Skocz do zawartości
IGNORED

AE aegis one - pytanie do posiadających (i nie tylko)

alekksander

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy ktoś z obecnych tu użytkowników ma lub miał głośniki z tytułu tematu? Do tej pory słuchałem na onkyo a-8250 i byłem całkiem zadowolony, jednak przy używaniu pokrętła "balance" nie dało się nie zauważyć że jeden z głośników gra inaczej... jakby nie przetwarzał jakiejś małej, lecz ewidentnie zauważalnej części pasma... winą obarczyłem wzmacniacz, lecz jak się dziś okazało - niesłusznie. AE zostały podłączone do sony ta-f570es i okazało się że problem nadal występuje - także nie ma wątpliwości, coś jest nie tak jak powinno w prawym głośniku. Po wykręceniu wysoko tonowych zauważyłem że w "wata" w obu ułożona jest inaczej... w jednym znajduje się nad bas refleksem, w drugim spoczywa na dole... i stąd moje wątpliwości... jak właściwie powinno być w tym modelu? jutro głośniki skręcę i sprawdzę czy dźwięk się ujednolicił, jednak zanim to zrobię proszę o podpowiedź odnośnie właśnie wewnętrznego wygłuszenia, oraz na co jeszcze ewentualnie zwrócić uwagę wewnątrz głośników, ponieważ nie były one moje od nowości, a zostały zakupione na allegro (a na allegro wiadomo jak bywa ze sprzętem grającym). Z góry dziękuje za odpowiedzi! chętnie też odpowiem na wasze pytania związane z tą konfiguracją audio ;)

ps.

przeszukałem internet w poszukiwaniu "przekroju" aegisów, jednak bezskutecznie, żadne zdjęcie nie jest w stanie rozwiać moich wątpliwości.

pomogło, ale nie o końca... nadal nie wiem co z watą która luzem lata za wysoko tonowym... wcisnąć ją gdzieś? czy ma przylegać do jego tyłu?

Usuń połączenia konektorowe. Przylutuj przewody bezpośrednio do wyprowadzeń głośników-zwrotnicy.

Przerabiałem kiedyś temat dwa razy w wykonaniu AE.

A najlepiej wymień okablowanie.

W AE bardzo szybko dochodzi do utleniania miedzi.

Zobaczysz jaka będzie poprawa.

Dzięki za podpowiedzi. Jakieś dodatkowe wskazówki odnośnie tych kabli? np jakie (grubość, kształt) wybrać dla wysoko tonowego, a jakie dla średnio tonowego głośnika?

Do niskotonowego linka miedziana 1,5 do 2,5 mm2, a do kopułki solid miedziany 0,5 mm średnicy albo srebrzanka tej samej grubości lub jeszcze mniej i powinno być dobrze. Zawsze też mogą być wątpliwości co do połączeń terminale - zwrotnica; moim zdaniem też kablem solid, jeśli oczywiście nie jest zintegrowana z terminalami.

Co do wytłumienia, to nie powinno go być w okolicy wlotu BR na odległości równej jego średnicy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.