Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko próbki od producentów ale oczywistym jest że każdy producent chce pokazać swoje TV z jak najlepszej strony więc można założyć że pokazywały max swoich możliwości i tu Samsung wypadł dużo lepiej.

Ja wolal bym wziac USB stick i puscic ten sam material na obu tv.

Poza tym, gesto czesto w sklepie tv maja ustawiony tryb sklepowy lub zywy, a te w zaciszu domowym nie nadaja sie do niczego.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 tygodnie później...

Ja wolal bym wziac USB stick i puscic ten sam material na obu tv.

Poza tym, gesto czesto w sklepie tv maja ustawiony tryb sklepowy lub zywy, a te w zaciszu domowym nie nadaja sie do niczego.

Jasne, a najlepiej puścić trudny materiał - ujęcia nocne z bardzo jasnym pojedynczym fragmentem, wolno przesuwające się po ekranie ostre krawędzie, ujęcia makro na obiekty, które mają jakiś wzór - najłatwiej dostrzec na takich kadrach jakość obrazu.

Gdyz to LG. Gdyby byl Panasonic to bylo by ciekawie, a tak ziew.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nowości w USA także z dobrą ceną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzis znow przechodzilem kolo Panasa DX902, stoi kolo OLED'ow, i nikt by tego nie zauwazyl ze to LCD-LED, po jakosci obrazu w sklepie. :)

Seria "8" takze robie wrazenie, choc na ten stojak trzeba miec spory stolik tv.

Gdyby ktos przegapil test referncyjnego LCD LED jaki jest na rynku, ktory jest znacznie lepszym wyborem poki co niz OLED:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wygląda na to, że to świetny TV ale bardzo drogi.

Przypomnę też, że HDTVPolska napisał też recenzję poprzednika, modelu AX900.

Pisali wtedy:

"Najlepiej zrobiony ekran na rynku.

Wszystko jest dopieszczone i dopracowane

w najdrobniejszym szczególe.

REFERENCJA

Naszym Zdaniem"

Ulotka tej treści była dopinana do TV w sklepach.

Opinie użytkowników były jednak mniej entuzjastyczne i ujawniały wady tego TV. Zresztą model ten można było po roku kupić za pół ceny w sklepach.

Byłbym więc ostrożny z tak entuzjastyczną oceną. Mimo że HDTVPolska robi najlepsze testy, to niestety jak pokazuje przykład modelu AX900, nie zawsze da się w tych testach przeczytać o wszystkich wadach testowanych urządzeń.

Trzeba poczekać co będą pisali użytkownicy.

http://www.audiostereo.pl/wasze-typy-i-antytypy-na-inne-zrodla-informacji-o-tematyce-hdtv_113900.html/page__view__findpost__p__3367228

To jest referencja jak dla mnie, ogladam go czasem na zywo, jako jedyny LCD stoi obok OLED i nie widac roznicy, ba wole obraz z tego LCD-LED Panasonica. Choc wiadomo jak to w sklepie jest, a nie jest idealnie. Drogi, coz mozna juz go miec w UK za 2300-2400 funtow. W Polsce mozna kupic za 14-15K jak sie troche podzwoni i ponegocjuje. Choc fakt, nie jest to Tv dla typowego kowalskiego.

Jak mialbym mozliwosci finansowe z pewnoscia bym go kupil zamiast OLED, inwestycja na dobrych pare lat. 8-10 lat podzielone przez ta cene, to nie jest taka zla inwestycja. Poki co wroce na ziemie do mojej serii "8" Sony. ;)

Edit: Poza tym to samo pisza o nim avforums i hdtv.co.uk, a to sa portale ktorym trudno nie wierzyc. Plus pod ta recenzja, masz juz tez opinie wlascicieli. Niemniej to znacznie bezpieczniejszy wybor niz niepewny OLED.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No proszę bardzo.

W teście nie było nic a użytkownik tegoTV widzi u siebie pasy na ekranie:

http://hdtvpolska.com/topic/37323-panasonic-tx-65dx900-dx900-test-ultra-hd-premium-lcd-led/page-10#entry385678

Sytuacja z modelu AX900 chyba się powtarza.

Jeden przypadek swiadczy o calej puli!? Toz to skrajnie lewacka glupota. Ja ufam hdtv.co.uk czy AVforums. Nie znam lepszych portali ktore testuja TV.

Jako jedyni potwierdzili np. To ze Sony z serii "8" w 42 calach mial takze matryce VA, a nie IPS. Co okazalo sie prawda sprawdzajac menu serwisowe.

Dla moich oczu to najlepszy LCD LED na rynku. Zobaczymy co pokaze Sony, niemniej z pewnoscia bedzie to drozszy wybor. Choc nieukrywam ze dla mnie licza sie glownie dwie marki w wyborze TV - Sony i Panasonic. Choc zawsze sprawdzam co ma do pokazania Toshiba, Philips czy Sharp - obecnie foxconn. ;)

Też przez lata byłem fanem TV Sony. Ale ostatnie porównanie, co prawda w sklepie, ale jedyne jakie mogłem zrobić pokazało mi, że na dziś topowe modele Samsunga są znacznie lepsze niż wysokie modele Sony. Świat się zmienił. Czasem sam w to nie wierzę ale jest jak jest. Ten Panas Dx900 faktycznie może być super jeśli ktoś szuka TV do 65 cali.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeden przypadek swiadczy o calej puli!? Toz to skrajnie lewacka glupota.

Nie. Jeden przypadek świadczy o tym, że na taki właśnie możemy trafić i dodatkowo o tym, że w kolejnych testach HDTVPolska nie wychodzą wady które klienci mają u siebie w domach.

A wtrącanie do dyskusji ,,lewackiej głupoty'' mądre raczej nie jest.

Jesli kupujesz sprzet z legalnego zrodla to nie widze powodu dla ktorego mialbys go nie zwrocic. Takie rzeczy raczej wyjda do 14 dni (jesli kupujesz internetowo ten czas to 30 dni, jesli sie nic nie zmienilo..) uzywania - to nie OLED. Po to sa prawa konsumenckie by z nich korzystac.

Dla mnie Samsung swieci nienaturalnie, maja zbyt czeste problemy z podswietlaniem matryc, czesto sa one zle podswietlane przy brzegach. Plus dizajn ktory kompletnie mnie nie interesuje. Jednak kazdy ma swoj wybor.

Najwieksze zlo obecnie w Tv to Android - kiepski system, ktory m.in wydluza input lag niemal dwukrotnie.

Ps. Co do skrajnosci lewych, coz trzeba je plewic u powstania. Niemniej juz to nie wplatam takich watkow, co by dyskusja nie zeszla na lewe tory. ;)

Może dlatego w Samsungach na 2016 jest już inny system operacyjny. Dla mnie Sony ma nienaturalny obraz. Poważnie rozważałem duży rozmiar z nowej serii 8 Sonego ale po wizycie w ich salonie i oglądaniu tych TV, podobnie jak serii 9 musiałem wrócić do opcji Samsunga.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jesli kupujesz sprzet z legalnego zrodla to nie widze powodu dla ktorego mialbys go nie zwrocic. Takie rzeczy raczej wyjda do 14 dni (jesli kupujesz internetowo ten czas to 30 dni, jesli sie nic nie zmienilo..) uzywania - to nie OLED. Po to sa prawa konsumenckie by z nich korzystac.

Zapytaj forumowicza na HDTVPolska, po jakim czasie zauważył pasy.

W modelu AX900 też chyba ,, ujawniały'' się po czasie jak pamiętam.

Może dlatego w Samsungach na 2016 jest już inny system operacyjny. Dla mnie Sony ma nienaturalny obraz. Poważnie rozważałem duży rozmiar z nowej serii 8 Sonego ale po wizycie w ich salonie i oglądaniu tych TV, podobnie jak serii 9 musiałem wrócić do opcji Samsunga.

Jesli ogladales na trybie sklepowym/zywy to sie nie dziwie. Telewizory Sony swiecie ladnie jesli wyl. sie 3 rzeczy: tryb eko/automatyczne podswietlenie i zmienie sie na tryb kinowy - przy ogladaniu tv/filmow - opcja 1/2. Jesli ktos gra to tryb gra rowniez opcja 1/2. Wg. wielu Sony i Panasonic maja najwierniejsze kolory i najbardziej optymalnie ustawiona gamme przy domyslnych trybach. Ja rowniez mam jeszcze Sony (W829 model z 2014 roku) bez Androida, z czego jestem bardzo zadowolony, gdyz mam najmniejszy input lag w ogole jaki jest dostepny w Tv. :)

Jeden przypadek swiadczy o calej puli!? Toz to skrajnie lewacka glupota. Ja ufam hdtv.co.uk czy AVforums. Nie znam lepszych portali ktore testuja TV.

Jako jedyni potwierdzili np. To ze Sony z serii "8" w 42 calach mial takze matryce VA, a nie IPS. Co okazalo sie prawda sprawdzajac menu serwisowe.

Dla moich oczu to najlepszy LCD LED na rynku. Zobaczymy co pokaze Sony, niemniej z pewnoscia bedzie to drozszy wybor. Choc nieukrywam ze dla mnie licza sie glownie dwie marki w wyborze TV - Sony i Panasonic. Choc zawsze sprawdzam co ma do pokazania Toshiba, Philips czy Sharp - obecnie foxconn. ;)

No właśnie - ja zaczynam od Philipsa, a przeglądam potem te same marki, może jeszcze wraz z Samsungiem, bo jednak nie sposób odciąć się od tej marki w zupełności, ona sama przychodzi do nas czy to w postaci telefonu, czy innej mikrofalówki i tak czy siak nie da się jej uniknąć. :P

U mnie przechodzi jedynie w AGD. :P

Pewne jest, że SAMSUNG robi najlepsze filmy demonstracyjne !

Są doskonale zoptymalizowane dla ich TV.

Te same filmy nie odpalają na sąsiednich TV z takim efektem.

Ale wystarczy poprosić promotora o wyłączenie materiału "demo".

Wtedy okazuje się, że to przeciętne TV.

Wyłączam serie JS9xxx bo to najlepsze co jest na rynku. Bez dwóch zdań.

Na razie do 2016 KS podchodzę z rezerwą.

Czekam na OLED FLAT 55".

I nic.

Przechadzając się po Saturnie czy Euro, jednak Samsungi akurat mnie nie przekonują ze swoimi demami. Ostrość niesamowita, oczywiście, ale gdy w modelach za kilkanaście tys zł zieleń lasu to połączenie miętówki z płynem Ludwik, to tylko mogę potwierdzić wcześniejsze opinie, iż na dzień dobry w Samsungu nie otrzymujemy dobrze skalibrowanego obrazu. Obraz skrzy się bardzo nienaturalnie (wiem, że to kwestia ustawień sklepowych), plus ta nienaturalna zieleń. I jeśli ktoś mówi, iż w sklepie podoba mu się obraz z Samsungów na tle choćby Panasoniców czy Sony, to dla mnie świadczy po prostu o jego preferencjach w ustawieniach obrazu. Natomiast jedyne co mnie osobiście naprawdę przekonuje w tych sklepach to obraz OLED-ów. I LG wg mnie do nich dobrze dobiera dema. :) Na tyle, że oglądanie później żadnego LCD już tak nie cieszy.

Kilka razy oglądałem serię JS9500 i faktycznie super. W tym roku widziałem serie KS9000 i mimo, że nie jest to full backlight to równie dobry obraz. W tej sytuacji nowe KS9500 i KS9800 z full backlight może być tylko jeszcze lepsze. Co do filmów demo to może być zupełnie inaczej. Na zaawansowanych technologicznie topowych modelach Samsungów wyglądają dobrze, a np na Sony gorzej bo też Sony na dziś robi słabsze telewizory.

Kilka razy oglądałem serię JS9500 i faktycznie super. W tym roku widziałem serie KS9000 i mimo, że nie jest to full backlight to równie dobry obraz.

Czyli równie cukierkowa zieleń w standardzie?

Kolory to kwestia późniejszych ustawień w domu. To nie problem. Natomiast sztuczna czerń w Oled to jest problem, bo nie wynika z takich czy innych ustawień, tylko z natury tego TV i z tym nie da się nic zrobić. O trwałości i wypaleniadh nie mówiąc. Co do nowych Panasoniców to się nie wypowiem, bo nie widziałem, ale Sony oglądałem uważnie i mimo sympatii do tej firmy, to ich wszystkie TV na 2015 i 2026 wypadły dużo gorzej niź Samsungi. Sztuczne kolory waliły po oczach na maxa. Poprosiłem sprzedawcę o wyłączenie sklepowych, oczojebnych trybów to jazgot kolorów zmniejszył się ale obraz zabił się jakby martwy.

Bardzo łatwo od razu można zauważyć różnice nie wnikając w detale kolorów. Patrząc na obraz Samsunga KS9000 ma się wrażenie jakby patrzeć na krajobraz przez okno w wysokogórskim hotelu. Obraz jest krystalicznie czysty, ostry, wyraźny i dynamiczny. Patrząc na obraz w Sony widać, że to tylko telewizor. Nie ma tego samego wglądu w prezentowany obraz. Wszystko jest bardziej obce, sztuczne, rozmyte, jakby zabrudzone.

Dla mnie ustawienie kolorów właśnie jest problemem, chyba że wliczasz w koszt kupna telewizora profesjonalną kalibrację. Nie jest dla mnie problemem ustawienie czerni i bieli "na oko". Ale z kolorami to co innego. Wcześniej pisałeś o porównywaniu telewizorów w warunkach sklepowych i do takich właśnie się odniosłem, a nie po późniejszych kalibracjach. Oczywiście biorę poprawkę na tryby dynamiczne itd, które powodują, iż szparagi świecą swoim własnym światłem. Ale czemu są one koloru miętówki połączonej z płynem Ludwik zamiast koloru szparagów? Czemu tak fatalnie to wygląda na 65-calowcu za kilkanaście tys zł? Przy takich kwotach, koszt profesjonalnej kalibracji to oczywiście nie tragedia, jednak są sprzęty, które na dzień dobry mają przyjaźniejszy obraz - potwierdzam więc własnymi spostrzeżeniami opinie wcześniej wyczytane w tym wątku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.