Skocz do zawartości
IGNORED

Integra do Dali Ikon 6 MK2 - Arcam vs. Myryad vs. Music Hall

KTW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w trakcie "przesiadki" z monitorków Focal 705V na podłogówki Dali Ikon 6 mk2 (wymuszonej przeprowadzką do większego mieszkania). Focale napędzałem "zabytkowym" NADem 3240pe. Z dźwięku byłem bardzo zadowolony, ale obawiam się, że 3240ka nie "napędzi" tak dużych kolumn jak Ikony. Poza tym wiek sprzętu zaczyna dawać o sobie znać - często po włączeniu słychać dziwne trzaski itp. - obawiam się, że wzmacniacz już długo nie pociągnie.

Dlatego szukam dla niego następcy. Nie chcę wydawać fortuny, nastawiam się na sprzęt używany. Jaki wzmacniacz do, powiedzmy, 1500 PLN polecilibyście do tych kolumn? Aktualnie pod uwagę biorę:

1. Myryad MI 120

2. Music Hall a25.2

3. Arcam A65 lub FMJ A18

4. Ewentualnie Cyrus 7

Niestety, nie mam możliwości odsłuchania tych wzmacniaczy ze swoim zestawem (pomijając nr. 1).

Ze względu na resztę toru, mocno zastanawiałem się nad Arcamami, jednak obawiam się, że z opcją nr 3 dźwięk może być trochę za jasny, poza tym moc najniższych Arcamów może być pewnie za mała do dostarczenia odpowiedniej ilości basu. Wyższe modele wykraczają niestety poza założony budżet. Myryad był polecany na tym forum, jednak nie bardzo wiem, jakiej charakterystyki dźwięku się po nim spodziewać. Podobnie Music Hall i Cyrus.

Reszta konfiguracji: Odtwarzacz Arcam CD72T, kable głośnikowe QED Silver Anniversary XT (ew. do wymiany), interkonekt Tara Labs Axiom. Pomieszczenie 30m2.

Muzyka - głównie jazz i rock (Pink Floyd, Dire Straits itp.). Zależy mi przede wszystkim na szczegółowości i przestrzenności, ale bez nadmiernych rozjaśnień i utraty "masy'. Basu w Focalach trochę mi brakowało, ale jestem zdecydowanym przeciwnikiem subwoofero-podobnego "dudnienia".

Z góry dzięki za porady.

A75 i A85 niestety wykraczają poza założony budżet.

A czy ktoś z Was miał okazję posłuchania Ikonów w połączeniu z Music Hallem A25.2? Spotkałem się z bardzo różniącymi się opiniami na temat tego wzmacniacza - jedne mówiły, że ma lekko ocieplone, "soczyste" brzmienie. Inne - że jest to wyostrzony "suchar" (podejrzewam, że część z tych opinii pochodzi od osób, które nigdy nie słuchały tego wzmacniacza i opierają swój światopogląd na fakcie, że wzmacniacz jest produkowany w Chinach).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.