Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze kino domowe...

rob1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak jak w tytule, bardzo prosze Panstwa o pomoc w skompletowaniu kina domowego 5.1... Bedac szczerym, dobor sprzetu RTV (z naciskiem na audio) to dla mnie czarna dupa. Bladego pojecia nie mam co bedzie najlepszym rozwiazaniem dla mnie (dla danego pomieszczenia)....

Jestem w trakcie urzadzania salonu i jak na razie wszystko jest w fazie projektowej, takze moge kombinowac... Na caly sprzecik (glosniki + amplituner) moge przeznaczyc jakies 6-7k. Czytajac niektore posty, zauwazylem ze ceny dobrych zestawow moga siegac nawet 30k, niestety na taki wydatek nie moge sobie pozwolic.

Sprzetu chcialbym uzywac przede wszystkim do odsluchiwania filmow (70%), ale chcialbym rowniez aby w miare dobrze radzil sobie z muzyka (wszystko oprocz havy metalu, rapu i muzyki klasycznej).

A oto jak chcialbym widziec swoj pokoj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Glosniki porozstawialem na ''chlopski rozum'', wiec wszelkie uwagi bardzo mile widziane. Chcialbym umiescic duze wiszace kolumny po obu stronach tv, mysle ze da to fajny wizualny efekt. Nie za bardzo wiem gdzie wrzucic subwoofer...Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi, przepraszam za brak polskich znakowPozdrawiam, Robert</p>

post-51470-0-97299900-1379031708_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/105646-pierwsze-kino-domowe/

Zacznijmy od przestawienia głośników surround , surroundy widzę na ścianie gdzie napisane jest 300cm jeden a drugi w połowie pułki na której teraz są narysowane , że stoją i są oba skierowane na wprost tv , szafke z tv przesun bardziej w prawo w kierunku drzwi balkonowych wzdłuż ściany oczywiście , tak , żeby rysując linie prostopadłe do ściany długości 590cm w kierunku rogu powstał kwadrat czy prostokąt i na tych rogach umieśc kolumny , nie wiem czy wiesz o co mi chodzi , chodzi o to , żeby kolumny były symetrycznie rozmieszczone względem siedzenia i tv , oj widze , że to jest półka , czyli nie można jej przemieścic , tak , to przesuń tv w kierunku drzwi balkonowych , chodzi o to , żeby była w miarę równa odległośc kolumn od miejsca z którego będzie się oglądało , słuchało , czyli lewa surround musiała by wisiec a prawa (patrząc od str. tv ) stała na półce za sofą w połowie długoci półki ,

Bedac szczerym, dobor sprzetu RTV (z naciskiem na audio) to dla mnie czarna dupa. Bladego pojecia nie mam co bedzie najlepszym rozwiazaniem dla mnie (dla danego pomieszczenia)...

ale wiesz , że będziesz musiał ruszyc na odsłuchy bo to nie tysiąc złotych a ze 7 tys żeby sobie pozwolic na kupowanie w ciemno albo zawierzac doradzającym co do dźwięku , nakierowac Ciebie można na co zwrócic uwagę ale reszta zależy od Ciebie co kupisz , a poza tym wiesz jakie dźwieki Ci się podobają co nie , np miesisty bas , detalicznośc , ładny sopranik , cofnięta średnica mniej więcej o to tu chodzi ,

no to lec goł :) : a i rozumiem , że szukasz tylko ampli i kolumn jak napisałeś , dobra :

na początku zaproponuję ze dwa trzy suby , żeby było jasne ile zostanie na resztę , Martin Logan Dynamo 500 ok 2300 zł , Earthquake Sub 120 cena ok 2550 zł lub Definitive Technology ProSub 1000 w cenie ok 2250 więc zostało już tylko ok 5 tys na ampli i kolumny więc żadna rewelka , sub niestety tyle kosztuje jeśli chce się miec dobre kino , a dobre kino to dobry bas , pozostaje je dorwac i odsłuchac i pamiętaj że na filmach nie na muzie ( weź ze sobą kilka filmów do odsłuchu suba i muzę do odsłuchu kolumn , głośnośc w subie na maxie 11.00 odciecie (lowpass crossover) centymetr powyżej minimalnego) , a umieściłbym go w rogu ściany 165cm i 590cm jeśli jest miejsce między półką na tv a ścianą , a bas w kinie to podstawa , zaraz będą komentarze typu , że REL albo Velodyne lepsze ale one podchodzą pod i ponad 3 tys chyba , że Velodyne EQ-MAX 10 za ok 2650 zł ale już coraz mniej zostaje na kolumny i ampli ,

skoro przody chcesz powiesic przy tv to muszą byc monitory , hm , monitory nie są za płaskie wiec będą odstawały od ściany gdzieś na odległosc 20-tu kilku cm nawet pod trzydzieści albo ponad gdy dojdzie wieszak wiec nie wiem czy to będzie taki fajny efekt chyba , że będa to takie płytkie głosniki w sensie nie grube , takie iście naścienne , nie wiem teraz o jakie Ci chodzi , no i muszą miec tunel bassreflex z przodu , jeśli chodzi o tradycyjne skrzynkowe ,

a zmieściłyby sie gdyby postawic je na tej półce pod tv , zaproponowałbym wtedy ale to przekroczy budżet Paradigm Titan Monitor jako przody to jakieś 1800zł (para) , na surroundy Paradigm Atom Monitor V.7 za ok 1200zł para oczywiście a na cenrtalny Paradigm Monitor Center 1 v.7 za ok 1250zł ale braknie na amplituner , jednak jak wspomniałem wyżej musisz posłuchac jak grają , te jak i inne,

teraz musisz się okreslic , czy to mają byc tradycyjne monitory czy takie właśnie "cienkie" głośniki naścienne bo jeśli powiesisz na przodach takie to musisz miec reszte taką samą bo gdy surroundy będziesz miał budowy tradycyjnej ( skrzynka ) to mogą nie zgrac się brzmieniowo , zestawy takich cienkich głośników naściennych niestety są dośc drogie , zabrakło by na amplituner , np taki zestaw KEF-a :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ponad 5 tys. ,

nie wiem jak sprawowały by się one przy muzie ,

a to te Paradigmy :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z Monitor Audio można też złożyc zestaw oparty na monitorach i żeby nie przesadzac np :

MR2 jako przody za ok 1000zł ,

Ukryta Zawartość

MR1za ok. 800zł jako surroundy :

Ukryta Zawartość

i jako centralny MR Center za ok 700 zł ,

Ukryta Zawartość

podobne zestawy można złożyc z innych firm tylko w porównaniu do podłogowych kolumn jako przodów monitory będą grały gorzej w muzie , dlaczego nie chcesz postawic podłogówek po obu stronach półki na tv ,

można by złożyc zestaw z podłogowymi na frontach np. z Dali i Zensor i np 5 na frontach , ale trochę drogo bo ok 3800 zł , z Monitor Audio i MR4 na frontach zestaw z MR1 i MR Center za ok.3250 zł , KEF C5 jako fronty i C1 i 6LCR jako centr. za ok 2500 , z C7 na frontach i C3 jako surroundy i 6LCR jako centr. to jakieś 3400 zł , albo za ok 2500zł Mission i MX4 na frontach , MX C1 centr. i MX S jako surround ,

to tak na początek wymiany informacji .

Albo też na kolumnach Indiana Line np Nota 260 ( monitory) za ok 900zł za parę a 4-y takie byłoby 1800zł i centralny Nota 740 za ok 600 zł i bądź na podłogowych Tesi i zestaw 565 ( 560,260,760 ) za ok 4100zł więc dużawo trochę .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej Adek,

dzieki za konkretna odpowiedz. Butelka dobrej gorzalki dla Ciebie :).

Ehh, wybor naglosnienia nie jest taki prosty jak mi sie wydawalo na poczatku.... Chyba trzeba naprawde sporo w tym siedziec zeby temat ogarniac od a do z....

Rzuc prosze okiem na projekt, ktory lekko przerobilem- zdaje mi sie ze miej-wiecej sugerowales cos takiego:

Ukryta Zawartość

Na ta chwile pokoj jest zupelnie pusty, moge planowac co tylko dusza zapragnie a chcialbym dokladnie wszystko zaprojektowac, poniewaz za jakis tydzien bede chcial chowac kable w scianach. Pozniej nie bede mogl juz nic zmienic...

Z zestawow ktore proponowales, wizualnie podobaja mi sie KEF T205 ( ok 5k) i podlogowe Indiany Tesi 565 bez suba (znalazlem za 3200 pln). Tak czy inaczej zdecyduje dopiero gdy odslucham kilka zestawow (co by miec porownanie).

Zostaje jeszcze sprawa amplitunera...Czy dobrze rozumiem, ze ampli dobiera sie pod glosniki a nie odwrotnie?? Na co zwrocic uwage przy wyborze?

Nie chcialem wydawac fortuny na dzwieki, ale wydaje mnie sie ze bez 10k sie nie obejdzie...

Ukryta Zawartość

Niebawem będę sprzedawał swoje klony diy a'la tonsil siesta 5.0 (czyli z samymi zaletami w/w, wykluczając wady fabrycznych które i tak były bardzo udaną konstrukcją). Daj znać na priv jeśli chcesz więcej szczegółów.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

no i właśnie o takie coś chodziło , właśnie o takie rozmieszczenie kolumn ,

a jeśli chodzi o ampli to popatrz na Yamaha RX-V 773 za ok. 2200 zł lub Onkyo TX-NR 616 za ok 1600 zł ( nie sugeruj się , że tańszy od Yamahy , to ta sama półka cenowa tylko Onkyo szybciej zeszło z ceny po ukazaniu się nowszej linii w tym roku a "klocek" też warty uwagi bo ma certyfikat THX a to nie byle co , przynajmniej ja tak uważam ,

a na co patrzec , hm , jak tu niektórzy podpowiadają na zużycie prądu , im większe tym wydajniejsze zasilanie więc ampli da radę nawet z kolumnami z małą impedancją , jednak jak mniemam nie masz zamiaru robic dyskotek w domu wiec do "spokojnego" domowego oglądania i słuchania wystarczy w zupełności , nie mniej jednak jest ważnym wyróżnikiem wśród dużej palety tych "klocków" , producenci podają 5 lub 7 x po np. 130W a w rzeczywistości spada do ok 50 kilku Watów na każdy kanał po podłączeniu do każdego kanału kolumny , a podawana jest po podłączeniu tylko do jednego kanału , czasami spada poniżej gdy słaby zasilacz , druga sprawa to nie masz aż tak duzego pomiesczenia , żeby potrzebowac na tyle mocnych kolumn , żeby ampli nie dał rady ich "napędzic" , zależy też o co Tobie w nich chodzi , podane przeze mnie mają wszystko czego potrzeba reszta zależy myslę od tego co Ci się bardziej spodoba ,

ja myślę , że ampli dobiera się do kolumn bo to kolumny jednak grają a nie on , fakt może on nieznacznie zmienic charakter brzmienia np. wyostrzyc grające juz wyeksponowaną górą kolumny co akurat może byc męczące przy dłuższym słuchaniu , mogą np. poprawic lub jak kto woli zepsuc brzmienie kolumn z wyeksponowanym dołem , jednak są tzw polepszacze dźwięku ( potencjometry lub przyciski do dodawania lub ujmowania poszczególnych częstotliwości lub nawet korektory w ustawieniach ) wiec wszystko można ustawic pod swoje ucho , jest też taki przycisk jak Pure Direct tzn ominięcie wszystkich tych ulepszaczy i puszczenie sygnału bezpośrednio ze źródła na kolumny ( tak jak nagrany jest oryginał płyty ) , tylko nie wiem czy charakter brzmienia ampli jest też omijany ,

no właśnie nic nie piszesz co będzie źródłem dźwięku , tv , dekoder cyfrowy czy jeszcze coś innego , jakiś odtwarzacz , jeśli to w duzej mierze będzie jakaś platforma cyfrowa to muszę Cię zmartwic : dźwiek z nich nie jest za rewelacyjny , kolega jakiś czas temu zakupił sprzęt ( Harmana Kardona i kolumny jakiś zestaw z JBL-a bo one ponoc ze sobą współgrają ) i jarał się jaki wykop mają filmy z Cyfry a gdy pożyczyem mu kilka płytek z filmami w formacie mkv z dźwiekiem DTS 1,5 mbps(magabitów na sekunde) dla porównania to powiedział ,że musiał wszystko pościszac o połowę bo gdy włączył film to aż się wystraszył jak piepsznęło na jakiejś scence , tak czy inaczej dźwięk jest marny z platform cyfrowych ,

Tak czy inaczej zdecyduje dopiero gdy odslucham kilka zestawow (co by miec porownanie)

właśnie , właśnie , odsłuch pozwoli Ci wszystko zweryfikowac , i jakbyś miał gdzieś okazje posłuchac tych Siest to posłuchaj tylko , że jak pisze kolega to DIY - "Zrób to sam (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Do it yourself (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), w skrócie DIY) – określenie idei związanej z samodzielnym wykonywaniem pewnych zadań" na dodatek ulepszone więc mogą miec inne brzmienie w sensie lepsze ,

i tak jak przytoczyłem cytat to własnoręcznie lub zlecone komuś do zrobienia kolumny na podstawie produkowanych oryginałów niejednokrotnie ulepszonych przez wstawienie lepszych komponentów np. do zwrotnic , nowo zaprojektowana zwrotnica , lepszych połączen wewnętrznych w sensie kabli , lub nawet lepszych przetworników ( gośników ) , ewentualnie usztywnienie wewnętrzne "skrzynek" , niejednokrotnie takie DIY wyglądają i brzmią lepiej niż oryginał ,

Nie chcialem wydawac fortuny na dzwieki, ale wydaje mnie sie ze bez 10k sie nie obejdzie...

no gdzieś tak będzie , jeśli zdecydujesz się na te KEF-y to masz już 5 z hakiem , ok 2 tys ampli i ok 2,5 sub wiec już ok 9 tys , kable , wieszaki i koło dychy sie zamknie , jak nic , chyba , że te Indiana Line jak podałeś , że znalazłeś je za 3200 + sub ok 2,5 + ampli ok 2 to ok 8-8,5 tys zależy które kolumny Ci podejdą , aaaa , tamte KEF-y były z subem więc wyszło by podobnie jak z Indiana Line mysle jednak , że ta druga opcja zagrała by lepiej ( ta z Indiana Line ) , przecież nie będziesz tylko oglądał filmy a podłogowe napewno zagrają lepiej muze niż te naścienne poza tym sub będzie lepszy od tego z zestawu , posłuchaj jak ten sub z zestawu "daje" oczywiście jak wspomniałem tylko na filmie i porównaj z którymś proponowanym .

Napisz jak było na odsłuchu i nie spiesz się bo co niektórzy potrafią przesłuchac po kawałku kilka utworów i to wg nich odsłuch a później wychodzi niezadowolenie w domu , posłuchaj kilku różnych gatunków muzy , swojej oczywiście , zarzuc kilka filmów najlepiej na blu ray-u lub dvd ze ścieżką w DTS-ie , jakiś koncert jak masz , a co , nasz klient nasz pan , niech biegają wokół Ciebie , siedź nawet kilka godzin w końcu to Ty "wywalasz" kasę na sprzęt i to nie jest tysiąc czy dwa tysiące zł ,

jesli chodzi o kable do kolumn to na frontowe kolumny grube , np. 2x2,5 mm lub nawet 2x4mm a na surround 2x1,5 mm np takie (oba (2x1,5 i 2x2,5)są na tej stronie jeden pod drugim ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj 2x4 mm dużo droższy ale na fronty nie pójdzie Ci go dużo ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub któryś z nich np. rolka 25-iu metrów ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub tutaj , nie ma co przesadzac z ceną , tak do 15 zł za metr wystarczy , np. Bandridge 2x2,5mm za prawie 10zł za metr lub Bridge BERC 2x2,5mm za prawie 12 zł , lub taki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub taki grubszy 2x4mm

można też całkiem tanio , są takie po prawie 5,50 za metr za 2x1,5mm i ok 8 zł za 2x2,5 mm ,

w sumie jak zdecydujesz się na te wiszące cienkie na ścianie głośniki to myślę , że takie 2x2,5 mm te tanie po ok 6-8 zł możesz brac natomiast jeśli zdecydujesz się na np.te Indiana Line to ten 2x4mm na przody , centralny 2x2,5 a 2x1,5 na tyły i tak jak pisałem nie ma co przesadzac z kablami bo tu można też naprawdę drogo ,

a do suba np takie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dlaczego typu Y a nie zwykły czincz-czincz , bo daje mocniejszy sygnał ,

podam też kilka linków do wieszaków , uchwytów do kolumn ,może przydadzą się , :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powodzonka .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Pdi90 - sorry Kolego, nie jestem fanem second hand'ow... Jesli mam wydac 10k na zabawki, wole kupic je w sklepie (sam rozumisz: gwarancja etc.)

@Adek45- dziekuje bardzo za pomoc. Mam zamiar ruszyc na odsluchy w przyszlym tyg i gdy juz bedzie po wszystkim, opisze wrazenia i wrzoce pare fotek jak to wszystko wyszlo.

Jeszcze jedna sprawa, czy moze ktos polecic jakis salon muzyczny godny uwagi w zachodniopomorskim ew. w wlkp ???

Pozdrawiam

podlogowe Indiany Tesi 565 bez suba (znalazlem za 3200 pln

przypuszczam , że surroundy i centralny to modele z mniejszym głośnikiem średnioniskotonowym ( modele 240 i 740 mają po 13-tce) a ja podałem Tesi 260 i 760 , one mają po 16-to cm średnioniskotonowym i wyższą cene dlatego znalazłeś je po ok 3200 ( też go widziałem ) ,

Ok

10k na same kolumny? W pierwszym poście była mowa o 6-7k za cały zestaw. A więc w cenie dobrej pary kolumn i wzmacniacza stereo (second hand właśnie). Wszystko zależy od tego, czego oczekuje się od dźwięku. :) Oferta tak czy inaczej jest już nieaktualna, jako że pewna osoba z forum jest już zainteresowana odkupieniem zestawu. :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Nie, nie Kolego. Mialem na mysli 10k za caly zestaw (naglosnienie + ampli) ale to juz jest powazne nadwyrezenie portfela :). Hmmm, moze to dziwne ale nie moge znalezc zadnego fajnego salonu muzycznego w mojej okolicy... Czy moze ktos zna jakis dobry sklep w Zachodniopom ?? Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ale nie wiadomo czy wogóle tyle wydasz zależy co Ci podejdzie , brzmienie których kolumn i to zaważy na cenie , nie ma co rozpaczac trzeba po prostu najpierw posłuchac .

powchodź sobie na strony salonów i popatrz jaką mają ofertę bo niektóre mają taki sprzęt , że głowa boli i trzeba miec gruby portfel .

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.