tych kolumn. Muzykę gram z DVD, tylko z oryginalnych CD. Przeważnie jest to jazz, ale często zdarza się również rap.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od tego sprzedawcy kupiłem głośniki. Dziwne jednak, że wystawia ten sam model z tymi samymi zdjęciami... hmm... ?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.