Skocz do zawartości
IGNORED

wpływ odtwarzacza CD na dzwięk

Rekomendowane odpowiedzi

dobre sobie, czlowiek tak dlugi czas zyl przekonany o stosunkowo niewielkim wplywie tego urzadzenia na dzwiek a tu masz. wczoraj zrobilem maly test i melduje co nastepuje (w zasadzie tekst moze byc odkrywczy tylko dla poczatkujacych audiofili):

porownywalem na na swoim skromnym systemie 2 odtwarzacze CD. Oba zaczęły byc produkowane mniej wiecej w tym samym momencie - co najmniej 10 lat temu - wiec powiedzmy w duzym przyblizeniu technologia wytwarzania byla podobna. Choc odtwarzacz ktory okazal sie lepszy mogl byc uzywany przez krotszy okres i faktycznie jego cena mogla tez byc wyzsza, ale gora o 20-30%.

Testy odbywaly sie na bdb nagranej plycie (moje spostrzezenia na ten moment odnoszą sie tylko do tak nagranej plyty, dzis postaram sie poeksperymentowac z gorzej nagranymi) -a wiec p.barber - cafe blue - utwor 11 (mój ulubiony ;-) )

Załączam odtwarzacz A - słucham i sobie mysle - nic nowego nie slychac. pierwsze wrazenia wokal dosc dobry, wyostrzony, ale slucham dalej wchądzą partie z kontrabasem, slysze dudnienie i mała załamka - wstepnie obwiniam kolumny, jakoze mogą byc znane z budzetowego dudnienia. nie dosluchalem do konca i puszczam odtwarzacz B. Hmmm, wokale stają sie bardziej wyostrzone, ale nadal nie jestem przeokonany o jakis róznicach miedzy A i B. ale z biegiem czasu doszedlem do zaskakujących jak dla mnie wniosków

oto moje spostrzezenia po godzinnym tescie na tym jednym utworze:

odtwarzacz A w stosunku do B zagrał o wiele gorzej gdyż:

- wokale były mało wyostrzone;

- bas dudnił;

- dzwiek byl przytłumiony na kazdej swej szerokosci;

- nie bylo slychac wyraznie oddechów wokalistki;

- nie bylo slychac delikatnego uderzania w beben w ktoryms momencie miedzy talerzami perkusji

- syczące talerze.

To chyba najwazniejsze grzechy odtwarzacza B. Byłem zdumiony tak duzymi róznicami.

Wniosek: 1) jak ci cos dudni, nim wymienisz kolumny, odsluchaj najpierw innego odtwarzacza. Jak tam zostanie cos spieprzone, zadne kolumny tego nie naprawią.

2) nim powiesz cos o jednym odtwarzaczu w porównaiu do 2giego - zrób dokladne testy. Na pierwszy rzut ucha nie slychac duzych roznic, mimo, ze pozniej okazują sie one byc bardzo duzymi.

Może rzeczywiście nie jest to wpis bardzo odkrywczy. Ale warto krótko rozwinąć ten watek.

Kiedyś zobaczyłem taką proporcję: na brzmienie systemu największy wpływ ma zestaw wzmacniacz-kolumny (70%), potem CD (20%), najmniejszy okablowanie (do 10%). Może obrazowanie tego procentami nie ma większego sensu, ale coś w tym jest.

Dlatego nie dziwi mnie, że takie różnice słyszysz. Bo to właśnie na tym polega.

Takie "wytyczne" zakresów cenowych poszczególnych komponentów też widziałem, ale ich nie pamiętam.

Gość homer_1

(Konto usunięte)

zdecydowanie różnice są i to przy sprzęcie z tej samej półki - po wymianie CD u mnie nagle odkryłem co to jest: dynamika, stereofonia, plan dźwiękowy, głębia i wybrzmienia - wcześniej syczało i ostro grało z jedyną zaletą CD tzn. bez trzasków płyty analogowej...

odkryłem później że kable mają także bardzo istotny wpływ - po wymianie zwykłego drutu interkonektu na inter. Monstera pojawił się głęboki i sprężysty bas - którego wcześniej nie miałem... a dalej jak wymieniłem głośnikowe na VDH to teraz ... hmm.... słuchanie muzyki to czysta przyjemność czego i tobie życzę:-))))

Cd jest bardzo wazny nawet kiepski system wzmak plus kolumny zagra duzo lepiej z dobrym cd mialem kiedys wieze diory ws442 kolumny bolero200 i cd technicsa slpg440a gralo to wtedy jako tako (wtedy myslalem ze doskonale..)jak pod system podpialem sony CD xa5es to dostalem glembokiego odlotu musialem chodzic w szmacianym obuwiu w zimie ale bylo warto....

Do Papamka: te 70% największego wpływu na dźwięk, to owszem wzmacniacz i kolumny, ale zapomniałeś jeszcze o jednym elemencie toru: akustyce pomieszczenia. Ja słyszałem inne proporcje: 70% to kolumny plus pokój, 20 % wzmacnacz, 10% to reszta, (cd, kable, akcesoria, gdzie oczywiście najważniejszy jest odtwarzacz).

Ja proponuje taki podzial proporcji i mysle, ze jest on "najwlasciwszy" ;-)

Kolumny - 35% (ich zmiane odczuje najwiekszy laik, nawet ten bez jednego ucha...)

Wzmacniacz - 20%

Kable - 15%

CD - 15%

Pokoj - 15%

Jeszcze jedno...

Jezeli ktorykolwiek element zostanie zle dostrojony, calosc nadaje sie do... ;-) Mam wlasnie taki problem - wszystkie komponenty ok, poza CD... I calosc gra przecietnie.

pokoj ma taki sam w[plyw co kable??????????????/ przeciez pokoj jest najwazniejsszy w trefnym pokoju nic nie zagra pozytywnie chocby nie wim jak sie nazywalo kosztowalo mialo opinie recenzje itp

Pawel

• Redaktorzy

Lubie takie wyliczanki. Wiecie jaki element jest najwazniejszy? Ten ktory gra najgorzej. Moge rowniez dorzucic kolejna wyliczanke, kogos z Amerykanow, niestety z zupelnie innym moralem. "Na kolumny wydaj mniej niz mozesz, na wzmacniacz i odtwarzacz tyle, ile mozesz, a na kable wiecej niz mozesz". Jak sie podoba?

Też myślałem, że cd-ki grają podobnie i nie ma wielkiej różnicy w przedziale 2-3,5 kzł. Ale g... prawda. Po kiegoś czorta wymieniłem CA D500 na PD-S901 Pioneera.

i nie trzeba się wwysilać. Mnie wystarczyło 5 sekund, by zauważyć różnicę brzmienia. Następne sekundy - do 10-tej - to był gwóźdź do trumny dla CA.

I tyle.

Sąsiad z bloku mawia, że jak masz takie sobie źródło, to dalej już nic nie pomoże.

Prawda.

Nie ma o czym więcej pisać, bo już to przerabialiśmy.Wystarczy przejrzeć w wyszukiwarce posty.

Jest wiele takich powiedzonek. Mam jeszcze jedno w odniesieniu do odtwarzaczy CD: zacznij od początku. Tyle, że to się sprawdza, kiedy ktoś wydaje na sprzęt więcej, niż może:-) W ten sposób można na odtwarzacz wydać najwięcej, kiedy wiadomo, że za tydzień przyjdzie się do sklepu po wzmacniacz i kolumny za dużą kasę. Kiedy gra się na sprzęcie budżetowym, nie ma sensu kupować odtwarzacza droższego, niż zdrowe proporcje by na to wskazywały, bo szczegóły i tak giną po drodze. Myślę, że różnice w odtwarzaczach są naprawdę wyraźne, kiedy reszta systemu jest umiejętnie dobrana i zawiera się w "klasie średniej". System w którym odtwarzacz CD kosztuje tyle, co cała reszta to już jest według mnie baardzo niezdrowe zestawienie. Już przychylniej patrzę na zestawienia monitorów za 6000zł z high-endowymi piecami i w ogóle systemami, gdzie kolumny są najtańszym ogniwem.