Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór gramofonu na prezent

Gramofnonoob

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Sprawa wygląda tak. Z mamą chcemy kupić dla taty gramofon na 50te urodziny. On już kiedyś w życiu miał 2 gramofony, jednak od wielu lat już nie słuchał i znowu zatęsknił za tym brzmieniem.

Problem polega na tym, że nie mamy zielonego pojęcia w tym temacie. Dlatego zwracam się do was drodzy forumowicze z uprzejmą prośbą o doradzenie jaki gramofon wybrać.

Jeżeli chodzi o przedział cenowy to nie jest on ściśle ustalony bo nie wiemy jakie ceny w tym biznesie panują, ale powiedzmy - do kilku tysięcy złotych.

Wrzucam zdjęcia sprzętu taty - fajnie byłoby dobrać taki gramofon, żeby to wszystko razem kompatybilnie działało.

Bardzo byłbym wdzięczny za łopatologiczny język bo na pewno nie będę rozumiał żadnej skomplikowanej gramofonowej technologii.

Pozdrawiam serdecznie :)

Zdjęcia może nie najlepszej jakości, ale widać o jaki sprzęt chodzi, łącznie z oznaczeniami i jakie kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/105624-wyb%C3%B3r-gramofonu-na-prezent/
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Co to znaczy parę tysięcy? Ogólnie reszta toru jest ( sorry) niewybitna i się zastanawiam nad wymienieniem połowy systemu za te parę tysięcy.

Na pewno nie ma sensu ładować paru tysięcy w gramofon do tego systemu.

Z racji marki narzuca się jakiś używanyTechnics SL 1200...

albo współczesny klon.

Z racji marki narzuca się jakiś używanyTechnics SL 1200...

- używany ? - na prezent ? - nie nadaje się ! - to tak jakbyś dostał na prezent do połowy wypitą flaszkę - można się obrazic - moim zdaniem sprzęt bardzo dobry i każdy gramofon, który na tę nazwę zasługuje będzie dobry i zagra...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość vasa

(Konto usunięte)

Frywolny, zęby bolą jak się czyta Twój wpis. Weź udział w jakiejś terapii zwiększającej poziom empatii.

Do sprzętu ojca najlepiej będzie pasował gramofon Technicsa ale nowy to 6kzł :(

Podobny wizualnie jest Stanton za1/3 ceny.

A ja się zgadzam z frywolnym. Jaki jest sens kupowania gramofonu za powiedzmy 4000zł do zestawy altus+technics. Empatia to będzie potrzeba jak się okaże, że gramofon za 4000zł w ogóle nie gra, bo trzeba zmienić kolumny, żeby nie było takich przesterów. Przecież GDWT to najbardziej świszczący głośnik, do analogu się nie nadaje. Wiem, bo miałem.

Ja kupiłbym używane kolumny za 1000zł, wzmak z przyzwoitym pre za 600-700zł i nowy gramiak - bo prezent powinien być nowy - np. tani PJ RPM 1.3 z ortofonem 2m red.

A założycielowi tematu polecam przeczytanie FAQ.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To prawda, że pociągnąłem temat mocno pragamtycznie na linii wydatek- korzyść, a sporo ludzi przywiązuje większą uwagę do samego gestu niż korzyści.

Wielokrotnie widywałem ludzi, dla których najważniejszy jest gest. Przepraszam za braki w empatii. W tym momencie nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować:

http://allegro.pl/gramofon-usb-audio-technica-lp-120-usb-i3472761677.html

Pytanie tylko czy wkładka jest na wyposażeniu. Zdjęcie pokazuje gramofon z wkładką, opis nic nie wspomina o wkładce, ale nawet- jeśli dokupić AT 95, to jakieś 120zł. Nadal nie ma mowy o tysiącach.

Sprzętu taty krytykować nie wypada, ale rzeczywiście największą poprawę przyniosłaby wymiana kolumn. Miałem dawno, dawno temu plus/minus podobne klocki i jakież było moje zdziwienie gdy po Altusach podpiąłem małe podstawkowe kolumny Elaca. Okazało się momentalnie, że Technics ma jeszcze pewne rezerwy i możliwości...

Pomagam rozszyfrować tekst Tomasza - "PJ RPM1.3" to gramofon f-my Pro-Ject, model RPM 1.3, natomiast "ortofon 2m red" to wkładka gramofonowa f-my Ortofon, model 2M Red. Gramofon musi być wyposażony w jakąś wkładkę, niektóre gramofony sprzedawane są już z wkładką, która jest odpowiednio ustawiona w ramieniu. Inne z kolei są sprzedawane bez wkładki, którą trzeba osobno dokupić i samodzielnie (lub z pomocą personelu sklepu) ustawić. Gramofon będzie mógł być podpięty bezpośrednio do wzmacniacza taty, już bez dodatkowych zakupów. Nowego gramofonu Technicsa się obecnie nie dostanie, a płacenie za taki gramofon 6000 zł to jakiś happening chyba. Zamiast Technicsa może być na przykład gramofon Audio-Technika Lp-120 za tysiąc-coś złotych.

Pozdro,

Yul

P.S. Jak chcecie koniecznie wydać więcej pieniędzy, to dokupcie tacie myjkę do płyt gramofonowych. Tata wymyje sobie za jej pomocą stare, przykurzone płyty i będzie cacy. Nie ma co się rozdrabniać jak jest gotówka - najlepiej kupić od razu myjkę mechaniczną:

Ukryta Zawartość

czyste płyty przekłada się do nowych kopert wewnętrznych:

Ukryta Zawartość

Potrzebne będzie też nieco innych akcesoriów do gramofonu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę Wam powiedzieć Drodzy Koledzy Forumowicze, że ty m razem jestem wyjatkowo miło zaskoczony Waszą reakcją na zapytanie o kupno gramofonu !! Nie ma pyskówki, odsyłania do innych wątków, tylko rzeczowe i co najwazniejsze miłe odpowiedzi.

A jak Frywolny troche " popuscił " to zaraz przeprosił i pomógł.

Czyżby nowa jakość na naszym FORUM......

Normalnie idzie nowe i bedzie dobrze... :)

robiz

Niestety wymiana toru na razie nie wchodzi w grę, to musi być niespodzianka i każde moje napomknięcie o zmianach ją natychmiast zdradzi.

Mówiąc kilka tysięcy złotych miałem na myśli słownikowe znaczenie słowa kilka czyli od 2-9, ale miło by było gdyby całość zamknęła się w granicach do 6k.

Dlatego potrzebuję coś co da radę z tym torem audio, ewentualnie w przyszłości po zmianie kolumn da jeszcze lepszy efekt.

Dlatego potrzebuję coś co da radę z tym torem audio, ewentualnie w przyszłości po zmianie kolumn da jeszcze lepszy efekt.

No to może " starym " zwyczajem polecimy coś takiego ; ) przeca to nasze forumowe dobro.....

www.adfontes.com.pl

robiz

Polecasz Ad Fontesa niedoświadczonemu człowiekowi? Toż to przecież sprzęt tyleż dobry, co w obsłudze i kalibracji wymagający wyjątkowo dużo. Do Technicsa i Altusów nie ma sensu kupować gramofonu za wiele tysięcy złotych. Po prostu. Bierzcie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Do tego wkładka Ortofon 2M Red (poprosić firmę o kalibrację) i tato będzie szczęśliwy. Następny krok to KONIECZNIE pozbycie się Altusów. Zapraszamy, doradzimy.

PS A jak tato połknie audio-bakcyla, to wtedy będziemy dyskutować o sprzętach za większe pieniądze.

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zainteresuj się jakimś gramofonem Thorensa.

http://allegro.pl/gramofony-thorens-20085?order=pd&buyNew=1

Są automatyczne, półautomatyczne, łatwe w obsłudze i zapewne sprawią przyjemność obdarowanemu.

Polecasz Ad Fontesa niedoświadczonemu człowiekowi? Toż to przecież sprzęt tyleż dobry, co w obsłudze i kalibracji wymagający wyjątkowo dużo. Do Technicsa i Altusów nie ma sensu kupować gramofonu za wiele tysięcy złotych.

Czy on jest az tak bardzo trudny w kalibracji, kwestia do dyskusji. Ale mniejsza.....

Właściciel wątku twierdził wyraźnie, cos lepszego co po przyszłej zmianie sprzętu da jeszcze lepszy efekt.

Jeżeli pro-ject to w tej cenie faktycznie ciekawa propozycja, za RPM 5.1 trzeba dać prawie dwa razy więcej.

robiz

Ad Fontes jest gramofonem trudnym i dla doświadczonego użytkownika. Sama kalibracja ramienia 14 calowego to trochę pracy. 14 cali, to ramię wyczynowe! Gramofon wymaga także już dość drogiej wkładki i naprawdę dobrego przedwzmacniacza. To urządzenie dla pasjonatów. Dawanie go w ręce początkującego użytkownika, to jak proponowanie Grycankom wystąpić w balecie.

Jeśli jednak ma być to zakup przyszłościowy, a CAŁY dotychczasowy system będzie zmieniony, to autor wątku musi się liczyć z wydatkiem na zewnętrzny przedwzmacniacz, dobrą wkładkę no i gramofon. Pytanie: parę, to znaczy ile tysięcy? Do 5 tys. za cały system?

Padły tutaj propozycje AT120 albo Stanton. To dobre i tanie wyjście na początek.

Jak Tata zarazi się i połknie bakcyla to będzie powód by zbierał na coś naprawdę fajnie grającego - ale musi też nabyć trochę wiedzy w temacie analogu.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Pozostaje " nadgramofon", Rega lub pro-Ject.

Dokładnie tak. Na tym etapie jeśli chodzi o urządzenia seryjne pozostaje Pro-Ject i Rega. Ale Rega miała wpadki jakościowe, nie wiem jak teraz. Thorens z kolei w tańszych seriach wprowadził taką kaszankę, że szkoda gadać.

• Redaktorzy

Ja mogę szczerze polecić to, co sam niedawno kupiłem. Gramofon Pro-Ject 6 PerspeX.

Ukryta Zawartość

Wkładkę dostałem gratis. Miałem możliwość wyboru między wysokopoziomowymi wkładkami MC: Sumiko Blue Point No. 2 i Goldringiem Eroicą. Gramiak gra naprawdę nieźle i myślę, że ojczulek będzie zachwycony. Nie wspomnę, że wygląda obłędnie! Zawsze jak brzmienie nie podpasi, to można sobie pooglądać ;) Oczywiście to dopiero początek drogi, bo trzeba dobrać odpowiedni preamp gramofonowy i zadbać by pozostała część toru nie ograniczała brzmienia. Możnaby zacząć tak jak ja, czyli od preampu Pro-Ject PhonoBox SE (używka ok. 400-450zł) lub Pro-Ject PhonoBox SE II (nowy ok. 900-1000zł). A jeszcze lepiej kupić LARa PhonoStage LPS-1. Ten preamp gra wyśmienicie. Koszt nowego to 1990zł (używek brak :( ) Zbieram na niego :)

Nowy PerspeX to koszt ok. 6500zł za nowy. Jak na prezent, to świetny wybór - moim skromnym zdaniem. Trzeba pamiętać, że konstrukcyjnie ma sztywne zawieszenie na 3 magnesach neodymowych. Trzeba zadbać o dobry stolik z masywną płytą. Jestem w trakcie przebudowy stolika. Montuję potężną płytę z MDFu (38-40mm grubości), lakierowaną na czarny połysk. Płyta będzie leżeć na wibroizolatorach z gumy o twardości 40 stopni Shore A. Ale nie rozpisuję się, bo pewnie nudne to i nie na temat ;)

Jesli budżet miałby być mniejszy, powiedzmy do 1500zł i sprzęt nowy, to szedłbym w Pro-Jecta RPM 1,3 z wkładką Ortofon 2M RED, czyli sprzęt proponowany przez forumowicza kilka postów powyżej.

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Padły tutaj propozycje AT120 albo Stanton. To dobre i tanie wyjście na początek.

Jak Tata zarazi się i połknie bakcyla to będzie powód by zbierał na coś naprawdę fajnie grającego - ale musi też nabyć trochę wiedzy w temacie analogu.

Dokładnie.

Ewentualnie Reloop a za resztę myjkę i inne kolumny.

Trzeba pamiętać, że konstrukcyjnie ma sztywne zawieszenie na 3 magnesach neodymowych.

Jedna uwaga terminologiczna, w tym momencie bez znaczenia dla założyciela wątku. Jeśli gramofon ma w kluczowym miejscu swej konstrukcji magnesy lub sprężyny, to jest to konstrukcja miękko zawieszona (np. Linn, Thorens, Pro-Ject Perspex, Pro-Ject Perspective, polski Daniel). Gramofon o konstrukcji sztywnej nie ma w ogóle zawieszenia, nic w nim nie sprężynuje, ani nie "pływa" (np. Transrotor, Rega, pozostałe Pro-Jecty, polski Adam).

Pozdro,

Yul

• Redaktorzy

Hmm, mój błąd. Chodziło mi o to, że w porównaniu np. z Unitrą Daniel - PerspeX pracuje bardzo sztywno/twardo i gdy trącić go, to długo wraca do stanu spoczynkowego. Ponoć można to regulować jakimiś nakrętkami i zmieniać to ustawienie. Ja nie ruszam, bo coś sknocę.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ja też polecałbym AT120. Nowy , niedrogi i za te pieniądze - zadawalający. Zmieni Twój tato matę i wkładkę (obowiązkowo) i już! Gdy się mocniej "zaszczepi" - kupi coś innego a ten dla Ciebie jako laika - będzie na początek ok. Kombinuj!:)

- a ten ? - co sądzicie o tym ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

- a ten ? - co sądzicie o tym ?

Przypomina odcisk dinozaura kaczodziobego :) Ma fajne rozwiązanie mocowania silnika - motorek tkwi pośrodku jakby zawieszenia (resora) głośnika, które to elastyczne zawieszenie jest przymocowane do plinty gramofonu. Słuchałem tego w Best-Audio przy Traugutta. Jednak jedynie "takie sobie". Lepiej grały te współczesne akrylowe Thorensy, ale one są z kolei bardzo drogie.

Pozdro,

Yul

gdy trącić go, to długo wraca do stanu spoczynkowego

Oznacza to, że wybrali niską częstotliwość rezonansu subchassis, rzędu pewnie kilku Hz. Chcieli najwidoczniej oddalić się od zakresu niskiego basu, tak aby rezonans zawieszenia nie był słyszalny w paśmie niskotonowym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.