Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory za ok 3 tys zł do małego pokoju

jazzuita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przechodzę ze słuchaniem muzyki z salonu do małego pokoju i co za tym idzie będę zmieniał kolumny podłogowe na monitory.

Pokój, w którym będę słuchał muzyki ma 13 m, jego ograniczeniem jest to, że kolumny będą musiały stać przy ścianie. Zakładam więc że bass refleks powinien być z przodu (no chyba, bass refleks z tyłu, sąsiadujący ze ścianą nie stanowi aż tak dużego problemu?)

Budżet to plus minus 3 tys zł (wyłącznie nowe).

Wzmacniacz, z którym kolumny będą grały to musical fidelity a308. Muzyka bardzo różna, ale bez głośnego, ostrego rocka. Często słucham muzyki cicho, więc istotne aby kolumny były w stanie dobrze grać również bez mocnego podkręcania głośności. Z monitorami prawie nie miałem oświadczeń, krótko kiedyś stały u mnie w salonie tannoy m1 i pamiętam, że ze starym harmanem kardonem pięknie potrafiły zniknąć i wytworzyć super stereofonię. Czegoś podobnego oczekiwałbym od nowych kolumn.

Prośba o propozycje kolumn, których powinienem posłuchać. Przeglądałem forum i różne opinie i na razie wytypowałem sobie Proac studio 110 i usher v601. Coś jeszcze warto dodać do tej krótkiej listy? Z góry dzięki za podpowiedzi.

A czym MF grało w salonie i jak ci się podobało?

ograniczeniem jest to, że kolumny będą musiały stać przy ścianie.

pięknie potrafiły zniknąć i wytworzyć super stereofonię. Czegoś podobnego oczekiwałbym od nowych kolumn.

Te dwie sprawy się wykluczają niestety

Przeglądałem forum i różne opinie i na razie wytypowałem sobie Proac studio 110 i usher v601. Coś jeszcze warto dodać do tej krótkiej listy?

Usher będzie lepszy jakościowo z tych dwóch zestawów. W proacach jest tania vifa na górze, gdzie usher ma 3x droższą kopułkę. Słuchałem obu, na vifie robiłem projekty, ushery w swoim projekcie niedawno sprzedałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lepiej od proaców, na tej samej wysokotonówce zagra xavian:

Ukryta Zawartość

Nie mniej dobrze byłoby jakbyś w pobliskim salonie posłuchał konstrukcji bo w tym budżecie są przepaści co do dźwięku...

Popatrz też na wyższy model:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Do Twojego pokoju idealnie pasowałyby Harbethy HL-P3ES-2. Nie znam niczego nowego w cenie 3 tys zł co by tak zagrało. Myślę, że ze wzmacniaczem MF będzie bardzo dobrze. Są to głośniki, które graja bardzo pięknie właśnie słuchane na niewysokich poziomach głośności, tzn. nie trzeba ich pałować, żeby pokazały co potrafią. Mają obudowę zamkniętą a to lepsze niż bass refleks nieważne czy z przodu czy z tyłu. Znikają z pokoju, zwłaszcza jeśli ustawicz je na dłuższej ścianie, grają przy tym niezwykle wiernie i naturalnie. Są to jedne z najbardziej muzycznych głośników jakie znam. Są na tyle dobre, że ich twórca ciężko musiał się namęczyć nad następcą, który nie byłby gorszy. Jeśli jednak koniecznie mają być nowe to może najmniejsze modele Spendora czy ATC ale one tak nie zagrają jak Trójki a i tak przekroczysz budżet.

PS Miałem kilka lat pierwszą wersję Primissimy i naprawdę nie da się porównać tych głośników z wymienionymi przeze mnie. To inna półka i inna bajka, nie to żeby Primissimy były złe ale... sam posłuchaj.

Wiem że założony budżet nie wykorzysta możliwości wzmacniacza. Jeśli trafiłbym na sensowne używane to pewnie tez bym się zastanawiał, to początek poszukiwań:)

Obecne kolumny kef q7 to też mezalians dla MF a308, ale bardzo przyjemnie grający mezalians. Kilka lat temu spodobało mi się ich brzmienie w relacji do ceny, kupiłem i gdyby nie to, że przenoszę sprzęt do małego pokoju pewnie dalej cieszyłbym się muzyką, wolny od eksploatujących kieszeń audiofilskich pokus:)

Harbethy na pewno grają rewelacyjnie, ale para to już chyba ok 7 tys zł:) (ten mój plus aż tak elastyczny nie jest, chociaż znając życie jeśli jakieś kolumny mnie zachwycą to pewnie wydam więcej niż 3 tys zł:)

Ushery x718 mają bass reflex z tyłu wiec pytanie czy ma sens ustawianie ich przy ścianie. Będę miał bardzo ograniczone możliwości odsunięcia kolumn od ściany, pokój jest na to za mały. Jednak przy tych ograniczeniach jakie mam będę chciał osiągnąć możliwie najlepszy efekt.

Ushery x718 mają bass reflex z tyłu wiec pytanie czy ma sens ustawianie ich przy ścianie. Będę miał bardzo ograniczone możliwości odsunięcia kolumn od ściany, pokój jest na to za mały. Jednak przy tych ograniczeniach jakie mam będę chciał osiągnąć możliwie najlepszy efekt.

Faktycznie, zapomniałem o tym.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Postawiłbym na Indiana Line Diva 255 - za 2000pln,

http://indianaline.rafko.pl/produkty.php?sr=diva&pr=Diva%20255

Zerknij na recenzję i wyróżnienie od Audio Video

http://indianaline.rafko.pl/pliki/pdf/diva255-test-recenzja-opinie.pdf

galeria_1.jpg

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Witaj,

biorąc pod uwagę konfigurację i wielkość pomieszczenie, zwróciłbym uwagę na następujące kolumny:

1. Xavian XN125 Junior - http://www.q21.pl/xavian-xn-125-junior.html

2. Amphion Helium 510 - http://www.q21.pl/amphion-helium-510.html

3. ATC SCM 7 - http://www.q21.pl/atc-scm7.html

Jedynie przy ATC może pojawić się problem przy cichym słuchaniu z brakiem dynamiki basu w połączeniu z MF.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań jestem do dyspozycji, gwarantujemy także możliwość wypożyczenia kolumn do testów.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jeśli już to zastanowiłbym się nad Spendorami S3/5R2 bo ATC nie bardzo nadają się do cichego słuchania, nieważne z jakim wzmacniaczem. One lubią odkręcony wzmacniacz i głośne granie, przy cichym giną szczegóły. Co do ceny 7 tys zł za Harbethy to piszesz o P3ESR. One oczywiście są znakomite (da się je też kupić taniej):

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/36/140745.php

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/37/141486.php

Ale ja pisałem o ich poprzedniku P3ES-2, który nie gra wcale gorzej. Zmieściłbyś się w budżecie bez problemu.

No tak, nie byłoby rozmowy bez Panów z branży i polecenia swojego sklepu przecież...

Skoro autor wątku chce nowe kolumny, to jest jak najbardziej na miejscu. Mają polecać cudze sklepy?

Usher będzie lepszy jakościowo z tych dwóch zestawów. W proacach jest tania vifa na górze, gdzie usher ma 3x droższą kopułkę. Słuchałem obu, na vifie robiłem projekty, ushery w swoim projekcie niedawno sprzedałem.

Ukryta Zawartość

Lepiej od proaców, na tej samej wysokotonówce zagra xavian:

Ukryta Zawartość

Nie mniej dobrze byłoby jakbyś w pobliskim salonie posłuchał konstrukcji bo w tym budżecie są przepaści co do dźwięku...

Popatrz też na wyższy model:

Ukryta Zawartość

Posiadam Ushera X-718 (nowa wersja) i moje zdanie jest takie, że lepiej nie ustawiać ich za blisko ściany te kolumny grają basem jak z średniej podłogówki to świetne monitory jednak w Twoim pomieszczeniu mogą nie rozwinąć skrzydeł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ja pisałem o ich poprzedniku P3ES-2, który nie gra wcale gorzej. Zmieściłbyś się w budżecie bez problemu.

Tych kolumn P3ES-2 już chyba nie ma w sprzedaży, nie znalazłem nowych w sieci. Pewnie wypadły z oferty z wejściem nowego modelu.

Wiem że założony budżet nie wykorzysta możliwości wzmacniacza. Jeśli trafiłbym na sensowne używane to pewnie tez bym się zastanawiał, to początek poszukiwań:)

Trzy razy dobrze się zastanów zanim wydasz 3.000zł na nowe, które za miesiąc będziesz chciał sprzedać i 2.000zł nikt nie da.

Z używanymi tego bólu nie ma. Kupujesz dzisiaj za 3.000zł i w każdej chwili możesz je sprzedać za te same 3.000zł.

Tymi samymi 3.000zł możesz tak obracać w nieskończoność i co miesiąc zmieniać sobie paczki, aż Ci któreś przypasują.

W sklepie wydasz raz i pozamiatane. Albo będziesz zadowolony (raczej mało prawdopodobne) albo oddasz na stracie.

Warto też pamiętać, że w tej klasie cenowej najwięcej się płaci za obudowę, logo na froncie i recenzje w prasie,

a jakość podzespołów użytych do budowy (w tym przede wszystkim samych przetworników) to jest zwykle najtańszy chłam.

Kupując używki za 3.000zł dostaniesz kolumny, które jako nowe kosztowały 6-7 tysięcy, a to już jest całkiem inna liga.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Podobno Musicale grają ciepło i dość gęsto oraz i mają dobrą wydajność prądową. Jeśli tak jest, spróbuj koniecznie RLS Callisto.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

>jazuuita, przejrzyj audiomarkt.de czy nie ma używanych B&W 805 Nautilus. Pewnie byłyby powyżej budżetu, ale... i pewnie to by było najszczęśliwsze połączenie, tylko, że nie nadają się do ustawienia ani przy ścianie, ani w kącie:)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tych kolumn P3ES-2 już chyba nie ma w sprzedaży, nie znalazłem nowych w sieci. Pewnie wypadły z oferty z wejściem nowego modelu.

Oczywiście, że nie ma bo nie są produkowane od trzech lat. Pisząc o nich miałem na myśli egzemplarze używane, zgodnie z sugestiami przedmowców. Z nowych w tej cenie nie znam nic ciekawego poza... zaproponowanymi wyżej RLS. Zapomniałem o nich a to naprawdę fajne głośniki. Polecam odsłuch, myślę że się spodobają.

KEF LS 50, co prawda bas reflex z tylu ale.. no wlasnie, jesli masz mozliwosc przesluchac to warto.Porzadna obudowa ze sklejki lakierowana na wysoki polysk, przednia scianka metalowa:

Pomimo niewielkich gabarytow kolumny graja duzym dzwiekiem juz przy niskich poziomach glosnosci. Warunek wydajny wzmacniacz.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A KEFy nie mogą zostać? Przecież to są nieduże podłogówki. Słuchałeś ich w nowym pomieszczeniu? Źle grają? Bass reflex z przodu, to plus. Piszesz, że nie słuchasz ostrego rocka - to też plus, bo KEFy go nie lubią, Grają bardzo dobrą średnicą, trudno osiągalną dla innych kolumn.

Jakie masz kable? Jeśli srebrzona miedź ( np. Qed Silver Anniversary) to źle - zabija KEFy. Może lepiej pokombinować z okablowaniem?

Skoro autor wątku chce nowe kolumny, to jest jak najbardziej na miejscu. Mają polecać cudze sklepy?

Nie. Polecić co dobre a nie na czym ma się najlepszą marżę w danym budżecie.

RLS Callisto III lub IV - rewelacyjne rodzime monitory

br z tyłu...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

br z tyłu...

To nie ma akurat wielkiego znaczenia wbrew wszelkim przesądom. Jeśli nie chcesz mieć problemów z basem to pomyśl o głośnikach z obudową zamkniętą, a nie myśl czy bas refleks jest z przodu czy z tyłu bo niewiele ci to da, poza tym, że głośniki z bas refleksem z przodu kiepsko wyglądają i będziesz musiał słuchać z założonymi maskownicami to i tak pewnie będzie rozczarowanie jeżeli chodzi o zachowanie basu w małym pokoju jeśli dosuniesz głośniki do ściany. Obudowę zamkniętą mają np. najmniejsze modele Harbetha, Spendora czy ATC, a także Xaviany Primissima. Jeśli natomiast mógłbyś głośniki jednak inaczej ustawić i odsunąć je od ściany to w tej cenie poza wspomnianymi świetnymi głośnikami RLS były jeszcze kiedyś takie monitory jak AUDIOWAVE 141 SE. Jeśli są jeszcze dostępne czego nie wiem to zdecydowanie polecam do odsłuchu. W tej cenie trudno o coś tak dobrego od producentów zagranicznych jak proponują polskie RLS czy Audiowave.

Kefy to naprawdę bardzo dobre kolumny, ale jednak przy tak dużym głośniku basowym potrzebują trochę przestrzeni. W salonie grały super, ale w tak małym pokoju się nie sprawdzają.

RLS Callisto są chyba teraz bardzo popularne, widzę że sporo się o nich pisze. Chętnie sprawdzę jak grają. Pytanie o ile trzeba odsunąć je od ściany żeby mogły odpowiednio zagrać?

Co do używanych mam jedynie wątpliwość na ile to jest ruletka. Nie jestem w stanie sprawdzić jak intensywnie były użytkowane przez poprzedniego właściciela/właścicieli i tym samym jak długo jeszcze mi posłużą. A ja szukam kolumn na długie lata. Stąd oczywiście pokusy żeby dołożyć jeszcze trochę i wejść oczko wyżej. Posłucham więc też pewnie kolumn przekraczających założony budżet np viena accoustic haydn grand se, sprawdzę jak duża jest różnica w brzmieniu. Jeśli podbiją moje serce (i uszy) będę się zastanawiał:)

Gość rydz

(Konto usunięte)

br z tyłu...

To nie ma akurat wielkiego znaczenia wbrew wszelkim przesądom.

Blue Max,jednak ma ,to nie przesądy , wszystko zależy od strojenia danej kolumny i efektywności tunelu br.

>Jazzuita,posłuchaj Chario,ta firma została ostatnimi laty trochę chyba zaniedbana przez audiofili.

Poczynając od solidnej i przemyślanej budowy,kończąc na dżwięku,mogę polecić w ciemno każdemu kto posiada solidny wydajny prądowo wzmacniacz ,

a odwdzięczą się piękną barwą , muzykalnością , kończąc na wyśmienitej stereofonii i głębi sceny.

wszystko zależy od strojenia danej kolumny i efektywności tunelu br.

A ten w callisto promieniuje bardzo mocno.. :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.