Skocz do zawartości
IGNORED

Mój pierwszy gramofon: Pro-Ject Debut SE II

veris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Jestem tutaj nowy i z góry proszę o wyrozumiałość.

Stałem się posiadaczem gramofonu Pro-Ject Debut SE II. Wkładka jest oryginalna Ortofona 510 MkII. Przymierzam się do wymiany wkładki na Ortofon 2M Red. Nie chcę tutaj dyskutować na temat tej wkładki, bo wiem, że są lepsze, ale jako początkujący zabawę z analogiem na razie nie chcę wydawać dużo pieniędzy i wybór padł na tą właśnie wkładkę.

Problem polega na tym że nie bardzo się na tym znam. Nie bardzo mam pojęcie jak kalibruje się wkładkę. Do czego są potrzebne szablony? Z przeciwwagą może sobie poradzę (czy orientujecie się, czy wymieniając wkładkę na 2M Red muszę wymienić przeciwwagę na inną czy może być ta co jest obecnie przy wkładce 510Mk II?

Nie ukrywam, że chciałbym sam to zrobić i stąd moja prośba: czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi na forum w jaki sposób wymienić wkładkę i dobrze ustawić cały gramofon (przeciwwaga, kalibracja itd): krok po kroku.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kup wagę cyfrową (jubilerską) za 10-20zł na allegro - dokładność 0,1g lub 0,01g.

Potrzebujesz cięższej przeciwwagi do tej wkładki.

Ogólnie trochę cierpliwości i ostrożności, a później już idzie łatwo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wkładka jest oryginalna Ortofona 510 MkII. Przymierzam się do wymiany wkładki na Ortofon 2M Red.

Absolutnie nie chciałbym być wścibski ale to czy usłyszysz jakąkolwiek różnicę po wymianie wkładki (zakładam dopasowanie do ramienia i poprawną kalibrację) zależy nie tylko od jej ceny ale przede wszystkim od całego zestawu audio w torze analogowym. A tu niczego nie napisałeś.

Po co zmieniasz wkladke..? Masz uszkodzona 510..?

Nie mam uszkodzonej, tylko czytałem o 2M Red że jest o wiele lepsza od 510, ale widzę, że jestem w błędzie. Myślisz, że nie warto tego robić?

Czyli ogólnie rzecz biorąc mówicie, że nie warto zmieniać tej wkładki, że nic nie wniesie. A jeżeli w ogóle zmieniać to na co? Powiedzmy do 400 zł. Macie jakieś propozycje czy to w ogóle nie ma sensu.

Jeszcze mam pytanie. Wkładka w moim gramofonie była zamontowana od samego początku, czyli rozumiem, że fabrycznie jest skalibrowana?

510 wcale nie jest zla...Zwlaszcza, na pocztek zabawy. Taka zamiana na 2M Red...nic nie da...

Otóż to. Lekka i podatna Ortofon 510 Mk II jest "jak znalazł" do lekkiego ramionka debutowego. Natomiast 2M Red producenci reklamują z metalowymi, wyraźnie cięższymi ramionami Rega. Gdyby Ortofon 510 Mk II musiał być z pewnych przyczyn wymieniony (np. wskutek zużycia), to aktualnie zastępuje go robiona dla Pro-Jecta wkładka Ortofon ALPHA.

Pozdro,

Yul

Już pytałem ale widać tajemnica :)

W takim razie - do widzenia...

Sorki, już uzupełniam: przedwzmacniacz to Pro-Ject Phono Box MK II, wzmacniacz lampowy Yaqin 100B, kolumny to jeszcze stare Mission M34i (tu przymierzam się do wymiany ich)

Wczoraj słuchałem kilku płyt i mam takie odczucia (może się mylę, to mnie poprawcie): ta wkładka wg mnie na nowych płytach z bieżącej produkcji (180 g) gra wysoko, tzn wokal czasami słychać jakby ktoś się seplenił, słychać "śśśśśśśś, ććććććć" Natomiast na starych płytach tego efektu nie ma. Czy to faktycznie wina płyt, czy to wkładka?

Sorki, już uzupełniam: przedwzmacniacz to Pro-Ject Phono Box MK II, wzmacniacz lampowy Yaqin 100B, kolumny to jeszcze stare Mission M34i (tu przymierzam się do wymiany ich)

Wczoraj słuchałem kilku płyt i mam takie odczucia (może się mylę, to mnie poprawcie): ta wkładka wg mnie na nowych płytach z bieżącej produkcji (180 g) gra wysoko, tzn wokal czasami słychać jakby ktoś się seplenił, słychać "śśśśśśśś, ććććććć" Natomiast na starych płytach tego efektu nie ma. Czy to faktycznie wina płyt, czy to wkładka?

Może po prostu słychać różnicę w grubości płyt, igła ustawia się pod innym kątem i stąd te różnice?

Może po prostu słychać różnicę w grubości płyt, igła ustawia się pod innym kątem i stąd te różnice?

dokładnie tak, zmienia się VTA , co powoduje błąd w śledzeniu rowka płyty

• Redaktorzy

Kup sobie przyrzad do ustawiania gramofonow Pro-Ject. Dopiero po ustawieniu wkladki tym przyrzadem widac i slychac ile warte sa szablony drukowane z internetu. U mnie potrzebna byla korekta ok. 1,5mm przesiegu i delikatna korekta kata (tangency).

Co do zmiany VTA pod cienkie stare plyty mozna zastosowac cienka mate. Ja mam #2mm skorzana i jest zbyt gruba. 1mm bylaby idealna. VTA mam ustawione pod grube plyty 180g, talerz z MDFu pokryty winylem, bez maty.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

>Veris, wg mnie zmiana VTA o różnicę w grubościach LP nie powoduje aż tak mocnych zmian. Teoretycznie kąt natarcia zmienia się, ale nie aż tak by wywoływać dramatyczne efekty, a o praktycznej zmianie kątowego błędu śledzenia rowka to już całkiem nie ma mowy. Dodatkowo teoretycznie grubsza płyta daje mniejszy kąt VTA, co jeżeli już to powinno mieć inny skutek, tj. uspokojenie wysokich tonów. Źródło tego co obserwujesz pewnie leży w innym miejscu niż grubość płyty.

Dodatkowo teoretycznie grubsza płyta daje mniejszy kąt VTA, co jeżeli już to powinno mieć inny skutek, tj. uspokojenie wysokich tonów.

Faktycznie, pomyślałem ale nie do końca.

:-)

Stałem się posiadaczem gramofonu Pro-Ject Debut SE II.

Cześć.

A można zapytać dlaczego w ogóle kupiłeś gramofon ? Czy dobrze rozumiem, że to Twój 1szy. ?

Dzięki z góry.

Pzdr.

Cześć.

A można zapytać dlaczego w ogóle kupiłeś gramofon ? Czy dobrze rozumiem, że to Twój 1szy. ?

Dzięki z góry.

Pzdr.

Tak, to mój pierwszy gramofon, nie kupiłem go - otrzymałem go od kogoś razem z płytami. I tak postanowiłem troszkę w tym temacie się zagłębić.

Ile nowych płyt sprawdziłeś?

Może tu jest problem. Większość nowych wydań jakościowo odbiega od starych.

<br />, to mój pierwszy gramofon, nie kupiłem go - otrzymałem go od kogoś razem z płytami. I tak postanowiłem troszkę w tym temacie się zagłębić. <br />
I , zamiast zacząć od wnikliwego posłuchania płyt (starych , nowych , wydawnictw takich , siakich lub innych) - zaczynasz od wymiany wkładki ?:) Jako żywo - czarno widzę , Kolego.
  • Redaktorzy

Obecna wkladke trzeba porzadnie ustawic. Dobrze miec przyrzad Pro-Ject Align It. Jak po tej operacji poplynie muza, to nie ma ch... we wsi ;-)

<br />Dobrze miec przyrzad Pro-Ject Align It. <br />
Akurat - niekoniecznie. Wkręcasz - nowego Kolegę , czy tylko - sprzedajesz ? Przepraszam - wiem !!!:) Cza kópić , nowy Kolego. Cza - wjency Bo - wjency znaczy - prendzy.
  • Redaktorzy

Ja wkręcam? Otóż nie. Nie handluję tym.

Sam kupiłem używkę w idealnym stanie za 200zł i widzę ile są warte szablony Baerwalda drukowane z internetu.

I , zamiast zacząć od wnikliwego posłuchania płyt (starych , nowych , wydawnictw takich , siakich lub innych) - zaczynasz od wymiany wkładki ?:) Jako żywo - czarno widzę , Kolego.

Nie widzę nic złego w wymianie wkładki na lepszą. Na posłuchanie "starych , nowych , wydawnictw takich , siakich lub innych" trzeba trochę pieniążków i pewnie wiele miesięcy :) Posłuchałem już kilkanaście wydawnictw nowych i starych i szczerze mówiąc wolę te starsze. W nowych mam szeleszczące wysokie tony (przynajmniej w moim przypadku) Ustawiałem gramofon już kilka razy, kalibracja wkładki też jest ok, wg oryginalnego szablonu Pro-jecta i dalej mi wokale szeleszczą. Może powinienem wymienić samą igłę? W tej wkładce da się to zrobić?

A pro-po jeszcze samej wkładki. Jak mówicie nie jest ona zła. Ok - Rozumiem, A co polecacie jeszcze do tego gramofonu i do tego ramienia? Macie swoje typy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.